Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa koululaiset odottavat pääsevänsä sisälle koulurakennukseen.

Luokalle jää enää harva koululainen, mutta opetuksen järjestelyt ovat yleisiä – peruskoulun päättötodistus halutaan jokaiselle nuorelle

Luokalle jättäminen on peruskouluissa nykyään harvinaista. Luokalle jättämisen sijaan vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on kuitenkin poissaolojen ohella lisääntynyt.

Matias Vuorela ja Axel Nurmi.

Aluksi etäopetus oli loma, sitten vain rangaistus – poikkeusajan ylioppilaat Axel Nurmi ja Matias Vuorela kävivät neljäsosan lukiostaan etänä

Lauantaina valmistuvat ylioppilaat ehtivät opiskella vain reilut puoli vuotta normaalioloissa, kunnes koronapandemia sulki koulujen ovet. Senkin vuoksi lakkiaiset ovat heille erityinen juhlan aihe.

Aliisa Rautarinta nojaa parvekkeen kaiteeseen ylioppilaslakki päässä ja tupakka kädessään.

Ryyppääminen vei Aliisa Rautarinnan mennessään, kun etäopetus alkoi – usko itseen ja valkolakkiin ei kuitenkaan koskaan loppunut

Oululainen Aliisa Rautarinta kävi lukion neljässä vuodessa ja kamppaili samalla päihdeongelman kanssa. Hän ei suosittele tunteiden turruttamista alkoholilla kenellekään.

Mirka Helander istuu pöydän ja kannettavan tietokoneen äärellä ja selaa puhelinta naureskellen

Mirka Helander, 25, aikataulutti kahvin juonnin, kun luento alkoi kello 22.10 – hän nautti etävaihdosta Kanadassa, vaikka ei kokenut maan kulttuuria

Opiskelu kanadalaisessa yliopistossa poikkesi suomalaisesta korkeakoulusta työmäärässä ja luentojärjestelyissä.

Jyväskylän yliopisto päärakennus kesä

Lähiopetuksen lisääminen jakaa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden mielipiteitä – moni toivoo hybridimallia

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tammikuussa teettämän kyselyn perusteella lähes puolet opiskelijoista ei toivo lähiopetuksen lisäämistä.

Sisustusarkkitehtuurin opiskelija Riina Rantanen ja Pinja Sirponius Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteellä

Kun opiskelijoiden mielenterveys romahti, moni sai keskusteluapua vain sähköpostitse – kolme nuorta kertoo videolla, mitä heille kuuluu nyt

Kysyimme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta, mitä heille kuuluu. Tänään on vietetty opiskelijoiden mielenterveyspäivää.

Yläkoulun luokassa oppilaita kuvattu takaapäin.

Huoli yläkoululaisista kasvaa yhä – paljon poissa olevien oppilaiden auttaminen takaisin kouluun vaatii erityistukea: "Saa tulla vaikka takaovesta"

Yläkouluissa on jo vuosia oltu huolissaan nuorten kasvavista poissaoloista. Seinäjoella yli 150 tuntia poissaolleiden oppilaiden määrä tuplaantui parissa vuodessa. Tarvitaan arjen rytmin palautusta, sanoo rehtori.

Nhi Pham, biotuotetekniikan opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulun käytävällä hymyilee kuvaajalle. Tummat hiukset, musta paita liloilla kukkasilla, metallisankaiset silmälasit.

Pandemia opetti etäilyyn, mutta tänään opiskelijat pääsivät Tampereella taas kampukselle kavereiden luo – "Kyllä jännittää"

Opiskelijoilta vietiin koronapandemian aikana ryhmäytyminen ja kampuksen sosiaalinen elämä. Paluu voi olla rankka varsinkin pandemian aikana aloittaneille.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat editoimassa ohjelmaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu palaa lähiopetukseen ensi viikolla – jatkossa tosin etäopiskelukin on uusi normaali

Korkeakouluopiskelijat ovat olleet kovilla koronapandemian aikana. Moni on väsynyt etäopiskeluun, mutta nyt ollaan vähitellen palaamassa kampuksille.

Opiskelijat valtasivat luentosalin Vaasan yliopistossa - tempauksella opiskelijat haluavat kertoa kaipuusta lähiopetukseen

Opiskelijat valtasivat keskiviikkona Vaasan yliopiston luentosalin puhuakseen lähiopintojen tärkeydestä

Opiskelijoilla on suuri huoli yhteisöllisyyden puutteesta. Jo kaksi vuosikurssia on joutunut opiskelemaan lähes koko ajan etänä.

Abiturientit Santeri Lehtiniemi ja Veikka Ruotsalainen katsovat kameraan, kasvoillaan maskit. Abien takana olevalla seinällä on värikäs seinämaalaus.

Osa abeista pääsee vihdoin juhlimaan penkkareita: koronarumba jättää nuoriin jäljen, jonka vaikutukset ulottuvat jatko-opiskeluun asti

Nuoruuteen liittyy oleellisesti sosiaalisuus ja kiinnittyminen uusiin yhteisöihin. Siksi penkkareilla ja vanhojentansseilla on merkitystä nuorille. Torstaina osa abeista pääsee Riihimäelläkin vauhtiin.

Tyhjä luokkahuone Ilmaristen yhtenäiskoulussa Liedossa.

Kaustisen musiikkilukiossa laaja koronarypäs, sairastuneita useita kymmeniä – kaikki 150 oppilasta etäopetukseen

Etäopetus kestää näillä näkymin muutaman päivän. Ensi tiistaina oppilaat palaavat kouluun.

Ammattikorkeakouluopiskelijan haalari sohvalla.

Lahtelaiset opiskelijat odottavat malttamattomina koronapiinan päättymistä ja kavereiden tapaamista: “Kyllä siinä riemu repeää”

Koronarajoituksia on alettu purkaa asteittain, ja kuukauden puolivälissä jatketaan paluuta uuteen normaaliin. Toiveissa on, että pian voidaan pukea haalarit päälle ja aloittaa oikea opiskelijaelämä.

Nuoria ihmisiä keskustelemassa.

Etäopiskelu ei sovi kaikille – Xamkin opiskelijat vaativat lisätukea opiskeluun ja mielenterveyden tukipalveluja

Opiskelijakunta on huolissaan opiskelijoiden jaksamisesta pandemian jatkuessa, ja julkaisi siksi vetoomuksen.

Kouluruokailua.

Kokkolan koulutoimi: koronaan sairastuneille oppilaille ei enää erityisjärjestelyitä

Kokkolan kouluissa luovutaan koronaviruspoissaolojen osalta erityisjärjestelyistä.

Barn som sover i en säng.

Koronaviruksen lisäksi myös mahatauti kaataa ihmisiä petiin – Korsnäsissa melkein kaikki oppilaat poissa koulusta

Tällä viikolla Korsnäsin Kirkonkylän koulussa on ollut paikalla 10-16 oppilasta kaikkiaan 66:sta.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

Essoten alueella rajoituksiin esitetään vaiheittaisia lievennyksiä – koronatilannetta pidetään alueella äärimmäisen hankalana

Essoten alueen koronasuositukset jatkuvat pitkälti ennallaan. Järeämpien koronarajoitusten suhteen koronanyrkki esittää kuitenkin Itä-Suomen aluehallintovirastolle kevennyksiä yleisötilaisuuksien rajoituksiin. Niistä päättää aluehallintovirasto.

Suomessa on pidetty verrattain lepsuja koronarajoituksia koko pandemian ajan, ilmenee Oxfordin yliopiston kehittämästä rajoitusten vertailuluvusta.

Moni uskoo, että Suomessa on tiukemmat koronarajoitukset kuin muualla – tarkistimme faktat, ja asia on lähes päinvastoin

Tämä juttu kertoo, miten Suomen tämänhetkiset rajoitukset vertautuvat Tanskaan, Saksaan, Englantiin ja Italiaan. Tällä hetkellä yhteiskuntaa avataan osassa Euroopan maita Suomea rivakammin.

Saara Peltola.

Yliopistossa ei tarvitsisi opettaa etänä, mutta silti Tampereella jatketaan viikkoja – enimmäkseen kotona opiskellut: "Myönnän, että katkeruutta on"

Yliopisto-opiskelijat ovat parissa vuodessa oppineet etäopetukseen. Osalle se toimii, mutta paljon on menetettykin. Tampereen yliopisto jatkaa etäopetusta maaliskuun alkupuolelle asti.

Opiskelija Julius Haapakoski Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjastossa.

Sanna Marin tviittasi, että etäopetussuositus päättyy nyt, mutta opiskelijoiden pitää jatkaa etänä vielä pitkään – tässä kirjavat perustelut

Lähiopetukseen ei tahdota siirtyä, koska opettajat ovat suunnitelleet etäopetusta. Massaluentoja ei järjestetä helmikuussa missään, mutta muuten linjaukset vaihtelevat kirjavasti.

Sofia Parkkonen potrettikuva.

Sofia, 12, on ollut etäkoulussa kohta kaksi vuotta riskiryhmään kuuluvan pikkuveljensä takia – "Kaverisuhteet on hiipuneet"

Jopa tuhannet lapset Suomessa ovat olleet koko pandemian ajan etäopetuksessa, opetushallituksesta arvioidaan. Etäopetukseen on jääty, jos oppilas itse tai hänen perheenjäsenensä kuuluu koronan riskiryhmään.

En flicka sitter vid ett skrivbord och skriver i en skolbok. Framför henne en dator.

Liki kolmasosa oppilaista sairaana – suurin osa haminalaiskoulun luokista opiskelee ensi viikon etänä

Haminassa Pappilansalmen koulun 4.-9. luokkien oppilaat siirtyvät etäopetukseen, koska koronatilanne koulussa on pahentunut nopeasti.

Cine Atlaksen ovessa kyltti, jossa lukee, että elokuvateatteri on suljettu 4.2. asti.

Koronanyrkki väläytti rajoitusten purkua Pirkanmaalla: katso 7 kohdan lista, nämä ovat alueen nykyiset rajoitukset ja suositukset

Jääkiekko-otteluihin ei saa ottaa yleisöä, uimahallit ja yleiset saunat ovat kiinni ja ravintolat sulkeutuvat viimeistään klo 21. Muun muassa näitä ovat Pirkanmaan nykyiset rajoitukset.

Oulun Yliopiston lippuja

Oulussa korkeakoulut luopuvat etäopetuksesta eri tahtiin, ensimmäisenä Oulun yliopisto

Oulun yliopisto siirtyy hybridimalliin helmikuun alusta. Oulun ammattikorkeakoulun opetus on etänä 13. maaliskuuta saakka. Suomen hallitus on suosittanut korkeakoulujen etäopetuksesta luopumista tammikuun jälkeen.

Laura Rasi istuu ravintolassa, katsoo kameraan ja hymyilee. Tummat hiukset,  vaalea huivi.

Rajoittaja ja rajoituksien kohde kertovat uupumuksestaan koronaan – ravintolapäällikkö ohjattiin hakemaan töitä McDonald'sin kassalta

Turhautuminen on jo yleinen reaktio koronaviruksen uusiin käänteisiin ja niiden tuomiin rajoituksiin. Silti vieläkin pitäisi jaksaa sinnitellä.

Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.

Etäopetus mahdollista useissa Kanta-Hämeen kunnissa ilman karanteenipäätöstä

Uusi linjaus noudattaa pandemiaryhmän toiveita, sillä viranomaisten kapasiteetti ei riitä todistusten kirjoittamiseen. Myös jäljitys ja testauskapasiteetti on ruuhkautunut.

Kaksi lasta nojaavat leikkitelineeseen

Ruotsiin odotetaan tartuntavyöryä, mutta kasvomaskit eivät edelleenkään ole osa koulujen koronatoimia

Vaikka Ruotsissa ollaan huolissaan yhteiskunnan pyörimisestä lähiviikkoina, koronatoimet ovat silti lieviä. Viranomaiset uskovat etäisyyksien pitoon.

Turun yliopiston uusittu päärakennus

Turun yliopisto palaamassa lähiopetukseen asteittain

Turun yliopisto aikoo palauttaa lähiopetusta asteittain. Etätyölinjaus jatkuu helmikuun puoliväliin asti.

Aloittavia yliopisto-opiskelijoita Itä-Suomen yliopiston Metria-rakennuksen auditoriossa Joensuussa.

Lähiopetukseen palataan helmikuussa asteittain Itä-Suomen yliopistossa

Luennoilla, tenteissä ja väitöstilaisuuksissa voi samassa tilassa olla korkeintaan 20 ihmistä 14. helmikuuta saakka. Etätyösuositus päättyy yliopistolla 15. helmikuuta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kajaanin lukio siirtyy etäopetukseen määräajaksi, siirto koskee myös osaa Kainuun ammattiopiston opiskelijoista

Etäopetus koskee kaikkia Kajaanin lukion opiskelijoita sekä Vuorikadun kampuksella opiskelevia Kainuun ammattiopiston liiketalouden opiskelijoita.

elever jobbar

Monia oppilaita ja opettajia on karanteenissa Pohjanmaalla – tartuntojen jäljittämisessä ja sijaisten löytämisessä kova työ

Monet oppilaat ja opettajat Pohjanmaalla ovat sairastuneet tai karanteenissa. Mustasaaren Sulvan koulussa 40 prosenttia oppilaista oli maanantaina kotona. Sijaisopettajien löytäminen on nyt haastavaa.

Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.

Viime viikko rikkoi taas koronaennätykset Jyväskylässä – poikkeusolojen johtoryhmä: "Kaikkia flunssaoireita voidaan jo pitää koronaoireina"

Tartuntamäärät Jyväskylässä jatkavat kasvuaan, mutta sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt kohtuullisena. 55 prosenttia otetuista näytteistä on positiivisia.

17-vuotias Aada Huhtala katsoo kameraan ja hymyilee. Huhtalalla on lettikampaus ja musta huppari.

Koululla vain kerran viikossa – Aada Huhtala, 17, on suorittanut sähkötutkintonsa pitkälti etänä, ja siksi hän aikoo vaihtaa alaa

Toinen koronavuosi ei kasvattanut keskeyttäneiden määrää ammattioppilaitoksissa entisestään kuten pelättiin, mutta pandemian vaikutukset tuntuvat yhä. Etäopinnot syövät opiskelijoiden itsevarmuutta ja oma-aloitteisuutta.

Sedu.

Lapuan Sedussa laaja tartuntarypäs, koko yksikkö viikoksi etäopetukseen

Tartuntoja on todettu ainakin yli kymmenen, niin opiskelijoilla kuin henkilökunnallakin.

Muokattu kuvituskuva. Käsi näyttää voiton merkkiä ja ympärillä pyörii erilaisia ammatti symboleita.

Katso kaikkien ammattiin valmistuneiden nimet Ylen amiskoneesta – tutkintojen määrä laski, mutta Sisu Häkälästä tuli merkonomi kotisohvalla

Kotkalainen Häkälä on yksi hiljattain ammattiin valmistuneista ja saanut jo töitä. Hän sai tutkintonsa suoritettua, vaikka osalla etäopetus on hidastanut opintojen etenemistä.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Osa yliopistoista päätti pysyä etäopetuksessa maaliskuulle asti: Laiska ratkaisu, kommentoi SYL

Jyväskylän yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Inka Leinonen kommentoi, että opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtiminen on kaatunut ainejärjestöille.

Samad Ali Moradi puhuu mikrofoniin tietokoneensa äärellä.

Perjantai 14.1.2022 (tv)

Koronatilanne. Etäopetusta Afganistaniin. Aluevaalit. Sääennuste.

Vilma Haapalainen ja Oona Kinnunen Kajaanin lyseon pihassa.

Vilma Haapalainen ja Oona Kinnunen tasapainoilevat kyllästymisen ja tottumisen välillä: "En muista, miltä elämä tuntui, kun ei ollut koronaa"

Omikronaalto kohtelee kouluja tällä hetkellä hyvin eri tavalla. Yhteistä on se, että epävarmassa tilanteessa stressataan, olipa tartuntoja koulussa vähän tai paljon.

Gradian opiskelija kirjoittaa tietokoneella.

Jämsässä työväenopiston ja musiikkiopiston aikuiskoulutus järjestetään etäopetuksena tammikuun loppuun asti

Työväenopiston kurssit, jotka eivät sovellu etäopetukseen, ovat tauolla tammikuun ajan.

Samad Ali Moradi puhuu mikrofoniin tietokoneensa äärellä.

Taliban poisti oppikirjat Afganistanin verkosta – tamperelaislääkäri Samad Ali Moradi päätti auttaa lapsia etäopetuksella

Taliban-liikkeen valtaannousun jälkeen Afganistanista on paennut joukoittain koulutettuja ihmisiä, kuten opettajia. Kaikki tytöt eivät pääse kouluun. Tamperelainen Samad Ali Moradi kokoaa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa nettiin etäopetukseen sopivia työkaluja.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen (vas.) STM:stä, asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru pitkäkestoisesta koronasta (long covid) järjestetyssä mediatilaisuudessa Helsingissä 7. tammikuuta 2022.

Krista Kiuru tilasi raportin pitkäaikaisesta koronasta – kirjoittajat kertovat olleensa erimielisiä ja pettyneitä tapaan, jolla raportti julkaistiin

Useat työryhmän tutkijat kertovat olevansa pettyneitä siihen, että STM käytti pitkäaikaisen koronan raporttia politikointiin.

Koululainen etäopiskelee

Kouluissa ihmetellään oppilaiden kotitestaamista, mutta lapset on unohdettu keskustelusta – lapsiasiavaltuutettu: lapsia ei saa pakottaa

Etäopetus- ja kotitestauskeskustelussa on täysin unohtunut lasten näkökulma, kokee lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Myös kouluissa ollaan epätietoisia testikäytännöistä.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Ruotsi saattaa luopua 48 tunnin koronatestin vaatimuksesta – terveysviranomainen esittää tilalle koronapassia

Ruotsin terveysviranomainen esittää, että maan hallitus muuttaisi ulkomaalaisten maahantulon edellytyksiä.

THL:n Helve: Lapset eivät ole koronan moottori

THL:n ylilääkäri Helve pitää kouluille esitettyjä koronatoimia tehottomina: "Koulu ympäristönä ei ole se paikka, missä epidemian moottori sijaitsee"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve arvioi, että lapsiin keskittyminen rajoitus- ja tartunnantorjuntatoimissa ei ole ylipäänsä avain siihen, että suuria tartuntamääriä pystyttäisi taittamaan.

Oppilaita lähdössä välitunnille.

Luokkiinsa palanneet koululaiset eivät halua etäkouluun – Li Anderssonin mielestä valtakunnallinen etäopetussuositus ei ole välttämätön jatkossakaan

Lähiopetus on selvä ykkösvaihtoehto lukuvuoden jatkamiseksi. Koulut pyrkivät nyt omilla järjestelyillään tekemään tunneista turvallisia.

Seiskaluokkalainen tyttö opiskelee etänä.

Pohjalaiskouluissa odotetaan maltillisesti uusia koronasuosituksia – luokkia on laitettu karanteeniin Vaasassa ja Seinäjoella herkästi jo tähänkin asti, oppilaiden pikatestaus herättää vielä kysymyksiä

Hallitus antoi viime viikon lopulla uusia suosituksia lähiopetuksessa aloittaville kouluille. Luokat tulisi laittaa karanteeniin jo yhdestä tartunnasta ja oppilaille tarjottaisiin kaksi pikatestiä viikossa.

Eskolanmäen koulun oppilaita terveystiedon tunnilla.

"Aivan massiivinen urakka" – Koululaisten koronatestaus kotona tarkoittaisi pelkästään Kouvolassa 12 000 viikoittaista testiä

Koulujen kevätlukukausi alkoi tänään Kymenlaaksossa lähiopetuksessa. Mikäli etäkouluun siirryttäisiin jossain vaiheessa kokonaan, ovat valmiudet siihen Kymenlaaksossa paremmat kuin kaksi vuotta sitten.

Lapsi katsoo hallituksen tiedotustilaisuutta.

Soiten infektioylilääkäri: "Uudet koronasuositukset iskevät lapsiin ja nuoriin, harrastusten keskeyttämisehdotuksen olisi voinut kohdentaa riskilajeihin"

Kotitestejä Marko Rahkonen pitää tervetulleena, vaikkakin niiden käytöstä kaivataan vielä lisäohjeita.

Markku Tervahauta: Etäopetus voi tulla kysymykseen alueellisesti nopeastikin

STM:n ja THL:n etäopetusnäkemyksissä oli THL:n Tervahaudan mukaan kyse vivahde-eroista

Etäopetus voi tulla kysymykseen alueellisesti nopeastikin. Sosiaali- ja terveysministeriössä ajateltiin, että koko maan parin viikon etäopetuksen aikana saataisiin nostettua lasten rokotuskattavuutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle