Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päiväkodin ilmoitustaululla lasten piirros kiinnitettynä kirjainmagneeteilla.

“Asiat eivät edelleenkään ole lainmukaisella tasolla” – Rovaniemen kaupungin lastensuojelu sai jälleen pyyhkeitä avilta

Epäkohdista huolimatta valvonta-asia päättyy tältä erää, koska lastensuojelu siirtyy heti tammikuussa hyvinvointialueen alaisuuteen.

Karhu kävelee syksyisellä suolla.

Hallinto-oikeuden päätös Kuhmon karhujahdista tuli: Riistakeskuksen myöntämä lupa oli lainmukainen

Hallinto-oikeus ratkaisi asian äänestyksellä. Päätöstä tehdessä tuli esille karhukannan suojelun taso, joka on hallinto-oikeuden mukaan suotuisa. Esiin nousivat myös suomalaiset metsästysperinteet.

Hoitaja pistää koronarokotuksen naisen olkavarteen.

THL:n kaksoisrooli koronarokotteiden tutkijana ja suosittelijana oikeuskanslerin syyniin – syynä kiistely neljännen rokotteen antamisesta

Oikeuskansleri tutkii, tekeekö THL rokotetutkimusta lain ja hyvän hallintotavan puitteissa. Oikeuskanslerille on kanneltu muun muassa THL:n asiantuntijoiden mahdollisesta esteellisyydestä.

Sanna Marin.

Oikeuskansleri: Pääministeri ei laiminlyönyt velvollisuuksiaan biletyksen vuoksi

Ratkaisun mukaan kantelijat eivät osoittaneet mitään yksilöityä virkatehtävää, jonka ministeri olisi jättänyt hoitamatta juhlimisen vuoksi.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Eduskunnan oikeusasiamies: Esitutkintojen tilanne on hyvin huolestuttava – voi heikentää luottamusta poliisiin

Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan esitutkinnan keskeyttämis- tai rajoittamispäätöksiä on vaikeassa työtilanteessa saatettu poliisissa tehdä lainvastaisin perustein.

Poliisin haalarikamera

Oikeusasiamies: Poliisi ei saa itse päättää haalarikameran kuvan poistamisesta – alkuperäinen kuva pidettävä tallessa ainakin jonkin aikaa

Oikeusasiamies katsoo, että poliisi ei voi itse päättää poistamisesta ainakaan silloin, jos häntä epäillään epäasianmukaisesta menettelystä tai toiminnasta on tehty kantelu tai rikosilmoitus.

Poliisiauto Helsingissä. 3.3.2021.

Poliisihallitukselle huomautus poliisin virka-apua linjaavasta kirjeestä koskien mielenterveysongelmaisten kuljetuksia

Pirkanmaalainen kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk) jätti aiheesta tammikuussa kirjallisen kysymyksen.

Tie luhangan kyläkaupalle

Luhangan kunnanhallitus haluaa selvittää tarkastuslautakunnan erottamista – "Äärimmäisen harvinaista", sanoo professori

Kiinteistöverotiedoista alkanut kärhämä kunnanhallituksen ja tarkastuslautakunnan välillä on johtanut siihen, että kunnanhallitus ehdottaa lautakunnan toiminnan selvittämistä.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Aluehallintovirastolta huomautus Sodankylän kunnalle – kirjallisten karanteenipäätösten antaminen kesti kohtuuttoman pitkään

Koronakaranteeniin on määrätty ensin suullisesti ja sitten kirjallisesti. Viive oli pahimmillaan neljä viikkoa, kun eduskunnan oikeusasiamies on pitänyt neljänkin päivän viivettä kohtuuttomana.

Koronarokotus-planssi ulkona.

Riihimäkeläinen asianajotoimisto on ryhtynyt ajamaan rokottamattoman sote-henkilöstön asiaa

Oikeuskanslerille lähtenyttä kantelua perustellaan muun muassa sillä, että koronan epidemiologinen tilanne on muuttunut sen jälkeen, kun tartuntatautilakiin lisättiin väliaikainen pykälä rokotevelvoitteesta.

Tuomas Pöysti.

Oikeuskansleri kritisoi Vattin johtajanimitystä – valtiovarainministeriö laski johtamiskokemuksen pieleen 13 vuodella

Moni suomalainen taloustieteilijä kanteli Vattin ylijohtajan nimityksestä. Oikeuskanslerin mukaan valinnassa ei tapahtunut nimityksen purkamista edellyttäviä virheitä.

Kädet päällekkäin polven päällä.

Liisa, 18, ei saanut huostassa ollessaan pitää puhelinta yli kolmeen vuoteen – oikeusasiamies kannustaa alaikäisiä kantelemaan lastensuojelusta

Lapset tekivät viime vuonna 72 lastensuojelua koskevaa kantelua. Lasten tekemät kantelut johtavat toimenpiteisiin huomattavasti useammin kuin aikuisten tekemät kantelut.

Tuomas Pöysti pimenevässä illassa Senaatintorilla. Tuomas on pukeutunut tummansiniseen pukuun. Vaaleansinisen kauluspaudan parina on punainanen kravatti ja rintataskusta pilkistää punaisilla ympyröillä koristeltu valkonen liina.

Oikeuskansleri antoi ulkoministeriölle huomautuksen – paikalta palkattua henkilöstöä käytettiin virkamiestehtävissä

Kantelu koski Etiopian ja Turkin suurlähetystöjä. Ulkoministeriö selitti asiaa henkilöstöpulalla.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin

Eduskunnan oikeusasiamiehelle ennätysmäärä kanteluita viime vuonna – apulaisoikeusasiamies perkaa syitä: Suomalaiset osaavat kannella

Viimeisen kolmen vuoden aikana kanteluiden määrä on kasvanut lähes 40 prosentilla. Maija Sakslinin mukaan suomalaiset ovat hyvin tietoisia oikeuksistaan.

Flera golfbollar bredvid varandra på en grå yta. I bakgrunden syns gräs och en grön korg.

Golf-luvan viipymiselle löydettiin Hattulassa puolen tusinaa selitystä

Hattulan kunnanhallitus pui maanantaina golfkentän harjoituskentän pitkään venynyttä lupakäsittelyä. Hitaaseen käsittelyyn on löydetty useita selityksiä.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Keskiviikko 19.1.2022 (radio)

Aluevaalien ennakkoäänestys. Sairauspoissaolot. Kantelut oikeusasiamiehelle. Europarlamentti. Sää.

Hattula Golfin yrittäjä Reijo Riihimäki

Hattulan kunnalle moitteita hitaasta lupakäsittelystä ja selvityspyyntöön vastaamisen viipymisestä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies moittii Hattulan kuntaa golfyrittäjän toimenpidelupahakemuksen hitaasta käsittelystä. Myös kunnalle tehtyyn selvityspyyntöön vastaaminen viipyi.

Jaakko Jonkka

Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka on kuollut

Jonkka kuoli sairauden johdosta tiistaina. Hän oli 68-vuotias. Jonkka toimi oikeuskanslerina vuosina 2007–2017.

Koululaisia joulukirkossa Riistavedellä.

Koulut voivat edelleen järjestää juhlia kirkossa – perustuslakivaliokunnan mielestä tila ei tee juhlasta uskonnollista

Perustuslakivaliokunta kuitenkin katsoo, että juhlien järjestämiseen kirkossa liittyy tiettyjä jännitteitä ja että oppilaiden uskonnonvapaus on turvattava.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi viikonlopun yökerhokohua medialle 8. joulukuuta.

Valtioneuvoston kanslia selittää pääministerin ateriapalveluiden kallista hintaa – Marinin kulut paljon isommat kuin aiemmilla pääministereillä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtioneuvoston kanslia ovat antaneet oikeuskanslerille selvityksen toimistaan pääministerin ateriaetuuden käytössä. Kanslia avaa aterioiden kallista hintaa ja tietojen salaamista.

Vaalipaikalla viimeinen äänestäjä luovuttaa äänestyslappunsa.

Apulaisoikeuskansleri nuhtelee oikeusministeriötä: kuntavaalien siirrosta olisi pitänyt tiedottaa täsmällisemmin – eduskunnan rooli unohtui

Kuntavaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle koronapandemian vuoksi. Apulaisoikeuskansleri korostaa, että poikkeusoloissa viranomaisilla on erityinen velvollisuus antaa oikeaa tietoa.

Häkkisänky.

Ihmisen kahlitseminen lepositeillä tai hillitseminen eristämällä saa kestää vain lyhyen valvotun hetken – "Väkivaltaa ei voi naamioida hoidon taa"

Ihmisen sitomiselle ja eristämiselle tulee olla tarkka perustelu, muistuttaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Hän murehtii myös sitä, että koronan takia hoitolaitoksiin ei ole voitu tehdä yllätystarkastuksia.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin A-studiossa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kehitysvammaisten epäinhimillisestä kohtelusta: “Tässä on pettänyt kaikki valvonnan tasot”

Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pimentoon eikä valvonta ole toiminut toivotulla tavalla.

Tekonurmirullia Hattulan golfkentän laidalla

Hattulan kunta sivuuttanut oikeusasiamiehen vastinepyynnön jo kahdesti – tarkastuslautakunta pyytää selvitystä

Hattulan elinvoimalautakunnan jäsen ihmettelee, miksi kunta ei ole antanut vastinettaan eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyyn kanteluun. Vastinetta on pyydetty kunnalta jo kaksi kertaa.

Vanhuksen ryppyinen käsi.

Voidaanko hoitajilta vaatia koronarokotusta? Oikeuskansleri ja STM eri linjoilla, hoitajaliitot ja työnantajat kiirehtivät selvyyttä sekavaan tilanteeseen

Oikeuskanslerin mukaan hoitajilta voidaan vaatia koronarokotuksia jo voimassa olevan lain perusteella. Sosiaali- ja terveysministeriössä lakia tulkitaan toisin. Työnantajat ja työntekijäjärjestöt vaativat ministeriöltä ohjeistusta selkeyttämään tilannetta.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää

Hallinto-oikeuden asiantuntija: Oikeuskansleri liikkui Berner-ohjeistuksessaan "lain tulkinnan reunamilla ja rajamailla"

Emeritusprofessori sanoo, että oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi ministeri Bernerille turhankin myötäsukaista ohjeistusta, kun tämä siirtyi ruotsalaiseen SEB-pankkiin vuonna 2019.

Kuvayhdistelmä Anne Berneristä ja Tuomas Pöystistä.

Sähköpostit julki: Oikeuskansleri piti Bernerin SEB-pankin tehtävää "pulmallisena", mutta ei huomautettavana

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei kahden päivän viestittelyn aikana muuttanut ensimmäistä perusarviotaan Anne Bernerin asemasta. Tilannearvio vahvistui, kun SEB-pankki ilmoitti Bernerin aloittavan pankin hallituksessa aiottua myöhemmin.

Korkeimman hallinto-oikeuden kyltti.

Court rules Chancellor of Justice illegally withheld details on minister's move to bank

Former Minister of Transport and Communications Anne Berner began making her transition to the board of Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) in 2019, before her term ended.

Korkeimman hallinto-oikeuden kyltti.

Korkein hallinto-oikeus: Oikeuskanslerinvirasto salasi lainvastaisesti asiakirjoja Anne Bernerin siirtymisestä pankin hallitukseen

Yle valitti oikeuskanslerinviraston salauspäätöksestä. Korkein hallinto-oikeus kumosi oikeuskanslerinviraston päätöksen ja palautti asian virastoon uudelleen käsiteltäväksi.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapia kokoushuone varattu

Kuopion kaupunki sai määräyksen saattaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi – jonot pisimmillään 10 kuukautta

Itä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa kaupunkia saattamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Timo Lappi

Matkailu- ja ravintolayrityksiä edustava MaRa kantelee oikeuskanslerille valtioneuvoston päätöksestä, joka koskee ilmaantuvuuslukua

Koska valtioneuvoston asetuksista ei voi valittaa hallinto-oikeuteen, yhdistys kanteli oikeuskanslerille.

Sanna Marin Pirjo Auvisen haastatteltavana

Chancellor of Justice queries PM over 'breakfastgate' benefits

Among other things, Prime Minister Sanna Marin was asked whether she had made the decision to receive the meal benefits herself.

LKS 20210930 Pääministeri Sanna Marin (SDP) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 30. syyskuuta 2021

Oikeuskansleri vaatii pääministeri Sanna Marinilta vielä selvityksen ateriaeduista – "Miten pääministerin etu on teille esitelty?"

Oikeuskansleri selvittää, toimiko pääministeri lain mukaan, kun hän otti vastaan perheelleen valtion maksamia aamupaloja ja muita aterioita. Poliisi ei aloittanut virkamiesten toimista esitutkintaa.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.

Hämeenlinnalle apulaisoikeusasiamiehen huomautus: salaisenkin asian käsittelystä pitää olla maininta pöytäkirjoissa

Verkossa julkaistuissa kaupunginhallituksen pöytäkirjoissa olisi pitänyt kertoa, että kokouksissa käsiteltiin salainen asia. Myös salassapitoperuste olisi pitänyt kertoa. Huomautus liittyy strategiajohtaja Markku Rimpelän toiminnasta alkaneeseen rikostutkintaan.

Mikkelin kaupungintalo.

Mikkelin kaupunki selvittää eduskunnan oikeusasiamiehelle päätöksentekoaan – liittyy Satu Taavitsaisen esittämiin korruptiosyytöksiin

Satu Taavitsainen (sd.) katsoo, että kaupungin tekemä päätös oli loukannut muun muassa hänen sananvapauttaan. Kaupunki näkee asian vastineessaan toisin.

Angry Birds 1

US authority suspects Angry Birds maker of violating child privacy

New Mexico's attorney general has accused the Finnish company of "commercially exploiting" children.

Pauli Rautiainen / perustuslakiasiantuntija / tartuntatautipäiväraha / Helsinki 21.08.2020

Dosentti Pauli Rautiainen: STM ja THL eivät noudata edes itse valmistelemaansa lainsäädäntöä – vastuu ministereillä ja ylimmällä johdolla

Julkisoikeuden asiantuntija pitää STM:n ja THL:n apulaisoikeusasiamieheltä saamia moitteita vakavina. THL ohjeisti antamaan Astra Zeneca -rokotetta 65–69-vuotiaille, vaikka muille sitä ei enää suositeltu.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.

Apulaisoikeusasiamies: THL ja STM rikkoivat lakia 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa – Mika Salminen: "Otamme moitteet nöyränä vastaan"

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan osa 65–69-vuotiaista jäi keväällä "Astra Zeneca -loukkuun", kun osa kunnista mielsi THL:n ohjeistuksen määräykseksi ja rokotti ikäryhmää vain Astra Zenecalla. Sakslinin mukaan THL:n ja STM:n toimet johtivat ikäryhmän syrjivään kohteluun.

Henkilöhtainen avustaja työntää avustettavan pyörätuolia kaupassa.

Järvi-Pohjanmaan perusturva sai moitteet eduskunnan oikeusasiamieheltä asiakkaan henkilökohtaisen avustajan tapaamisen rajoittamisesta koronan takia

Asiasta tehdyssä kantelussa arvosteltiin Järvi-Pohjanmaan perusturvan johdon ohjeistusta olla päästämättä asukkaan henkilökohtaista avustajaa asumisyksiköön koronaturvallisuuteen vedoten.

Potrettikuvassa, Johannes Yrttiaho, kansanedustaja, vasemmistoliitto

Turun pormestariksi nousevan Minna Arven lausunnot oikeusasiamiehen selvitettäväksi

Kantelun tehnyt Johannes Yrttiaho katsoo, että Arve on kyseenalaistanut joidenkin Turun kaupunginvaltuutettujen poliittisen luotettavuuden.

Lahden kaupunginsairaalan edusta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritys-päätös oli lainmukainen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi Seppo Korhosen ja muiden valtuutettujen tekemän valituksen päätöksestä, jolla syntyi Harjun terveys.

Kaksi lasta seisoo ulkona.

Avi huomautti Tuusniemeä varhaiskasvatuksen toteuttamisesta – kunnan ongelmana pätevien varhaiskasvattajien rekrytointi

Avin mukaan Tuusniemen kunnan ryhmäperhepäivähoito toimii päiväkodinomaisesti, vastoin varhaiskasvatuslakia ja -asetusta. Avi huomauttaa kuntaa myös siitä, että päivähoidossa on ollut lapsimäärään nähden liian vähän henkilökuntaa.

Pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. helmikuuta 2021.

Oikeuskansleri: pääministeri Sanna Marin ja hallitus eivät menetelleet lainvastaisesti kiistellyn EU:n elpymispaketin valmistelussa

Oikeuskansleri sai useita kanteluita pääministerin ja hallituksen toimista EU:n elvytyspaketin päätöksenteon valmistelussa. Kantelijat katsoivat, että ministerit ylittivät toimivaltansa. Eduskunta hyväksyi 750 miljardin euron tukipaketin toukokuussa.

Mikael Gabriel, Aura Fest

Muusikkojen liitto kanteli oikeusasiamiehelle yleisötapahtumien turvaväleistä

Muusikkojen liitto kysyy, onko Etelä-Suomen aluehallintovirasto toiminut julkisen vallankäytön rajoissa ja lain mukaan. Avin mukaan sen päätökset perustuvat lakiin.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Apulaisoikeusasiamies: Yliopistojen opiskelijavalintojen muutokset keväällä 2020 eivät olleet lainvastaisia – etäkokeiden vilppiä torjuttiin

Apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin viime kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisesta yli sata kantelua. Apulaisoikeusasiamies pitää sähköisten etävalintakokeiden järjestämistä hyväksyttävänä ja katsoo, että vilppiä pyrittiin karsimaan monilla tavoilla.

Patient och skötare håller hand.

Yksi jäi jumiin ex-anoppinsa kanssa, toisella ränsistyy perintökiinteistö – viranomaisten hidas toiminta luo monelle tuskaa: "Onko tämä edes laillista?"

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kymmeniä kanteluja Digi- ja väestötietoviraston edunvalvonta-asioiden hitaasta käsittelystä. Oikeusasiamies on aloittanut asiasta selvityksen. Edunvalvonta-asioiden keskimääräinen käsittelyaika on neljästä kuuteen kuukautta.

Markku Koljonen yhdessä äitinsä Martta Koljosen kanssa hoitokodin pihalla Joensuussa.

Iäkäs pariskunta eristettiin toisistaan koronan alussa lainvastaisesti 3 kuukaudeksi – oikeusasiamiehen päätös paljasti myös muita virheitä

Kuopiolainen Markku Koljonen teki vanhempiensa kohtelusta kantelun oikeusasiamiehelle. Avioparille ei oltu annettu mahdollisuutta asua yhdessä. Viime vuoden keväänä he eivät saaneet tavata toisiaan Siun soten palveluyksikössä kolmeen kuukauteen.

Koronarokote.

Apulaisoikeusasiamies antaa puhtaat paperit koronarokotusjärjestyksestä – moittii THL:ää toimivallan ylittämisestä ja ristiriitaisista ohjeista

Apulaisoikeusasiamies katsoo, että viranomaiset ovat toimineet lain mukaan rokottamisjärjestyksen valmistelussa ja valvonnassa. Lainsäädäntöä tulisi kuitenkin täydentää esimerkiksi kotihoidon työntekijöiden osalta. THL saa moitteita ohjeistusten ristiriitaisuudesta.

En demonstrant står mellan två poliser.

Virkapukuiset poliisit pitelivät Black Lives Matter -mielenosoittajien kylttejä – oikeusasiamies: Ei sovi yhteen puolueettomuuskuvan kanssa

Päätöksessä sanotaan, että vaikka poliisin kuuluu vastustaa rasismia, niin mielenosoituksen valvojana sen pitää näyttäytyä puolueettomana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle