Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa on kuulokkeet ja saamen kielen oppikirja aukea, jossa näkyy lapsia Lapin maisemassa.

Ministeriöltä 327 000 euroa saamen kielten etäopetukseen ensi lukukaudelle – saamelaiskäräjien tavoitteena vakinaistaminen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt saamen kielten etäopetushankkeelle jatkorahoituksen lukuvuodelle 2023–2024. Ministeriö on myös sitoutunut kolmen vuoden hankeaikaan.

Luokanopettaja Taru Kantonen pitämässä etäopetusta tyhjässä luokkahuoneessa.

Korona-ajan etäkoulun vaikutukset näkyvät edelleen

Satakunnan suurissa kaupungeissa on vieläkin havaittavissa korona-ajan etäkoulun seurauksia.

Keltainen bussi ajaa liikennevalojen ohi. Liikennevalojen väri on vihreä.

Turussa ei järjestetä etäopetusta mahdollisen bussilakon aikana peruskouluissa, toisella asteella tilanne voi olla toinen

Turussa ei uskota mahdollisen bussilakon vaikuttavan laajalti oppilaiden kotiin jäämiseen.

Johanna Mäki, eityisluokan opettaja, Sakarinmäen peruskoulu

Opettajat löysivät koronan romahduttaman motivaationsa, mutta nyt alaa vaanii krooninen uusi uhka

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan opettajien työmotivaatio on palautumassa ennalleen raskaan pandemia-ajan jälkeen. Akatemiaprofessori näkee tutkimuksen tuloksissa myös huolestuttavan piirteen.

Skolelev framför sin dator

Korona-ajan etäopetus oli monille vanhemmille rankka kokemus, mutta toi esiin myös piilo-osaamista perheissä

Turun ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimuksen mukaan korona-ajan etäopetus koetteli erityisesti yksinhuoltajaperheitä sekä perheitä, joissa kumpikaan vanhemmista ei voinut tehdä etätöitä.

Tyttö, jolla on vihreä maski ja pitkä musta tukka, seuraa opetusta koululuokassa

Nuoret palasivat arkoina kouluun 2,5 etävuoden jälkeen Filippiineillä – “Olen vähän hukassa“

Filippiineillä oli yksi maailman pisimmistä koulusuluista koronan takia.

Oulun yliopiston opiskelijat Iikka Kokkoniemi ja Lotta Leinonen

Osa opiskelijoista riemuitsi, mutta osa ahdistui – lähiopetukseen paluu näkyy nyt psykologien vastaanotoilla

Useimmille korkeakouluopiskelijoille paluu lähiopintoihin on ollut positiivinen asia, mutta osalle se on aiheuttanut voimakasta jännitystä. Tämä on näkynyt myös opintopsykologien vastaanotoilla.

Iida Kajula.

Pandemia käynnisti erikoisen muuttoliikkeen – moni opiskelija muuttaa nyt opiskelukaupungista pois: "Olen aina ollut perhekeskeinen"

Useiden korkeakoulujen verkko- ja monimuoto-opetuksen määrä kasvoi korona-aikana, eivätkä kaikki opiskelijat halua palata kampuksille. Ilmiö koskee erityisesti pienempiä korkeakouluja maakunnissa.

Sisustusarkkitehtuurin opiskelija Riina Rantanen ja Pinja Sirponius portailla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteellä.

Etäopetuksen määrä jäi pysyvästi korkeammalle kuin ennen koronaa kaakon korkeakouluissa – moni valitsee yhä verkko- tai monimuoto-opetuksen

Kaakkois-Suomen korkeakouluissa vähintään 30 prosenttia opinnoista onnistuu jo etäopetuksena. Korona-ajan jälkeen lähiopetuksen määrä on jälleen kasvanut, mutta moni valitsee verkko- tai monimuoto-opetuksen.

Oulun yliopiston Linnanmaan kampus.

Oulun korkeakouluissa lukukausi alkaa normaalisti – OAMKin vararehtori: "Takaraivossa on se, että monenlaista voi tulla vastaan"

Vaikka opinnot alkavat normaalisti, etäopetusta tullaan yhä järjestämään sekä Oulun ammattikorkeakoulussa että yliopistossa.

Toisen luokan äidinkielen kirjasta osoitetaan sormella mitä luetaan.

Tyly raportti: korona rapautti Hämeenlinnan 9.-luokkalaisten lukutaitoa

Lukuseulaan osallistui 1 849 hämeenlinnalaista 2.-, 7.-, ja 9.-luokkalaista.

Kuvassa Centrian kyltti

Centrian syksy alkaa pääosin lähiopetuksena – opiskelijat toivovat yhä enemmän etäopetusta

Ammattikorkeakoulun päivätoteutuksessa lähiopetusta tarjotaan edelleen viikoittain, mutta ei enää päivittäin.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) ler mot kameran i sitt arbetsrum 4.2.2022.

Koulujen lukuvuosi alkoi lähiopetuksessa – opetusministeri Andersson: Päätös etäopetuksesta ensimmäisenä koronakeväänä oikea

Koulujen lukuvuosi alkaa tänään lähiopetuksena, mutta poikkeusaikojen taakkaa on vielä kannettavana.

Mari Laakso-Suutari istuu kotitalonsa terassilla.

Kahden kuukauden kesäloma ei enää riitä opettajien palautumiseen – kun humalainen vaati lapselleen kiitettävää arvosanaa, Mari Laakso-Suutarille riitti

Moni opettaja ei palaudu lukuvuoden rasituksesta kesälomansa aikana. Työasiat pyörivät lomalla mielessä, ja uuden lukuvuoden alkua stressataan jo viikkoja etukäteen.

Dinosaurus

Dinosaurus ilmestyy virtuaalisesti koululuokkaan Intiassa – syynä on suomalaisyritys, joka tekee oppimisesta aivan erilaista kuin aiemmin

Lisätyn todellisuuden oppimissovelluksen kehittänyt helsinkiläinen 3DBear jalkautui Intian markkinoille. Koronapandemia räjäytti maan opetusteknologia-alan kovaan kasvuun.

Kuvassa koululaiset odottavat pääsevänsä sisälle koulurakennukseen.

Luokalle jää enää harva koululainen, mutta opetuksen järjestelyt ovat yleisiä – peruskoulun päättötodistus halutaan jokaiselle nuorelle

Luokalle jättäminen on peruskouluissa nykyään harvinaista. Luokalle jättämisen sijaan vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on kuitenkin poissaolojen ohella lisääntynyt.

Matias Vuorela ja Axel Nurmi.

Aluksi etäopetus oli loma, sitten vain rangaistus – poikkeusajan ylioppilaat Axel Nurmi ja Matias Vuorela kävivät neljäsosan lukiostaan etänä

Lauantaina valmistuvat ylioppilaat ehtivät opiskella vain reilut puoli vuotta normaalioloissa, kunnes koronapandemia sulki koulujen ovet. Senkin vuoksi lakkiaiset ovat heille erityinen juhlan aihe.

Aliisa Rautarinta nojaa parvekkeen kaiteeseen ylioppilaslakki päässä ja tupakka kädessään.

Ryyppääminen vei Aliisa Rautarinnan mennessään, kun etäopetus alkoi – usko itseen ja valkolakkiin ei kuitenkaan koskaan loppunut

Oululainen Aliisa Rautarinta kävi lukion neljässä vuodessa ja kamppaili samalla päihdeongelman kanssa. Hän ei suosittele tunteiden turruttamista alkoholilla kenellekään.

Mirka Helander istuu pöydän ja kannettavan tietokoneen äärellä ja selaa puhelinta naureskellen

Mirka Helander, 25, aikataulutti kahvin juonnin, kun luento alkoi kello 22.10 – hän nautti etävaihdosta Kanadassa, vaikka ei kokenut maan kulttuuria

Opiskelu kanadalaisessa yliopistossa poikkesi suomalaisesta korkeakoulusta työmäärässä ja luentojärjestelyissä.

Jyväskylän yliopisto päärakennus kesä

Lähiopetuksen lisääminen jakaa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden mielipiteitä – moni toivoo hybridimallia

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tammikuussa teettämän kyselyn perusteella lähes puolet opiskelijoista ei toivo lähiopetuksen lisäämistä.

Sisustusarkkitehtuurin opiskelija Riina Rantanen ja Pinja Sirponius Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteellä

Kun opiskelijoiden mielenterveys romahti, moni sai keskusteluapua vain sähköpostitse – kolme nuorta kertoo videolla, mitä heille kuuluu nyt

Kysyimme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta, mitä heille kuuluu. Tänään on vietetty opiskelijoiden mielenterveyspäivää.

Yläkoulun luokassa oppilaita kuvattu takaapäin.

Huoli yläkoululaisista kasvaa yhä – paljon poissa olevien oppilaiden auttaminen takaisin kouluun vaatii erityistukea: "Saa tulla vaikka takaovesta"

Yläkouluissa on jo vuosia oltu huolissaan nuorten kasvavista poissaoloista. Seinäjoella yli 150 tuntia poissaolleiden oppilaiden määrä tuplaantui parissa vuodessa. Tarvitaan arjen rytmin palautusta, sanoo rehtori.

Nhi Pham, biotuotetekniikan opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulun käytävällä hymyilee kuvaajalle. Tummat hiukset, musta paita liloilla kukkasilla, metallisankaiset silmälasit.

Pandemia opetti etäilyyn, mutta tänään opiskelijat pääsivät Tampereella taas kampukselle kavereiden luo – "Kyllä jännittää"

Opiskelijoilta vietiin koronapandemian aikana ryhmäytyminen ja kampuksen sosiaalinen elämä. Paluu voi olla rankka varsinkin pandemian aikana aloittaneille.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat editoimassa ohjelmaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu palaa lähiopetukseen ensi viikolla – jatkossa tosin etäopiskelukin on uusi normaali

Korkeakouluopiskelijat ovat olleet kovilla koronapandemian aikana. Moni on väsynyt etäopiskeluun, mutta nyt ollaan vähitellen palaamassa kampuksille.

Opiskelijat valtasivat luentosalin Vaasan yliopistossa - tempauksella opiskelijat haluavat kertoa kaipuusta lähiopetukseen

Opiskelijat valtasivat keskiviikkona Vaasan yliopiston luentosalin puhuakseen lähiopintojen tärkeydestä

Opiskelijoilla on suuri huoli yhteisöllisyyden puutteesta. Jo kaksi vuosikurssia on joutunut opiskelemaan lähes koko ajan etänä.

Abiturientit Santeri Lehtiniemi ja Veikka Ruotsalainen katsovat kameraan, kasvoillaan maskit. Abien takana olevalla seinällä on värikäs seinämaalaus.

Osa abeista pääsee vihdoin juhlimaan penkkareita: koronarumba jättää nuoriin jäljen, jonka vaikutukset ulottuvat jatko-opiskeluun asti

Nuoruuteen liittyy oleellisesti sosiaalisuus ja kiinnittyminen uusiin yhteisöihin. Siksi penkkareilla ja vanhojentansseilla on merkitystä nuorille. Torstaina osa abeista pääsee Riihimäelläkin vauhtiin.

Tyhjä luokkahuone Ilmaristen yhtenäiskoulussa Liedossa.

Kaustisen musiikkilukiossa laaja koronarypäs, sairastuneita useita kymmeniä – kaikki 150 oppilasta etäopetukseen

Etäopetus kestää näillä näkymin muutaman päivän. Ensi tiistaina oppilaat palaavat kouluun.

Ammattikorkeakouluopiskelijan haalari sohvalla.

Lahtelaiset opiskelijat odottavat malttamattomina koronapiinan päättymistä ja kavereiden tapaamista: “Kyllä siinä riemu repeää”

Koronarajoituksia on alettu purkaa asteittain, ja kuukauden puolivälissä jatketaan paluuta uuteen normaaliin. Toiveissa on, että pian voidaan pukea haalarit päälle ja aloittaa oikea opiskelijaelämä.

Nuoria ihmisiä keskustelemassa.

Etäopiskelu ei sovi kaikille – Xamkin opiskelijat vaativat lisätukea opiskeluun ja mielenterveyden tukipalveluja

Opiskelijakunta on huolissaan opiskelijoiden jaksamisesta pandemian jatkuessa, ja julkaisi siksi vetoomuksen.

Kouluruokailua.

Kokkolan koulutoimi: koronaan sairastuneille oppilaille ei enää erityisjärjestelyitä

Kokkolan kouluissa luovutaan koronaviruspoissaolojen osalta erityisjärjestelyistä.

Lapsi vuoteessa

Koronaviruksen lisäksi myös mahatauti kaataa ihmisiä petiin – Korsnäsissa melkein kaikki oppilaat poissa koulusta

Tällä viikolla Korsnäsin Kirkonkylän koulussa on ollut paikalla 10-16 oppilasta kaikkiaan 66:sta.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

Essoten alueella rajoituksiin esitetään vaiheittaisia lievennyksiä – koronatilannetta pidetään alueella äärimmäisen hankalana

Essoten alueen koronasuositukset jatkuvat pitkälti ennallaan. Järeämpien koronarajoitusten suhteen koronanyrkki esittää kuitenkin Itä-Suomen aluehallintovirastolle kevennyksiä yleisötilaisuuksien rajoituksiin. Niistä päättää aluehallintovirasto.

Suomessa on pidetty verrattain lepsuja koronarajoituksia koko pandemian ajan, ilmenee Oxfordin yliopiston kehittämästä rajoitusten vertailuluvusta.

Moni uskoo, että Suomessa on tiukemmat koronarajoitukset kuin muualla – tarkistimme faktat, ja asia on lähes päinvastoin

Tämä juttu kertoo, miten Suomen tämänhetkiset rajoitukset vertautuvat Tanskaan, Saksaan, Englantiin ja Italiaan. Tällä hetkellä yhteiskuntaa avataan osassa Euroopan maita Suomea rivakammin.

Saara Peltola.

Yliopistossa ei tarvitsisi opettaa etänä, mutta silti Tampereella jatketaan viikkoja – enimmäkseen kotona opiskellut: "Myönnän, että katkeruutta on"

Yliopisto-opiskelijat ovat parissa vuodessa oppineet etäopetukseen. Osalle se toimii, mutta paljon on menetettykin. Tampereen yliopisto jatkaa etäopetusta maaliskuun alkupuolelle asti.

Opiskelija Julius Haapakoski Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjastossa.

Sanna Marin tviittasi, että etäopetussuositus päättyy nyt, mutta opiskelijoiden pitää jatkaa etänä vielä pitkään – tässä kirjavat perustelut

Lähiopetukseen ei tahdota siirtyä, koska opettajat ovat suunnitelleet etäopetusta. Massaluentoja ei järjestetä helmikuussa missään, mutta muuten linjaukset vaihtelevat kirjavasti.

Sofia Parkkonen potrettikuva.

Sofia, 12, on ollut etäkoulussa kohta kaksi vuotta riskiryhmään kuuluvan pikkuveljensä takia – "Kaverisuhteet on hiipuneet"

Jopa tuhannet lapset Suomessa ovat olleet koko pandemian ajan etäopetuksessa, opetushallituksesta arvioidaan. Etäopetukseen on jääty, jos oppilas itse tai hänen perheenjäsenensä kuuluu koronan riskiryhmään.

En flicka sitter vid ett skrivbord och skriver i en skolbok. Framför henne en dator.

Liki kolmasosa oppilaista sairaana – suurin osa haminalaiskoulun luokista opiskelee ensi viikon etänä

Haminassa Pappilansalmen koulun 4.-9. luokkien oppilaat siirtyvät etäopetukseen, koska koronatilanne koulussa on pahentunut nopeasti.

Cine Atlaksen ovessa kyltti, jossa lukee, että elokuvateatteri on suljettu 4.2. asti.

Koronanyrkki väläytti rajoitusten purkua Pirkanmaalla: katso 7 kohdan lista, nämä ovat alueen nykyiset rajoitukset ja suositukset

Jääkiekko-otteluihin ei saa ottaa yleisöä, uimahallit ja yleiset saunat ovat kiinni ja ravintolat sulkeutuvat viimeistään klo 21. Muun muassa näitä ovat Pirkanmaan nykyiset rajoitukset.

Oulun Yliopiston lippuja

Oulussa korkeakoulut luopuvat etäopetuksesta eri tahtiin, ensimmäisenä Oulun yliopisto

Oulun yliopisto siirtyy hybridimalliin helmikuun alusta. Oulun ammattikorkeakoulun opetus on etänä 13. maaliskuuta saakka. Suomen hallitus on suosittanut korkeakoulujen etäopetuksesta luopumista tammikuun jälkeen.

Laura Rasi istuu ravintolassa, katsoo kameraan ja hymyilee. Tummat hiukset,  vaalea huivi.

Rajoittaja ja rajoituksien kohde kertovat uupumuksestaan koronaan – ravintolapäällikkö ohjattiin hakemaan töitä McDonald'sin kassalta

Turhautuminen on jo yleinen reaktio koronaviruksen uusiin käänteisiin ja niiden tuomiin rajoituksiin. Silti vieläkin pitäisi jaksaa sinnitellä.

Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.

Etäopetus mahdollista useissa Kanta-Hämeen kunnissa ilman karanteenipäätöstä

Uusi linjaus noudattaa pandemiaryhmän toiveita, sillä viranomaisten kapasiteetti ei riitä todistusten kirjoittamiseen. Myös jäljitys ja testauskapasiteetti on ruuhkautunut.

Kaksi lasta nojaavat leikkitelineeseen

Ruotsiin odotetaan tartuntavyöryä, mutta kasvomaskit eivät edelleenkään ole osa koulujen koronatoimia

Vaikka Ruotsissa ollaan huolissaan yhteiskunnan pyörimisestä lähiviikkoina, koronatoimet ovat silti lieviä. Viranomaiset uskovat etäisyyksien pitoon.

Turun yliopiston uusittu päärakennus

Turun yliopisto palaamassa lähiopetukseen asteittain

Turun yliopisto aikoo palauttaa lähiopetusta asteittain. Etätyölinjaus jatkuu helmikuun puoliväliin asti.

Aloittavia yliopisto-opiskelijoita Itä-Suomen yliopiston Metria-rakennuksen auditoriossa Joensuussa.

Lähiopetukseen palataan helmikuussa asteittain Itä-Suomen yliopistossa

Luennoilla, tenteissä ja väitöstilaisuuksissa voi samassa tilassa olla korkeintaan 20 ihmistä 14. helmikuuta saakka. Etätyösuositus päättyy yliopistolla 15. helmikuuta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kajaanin lukio siirtyy etäopetukseen määräajaksi, siirto koskee myös osaa Kainuun ammattiopiston opiskelijoista

Etäopetus koskee kaikkia Kajaanin lukion opiskelijoita sekä Vuorikadun kampuksella opiskelevia Kainuun ammattiopiston liiketalouden opiskelijoita.

elever jobbar

Monia oppilaita ja opettajia on karanteenissa Pohjanmaalla – tartuntojen jäljittämisessä ja sijaisten löytämisessä kova työ

Monet oppilaat ja opettajat Pohjanmaalla ovat sairastuneet tai karanteenissa. Mustasaaren Sulvan koulussa 40 prosenttia oppilaista oli maanantaina kotona. Sijaisopettajien löytäminen on nyt haastavaa.

Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.

Viime viikko rikkoi taas koronaennätykset Jyväskylässä – poikkeusolojen johtoryhmä: "Kaikkia flunssaoireita voidaan jo pitää koronaoireina"

Tartuntamäärät Jyväskylässä jatkavat kasvuaan, mutta sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt kohtuullisena. 55 prosenttia otetuista näytteistä on positiivisia.

17-vuotias Aada Huhtala katsoo kameraan ja hymyilee. Huhtalalla on lettikampaus ja musta huppari.

Koululla vain kerran viikossa – Aada Huhtala, 17, on suorittanut sähkötutkintonsa pitkälti etänä, ja siksi hän aikoo vaihtaa alaa

Toinen koronavuosi ei kasvattanut keskeyttäneiden määrää ammattioppilaitoksissa entisestään kuten pelättiin, mutta pandemian vaikutukset tuntuvat yhä. Etäopinnot syövät opiskelijoiden itsevarmuutta ja oma-aloitteisuutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle