Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kymmenen vaikuttavaa matkakohdetta Suomessa, joissa yhdistyvät taide ja luonto

Katso missä Suomessa voi kokea taidetta luonnossa.

Avara luonto: Ihmeellinen Australia – erikoisten eläinten ja luonnonolojen manner

Minkälaista on mannervaltion ainutlaatuinen luonto?

Avara luonto: Serengeti – uusi luontosarja Afrikan valtavilla savanneilla

Minkälaista on elämä Serengetin savanneilla?

Kun maailma paheksui Brasilian sademetsän paloja, kulotukset keskittyivät vielä tärkeämpiin luontokohteisiin

Pantanal on maailman laajin trooppinen kosteikkoalue ja lajirikkaudessaan maailman tärkeimpiä kohteita.

Avara luonto: Eläinvauvat – tarinoita sisukkaista eläinpienokaisista

Miten poikaset varttuvat vaativissä elinympäristöissä?

Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet – Miten viidakon ja savannin minikokoiset selviytyvät?

Joskus pienimpien olentojen takana on suurimpia tarinoita.

Avara luonto: Seepra nimeltä Punda – varsa varttuu keskellä savannien vaaroja

Afrikan savannille syntyvän Punda-seepran tarina.

Afrikan suuret eläimet häviävät uhkaavasti

Kannat ovat romahtaneet muutamassa vuosikymmenessä.

Jo Darwin kummasteli kirahvin kaulaa – nyt sen syy selvisi

Selitys kirahvin kaulan pituuteen löytyi geenitutkimuksessa. Hyvin pienet erot ihmisen perimään verrattuna ovat venyttäneet savannin jättiläisen kaulan kaksimetriseksi.

Harmaahylje haastaa leijonan – kotimaiset luontodokumentit kiinnostavat

Luontodokumentit keräävät valtavia määriä katsojia ja luontokuvat klikkauksia sosiaalisessa mediassa. Mutta löytyykö kotimaan luonnosta yhtä koukuttavia tarinoita kuin Afrikan savannilta?

Tavarasta luopumisen tuska on ihmisellä geeneissä

Ammattijärjestäjän mukaan ihmisten on vaikea luopua harvoin käyttämistään tavaroistaan, koska uskovat tarvitsevansa niitä vielä joskus. Evoluutiopsykologian tutkija kertoo, että esineiden säilyttäminen osa ihmisen luontoa. Tavaroista luopuminen on ihmisen historiassa hyvin tuore ajatus.

Anna karsi turhat tavarat pois elämästään – sai tilalle aikaa ja energiaa

Ullakkokomeron murto herätti Anna Holopaisen ajattelemaan tavaran määrää ja tarpeellisuutta; varas tyhjensi komeron, mutta Holopainen ei muistanut mitä siellä oikeastaan edes oli. Asioista tietoisesti luopuminen on ihmiselle melko tuore ajatus, biologisesti aivomme eivät ole muuttuneet kivikaudesta.

Finnish climate change research in Africa pays off

A joint Finnish-African research project has produced significant results in the field of climate change. The savannah fires that occur during the continent's dry season would seem to have a cooling effect on the planet's atmosphere. The Finnish science has also caused African countries to tighten their emissions regulations.

Suomalaistutkimus osoitti: Afrikan savannipalot hillitsevät ilmaston lämpenemistä

Suomalais-afrikkalainen tutkimusprojekti on tuottanut merkittäviä tuloksia ilmastonmuutoksesta. Afrikan kuivan kauden savannipaloilla näyttää olevan ilmakehää viilentävä vaikutus. Suomalaistutkimus on vaikuttanut myös päästövaatimusten kiristymiseen Afrikassa.

Maailman suurin apina ei pystynyt sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Jopa 500-kiloiseksi ja kolmen metrin korkuiseksi arvioitu orangin sukulainen ei pystynyt tai osannut siirtyä hedelmistä ruohoon, kuten muut apinat ja varhaiset ihmiset ilmaston kylmetessä ja tappaessa kasveja. Niinpä jättiläisotus kuoli sukupuuttoon.

Kerrostalokissakin voi elää kuin leijona savannilla – näillä keinoilla teet kissan elämästä kiinnostavaa

Kissoja ajatellaan usein passiivisina takkapenkin lämmittäjinä, jotka viihtyvät omissa oloissaan. Kuitenkin kissa kaipaa virikkeitä. Liikunta ja aktivointi parantavat kissan hyvinvointia. Tässä vinkkejä kissojen aktivoimiseen.

Pommikoira haukkui ajoneuvolle, ydinlaitos suljettiin Yhdysvalloissa

Laitos on nyt avattu uudelleen, uutistoimisto Reuters kertoo. Mitään epäilyttävää ei löytynyt.

Avara luonto: Kukoistavat ekosysteemit

Mikä luonnon yltäkylläisyyden oikein saa aikaan?

Maailman kookkaimpia villejä kasvinsyöjiä uhkaa sukupuutto

Kasvinsyöjien tuhoutuminen hävittäisi myös lihansyöjät. Kasvinsyöjiä uhkaavat mm. ylimetsästys ja elinalueiden tuhoutuminen.

Avara luonto: Savannivisa

Hauska tapa kartuttaa tietojaan - savannivisa.

Miinoja raivaavat jättiläisrotat pelastavat henkiä Mosambikissa – video

Miinanraivaukseen on saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä. Herkkänenäiset rotat ovat metallinpaljastimen kanssa kulkevaa ihmistä paljon nopeampia ja kevyinä otuksina ne eivät myöskään räjäytä miinoja vahingossa.

Näkökulma: Istumisen diktatuurin aika on ohi – työmyyrät, käykää makuulle!

Siinä missä istumisen vaaroihin kyllästyneet toimistotyöläiset vaativat seisomapisteitä työpaikoilleen, toimittaja Tapani Ripatti hoitaisi työnteon mielellään rennosti makoillen kuin viidakon kuningas, leijona.

Näkökulma: Olemme tunteidemme orjia

Olen kuullut väitettävän, että suomalaiset ovat varautunutta ja harkitsevaa kansaa. Ei pidä paikkaansa. Olemme ihmisiä ja siten täysin tunteidemme vietävissä.

Näkökulma: Raivo maustaa menestyskeittiön

Ruoanlaitosta on tehty televisiossa suurta draamaa, mutta miksi, kysyy kolumnissaan toimittaja Mikko Tuomikoski. Kokkiohjelmissa käytännöllisyys on nykyään pitkälti korvattu viihteellä.

Naivismin tähdet tuikkivat Iittalan kesässä

Galaxin suurin naivistisen taiteen näyttely esittelee Iittalassa 45 alan huipputekijää. 25-vuotisjuhlakatselmus palauttaa myös jykevän Hannu Riikosen Heinäsen pariskunnan muotokuvan lähtöpisteeseen. Aira ja Kalevi Heinänen käynnistivät Iittalan naivistit vuonna 1988. Neljännesvuosisadassa naivismi on voittanut satojentuhansien katsojien sydämet.

Ihminen uhkaa Afrikan leijonia ja Etelä-Sudanin norsuja

Afrikan savanneilla elävät leijonat ovat menettäneet 75 prosenttia elinalastaan 50 vuodessa. Etelä-Sudanin seeprat ja sarvikuonot ovat todennäköisesti jo mennyttä, nyt kirahveja ja norsuja uhkaa kato.

Vieraskielinen aineopetus ehkäisee kieliangstia

Oppilaat pitävät vieraiden kielten oppimista tärkeänä, mutta kokevat vieraiden kielten opetuksen irralliseksi muusta koulunkäynnistä.

Voitonhuuto yhdistää ja tekee onnelliseksi

Riemu on jo miljoonien vuosien ajan purkautunut huutamisena, kiljumisena ja karjumisena mutta miksi voitonjuhlinnassa lähtevät vaatteetkin pois?

Suuret tie- ja rautatiehankkeet uhkaavat maailmankuulua luonnonsuojelualuetta

Liikenne ja salametsästys uhkaavat tutkijoiden mukaan tuhota mittaamattoman arvokkaan Serengetin kansallispuiston Tansaniassa. Kiinalaiset haluavat pirstoa ainutlaatuisen savannialueen rautatiellään, jota pitkin Afrikan rikkaudet kuljetettaisiin vientisatamiin.

Pessimistin syyskuulumiset ovat ihanan synkät

Kun pessimisti vajoaa todella pohjalle, se onkin vasta välipohja. Myös syyspimeät ja loska ovat omanlaisensa välipohja pessimistille. Toisaalta alkanut kaamos kurjistaa, toisaalta synkkä ympäristö on ihanasti yhtä pessimistin mielen kanssa. Suomen viralliset pessimistit, puolankalaiset, osaavat jopa nauttia pimeästä ja loskasta.

Täydellinen luontokuva vaatii uhrautumista

Afrikan savannit ja luontokuvamatkailu ovat näkyvästi esillä tänä viikonloppuna Kuusamossa jo 16. kertaa järjestettävässä Kuusamo Nature Photo -tapahtumassa. Eteläafrikkalainen Greg du Toit tietää, mitä täydellisen luontokuvan saaminen vaatii.

Ravintoketjujen näpelöinti vaikuttaa ilmastoonkin

Ihmisen vaikutus ravintoketjuihin säteilee koko ekosysteemiin aiemmin uskottua laajemmin. Metsästämällä petoja ja kasvinsyöjiä ihminen on vaikuttanut myös maapallon ilmastoon aina jääkaudelta asti. Turkulaistutkijat hakevat Norjan Lapista uusia tutkimussuuntia vaikutusten selvittämiseen.

Pikkunorsu natsimaailmassa

Elefanttini Abu Simppeli ilmoitti haluavansa olla natsi. Järkytyin tietysti moisesta. Olenhan aina pitänyt sitä tietyissä rajoissa ihan täysiälyisenä ja tunne-elämältään lähinnä neutraalina. Ja joissain asioissa, kuten juomapaikkojen löytämisessä ja mölyapinoiden juhlimistapojen tuntijana, se on jopa varsin viisas. Siis huolimatta siitä, että sen pää on täynnä sahajauhoja.

Leipuriopinnot kasattiin kakkukirjaksi

Pirkanmaan ammattiopiston leipuri-kondiittoriopiskelijat juhlivat valmistujaisiaan tiistaina. Päättötodistuksen lisäksi uunituoreet ammattilaiset saavat koulusta mukaansa itse kirjoittamansa kirjan. Mestarin matkassa -opukseen on koottu luokan kakkutaidonnäytteet reseptien muodossa.

Afrikan jättikäärme muni Tropicariossa

Afrikan suurin käärmelaji kalliopyton muni torstaiaamuna Helsingin Tropicariossa 20 valkoista munaa. Jättiläiskäärmeet voivat kasvaa jopa kahdeksan metrin pituisiksi.

Soijanviljely pilaa Brasilian savanneja

Kun Brasilian sademetsien tuhoutuminen on saatu hidastumaan, luonnonsuojelijat ovat kiinnittäneet huomionsa Brasilian savannialueisiin. Soijanviljely on lisääntynyt Brasiliassa räjähdysmäisesti. Maatalous on pilannut jo puolet maan savanneista. Asiasta kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Afrikassa onkin kaksi norsulajia

Kansainvälinen tutkijaryhmä on todennut, että Afrikassa elää yhden sijasta kaksi norsulajia. Geeniensä perusteella savanninorsu ja metsänorsu ovat yllättävän kaukana toisistaan.

Kuumailmapalloilija: Maailma on tosi meluisa paikka

Kuumailmapalloilija Olli Luoma katselee maailmaa pääosin ilmasta käsin. Tutuiksi ovat tulleet niin Kenian savannit kuin Vanajaveden selkäkin. Luoman työssä riskien hallinta on tärkeää, vaikka taivaalla onkin rauhallista.

Brasilia suojelee merkittävää savannia

Brasilia aloittaa mittavan hankkeen ainutlaatuisen savannialueensa suojelemiseksi. Brasilian hallitus käyttää seuraavien kahden vuoden aikana varoja lähes 160 miljoonaa euron arvosta voidakseen säilyttää maan keskiosassa sijaitsevan valtavan Cerrado-ruohosavannin.

Viileä norsu käy helteellä kuumana

Norsuni Abu Simppeli käy kuumana. Se johtuu näistä säistä, yleensä fantti on ihan viilee. Ennen kaikkea siksi, että sillä on kaiket päivät pää syvällä jääkaapissa.

Mustamamba sai poikasen Helsingin Tropicariossa

Yksi maailman myrkyllisimmistä käärmeistä, afrikkalainen mustamamba, on saanut ensimmäisen poikasensa tänä aamuna eläintalo Tropicariossa Helsingissä. Mustamambaa ei ole koskaan aiemmin saatu lisääntymään pohjoismaisissa eläintarhoissa.

Minun ahtaajani

Norsuni Abu Simppeli on ahtaaja. Se kun toisinaan ahtaa mahansa niin täyteen pähkinöitä ja sahtia, että sen liikuttelemiseen tarvitaan suuria satamalaitteita. Ilman niitä sitä ei saa sohvalta ylös.

Norsuni Abu ja elämän tarkoitus

Norsuni Abu on planeetan viisain olento. Ainakin omasta mielestään. Elefantti väittää tämän johtuvan siitä, että hän on viidentuhannen vuoden ikäinen. On myönnettävä, että siinä iässä on tietysti tullut kunnolla perspektiiviä.

Naisten satasen suosikit vahvoja alkuerissä

Naisten sadan metrin alkuerissä ennakkoon vahvoiksi odotetut juoksijat pääsivät helpolla. Nopeimman ajan teki USA:n Carmelita Jeter (11,22).

Savannien yltä Saimaan taivaalle

Savonlinnan satamasta pääsee vesitasolla vaikka ihan huvin vuoksi maisemalennolle. Sen vesitason puikoissa on tänä kesänä ollut Aarno Alanteen, joka työkseen kuljettaa pienlentokoneilla elintärkeätä apua tarvitseveille Afrikassa.

Huumeviljelmät ajavat lintulajin sukupuuttoon

Kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö IUCN on julkaissut vuosittaisen listansa maailman uhanalaisista linnuista. Uusia lintulajeja on siirretty äärimmäisten uhanalaisten lajien ryhmään. Yksi niistä on Kolumbiassa elävä sukkakolibri, jonka elinalue on tuhoutumassa jatkuvasti leviävien kokapensasviljelmien takia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle