Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kampylobakteeria tavattu juomavedestä osassa Haapajärveä – kolme vedenjakelupistettä käyttöön

Juomavedestä löydetty kampylobakteeri aiheuttaa edelleen vedenjakeluun keskeytystä osassa Haapajärveä.

Vesi täytyy edelleen keittää Porvoossa ja Askolassa – Uusia näytteitä otettu, ongelman syy yhä epäselvä

Jo viikon päivät jatkunut veden keittokehotus jatkuu Porvoossa ainakin tiistaihin. Juomavettä jaetaan asukkaille kuudessa pisteessä edelleen aamuin illoin.

Sallan kraanavettä voi taas juoda – bakteeri saatiin häädettyä verkostosta kolmessa viikossa

Itä-Lapissa Sallassa vesijohtovesi on todettu puhtaaksi ja verkostovettä voi jälleen käyttää normaalisti. Sallassa on keitetty juomavesi jo reilun kolmen viikon ajan elokuun 14. päivästä lähtien.

Vesi keitettävä Sallassa: Bakteerit aiheuttivat suolistotulehduksia

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä Sallassa. Keittokehotus koskee Sallan kirkonkylää, Salmivaaran ja Sallan välistä aluetta sekä Sallatunturin aluetta.

Citykana, jänis ja koira: näin kotipihan eläimet levittävät tauteja

Omakotitalojen takapihoilla yleistyneet citykanat voivat tartuttaa ihmiseen salmonellan tai kampylobakteerin. Myös ihminen voi tuoda etelänmatkalta bakteerin, joka tarttuu eläimeen.

Saastunut vesi vatsaoireiden syynä Sipoossa – Veden keittokehotus nyt kumottu

Etelä-Sipoossa ja Helsingin Östersundomissa on jouduttu keittämään vettä viikon verran vesijohtoverkostoon päässeiden bakteerien vuoksi. Kymmenet ihmiset ovat saaneet vatsaoireita ja osalla heistä on todettu kampylobakteeria.

Infektiolääkäri muistuttaa mätäkuun vaaroista – muista nämä kaksi asiaa helteellä

Helteiset päivät ovat Suomessa sen verran harvinaisia, että moni saattaa unohtaa niiden aikana pari tärkeää asiaa, jotka kannattaisi muistaa.

BirdLife tyrmää puheet valkoposkihanhien vähentämisestä

Järjestön mukaan valkoposkihanhien kanta ei ole kasvanut pääkaupunkiseudulla enää moneen vuoteen.

Britannia varoittaa: Älä pese kanaa ennen kokkausta

Raa'an kananlihan peseminen voi levittää käsiin kampylobakteereja, jotka ovat yleisin ruokamyrkytyksen syy Britanniassa.

Nokian vesikriisiä tutkinut lääkäri: Puhdas vesi on iso ja iloinen asia

Vesikriisin seuraukset olisivat voineet olla vakavampiakin. Vuonna 2000 kanadalaisessa pikkukaupungissa useita ihmisiä kuoli karjan ulosteen saastuttamaan juomaveteen.

Raakamaidosta uusia tautiepäilyjä Porvoon seudulla

Yersinia pseudotuberculosis- ja kampylobakteeritapaukset tulivat ilmi viime viikolla. Tapausten vuoksi raakamaidon myynti ja toimittaminen taudin lähteeksi epäillyltä tilalta on keskeytetty.

Raakamaidosta epäillään tarttuneen suolistotulehduksia Uudellamaalla

Porvoon seudulla todettu Yersinia pseudotuberculosis- ja kampylobakteeritapauksia, joiden lähteeksi epäillään raakamaitoa.

Tinkimaidon tiukkenevat säännökset ärsyttävät tiloilla

Elintarvikevirasto Evira haluaa tiukentaa raakamaidon myynnin valvontaa. Tammikuussa voimaan astuva raakamaitoasetus kieltäisi tilamaidon yhteisostot. Perusteena on turvallisuus.

Rauman Lillonkarin uimakielto purettiin - bakteerien alkuperä jäi edelleen epäselväksi

Lillonkarin uimaranta laitettiin uimakieltoon elokuun alussa, koska vesinäytteessä uimavedessä todettiin korkea suolistoperäisten eneterokokkien pitoisuus. Tässä kuussa otettujen näytteiden perusteella uimaveden laatu on korjaantunut.

Nieminen palaa kentille kampylobakteerin jäljiltä

Edellisen kerran kesäkuun 25. päivä tennisturnauksessa nähty Jarkko Nieminen pelaa Montrealissa.

Oona Kettunen pinkoo kohti ensimmäistä arvokisamitaliaan

Kotkalaisen juoksijalupaus Oona Kettusen ulkoratakausi on alkanut odotuksia vaisummin. Keväällä loukkaantuminen ja pieni sairastelu heikensivät kuntopohjaa. Tavoitteena tälle kaudelle on silti uran ensimmäinen arvokisamitali.

Tutkimus: Siipikarjanlihassa yleinen kampylobakteeri ei vähene merkittävästi viinin tai marinadin avulla

Pauliina Isohannin tänään tarkastettavassa väitöstutkimuksessa selvitettiin viinin ja mehujen käyttöä bakteereita tuhoavina marinadeina. Vaikka esimerkiksi viinissä kampylobakteerit vähenevät nopeasti, vaikutus ei ole sama broilerinlihan pinnalla.

Mansikkalahden uimarannat jälleen uintikelpoisia

Mansikkalahden lasten uimarannan uintikielto on purettu Kotkassa. Hanhien ulosteiden määrä on vähentynyt.

Väitös: Antibiootit eivät aina tehoa vaikeisiin ripulitauteihin

Ulkomailta saadut kampylobakteerien aiheuttamat ripulitaudit ovat hankalampia hoitaa, kuin Suomesta saadut. Tämä selviää lääketieteen lisensiaatti Mirva Lehtopolun tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Ilkka: Tutkija tyrmää luomun

Luomu on terveysvaikutuksiltaan pelkkää potaskaa ja luomuun liittyy paljon erilaisia terveysriskejä, väittää Helsingin yliopiston kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Sanomalehti Ilkan haastattelussa Tammisola toteaa jopa, että luomutuotannon suosiminen lisää vakavia sairauksia ja on muutenkin kohtalokasta ihmiskunnalle.

Siipikarjan suolistobakteeria vähennetään tehokkaimmin tiloilla

Eviran erikoistutkija Päivikki Perko-Mäkelä on väitellyt Seinäjoella perjantaina kampylobakteereista, jotka ovat yleisimpiä suolistotulehdusten aiheuttajia. Perko-Mäkelän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kampylobakteerin esiintymistä kotimaisessa siipikarjanlihan tuotannossa.

Vesiturvallisuus paremmaksi uusilla mittausmenetelmillä

Juomaveden mikrobiologisen laadun analysointiin on löydetty Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa entistä tehokkaampia, tarkempia ja nopeampia menetelmiä.

Ruoan bakteereista jopa kolminkertainen kuolemanriski

Tutkimusten mukaan ruoasta saadut bakteeritartunnat ovat vaarallisempia kuin yleisesti luullaan. Esimerkiksi salmonellaa ei yleensä pidetä kovin vaarallisena, mutta se lisää tartunnan jälkeisenä vuonna kuolemanriskiä jopa kolminkertaisesti.

Suomessa on puhtaat broilerit

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on etsinyt EU:n broilereista kampylobakteereja ja salmonellaa. Ne aiheuttavat valtaosan ruokamyrkytyksistä. Salmonellaa ei Suomessa todettu ollenkaan.

Antibiootit eivät pure kampylobakteeriin

Antibiootit purevat kampylobakteerin luultua heikommin. Ne eivät ehkäise kampylobakteeri-infektioiden komplikaatioita eivätkä vaikuta merkittävästi taudin kestoon, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Kampylobakteeri yleisin zoonoosin aiheuttaja

Suomessa kampylobakteeri aiheuttaa useimmat eläinten ja ihmisten välisistä tautitartunnoista.

Veden keittokehotus jatkuu vielä Ylöjärvellä

Ylöjärven vesiputkistoista otetut näytteet on todettu puhtaiksi. Veden kloorausta ja kahden minuutin keittokehotusta kuitenkin jatketaan toistaiseksi.

Korpilahdella vettä keitettävä luultavasti loppuviikolle asti

Korpilahdella juoma- ja talousveden keittäminen jatkuu torstaihin asti. Juomavettä on kloorattu kampylobakteerien nujertamiseksi lauantai-illasta lähtien.

Korpilahdella kehotus veden keittämisestä

Korpilahden kunnan vesijohtoverkon alueelle on annettu vedenkeittokehotus. Vesi kehotetaan keittämään ainakin ensi tiistaihin asti.

Kampylobakteeri aiheuttanut vatsatautia Korpilahdella

Keski-Suomessa Korpilahdella on havaittu kampylobakteeriepidemia. Ripuliin ja kuumeeseen sairastuneita ihmisiä on alkuviikosta lähtien hakeutunut terveyskeskukseen ja myös apteekista on kyselty neuvoja.

Kriisipuhelin olisi auttanut Nokian vesikriisissä

Nokian vesiepidemiaa selvittänyt työryhmä korostaa nopeampaa reagointia ja tehokkaampaa tiedotusta. Tiedotukseen suositetaan muun muassa kriisipuhelinta ja valtakunnallista ohjeistusta.

Nokia palailee arkeen - juomavesi keitettävä ainakin tiistaihin asti

Nokian ripuliepidemia näyttää olevan helpottamassa. Nokian terveyskeskuksen ensiavussa kävi sunnuntaipäivän aikana noin 10 - 15 henkilöä ja viime yönä kolme. Hoitoon näyttäisi hakeutuvan enimmäkseen henkilöitä, joilla oireet ovat pitkittyneet ja se on vaikuttanut heidän yleiskuntoonsa. Vastasairastuneita ei juuri ole .

Epidemianeuvontaan soiteltu vilkkaasti - katso kysytyimmät kysymykset

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin epidemianeuvontapuhelimeen on soitettu ahkerasti. Neuvontalinja avattiin torstaina.

Neuvontapuhelin ruuhkautui nokialaisten puheluista

Tampereen yliopistollisen sairaalan Nokian kampylobakteeri- ja norovirusepidemiaan liittyvään neuvontapuhelimeen on tullut runsaasti puheluja. Perjantaina neuvontapuhelimeen tuli jo ensimmäisen tunnin aikana noin 450 soittoa, joista kymmenesosaan ehdittiin vastata.

Puhdistamon työntekijän virhe Nokian epidemian syynä

Nokian jätevesivuodon syy on selvinnyt. Asiaa tutkivan Tampereen poliisin tutkijan Hannu Kallioniemen mukaan vesilaitoksella huoltotöitä tehnyt jätevesipuhdistamon työntekijä oli avannut teknisen jäteveden ja puhtaan veden erottavan venttiilin epähuomiossa. Käytännössä tämän ei pitäisi edes olla mahdollista. Tällöin vedet pääsivät sekoittumaan paine-eron vuoksi. Erheestä johtunut vatsatautiepidemia ei vieläkään ole hellittämässä, vaan ihmisiä hakeutuu yhä hoitoon aiempien päivien tapaan.

Nokialla sairastuneiden määrä laskussa

Nokialla pilaantuneen vesijohtoveden takia sairastuneiden määrä on laskussa. Viime yönä tiputushoidossa on ollut viisi potilasta ja torstaiaamuna noin kymmenen potilasta.

Vatsatauti voi johtua monesta pöpöstä

YLE Uutiset kokosi perustietoja vatsatautien aiheuttajista. Lue salmonellasta, kampylobakteerista, adenoviruksista, noroviruksista ja alkueläimistä.

Ruokamyrkytysriski kasvaa kesällä

Kylmäketjun katkeaminen lämpimillä ilmoilla pilaa helposti ruuan ja aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Vihdin vettä ei tarvitse enää keittää

Vesijohtovettä ei tarvitse enää keittää Vihdissä. Vedenkeittosuositus oli voimassa reilut kaksi viikkoa. Vihdissä todettiin kampylobakteeriepidemia lokakuun lopussa.

Vihdissä keitetään vettä vielä viikko

Vihdin kunta jatkaa verkostoveden keittokehoitustaan vielä noin viikolla. Kehoitus on ollut voimassa runsaan viikon kampylobakteeriepidemian vuoksi.

Vihdin vatsatauti kuolleista oravista?

Vihdissä riehuvan vatsatautiepidemian aiheuttajaksi epäillään vesitornista löytyneitä kuolleita oravia. Kahden viikon aikana noin 300 vihtiläistä on sairastunut vatsatautiin. Osalla on todettu eläimillä yleinen kampylobakteeri.