Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilöllä on kädessään kipsi, johon on kirjoitettu englanniksi: "Rakastan Obamacarea". Rakastaa-verbi on korvattu punaisella sydänsymbolilla.

Tutkijat: Obamacare aikaisti syöpädiagnooseja ja tasoitti etnisten ryhmien välisiä eroja

Presidentti Trumpin hallinto on yrittänyt kumota presidentti Obaman terveydenhuoltouudistuksen.

Kalju nainen katsoo itseään peilistä.

Vihollinen, jota ei voi voittaa – Ritva Heikuran syöpä on uusinut neljä kertaa: "Sairauden kanssa pitää tulla sievästi jutellen toimeen"

Heikura on sairastanut kroonistunutta syöpää kolme vuotta. Silti hän yrittää elää tavallista arkea ja haluaa yhä oppia uusia asioita.

aspiriinitabletteja

Tutkimukset: Aspiriini saattaa ehkäistä myös munasarja- ja maksasolusyöpää

Tutkimusten mukaan säännöllinen käyttö näytti vähentävän kummankin syövän riskiä. Lääkkeen säännöllinen käyttö voi kuitenkin olla haitaksi vatsalle.

Verikoe

Kahdeksan yleisen syöpätyypin havaitsemiseen kehitteillä verikoe – "Merkittävä edistysaskel"

Veritestistä toivotaan aikanaan välinettä varhaisvaiheen syöpien havaitsemiseen. Suomalaisasiantuntija pitää tuloksia lupaavina, mutta lisätutkimuksia tarvitaan vielä.

Syöpäyhdistysten periytyvyysneuvonnassa täytetään sukupuu, jossa kartoitetaan mitä syöpää suvussa on kenelläkin ollut.

Sukupuu auttaa selvittämään riskin sairastua syöpään – "Syöpä sinänsä ei periydy, mutta alttius sairastua voi periytyä"

Kun suvussa esiintyy syöpää, on mahdollista selvittää oma riski sairastua. Tutkimuksiin hakeutuu nykyisin yhä useampi. Syy syöpään löytyy perimästä kuitenkin melko harvoin.

Geenitesti otetaan erityisellä testipuikolla posken sisäpinnasta.

Suomen säntilliset kirkonkirjat avaavat lukittuja ovia geenitutkijoille – "Jossakin vaiheessa mutaatiot aina poksahtavat esille"

Geenitestit ovat tulossa kaikille lääketieteen aloille. Niiden pohjalta voidaan antaa myös elintapasuosituksia.

Tyksin U-sairaala.

Turussa kehitetty uusi verinäytetutkimus parantaa munasarjasyövän toteamista

Menetelmä erottaa hyvän- ja pahanlaatuisten kudosten tuottamat merkkiaineet toisistaan.

Sairaalasänky ja naisen kasvot.

Syöpäpotilaat sekavassa tilanteessa – "Kysymyksessä on isot rahat ja poliittiset päätökset, joihin liittyy etiikkaa"

Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan syöpää sairastavat ihmiset ovat hoidollisesti eriarvoisessa asemassa. Osa potilaista joutuu maksamaan itse tuhansien eurojen kuukausittaiset lääkekulut saadakseen uusimpia täsmälääkkeitä. Asiantuntijat toivovat, että Kansallinen syöpäkeskus auttaa tulevaisuudessa ratkaisemaan vaikeita kysymyksiä muun muassa lääkkeiden korvattavuudesta.

sytostaattitippa tippumassa

Tehokas syöpälääke evättiin Sannalta: "Eihän se nyt näin voi mennä!"

Hoito ei ole kiinni hinnasta, vaan lääkelain tulkinnasta

Rintasyöpäpotilas ja syöpä-teksti.

Akuutissa maanantaina: Erikoislähetys syövästä

Akuutin tulevan läheyksen aiheet.

Vauva talkkia verkkosivulla.

Johnson & Johnson tuomittiin miljoonakorvauksiin syöpäkuoleman yhteydestä talkkiin

Suuryritys tuomittiin maksamaan runsaat 65 miljoonaa euroa munasarjasyöpään kuolleen naisen perikunnalle. Yhdysvaltain syöpäjärjestö arvioi, että talkki saattaa lisätä hiukan munasarjasyövän riskiä, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Kuva sydämesi hyvinvointi esitteestä.

Lääkäri kysyy suvun sairauksista – osaatko vastata?

Nuoret aikuiset pitävät huolta omasta terveydestään ja sen takia kiinnostuvat oman suvun sairaushistoriasta. Kun tietää riskistään sairastua, voi yrittää ennaltaehkäistä sen puhkeamista.

Vertaistukihenkilöinä työskentelevät keskustelevat

Munasarjasyövän tutkimukseen miljoona euroa Turkuun

Laaja kansainvälinen tutkimus selvittää munasarjasyövän eri muotoja. Turusta on mukana tutkijoita Tyksin naistenklinikalta ja Turun yliopiston patologian yksiköstä. Munasarjasyöpään sairastuu vuosittain runsaat 450 suomalaista.

Tutkimus: Sattuma aiheuttaa suuren osan syöpätapauksista

Biologinen huono onni painaa useissa syöpätyypeissä eniten, kun arvioidaan riskiä sairastua syöpään, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Suomessa rintasyöpä nujertuu - selviytymisprosentti 87

Myös munasarjasyövässä ja eturauhassyövässä Suomen luvut ovat Euroopan parhaimmistoa. Keuhko- ja maksasyövän ennusteet eivät juuri ole parantuneet Suomessa viime vuosina.

Potilas saa hoitoa OYS:n naisten syöpätaution poliklinikalla.

Gynekologiset syöpätaudit lisääntymässä

Naisten gynekologisten syöpätautien määrä on lisääntynyt Pohjois-Suomessa. Erityisen huolen aiheena on lisääntynyt nuorten naisten sairastuminen kohdunkaulasyöpään. Kohdun runko-osan syövän määrän kasvun yhtenä merkittävänä syynä on naisten lisääntynyt ylipaino.

Ehkäiosypilleri.

Tutkimus: Ehkäisypillerit eivät vaikuta elinikään

Pitkään ehkäisypillereitä käyttäneillä havaittiin hieman tavallista enemmän rintasyöpäkuolemia ja hieman vähemmän munasarjasyövästä johtuvia kuolemia. Tutkijoiden mukaan erot muihin naisiin eivät kuitenkaan olleet kovin suuria.

Angelina Jolie

Angelina Jolie poistatti rintansa välttääkseen syövän

Oscar-voittajalta löytynyt geenivirhe lisää huomattavasti todennäköisyyttä sairastua syöpään. Jolie rohkaisee terveydestään huolestuneita naisia tutkituttamaan itsensä.

Papa-seulonnassa käytettäviä välineitä gynekologin vastaanotolla.

Nainen, älä mene gynekologille liian myöhään!

Erikoislääkäri kehottaa säännöllisiin käynteihin gynekologilla. Pahanlaatuisten sairauksien oireiden ilmetessä ollaan monesti jo myöhässä.

Syöpäsoluja mikroskooppikuvassa.

Nukutus tepsii aggressiivisiin syöpäsoluihin

Tutkijat löysivät syyn siihen, miksi joissain syövissä nykyinen hoito ei tehoa riittävän hyvin.

Eva-Maria Strömsholm ottaa taas tuntumaa lenkkeilyyn.

Vöyrillä juostaan elämän puolesta

Kun vakava sairaus osuu kohdalle, pistää se asiat kerralla uusiksi. Tuen tarve tässä kohtaa on suuri, sen tietää vakavasta sairaudesta toipuva vaasalainen Eva-Maria Strömsholm.

Tarja Vainio (vas.) ja Katja Aktan-Collan

Piilevään rintasyöpään apua geenitesteillä

Jo 400 suomalaista naista tietää geenitestin avulla, että heillä on suurempi riski saada rintasyöpä kuin muilla. Leikkauksilla rintasyöpäriski voidaan saada näiden ihmisten osalta minimiin. Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain 4 600 naista.

Syöpäkoirat haistavat myös keuhkosyövän

Syövän vainuamiseen koulutetut koirat pystyvät tunnistamaan sairastaako ihminen keuhkosyöpää. Tätä ennen syöpäkoirat ovat diagnosoineet myös suolisto-, iho-, virtsarakko-, rinta- ja munasarjasyöpiä.

Raskaana oleva nainen.

D-vitamiini on sekä hyödyksi että haitaksi odottajalle

D-vitamiinista on uusien tutkimusten mukaan sekä hyötyä että haittaa raskauden aikana. Tampereen yliopistossa loppuviikosta tarkastettavien väitöstutkimusten mukaan D-vitamiini vähentää munasarjasyövän riskiä. Sen sijaan raskaudenaikaisen rintasyövän riski voi kolminkertaistua, jos D-vitamiinitasot ovat koholla.

Syöpähoitojen kehitys parantanut ennusteita

Todennäköisyys olla elossa kymmenen vuotta syövän toteamisen jälkeen on lähes tuplaantunut monissa syövissä viimeisen 40 vuoden aikana, kertoo Britanniassa tehty tutkimus. Tutkijoiden mukaan ennusteita ovat parantaneet useat tekijät, kuten varhainen diagnosointi, leikkausten, säde- ja lääkehoitojen kehittyminen sekä hoitojen räätälöinti.

Medix-palkinto turkulaisille syöpätutkijoille

Professori Johanna Ivaskan johtama tutkimusryhmä on saanut 20 000 euron suuruisen Medix-palkinnon. Turkulainen tutkijaryhmä on selvittänyt syövän synnyn alkuvaiheita.

Lääkäri tutkii mammografia-kuvia.

Tutkimus: Hormonikorvaushoito lisää munasarjasyövän riskiä

Munasarjasyövän riski kasvaa, jos naiset käyttävät vaihdevuosien aikana hormonikorvaushoitoja. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan munasarjasyövän riski kasvaa noin 38 prosenttia.

Pituus voi lisätä syöpäriskiä

Pitkät länsimaalaiset saattavat sairastua joihinkin syöpiin lyhyitä todennäköisemmin. Nyt sama yhteys on todettu aasialaisväestössä. Havainnot viittaavat siihen, että lapsuuden elinolot vaikuttavat aikuisiän syöpäriskiin.

Kova kahvittelu voi johtaa aistiharhoihin

Runsas kahvin juonti saattaa aiheuttaa aistiharhoja, arvioivat brittiläiset tutkijat. Psykologian tutkijat huomasivat kokeessaan, että liiallinen kofeiinin nauttiminen voi saada ihmisen näkemään näkyjä ja kuulemaan ääniä.

Mittanauha.

Ylipaino kasvattaa munasarjasyövän riskiä

Ylipainoiset yli viisikymppiset naiset saattavat sairastua munasarjasyöpään todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Lihavuus lisää monien syöpien vaaraa, mutta painoindeksin ja munasarjasyövän yhteydestä ei ole tiedetty paljoakaan.

Suomalaistutkijat löysivät uutta tietoa syövän synnystä

Suomalaiset tutkijat ovat paljastaneet uutta tietoa syövän syntymekanismeista. VTT:n ja Turun yliopiston yhteinen tutkimusryhmä ratkaisi syöpätutkijoita vuosikymmeniä askarruttaneen kysymyksen siitä, miksi solu tarvitsee ympäröivää kudosta jakautuakseen.

Euroopassa yhä useampi paranee syövästä

Uusimman Eurocare-tutkimuksen mukaan syövästä parantuneiden määrät ovat kasvaneet Euroopassa. Lisäksi erot syöpäkuolleisuudessa ovat pienentyneet eri maiden välillä.

Research: Multiple Births May Prevent Some Cancers

An academic dissertation to be presented on Friday asserts that giving birth to many children can protect women from the risk of gynaecological cancers. The dissertation was prepared by Medical Licentiate Marianne Hinkula of Oulu University.

Usea synnytys suojaa syöviltä

Monta lasta synnyttäneillä on muita naisia pienempi riski sairastua gynekologisiin syöpiin, ilmenee perjantaina tarkastettavasta väitöksestä.