Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päiväkodeissa tarjoiltu salaatti varmistui Jyväskylän salmonellaepidemian aiheuttajaksi – ulkomaiset tuoretuotteet arveluttavat, EU:n alueella luotetaan pitkälti omavalvontaan

Jyväskylän seudulla riehuneen salmonellaepidemian aiheuttajaksi on varmistunut päiväkodeissa tarjoiltu salaatti. Salaatti sisälsi kotimaista kurkkua, hernettä sekä ulkomaista jäävuorisalaattia. Salmonellan todennäköisin lähde on Saksasta Ruotsin kautta Suomeen tullut jäävuorisalaatti. Ruokaviraston mukaan pitkä kuljetusmatka ei lisää tautiriskiä, jos tuotteiden valvonta on kunnossa.

Salaattinäyte varmistui Jyväskylän salmonellaepidemian lähteeksi – ensi viikolla tutkitaan, oliko syynä kurkku, herne vai jäävuorisalaatti

Kaupunki pitää todennäköisenä syynä ulkomaista jäävuorisalaattia. Laboratoriotutkimukset ovat vielä kesken.

Lehtikasvi voi olla kaunis kuin kukka – Linda Peltola neuvoo kokeilemaan ennakkoluulottomia yhdistelmiä puutarhassa

Huhtikuu on haravahommien ja taimien koulimisen aikaa. Aivan kulman takana on kausi, jota puutarhurit ovat odottaneet koko pitkän talven.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Viljelijä käytti laitonta tuholaismyrkkyä, jolla tuotetut kasvikset päätyivät kauppoihin – käräjäoikeus tuomitsi terveysrikoksesta

Kahden kymenlaaksolaisen vihannespuutarhan toimitusjohtaja tuomittiin terveysrikoksesta sakkoihin.

Syyttäjä: Viljelijä käytti laitonta tuholaismyrkkyä, jolla tuotetut kasvikset päätyivät kauppoihin – voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ihmisille

Syyttäjän mukaan yrittäjän kaksi puutarhaa ovat käyttäneet tuotannossaan laitonta kasvinsuojeluainetta.

Oppilaat pitivät seitikalaa pahanmakuisena mössönä, vaikka keittäjät yrittivät kaikkensa – sitten kalan kylkeen lävähti kasviskastike

Ruokaraadeissa tavoitteena on kehittää koulujen ja oppilaitosten ruokalistoja siten, että ruokahävikki pienenisi.

Poikkeuksellinen kuivuus nostanut kasvisten hintoja – "Kotimaisen vihannestuotannon kanssa mennään kädestä suuhun"

Esimerkiksi kurkun, salaattien ja kaalien hinnat ovat normaalia korkeammat. Kuivuuden takia kasvikset ovat myös huonolaatuisempia.

Kesäpöydän herkut ehtii kasvattaa vielä vaikka omalla parvekkeella – viisi vinkkiä aloittelijalle

Kaupunkiviljelykulttuuri nostaa suosiotaan yhä enemmän myös Suomessa. Pienelläkin palstalla tai jopa parvekkeella on mahdollista kasvattaa monenlaisia lajikkeita.

Salaatin valinnassa auttavat mutu ja intuitio – pakkausta katsomalla tuoreus ei selviä

Tuoreen salaatin valinnassa voi mennä kaupassa sormi suuhun, kun tuotteen tuoreudesta ei ole muuta taetta kuin oma arvio. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Kauppias pakkasi hävikkiruokaa laatikoihin ja myi halukkaille – sai reilussa vuodessa yli 6000 kiloa ruokaa pois roskiksesta

Pahvilaatikollinen hedelmiä ja vihanneksia eurolla. Sama hinta leipänipusta. Pietarsaarelainen kauppias on onnistunut selättämään ruokahävikkiä reilussa vuodessa jo yli 6000 kiloa.

Salaatti saattaa pitää muistin virkeänä pidempään

Vihreä salaatti ei estä muistin heikkenemistä, mutta hidastaa tahtia salaattia syömättömiin verrattuna.

Keittiö sai kolmella niksillä koululaiset syömään lautaset tyhjiksi ja säästämään tuhansia euroja

Koulun seinällä oleva annoslapputaulu juoruaa heti, kuinka monta hävikkiannosta kyseisenä päivänä syntyi. Pienillä oivalluksilla koulukeittiö sai kiinankaaliakin uppoamaan oppilaisiin kilokaupalla.

Luulitko syöväsi kevyesti? – Ja sorruit valesalaattiin: "Parempi kuitenkin kuin pikaruokalounas"

Yleistyvä salaattibaari voi houkutella mässäilemään turhalla rasvalla, suolalla ja sokerilla.

Wednesday's papers: Citizens' initiatives, looking under rocks, pricey veggies, and who's your roomie?

Government job creation efforts and a spate of public-backed initiatives for new legislation are among the items in the morning newspaper press.

Osa Britannian kaupoista aloitti vihannesten säännöstelyn

Etelä-Euroopan surkeat säät ovat pilanneet vihannessadon, mikä näkyy erityisesti Britannian kaupoissa.

Bad weather in southern Europe hikes domestic vegetable prices

The price increase in vegetables imported from Europe is set to continue for the foreseeable future, food conglomerate chiefs say.

Ulkomaisten vihannesten hinnat nousivat – kurjat säät aiheuttivat suuria satotappioita Etelä-Euroopassa

Ruokakeskon osto- ja myyntipäällikkö arvioi, että vihannesten jonkin verran korkeampi hintataso jatkuu vielä pidemmän aikaa.

Pelkkä salaatti ei elätä: "Kurkku, salaatinlehdet ja tomaatti ovat suurimmaksi osaksi vettä"

Salaatin, kurkun ja tomaatin sekaan tulisi muistaa lisätä proteiinia sekä hiven- ja kivennäisaineita.

Kauppojen salaattibaareista löytyi hurjasti pöpöjä – asiakkaille räkäsuojan virittänyt kauppa sai puhtaat paperit

Markettien salaattibaareista tutkituista näytteistä jopa puolet oli laadultaan huonoja tai välttäviä.

Huomispäivän kasvitehtaat voivat kellua valtamerillä

Viikkoja merillä matkaavien rahtilaivojen tyhjiä kontteja voidaan mahdollisesti käyttää tulevaisuudessa vihannesten viljelyyn. Suomalaistutkija uskoo, että menetelmä voisi toimia.

Pakastin ja parveke – kaupunkiviljelijän parhaat kaverit

Sato voi yllättää palstaviljelijän. Kaikkea ei ehdi syödä tuoreena, kellaria ei ole, eikä jääkaapissakaan voi säilyttää ikuisuuksia. Mikä neuvoksi?

Kesko: Rucola-salaattimme pani liikkeelle vatsatautiepidemian

Lähes 200 ihmistä on sairastunut elokuussa vatsatautiin syötyään pitopalvelun ruokia. Osalla sairastuneista on todettu EHEC-tartunta. Kesko kertoo, että tauti on levinnyt sen suurkeittiöille myymästä rucolasta.

Kolmen vuoden takainen Wimbledon-voittaja pelkää henkensä puolesta - "Elämäni on painajaista"

Marion Bartoli sanoo pystyvänsä syömään vain salaatinlehtiä ja kurkkua ilman kuoria.

Grillissä valmistuvat nyt kokonaiset ateriat – Keittiömestari suosittelee possunkylkeä juhannusgrilliin

Suomalaiset haluat nykyään tehdä kokonaisia aterioita grillin ääressä. Suosituin grillattava on makkara, mutta kasvisten ja kalan grillaaminen on kasvussa koko ajan.

Nämä kasvit voidaan jo istuttaa – katso puutarhaneuvojan vinkit kotiviljelijöille

Etelä-Suomessa voi kylvää maahan jo muun muassa perunoita, sipulia ja salaatteja. Pohjoisemmassa Suomessa perunankylvö saattaa venyä jopa kesäkuun alkuun kertoi puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen aamu-tv:n haastattelussa.

Tässä puutarhamuodissa rikkaruohot ja tuholaiset toimivat apureina – permabloggaaja esittelee erikoiset niksinsä

Hidasta elämää -bloggaaja Ulla-Maija Takkusen pihalla vallitsee päällisin puolin jopa pienoinen kaaos. Perunoita kasvaa siellä täällä ja rikkaruohojen annetaan monin paikoin rehottaa. Permakulttuurissa katsotaankin pintaa syvemmälle. Pohjoisen puutarhoissa -videosarjassa vieraillaan tällä kertaa Ulla-Maijan permapihalla.

Terveellisyystrendi jyrää pikaruuassa – lörtsy ja pizza paineissa

Ravintokuitua, vitamiinejä, flavonoideja ja antioksidantteja halutaan nykyään pikaruuassakin. Vai halutaanko? Trendit ovat olemassa ja ne tunnetaan niin perinteisellä nakkarilla kuin pizzeriassakin. Niiden noudattaminen on suhteellinen kysymys.

Keitot, salaatit ja muu terveellinen valmisruoka myy nyt – suosikkina jatkaa silti vanha tuttu perinneruoka

Pyrkimys terveelliseen elämään näkyy myös valmisruokahyllyillä: yhä enemmän kaupaksi menee valmiita keittoja ja salaatteja. Uusista tuulista huolimatta suosituimpien valmisruokien kärjestä löytyy perinteisiä ruokia, kuten maksalaatikko ja makaronilaatikko. Yle Uutiset kysyi kolme kysymystä valmisruuista kauppojen ja valmistajien edustajilta.

Bisnesidea syntyi autonratissa – saunavihdan voi kasvattaa vaikka ruukussa

Äkkiseltään hullulta kuulostavasta ideasta voi syntyä jalostamalla timantti. Lue ja kuuntele, kuinka luonto, sauna ja salaatti jalostuivat kauppatuotteeksi.

Salaatti saattaa suojata glaukoomalta

Glaukooma on hitaasti etenevä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus. Se yleistyy iän myötä ja valtaosa hoidettavista potilaista on yli 65-vuotiaita.

Salaatinostajan pakkasniksit: pyyhe ympärille tai kylmälaukun kanssa kauppaan

Salaatit, kurkut ja tomaatit saa helposti pilattua matkalla kaupasta kotiin. Pakkaspäivänä kylmälle herkät vihannekset paleltuvat nopeasti, ellei kauppareissulla ole asianmukaisia varusteita mukana.

Avaruusasemalla puhkesi ensimmäinen kukkanen

Erikoislaitteessa kasvatetusta tsinniasta toivotaan edelläkävijää kukkealle avaruuspuutarhalle ja tuoreen ravinnon tuotannolle.

Salaattifirma palkkasi lisäväkeä ja laajensi Liperissä

Pohjoiskarjalainen Viherkaste toimittaa vuosittain miljoonia lehti- ja jääsalaatteja ympäri Suomen.

"He eivät ole orjia, vaan vieraitamme"

He tapasivat vahingossa seurakunnan kesäleirikeskuksessa Turun Heinänokassa. Thaer Ibrahim juoksi huutaen Päivi Santalahden luokse: "Oletko sinä lääkäri? Lapsenlapseni on sairas!" Pari viikkoa myöhemmin Thaer muutti poikansa Yarub Ibrahimin kanssa Päivin ja tämän miehen Josua Gierensin luokse.

Rekkakuskien arki mullistui – taukopaikkojen lihapiirakka vaihtui lehtikaaliin

Parikymmentä vuotta sitten rekkamies saattoi pyytää huoltoasemalla, että vähäisetkin kasvikset jätettäisiin annoksesta pois. Nyt autoilijat vaativat saada salaattia. Seuraavaksi kartoitetaan liikuntamahdollisuuksia taukopaikoilla.

Up to 30 percent of supermarket salad bar food poor or passable quality

There’s been a boom in self-serve salad bars in Finnish supermarkets for the past couple years. But a recent hygiene study found that one third of dozens of salad bars across greater Helsinki were of poor or passable quality.

Makea mansikka sopii suolaisen kaveriksi: tirisevä grillipihvi mansikkakastikkeella?

Kesäherkuttelun suosikkimarjaa kuluu yhä enemmän myös arkiruuanlaitossa. Mansikka solahtaa perinteisesti salaatteihin, mutta myös hampurilaisen väliin, salaatinkastikkeeksi, täytettyihin leipiin tai jopa rasvaisen grillipihvin kaveriksi. Leivontabloggaaja kokeilisi marjaa myös pizzan täytteenä.

ISS:n astronautit maistoivat ensimmäistä avaruudessa kasvatettua salaattia

Maistuu hyvältä, vähän kuin rucolaa, astronautit kuvailivat avaruuskasvimaan antimia.

Pimpattu lörtsy sulaa suussa – tässäkö syksyn muotiherkku?

Itäsuomalaisen perinneherkun lörtsyn pimppaaminen eli kohentaminen 2000-luvun katukuntoon on helppoa. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, ensikertalainenkin tuunaa lihalörtsystä hipster-osaston muotiherkun.

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa

Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Luonnon omassa salaattipöydässä voikukka ei ole vihollinen

Suomen luonto on alkukesästä vehreimmillään ja kasvit tuoreimmillaan. Ruokalautasella pitää olla vihreää ja sitähän löytyy luonnon omasta salaattipöydästä. Kun ei omaa liikaa ennakkoluuloja, taipuvat rikkaruohotkin terveyruoaksi.

Hyödynnä pihasi maanvaivat lautasella – horsmat ja voikukat taipuvat moniksi herkuiksi

Martan ohjeilla pyöräytät rikkakasveista lisäkkeen kalalle tai vaikka aamupalasmoothien.

Salaatti maistuu suomalaisille – markkinajohtajan myynti yli kaksinkertaistui viidessä vuodessa

Fresh Servantin linjaston läpi kulkee viikossa noin 15 000 kiloa jäävuorisalaattia ja 10 000 kiloa tomaatteja. Vihannekset päätyvät salaattibaarien valikoimiin ja valmiiksi pakattuihin annossalaatteihin.

Voikukannuppua voi friteerata ja pihlajan silmuista tulee herkullinen juustokakku

Ulkoa saa kaikenlaista satoa ympäri vuoden. Harrastajat vinkkaavat kokeilemaan pihlajan silmuja, horsmia, mahlaa ja voikukkaa.

Steviaa ehtii vielä kasvattamaan, tilaisuus chilin kylvöön meni jo

Jos kesällä haluaa kasvattaa kasveja ulkona, siemenet pitäisi kylvää äkkiä. Tai oikeastaan osan kasveista kohdalla tilaisuus on jo mennyt – mutta onneksi kaupasta saa myös valmiita taimia.

Näin syövät SM-liigakiekkoilija ja ammattikoripalloilija

Yle Urheilu pyysi kahta kotimaista pääsarjatason ammattiurheilijaa seuraamaan syömisiään seitsemän päivän ajan.

Martta vinkkaa: Perheen ruokahävikki pienenee hyvällä suunnittelulla

Hyvällä ennakkosuunnittelulla perheen ruokahävikki pienenee eikä koululaisen tarvitse syödä samana päivänä kalaa koulussa ja kotona. Tuija Biskop Martoista laati viikon ruokalistan, hän kehottaa käyttämään rohkeasti hyväksi edellisiltä aterioilta jääneitä tähteitä.

Vaihteleva sää näkyi salaattisadossa – "jos vielä syyshalloja laittaa, niin sitten on kaikki koettu"

Alkukesän kylmyys ja heinäkuussa liiallinen auringon porotus näkyy salaattisadon laadussa. Satoa nostetaan syyskuun puoliväliin saakka. Etelä-Savossa tuotetaan merkittävä määrä suomalaisesta salaatista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle