Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yrittäjä tuskastui hallaöihin ja kehitti kotipuutarhurille oivan apurin – keksintöjen kaupallistaminen tyssää usein patenttihakemuksiin

Arkielän oivalluksista syntyvien keksintöjen kaupallistaminen tyssää usein patenttihakemuksiin ja yhteistyökumppaneiden puuttumiseen. Moni hyvä ajatus jää piiloon, vaikka niillä voisi olla kaupallista mahdollisuutta.

Konkurssien määrä laski alkuvuonna, uusien yritysten rekisteröinnit lisääntyivät 23 prosenttia

Lukumääräisesti konkurssit vähenivät eniten kaupan alalla. Samaan aikaan PRH:n rekisteriin merkittyjen uusien yritysten määrä kasvoi lähes neljänneksellä.

Yhä useampi tiekilometri paikataan ajokelpoiseksi, kun rahaa päällystämiseen ei ole – ähtäriläisyritys patentoi menetelmän, joka helpottaa loputonta työtä

Teiden kunto rapautuu, eikä niistä huolehtimiseen ole tarpeeksi rahaa. VM-Asfaltti Oy kehitti teidenpaikkausmenetelmäänsä vuosia. Pahimmillaan ajokelvoton asfalttitie voidaan muuttaa soratieksi kunnostusrahojen puutteessa.

Supercell joutuu maksamaan yli 90 miljoonan dollarin korvaukset patenttirikkomuksesta

Yhtiö kiistää loukanneensa patentteja ja aikoo valittaa tuomiosta.

Rokotteet esillä EU-kokouksessa: Macron vetoaa USA:han rokotteiden vientirajoitusten purkamiseksi, 1,8 miljardin annoksen rokotekaupalle sinetti

EU-johtajat ovat koolla Portugalin Portossa. Asialistalla on muun muassa koronarokotteiden patenteista luopuminen. Euroopan komissio ilmoitti tänään myös vahvistaneensa mittavan rokotekaupan Pfizerin ja Biontechin kanssa.

Analyysi: Koronarokotteiden patenteista luopuminen sai rytinällä vihreää valoa – Helpottuuko globaali rokotepula?

Yhdysvallat ja EU ovat viimein avanneet oven sille, että koronarokotteiden patentteihin tehdään höllennyksiä. Globaali rokotepula saattaa helpottua, mutta se tapahtuu valitettavalla viiveellä, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo.

Turkulaisyhtiö kehitti uuden lääkkeen koronan aiheuttamaan Covid-19-tautiin – kyseessä nenäsumute

Lääke, joka tehoaa mahdollisesti myös Covid-19-tautiin, on saanut Yhdysvaltojen patenttitoimiston hyväksynnän hakemukselle viime vuonna. Turkulainen lääkeyhtiö arvioi nyt, että patentti tullaan myöntämään jopa tämän kuun aikana.

Rikkaiden ja köyhien maiden rokotustahdin välille on revennyt kuilu, ja osasyynä ovat patentit – professori ennakoi muutoksia keskittyneelle lääkealalle

Pula koronarokotteista on synnyttänyt laajan keskustelun lääketeollisuuden immateriaalioikeuksista. Asiantuntijoiden mukaan pandemia tulee todennäköisesti jättämään jäljen lääkkeiden ja rokotteiden patentointia koskeviin sopimuksiin.

Jani Kaaron kolumni: Rokotteita pakkoluvalla? 

Päätöksemme suojella lääkeyhtiöiden patenttioikeuksia läpsäisee meitä pandemiassa poskelle, kirjoittaa Jani Kaaro. 

Koronarokotteista on huutava pula, mutta niitä valmistaa vain harva tehdas – Lääkärijärjestö: Se tapahtui, mistä varoitettiin

Lääkärit ilman rajoja moittii, että tutkimukseen laitettiin paljon julkista rahaa, mutta rokotteen saatavuutta ei varmistettu.

Yhdistyksiä perustetaan joka vuosi vähemmän – Lapissa alkunsa sai viime vuonna 72 yhdistystä

Eniten yhdistyksiä Lapissa perustettiin Rovaniemellä ja Kittilässä.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Lääketeollisuus rahastaa rokotteilla ja vaikeuttaa epidemioiden ehkäisyä

Koronaviruksen leviäminen olisi voitu pysäyttää Kiinaan, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Kauhavalla valmistetaan Härkistä tavalla, jota ei saa enää matkia – Verso Food sai patentin 36 maahan

Verso Food aikoo hankkia maailmanlaajuisen patenttisuojan työtavalle, jolla härkäpaputuotteisiin saadaan syinen rakenne ja puruvastusta.

Kutilan kanava -yhtiö perustetaan pikavauhtia – tarkoitus olla toiminnassa ennen vuoden vaihdetta

Kutilan kanva -osakeyhtiön perustamishakemus on tarkoitus jättää Patentti ja rekisterihallitukseen ensi viikolla.

Lasin laserleikkaukseen erikoistunut joensuulaisfirma hyvässä nosteessa

Hypermemo Oy:n lasin leikkaus- ja viimeistelymenetelmän kaupallinen tuote on patentoitu neljässä maassa. Yritys saa tukea Start Up -rahasto Joensuulta.

Pasi Kauppinen jätti kaupungin raivatakseen korvessa kartanorähjästä matkailutilan ja keksi nyt talvisafareille ekologisen kulkuneuvon: "Kaikki on taas pelissä"

Vihreiden keksintöjen patenttihakemukset käsitellään nykyisin nopeutetusti. Kauppiselle idea sähkölumiskootteriin syntyi omasta tarpeesta.

7-year-old bucks downward patent trend, invents towel with straps

In a country with over two million saunas, Jiri Lindén thought it would be handy to have a towel that stays on easily.

"Voi että, kun ois pyyhkeessä henkselit, niin pysyisi päällä!" – 6-vuotias Jiri Lindén lausui saunan jälkeen sanat, jotka poikivat bisnesidean

Suomessa patentoitavien keksintöjen määrä on kovassa laskussa. Asiantuntijoiden mukaan innostus keksimiseen lähtee jo koulusta.

Yhteysalusreitin kilpailutuksen voittanut laivayrittäjä kokee ajaneensa tarjousmiinaan – valtionyhtiö vaatii patentistaan miljoonakorvauksia

Valtionyhtiö oli suojannut tarjouskilpailussa vaaditun öljyntorjuntayhteysaluksen hyödyllisyysmallihakemuksella viranomaisen tietämättä. Yrittäjältä vaaditaan miljoonakorvauksia.

Apteekkarilehti: HIV-lääkkeen kopiot myyntiin – oikeuden päätös voi nopeuttaa rinnakkaislääkkeiden pääsyä markkinoille

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös saattaa vauhdittaa niin sanottujen rinnakkaislääkkeiden pääsyä markkinoille.

Hyvää syntymäpäivää, hakaneula! Nolojen tilanteiden pelastaja ja ompelurasian arkisankari täyttää 170 vuotta

Walter Hunt myi hakaneulan patentin miehelle, jolle hän oli velkaa. Hunt ei ymmärtänyt, mitä nerokasta hän oli mennyt keksimään.

Keksijä, huolettaako kuinka saat ideasi maailmalle? Ota mallia unimunista, jotka valloittavat lentokenttiä

Pieksämäkeläisten unimunien tarina alkoi kahdeksan vuotta sitten. Maailman lentokentät eivät yritykselle riitä, vaan unimunilla pyritään päiväunien vallankumoukseen.

Patents power Finland to third in Bloomberg innovation ranking

Rising from seventh place last year, the index now ranked Finland third after winner South Korea and runner-up Germany.

Bloomberg: Suomi on maailman 3. innovatiivisin maa – taakse jäivät Yhdysvallat ja Kiina

Bloombergin indeksissä listataan eri maiden innovatiivisuutta muun muassa korkean teknologian yritysten tiheydessä sekä aktiivisessa patenttitoiminnassa.

Työttömät pantiin kokoamaan "maasäteilyn estimiä" – valtiokin rahoittaa erikoista keksintöä, jonka tiede totesi huuhaaksi jo 1980-luvulla

Vuosikymmeniä säteilyä tutkinut emeritusprofessori ei ole innoissaan siitä, että maasäteilyn kaltaiseen pseudotieteeseen liittyvään hankkeeseen myönnetään julkista rahaa.

Nuorisosäätiö etsii ex-johdon hävittämiä miljoonia

Nuorisosäätiön uusin sotku on monimutkainen vyyhti, jossa säätiö teki yli 40 miljoonan euron tappiot.

Tampere valmistautuu vaihtamaan rikostutkinnan kohteeksi joutuneen Kotilinnasäätiön hallituksen

Patentti- ja rekisterihallitus vaatii Tampereen kaupungilta vastausta siihen, mitä kaupunki on tehnyt säätiön hallituksen jäsenen tai jäsenten erottamiseksi.

Kaupparekisteristä poistettiin reilu sata Kainuussa toimintansa lopettanutta yritystä ja asunto-osakeyhtiötä

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus on poistanut rekisteristä 109 toimintansa lopettanutta yritystä ja asunto-osakeyhtiötä.

Isän iltasatuhetkessä syntyi keksintö, joka levisi viiteen kuntaan Suomessa – 20 vuotta myöhemmin tarinan loppu on yhä kirjoittamatta: "On käsittämätöntä, mitä byrokratia voi pahimmillaan olla"

Kannuslainen Arto Ranta-Ylitalo keksi uuden liikennemerkin: kartiokolmion. Vuosien aikana liikenneministeriö tyrmäsi idean kerta toisensa jälkeen, mutta lopulta mies sai yhtenä harvoista patentoidun merkkinsä tieliikennekäyttöön. Kartiokolmio ei kuitenkaan koskaan yleistynyt katujen varsilla.

Tuhansia yrityksiä siivotaan pois kaupparekisteristä

Patentti- ja rekisterihallitus poistaa kaupparekisteristä yrityksiä, joilla ei ole ollut toimintaa vuosikausiin.

Uusia yrityksiä perustettu aiempaa vilkaammin – Pohjois-Pohjanmaalla kasvu keskimääräistä suurempaa

Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin on merkitty vuoden aikana Pohjois-Pohjanmaan alueella 179 uutta yritystä.

Ideoita riittää, mutta osaammeko markkinoida: Asiantuntijan vinkit Kiinan markkinoille

Immateriaalioikeuksien asiantuntija kertoo, mitä Kiinassa pitäisi tehdä.

Ihmeaine mikrokuitusellu muuttuu vaikka läpinäkyväksi juomapulloksi

Stora Enson tutkimuskeskuksessa Imatralla tutkitaan, miten mikrokuitusellusta saadaan tehtyä läpinäkyviä juomapulloja. Puusta valmistetut tuotteet voivat lähivuosina korvata monessa muovin.

Oikaisu Yle Uutiset Pohjois-Suomesta lähetykseen 9.2.2018

Oikaisu koskee kajaanilaiskeksijän gravitaatiovoimalasta kertovan jutun juontoa ja käsikirjoitusta.

Mieti, mitä videossa tuijotat, sillä pian siitäkin voidaan kerätä tietoa – taustalla suomalaisyritys

Oululaisyrityksen keksintö paljastaa, mitä katsot vaikkapa mainos- tai opetusvideossa. Vastaavat tiedonkeruutavat hakevat paikkaansa EU:ssa, kun uusi tietosuoja-asetus astuu voimaan keväällä 2018.

Astiankuivauskaappi ei olekaan suomalainen keksintö – Suomessa myönnetyistä yli 127 000 patentista vain yksi on saanut Nobelin

Suomalainen patentti täyttää 175 vuotta. Suomalaiset ovat yhä Euroopan ahkerimpia keksijöitä.

Tampereen Kotilinnasäätiö valittaa Patentti- ja rekisterihallituksen moitteista

Asuntoja vuokraava Tampereen Kotilinnasäätiö ei niele Patentti- ja rekisterihallituksen moitteita. Noin viikko sitten PRH katsoi, että Kotilinnasäätiö on toiminut huolimattomasti ja rikkonut säätiölakia myydessään tontin vuokraoikeuden rakennusalan yhtiölle.

Nokia kaivelee patenttisalkkuaan – terveysala on uusi lupaus

Nokia luopuu virtuaalikameroista ja panostaa terveysteknologiaan.

Nokialla kukaan ei kuunnellut Johannes Väänästä – nyt Tinderkin käyttää ideaa, jota hän yritti kaupata matkapuhelinjätille

Myös Applen iPhonessa on monia toimintoja, jotka muistuttavat Väänäsen luotsaaman oululaisfirman keksintöjä 15 vuotta sitten. Miten ne päätyivät amerikkalaisen mobiilijätin lippulaivaan?

Piirros ruutupaperilla toi Aulis Kärkkäiselle miljoonia – nyt hän sanoo keksineensä ehkä jotain suurempaa

Kuulemma ei saisi aina keksiä, kun pitäisi elääkin. Se on vaikeaa, tietää Aulis Kärkkäinen. Juttu on julkaistu syyskuussa 2017.

Sydänystävä jatkaa siitä, mihin Spede jäi – keksintöpajassa nikkaroidaan yhä uusia patentteja

Ennen kuolemaansa Spede Pasanen vannotti Raimo Kaukista jatkamaan yhteistä keksintöpajaa.

Viljapellon kiusankappaleet kuriin hukkakaura-autolla – Maanviljelijän oma keksintö helpottaa torjuntatöitä

Hukkakauran torjunta on jokavuotinen rupeama maanviljelijöille vaatien paljon aikaa ja vaivannäköä. Kristiinankaupunkilainen Bengt Norrvik keksi tähän apuvälineen.

Suomalaistutkijat kehittävät ikuisuusongelmaan ratkaisua – uudesta asfalttipaikasta hyviä kokemuksia

Kajaanissa kehitteillä oleva aine paikkaa asfaltin kestävästi myös kylmässä. Tarkoituksena on saada valmis tuote joku päivä markkinoille.

Tampereen Kotilinnasäätiön tonttisotkusta alkoi viranomaistutkinta

Eläkeläisten asumista tukeva Kotilinnasäätiö myi tontin vuokraoikeuden vastoin kaupungin kanssa solmimaansa sopimusta.

Mitä tehdä käytetylle teepussille? Nukketeatterimies keksi ratkaisun miljoonien teejuojien ongelmaan

Tamperelainen nukketeatteritaiteilija Matti Koskinen jätti työnsä ja omistautui keksijänuralle. Mies kokee, että sama luovuuden ilo pulppuaa niin teatterista kuin keksimisestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle