Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lea Pakkanen

Matka inkerinsuomalaisuuteen palkittiin vuoden historiateoksena

Lea ja Santerin Pakkasen teoksen ajankohtaisuutta lisää käynnissä oleva historiaprojekti suomalaisten kohtaloista Stalinin vainoissa.

Korkeakoulujen hakutulokset on julkaistu - opiskelu alkaa poikkeuksellisessa tilanteessa

Ylen aamu tänään: Todistusvalinnan kasvattaminen poiki kanteluita – oliko korkeakouluhaku tasapuolinen? Katso lähetys tästä

Suomalaisia ihmetyttää Ruotsin valitsema koronalinja. Ohjaaja Lauri Randlan esikoiselokuva sijoittuu Neuvosto-Viron viime hetkille.

Elokuvassa sekä Tarkkisten perhe että sosialistinen suurvalta natisevat liitoksissaan.

Näkemiin Neuvostoliitto on ihastuttava uutuuselokuva – kukaan ei vain tiedä, missä ja koska sen voi nähdä

Koronakaranteeni sulki elokuvateatterit. Vielä ei tiedetä, mitä nyt valmistuneille elokuville tapahtuu.

Lea Pakkanen

Presidentti Koiviston lupauksesta 30 vuotta: Inkeriläisten karusta kohtalosta uskalletaan viimein kertoa

Toimittaja Lea Pakkanen kulki inkeriläisten jäljillä eri puolilla Venäjää yhdessä isänsä, toimittaja Santeri Pakkasen sekä valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa.

Eila Nikitina ja Into Isomäki

Inkeriläisyys pakotti pienen Eila Nikitinan työleireille Neuvostoliittoon – "Nyt ihmettelen, miksi olen lykännyt kysymyksiä"

Kun Kim Suponin kuuli vihdoin inkerinsuomalaisen mummonsa tarinan karjavaunuista ja pakkosiirroista Neuvostoliitossa, hän järkyttyi.

Venäläisrouva Larisa istuu talvimaisemassa kädet levällään.

Siperiassa vankileirillä raatoi myös suomalaisvankeja – Suljetussa kaupungissa elämä on yhä eristynyttä

Norilskin kaivoksissa raatoivat Stalinin aikana suomalaiset vangit, myöhemmin siellä työskentelivät suomalaiset kaivosalan ammattilaiset. Norilsk muistelee mieluummin jälkimmäisiä.

Aleksander Ikkon maalaus, jossa ihmisiä veneen edustalla.

Onnissa maalauksia Venäjän Karjalasta

Taidemuseossa avautuu tiistaina inkerinsuomalaisen Aleksander Ikon maalauksien näyttely.

Alina Voronkova kruunattiin Miss Suomi 2018 ja perintöprinsessoiksi valittiin Eevi Ihalainen (oik.) ja Jenny Lappalainen (vas.) Billnäsin ruukilla Raaseporissa 29. syyskuuta

Alina Voronkova wins Miss Finland 2018 contest

Alina Voronkova was crowned Miss Finland 2018 at the beauty contest's final, held in southern Finland on Saturday evening.

Pietari K. kävi täällä -sarjan kuva, osa 10

Nykykirjallisuus on sairastunut vakavaan historiatautiin ja minusta se ei ole O.K.

Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!

Mauno Koivisto

Lauantai 13.5.2017 (radio)

Suomen entinen presidentti Mauno Koivisto on kuollut. Koivisto oli Suomen presidentti 12 vuotta. Presidenttinä Koivisto päätti inkerinsuomalaisten paluumuutosta. Mauno Koivistoa on muistettu monella tavalla.

Aleksandr Hudilainen on Karjalan tasavallan päämies.

Karjalan tasavallan suomalaistaustainen päämies eroaa tehtävästään

Aleksandr Hudilainen on lyhyen ajan sisällä jo viides Venäjän aluejohtaja, joka jättää tehtävänsä.  

Nainen pitelee suurikokoista timanttia.

Torstai 30.6.2016 (tv)

Harva nuori jatkaa ammattikoulusta yliopistoon. Inkerinsuomalaisten paluumuutto loppuu. Britannian pääministerikilpa alkaa. Maailman suurin timantti ei mennyt kaupaksi. Sää on lämmintä.

Turkkilainen aseistettu poliisi vartioi Atatürkin lentokentällä keskiviikkona 29. kesäkuuta.

Keskiviikko 29.6.2016 (radio)

Istanbulin lentokentälle tehtiin terrori-isku. Pääministeri Cameron arvioi Britannian kansanäänestystä EU-johtajille. Ruotsi sai paikan YK:n turvallisuusneuvostossa. Inkerinsuomalaisten paluumuutto Suomeen loppuu. Suomalaiset suhtautuvat yksinhuoltajiin myönteisemmin kuin ennen.

Aili Mehiläinen

Inkeriläisten paluumuutto päättyy perjantaina – "Lähdimme tuntemattomaan, otimme riskin"

Kun inkeriläinen Aili Mehiläinen muutti Suomeen lähes kolmekymmentä vuotta sitten, se oli kuin matka "pystymetsästä pystymetsään". Perhe otti riskin, koska halusi kasvattaa lapsensa suomalaisiksi. Heinäkuun alusta inkerinsuomalaisten oleskeluluvan hakeminen Suomesta muuttuu.

Irja Boikova.

Perhe vei Irja Boikovan lapsena Neuvostoliittoon – nyt hän näkee kotisaarensa Suomessa ensimmäistä kertaa 88 vuoteen

Maailmanhistorian melskeet erottivat Irja Boikovan lapsuutensa kotisaaresta Iivarinsalosta lähes 90 vuodeksi. Ystäviensä ansiosta hän pääsi kuitenkin vielä kerran katsomaan lapsuudenmaisemaansa.

Juha Pentikäisen (kuvassa) kirjoittama ja Risto Pulkkisen toimittama Laestadiuksen Lappalaisten mytologian uusi laitos meni kuumille kiville juhlapäivän seminaarissa.

Emeritusprofessori Pentikäinen luovutti arkistonaineistonsa Saamelaisarkistoon Inariin

Helsingin Yliopiston uskontotieteiden emeritusprofessori Juha Pentikäisen arkiston paperidokumentit ja nauhoitteet talletetaan pysyvästi Saamelaisarkistoon Inariin. Arkisto tuotiin tiistaina Sajokseen, jossa Saamelaisarkisto sijaitsee. Pentikäinen itse näkee, että Saamelaisarkisto on hyvä paikka hänen arkistoaineistolleen.

Carl Haglund

Tuesday’s papers: Ingrian worry, Nordic co-op report, election spurt, student agents

Many of the stories in Finland’s dailies this Tuesday involve concerns over Russian policy. Other headlines include a look at the neck-and-neck parties in the elections and students teaching teachers in Uusimaa.

Inkeriläisten identiteetti.

Inkerinsuomalaisten identiteetissä kieli on tärkeässä osassa

Entisen Neuvostoliiton maista tulleiden inkerinsuomalaisten identiteetti on hyvin moninainen ja usein riippuvainen suomen kielen taidosta. Kielitaito auttaa tulemaan hyväksytyksi uudessa ympäristössä ja sopeutumaan siihen. Samalla se vahvistaa muuttajien suomalaista identiteettiä. Jos kielitaito on heikompi ja muuton jälkeiset odotukset ja todellisuus eivät kohtaa, voi seurata sisäinen ristiriita, joka usein johtaa suomalaisuuden kokemuksen heikkenemiseen.

Punalipusta se alkoi

Presidentti Mauno Koivisto piti kuuluisan inkeriläispuheensa vuonna 1990. Siihen johtaneet tapahtumat Neuvostoliiton puolella alkoivat pari vuotta aiemmin Petroskoissa Punalippu-lehden toimituksessa.

Ihmisiä sairaalan käytävällä.

Perjantai 10.4.2015

Pohjoismaat lisäävät puolustusyhteistyötä. Suomi on yksi maailman parhaista hyvinvointimaista. Inkerinsuomalaisia muuttaa Venäjältä Suomeen enää vähän. Spede Pasasen syntymästä on kulunut 85 vuotta.

koiviston kommentti 10041990

Koiviston inkeriläislausunto avasi ovet kaikille Neuvostoliiton etnisille suomalaisille

Sodan aikana siirtoväkenä Suomeen otettiin kaikki Inkerin asukkaat, niin luterilaiset suomalaiset kuin ortodoksiuskoiset inkerikot. 1990-luvulla alkanut paluumuutto koski kuitenkin vain etnisiä suomalaisia. Heidän joukossaan oli muitakin kuin inkerinsuomalaisia, muun muassa suomalaisten loikkareiden jälkeläisiä.

kgb

Väite KGB:n roolista paluumuutossa hämmentää inkerinsuomalaisia

Mauno Koivisto torjui väitteen, että Neuvostoliiton viranomaiset olisivat olleet aloitteellisia paluumuuttoasiassa. Monet inkerinsuomalaiset kuitenkin uskovat, että neuvostojohto suhtautui epäluuloisesti inkeriläisten kansalliseen heräämiseen ja saattoi keskustella asiasta tässä hengessä Suomen johdon kanssa.

Nainen pitelee käsissään Suomen ja Venäjän passeja.

Suomen lupaviranomaiset yllättyivät Koiviston inkeriläislausunnosta

Paluumuuton alkuaikoina valtiovallan edustajilla ei ollut selkeää kuvaa siitä, keitä Koiviston inkeriläislausunto koskettaa ja ketkä ovat sen perusteella oikeutettuja muuttamaan Suomeen. Vähitellen paluumuuton ehtoja tiukennettiin, ja vuonna 2011 paluumuuttojono päätettiin sulkea kokonaan.

Juhannus Inkerissa

Inkerinsuomalaiset saivat tietää paluumuutto-oikeudesta epävirallisia kanavia pitkin

Inkerin liitolla oli läheiset suhteet muun muassa ulkosuomalaisten etujärjestöön Suomi-Seuraan, joka välitti inkerinsuomalaisille tietoa Suomen viranomaisten päätöksistä. Puskaradio hoiti loput tiedonvälityksestä. Tieto paluumuutto-oikeudesta asetti inkerinsuomalaiset vaikean ratkaisun eteen: lähteä vai jäädä?

Inkerin kesäjuhlien pinssi.

Pietarin alkuperäiskansan kulttuuri vaarassa kuolla vanhan sukupolven mukana

Nykyisen Pietarin alueella asuneiden inkerinsuomalaisten kulttuuri perustuu luterilaiseen uskoon ja suomen kieleen. Vielä nykyään inkerinsuomalaiset kerääntyvät vuosittain kesäjuhliin. Tänä päivänä inkeriläismurretta taitavat vain jotkut vanhemman sukupolven inkerinsuomalaiset.

Nainen pitelee käsissään Suomen ja Venäjän passeja.

Inkerinsuomalaisten tie Suomeen kulki Siperian kautta

Venäjältä Suomeen muuttaneiden inkerinsuomalaisten perheiden tarinoiden kautta saa hyvän käsityksen siitä, mitä oli olla suomalainen Neuvostoliitossa ja mitkä syyt toivat heidät Suomeen. Presidentti Mauno Koivisto avasi 10.4.1990 Neuvostoliiton etnisille suomalaisille paluumuuttomahdollisuuden Suomeen.

Lappeenranta Kasarminportti Palvelukeskussäätiö Valtakatu 6

Lappeenrannassa inkeriläisvanhuksille rakennettiin oma talo – "Voisimmeko auttaa tiilien kantamisessa?"

Inkeriläisten paluumuutto Suomeen käynnistyi 25 vuotta sitten, kun presidentti Mauno Koivisto antoi suomensukuiselle kansalle paluuoikeuden. Lappeenrannassa paluumuuttajille ryhdyttiin järjestämään koteja, kieliopetusta ja tutusmiskäyntejä tärkeisiin virastoihin.

Inkerinsuomalaiset opiskelevat suomea Pietarin Suomi-talossa.

Inkerinsuomalaisten kiinnostus paluumuuttoon vähenee – osa kielikursseista peruttu

Inkerinsuomalaisten muuttoon valmentavia kursseja on jouduttu perumaan Pietarissa ja Hatsinassa, koska entistä useampi inkeriläinen on päättänyt jäädä asumaan Pietariin. Paluumuutto-oikeus päättyy ensi vuonna. Paluumuutto Suomeen alkoi 25 vuotta sitten.

Oppiminen on opettajalla verissä sanoo Nina Mullonen.

Kaksinkertainen maahanmuuttaja Nina Mullonen Karjalasta

Inkerinsuomalainen Nina Mullonen muutti Petroskoista Savonlinnaan pari vuotta sitten. Se oli jo toinen kerta, kun hän tuli Suomeen. Ensimmäisestä kerrasta on yli 70 vuotta

Inkerin vaakuna seinällä.

Inkerinsuomalaisia paluumuuttajia odotettavissa vielä muutama tuhat

Maahanmuuttovirasto arvioi vielä noin 3 000 inkerinsuomalaisen palaavan takaisin Suomeen. Inkerinsuomalaisten paluumuutto-oikeus päättyy kolmen vuoden päästä.

Inkeriläisten paluumuuttojono sulkeutuu perjantaina

Inkeriläisten paluumuuttojonoon voi ilmoittautua vielä tänään perjantaina, kun palvelu on viimeistä päivää toiminnassa. Paluumuuttojärjestelmä on ollut käytössä 1990-luvulta lähtien.

Evelina Tinus pihaleikeissä lastensa kanssa.

Ingrian Finns’ repatriation queue closing

The right of ethnic Finns from the former Soviet Union to immigrate to Finland as returnees will expire in five years. After June, no new Ingrians can apply to join the waiting list for aspiring returnees. Finland gave the green light for Ingrians’ repatriation in the 1990s, and since then some 30,000 have moved to Finland.

Evelina Tinus pihaleikeissä lastensa kanssa.

Inkeriläisten paluumuuttojono sulkeutumassa

Inkerinsuomalaisten paluumuutto-oikeus poistuu viiden vuoden kuluessa. Inkerinsuomalaiset alkoivat palata Suomeen 90-luvun alussa presidentti Mauno Koiviston toivotettua paluumuuttajat tervetulleiksi televisiolähetyksessä. 20 vuoden aikana inkeriläisiä on tullut Suomeen noin 30 000.

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmä lakkautetaan

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojono suljetaan 1. heinäkuuta, minkä jälkeen jonoon ei voi enää ilmoittautua. Inkerinsuomalaisilla tarkoitetaan entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevia henkilöitä, jotka ovat kansallisuudeltaan, eli etniseltä taustaltaan suomalaisia, mutta heillä ei ole Suomen kansalaisuutta.

Jäkälännosto ei jaksa kiinnostaa edes kesätyönä. Thaimaalaisille poimijoille noin 1300 euroa kuukaudessa verojen ja kulujen jälkeen puhtaana käteen kelpaa kyllä. Se on puolen vuoden normaali palkka.

Globalisaatio tuli jäkäläbisnekseen

Hailuodon koristejäkälän poimivat nykyään thaimaalaiset. Tuote menee pääosin Saksaan, kilpailu tulee Ruotsista ja Kiinaa pitää pelätä tällakin alalla. Jäkäläbisnes on kuitenkin pientä verrattuna 1970-luvun alkuun. Silloin jäkälä työllisti satakunta saarelaista.

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojono kiinni

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmä aiotaan lopullisesti lakkauttaa siirtymäajan jälkeen. Niin sanottuun paluumuuttojonoon pitäisi ilmoittautua viimeistään 1. heinäkuuta 2011. Hallitus hyväksyi tänään asiaa koskevan lakimuutosesityksen.

Ihmisiä luokkahuoneessa.

Expedited Immigration for Ingrian Finns

Finnish officials intend to expedite immigration for Ingrian Finns from territories of the former Soviet Union who have applied for residence under the law on the right of return. This autumn, Parliament will be presented with a bill to end the special immigration status of Ingrian Finns as of the summer of 2011.

Inkerin vaakuna seinällä.

Inkerinsuomalaisten paluumuutto-oikeus halutaan poistaa

Suomi aikoo purkaa inkerinsuomalaisten paluumuuttojonon nopeutetulla käsittelyllä. Eduskunta saa tänä syksynä käsiteltäväkseen lakiesityksen, joka poistaisi ensi kesänä inkerinsuomalaisilta erityisen paluumuutto-oikeuden. Siirtymäaikana Suomeen pääsisi ilman vuoden kestävää paluumuuttovalmennusta.

Mies lukee lehteä

Ingrian Finns Could Lose Right to Return to Finland

Ethnic Finns from the former Soviet Union could lose their right return to Finland in the coming years. Over the past three decades, an estimated 30,000 Ingrian Finns have moved to Finland.

Inkeriläisiltä ollaan viemässä paluumuutto-oikeus

Inkerinsuomalaisten paluumuutto-oikeutta ollaan poistamassa. Kolmen vuosikymmenen aikana inkerinsuomalaisia arvioidaan muuttaneen Suomeen 30 000. Jonossa on yhä kymmenisen tuhatta ihmistä. Paluumuuttajina Suomeen tulleet inkeriläiset ovat sopeutuneet hyvin.

Vanhainkodin rakennus ja pihaa: matala harjakattoinen rakennus, puita ja pensaita.

Venäläinen vanhainkoti odottaa isoäiti-Antonovaa

Villa Inkeri -yhdistyksen palvelutalossa Pietarin lähellä valmistaudutaan venäläisen Irina Antonovan tuloon. Suomesta käännytettävän venäläisvanhuksen sijoituspaikaksi on suunnitteilla alun perin inkerinsuomalaisille tarkoitettu palvelutalo. Venäjän valtio maksaa osan Antonovan palvelumaksusta.

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmää ehdotetaan lakkautettavaksi

Sisäasiainministeriö lähetti tiistaina lausuntokierrokselle esityksen, jossa ehdotetaan inkerinsuomalaisille suunnatun paluumuuttojärjestelmän lakkauttamista vaiheittain. Muutoksen jälkeen inkerinsuomalaiset voisivat hakeutua Suomeen yleisen oleskelulupajärjestelmän puitteissa.

Tämän hallituksen muutoksia maahanmuuttosäädöksiin

Tällä hallituskaudella on muun muassa muutettu maahanmuuttoasioiden hallintoa ja yhdenmukaistettu suojelua tarvitsevien henkilöiden määrittelyä EU:n alueella. Tekeillä on muutoksia muun muassa oleskelulupajärjestelmään ja EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanottoon.

Laulu on yksi tärkeä harrastus inkerinsuomalaisille.

Inkerinsuomalaisten oikeus paluumuuttoon loppuu

Tilanne on harmillinen monelle ikääntyneelle jo aiemmin Suomeen tulleelle, sillä perheen kokoon saaminen siirtyy tai vesittyy kokonaan. Moni vanhus on odottanut sukulaisiaan vuosia.

Inkerin Liitto hyväksyy paluumuuttojonon sulkemisen

Suomen aikomus lakkauttaa inkerinsuomalaisten paluumuuttojono ei herätä liiemmin vastustusta Venäjällä toimivassa Inkerin Liitossa. Inkerin Liiton puheenjohtajan Aleksanteri Kirjasen mielestä vain sodan aikana Neuvostoliitossa karkotetuilla pitää olla oikeus paluumuuttoon. Suomeen 16 vuotta sitten muuttanut inkerinsuomalainen Toivo Tupin sen sijaan arvostelee Suomen politiikkaa linjattomuudesta.

Hallitus haluaa sulkea inkerinsuomalaisten paluumuuttojonon

Hallitus haluaa sulkea inkerinsuomalaisten paluumuuttojonon. Jos lakiesitys saadaan valmisteltua ja hyväksyttyä, astuisi laki voimaan alkuvuonna 2011. Samalla jonoon ei enää otettaisi uusia ilmoittautumisia. Nyt inkerinsuomalaisten paluumuuttojonossa on noin 22 000 ihmistä.

Kaikissa meissä asuu pieni hollolalainen

Syyskuussa Lahden kaupungin nettisivuille ilmestyi kummallinen palkki, jossa lukee Kuntaidentiteetti? Utelias klikkaaja päätyy kyselyyn, jossa tavoitteena on selvittää, mitä muuta kunta merkitsee asukkaalleen kuin vain palvelujen tuottajaa. Onko sellaista kuin kuntaidentiteetti edes olemassa?

Ihmisen jäänteet Karhunsuolla Kouvolassa.

Police Identify Body of WWII Soviet Spy

Police believe a body found near Kouvola to be the World War II remnants of a Soviet spy. The man apparently parachuted to his death.

Tamara Suzi istuu tyttärensä vieressä sohvalla

Venäläisvanhukselle haetaan jälleen lupaa jäädä Suomeen

Tamara Suzin tytär hakee äidilleen oleskelulupaa inhimillisin perustein. Suomen turvapaikka- ja oleskelulupapolitiikassa hakijat ovat juristien armoilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle