Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Eloisa aloittaa jälleen maksuttoman perhetukivalmennuksen

Valmennus alkaa syyskuussa 2023. Perhetukitoiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä perheiden ja lasten mahdollisten ongelmien kärjistymistä.

Pieni lapsi piirtää tussilla paperiin isän kuvaa.

Turun leikki-ikäisten neuvolajonoja puretaan taas lisäämällä aikoja sunnuntaihin

Leikki-ikäisten tarkastusjonossa oli pahimmillaan yli 4 000 tarkastusta. Puhelinpalvelua kuormittavat nyt aikojen peruutukset.

Leikkipuisto, leluja laatikossa.

Tukiperhetoiminta käyntiin Keski-Pohjanmaalla

Toiminnalla pyritään tukea vanhempien jaksamista ja purkaa tukiperhejononoja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Rouva Jenni Haukio Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä Helsingissä 6. joulukuuta 2022.

Keskiviikko 7.12.2022 (tv)

Linnan juhlat. Neuvolat. Talviuinti. Sää.

Ihmisiä pöydän ympärillä Presidentinlinnassa.

Torstai 1.12.2022 (radio)

Veteraanit ja lotat Presidentinlinnassa. Kotihoidon tuki. Sähkökatkot. Sää.

Vanhuksen sormenpäästä otetaan INR-arvo.

Ylivieska on sijoittunut valtakunnan kärkeen vanhuspalveluiden asiakasarvioinissa

Ylivieskalainnen Osuuskunta Kototuote sai maan parhaat arviot kotihoidon asiakkailta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vanhuspalvelujen kyselyssä.

Ung kvinna med långt blont hår ler och ser in i kameran. I bakgrunden parkmiljö. Kvinnans jacka pryds av gröna bandet, som visar stöd i kampen mot psykisk ohälsa.

Linn Kantola, 20, asui yli vuoden psykiatrisella osastolla: "Kaikilla lääkäreillä oli erilaiset näkemykset minusta ja ongelmistani"

Nuorten psykiatristen osastopaikkojen määrä ei riitä kattamaan niiden tarvetta Pohjanmaalla. ”Ensilinjasta” toivotaan helpotusta tilanteeseen.

Robotti on yhä useammin vastuussa lääkkeiden annostelusta kotihoidossa

Lääkerobotit ja etäyhteydet arkea kaupunkilaisvanhusten kotihoidossa – Lapin pienissä kunnissa hoitajia riittänyt kotiin asti

Kemissä lääkeautomaatit ovat korvanneet paljon hoitajien lyhyitä pikakäyntejä. Rovaniemelläkin on käytössä noin sata lääkerobottia.

Vanhus lukee lehteä.

Hoitajien työtaistelu toi vaikeuksia Tornion kotihoidolle – kaupunki toivoo omaisten pitävän nyt tiiviisti yhteyttä vanhukseen

Kaupungin mukaan sosiaali- ja terveydenhoito ei pysty toimimaan hoitajien työtaistelun aikana normaalitasolla.

Happisaturaatiota mitataan sormesta kotona.

Aluehallintovirasto lopettaa Jyväskylän kotihoidon valvonnan – epäkohtia on korjattu, mutta alan ammattilaisista on yhä pulaa

Jyväskylän kaupungin kotihoito on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuoden 2019 syksystä alkaen.

Terveydenhoitaja mittaa vauvan päänympärystä.

Maanantai 23.5.2022 (tv)

Sähkön hinta. Ukraina. Neuvolat. Sääennuste.

Vanha nainen kotonaan. Seinillä on ryijy ja tauluja, nainen istuu pöydän äärellä.

98-vuotias Marjatta Sahramaa-Ikonen pärjää kotona avun turvin: "Toivon, ettei hoitajia oteta pois" – kotihoidon työntekijöitä tarvitaan lisää

Kotihoidon työntekijöille on jatkuvasti avoimena vakituisia työpaikkoja. Pirkanmaalla moni kunta olisi valmis palkkaamaan heti lisää hoitajia, jos heitä olisi tarjolla.

Ruokaostokset

Ikäihmiset vaikeuksissa ilman verkkopankkitunnuksia korona-aikana

Verkkopankkitunnukset tarvitaan, jos haluaa esimerkiksi tilata ruokaa kotiinsa. Perinteisiä ruokatilejä ei kauppoihin enää ehkä poikkeuksia lukuunottamatta saa eikä kotihoidon henkilökunnalla ole oikeutta käsitellä asiakkaan rahoja.

Lähihoitaja Alla Baranova käy auttamassa Jorma Metsää tämän kotona.

"Hoitajat vaihtuvat, mutta aina he jaksavat kysyä onko kaikki hyvin", sanoo Jorma Metsä, 77 – kotona käyvä hoitaja on monen ikäihmisen paras ja ainoa kaveri

Kotiin tarjottavien palveluiden kysyntä kasvaa nopeasti väestön ikääntyessä. Rahapulan vuoksi myös kotipalveluita joudutaan tulevilla hyvinvointialueilla korvaamaan etäyhteyksillä.

Neuvola- ja kouluterveydenhuollon vastuulääkäri Anu Mähönen kastoo hymyillen kameraan talvisessa maisemassa. Kuva otettu Hämeenlinnassa 17.12.2021.

Kouluterveydenhoitajia ja neuvolan henkilökuntaa kaivataan takaisin omille työpaikoilleen rokotustyöstä

Koronarokotuksiin valjastetut ammattilaiset ovat joutuneet olemaan poissa varsinaisesta työstään pitkiäkin aikoja. Hämeenlinnassa kouluterveydenhoito ja neuvolat tarvitsevat kipeästi takaisin rokotustyöhön valjastettuja ammattilaisiaan.

Lapsen käsi.

Neuvolapalveluita vähennetään Rovaniemellä tammikuun loppuun asti – raskaana olevat ja alle 1,5-vuotiaat hoidetaan entiseen tapaan

Palvelut vähenevät, sillä neuvoloiden henkilökuntaa siirretään koronarokotustyöhön. Neuvolapalveluiden muutos alkaa tulevana maanantaina ja jatkuu tammikuun loppuun asti.

Äitiyspakkaus 2022

Torstai 9.12.2021 (radio)

Koronatartunnat. Vanhusten kotihoito. Äitiyspakkaus. Sääennuste.

Täysi olutlasi pöydällä.

Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt – se näkyy Keski-Pohjanmaalla myös nuorten päihdepalveluissa

Avopäihdepalvelujen kysyntä on edelleen suurta, mutta merkittävää kasvupiikkiä Keski-Pohjanmaalla ei ole, toisin kuin esimerkiksi Vaasassa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Lappeenrannan Tiuruniemeen suunnitellaan hoivapalveluja ja kerrostaloja – Caprintien funkistalot säilyvät

Lappeenrannan Tiuruniemessä sijatsevan Caprintien ja lähialueiden asukkaat halusivat ottaa kantaa esimerkiksi rakennusoikeuteen ja uudisrakennusten kerroslukuun sekä palvelujen saatavuuteen tulevaisuudessa.

Verohallinnon OmaVero-nettisivu tietokoneen näytöllä.

Naisten nimiä ei juuri löydy Pohjois-Pohjanmaan kovatuloisimpien listalta

Pohjois-Pohjanmaan suurituloisin nainen löytyy maakunnan kovatuloisimpien listalta sijalta 20. Koko maassa sadan suurituloisimman joukossa oli viime vuonna alle kymmenen naista.

Mittanauha neuvolassa.

Kanta-Kokkolan neuvoloita yhdistetään tulevaisuudessa – suunnittelun pohjaksi tehtiin lapsivaikutusten arviointi

Kantakaupunkiin jäisi yksi tai kaksi neuvolaa. Yhdistämällä voitaisiin arvion mukaan tarjota perheille nykyistä monimuotoisemmat palvelut.

yleiskuva

Lappeenrantaan suunnitellaan lapsille ja nuorille omaa päihdekuntoutusyksikköä – jonot hoitoihin pitkät koko maassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten perustama päihdekuntoutusyksikkö tulisi nykyisen perhetukikeskuksen yhteyteen Lappeenrantaan. Tarkoitus on tarjota apua päihdeongelmaiselle nuorelle sekä hänen perheelleen.

Ari ja Soili Kalliokoski hymyilevät istuessaan sohvalla.

Perhehoitoon tarvitaan lisää paikkoja – Ari ja Soili Kalliokoski hoitavat vanhuksia kotonaan: "On iso muutos antaa oma koti tällaiseen käyttöön"

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa kehittää ja lisätä ikäihmisten perhehoitoa. Perhehoitoliitto peräänkuuluttaa kuntien halukkuutta luoda palveluita – ja myös resursseja niihin.

Kaisa Korhonen ja tytär Elsa Ahola.

Elsa syntyi keväällä, mutta äidille ei tehty synnytyksen jälkitarkastusta – resurssit Helsingin neuvoloissa niukilla: "Ei jää enää aikaa jutteluun"

THL:n kyselytutkimuksen mukaan helsinkiläisvanhemmat ovat tyytymättömimpiä neuvolapalveluihinsa koko maassa. Kaupunki keskittää palveluitaan ja avasi neljännen perhekeskuksen Kamppiin torstaina.

Mittanauha ja leluja neuvolan pöydällä.

Riihimäen seudun neuvolat ja kouluterveydenhuolto palaavat normaaliin arkeen lokakuun aikana

Neuvola- ja kouluterveydenhuollon palvelut käynnistyvät lokakuun aikana Hausjärvellä, Lopella ja Riihimäellä.

Pehmolelu ja nalle lelulaatikossa.

Kemissä etsitään tukiperhetoiminnasta kiinnostuneita

Kemin kaupunki maksaa tukiperheille korvauksen toiminnasta. Tukiperhetoiminnasta kiinnostuneet voivat olla suoraan yhteydessä Kemin sijais- ja tukiperhetyöntekijään.

Isonkankaanjärvi

Lapsiperheitä innostetaan nyt luontoon – Oulussa saa neuvolakäynniltä myös retkivinkkejä

Oulun neuvolat ja Metsähallituksen Luontopalvelut ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka tavoitteena on innostaa lapsiperheitä luontoon. Neuvoloissa annetaan tietoa Oulun seudun lähiluontokohteista sekä luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.

Perhe on neuvolakäynnillä.

Neuvolapalveluissa otetaan askeleita kohti normaalia – 1,5-vuotias kuopiolaistaapero näkee pian terveydenhoitajansa ensi kertaa ilman maskia

Neuvolakäyntien määrä on palannut koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Koronalla on ollut vaikutusta erityisesti lastenneuvolakäynteihin sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Myös puheenaiheena korona on väistynyt vastaanotoilla.

Minst sju mänskor dödades i attacken mot ett sjukhus i Idlib. Åtta medlemmar av Läkare utan gränser saknas fortfarande.

Varkaus ei ota tänä vuonna kiintiöpakolaisia

Varkauden kaupungille on ehdotettu kolmen syyrialaisen lapsiperheen vastaanottamista. Kaupunki perustelee kielteistä päätöstä hyvinvointialueen valmistelun keskeneräisyydellä sekä perhe- ja sosiaalipalveluiden resurssipulalla.

Kuvassa Pietarsaaren Asema Luotsin tilat

Asema Luotsi jatkaa Retron toimintaa Pietarsaaressa –Jaakonkadulle keskitetään kaikki työllistämiseen liittyvä

Työllistämiseen liittyvät toiminnat löytyvät nyt Skatasta, Jaakonkadulta. Asema Luotsi jatkaa Retron työtä kaupungissa.

Lapinlahtelainen Iiris Korhonen ikäihmisten neuvolassa.

Ikäihmiselle paras apu voi löytyä neuvolasta – Lapinlahti palkkasi lisää työntekijöitä selvittämään, millaisia palveluita vanhukset tarvitsevat

Monissa kunnissa mietitään, kuinka moni vanhus tarvitsee tulevaisuudessa kotihoitoa ja kuinka moni pärjäisi toisenlaisten palvelujen avulla. Lapinlahdella ikäihmisten neuvolapalveluihin on palkattu lisää henkilökuntaa selvittämään vanhusten tarpeita ja ohjaamaan heidät oikeanlaisen avun piiriin.

Kirurgisia kasvomaskeja uudelleen suljettavassa pussissa.

Laukaassa sosiaalitoimisto ja perheneuvola on loppuviikon kiinni – syynä korona-altistus

Laukaan kunta tiedotti korona-altistuksesta keskiviikkona.

Hoitaja pukee vanhukselle sukkia.

THL: Lakiin sidotun vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen alittaa 10 prosenttia ympärivuorokautisista yksiköistä

Osa ei pääse edes edellisen vuoden velvoitteeseen. Rekrytointiongelmat voivat jatkuessaan THL:n mukaan johtaa siihen, että yksiköt laskevat asiakasmääriään, jotta mitoitus saavutetaan.

Kaksi henkilöä sängyssä peiton alla.

Moni pariskunta laittoi korona-aikana suhdeongelmat taka-alalle – psykoterapeutti odottaa elokuussa apua hakevien määrän kasvavan

Perheneuvonnassa asiakasmäärät notkahtivat koronavuonna, mutta nyt niiden odotetaan jopa nousevan. Psykoterapeutti uskoo, että pitkittyneessä tilanteessa parisuhteen kysymyksistä on tullut taas tarve avautua.

Ikäihmisen kädet nojaavat kävelykeppiin.

Helle vaivaa varsinkin kotona-asuvia vanhuksia – kotipalvelu seuraa asiakkaittensa kuntoa

Varsinkin kotonaan asuvat vanhukset voivat kärsiä helteestä ilmastoinnin puutteen takia. Lisäksi pitkän hellejakson aikana kotona asuvien vanhusten ulkoilu ja liikkuminen usein vähenee, mikä voi aiheuttaa yleiskunnon heikentymistä.

Kainuulainen satukirja sisältää 33 satua, lorua ja laulua

Jokainen eskarilainen sai oman kainuulaisen satukirjan: lahjoituksella halutaan lapset lukemaan

Lisäksi teosta on jaettu muun muassa Kainuun kirjastoihin, neuvoloille, sairaalaan sekä perhepalvelukeskuksiin ja järjestöille.

Perushoitaja Minna Kumpumäki kotihoitokäynnillä asiakkaan luona.

Riihimäki palkkaa nopealla aikataululla 10 lähihoitajaa

Rekrytoinnit liittyvät muun muassa itäisen alueen kotihoidon siirtoon Stella Kotipalvelut Oy:ltä kaupungin palveluksi. Siirtoon liittyen kaupunki perustaa uuden kotihoidon tiimin, johon rekrytoidaan lähihoitajien lisäksi myös sairaanhoitaja.

Läheltä

Vehmaa kauppaa Lääkäritaloa vanhuspalvelujen tarpeisiin

Kunta vapauttaisi palveluntuottajan myös kiinteistöverosta viiden vuoden ajaksi.

Nainen työntää lastenvaunuja ulkona.

Korona-aika on lisännyt myös seurakunnan perheneuvonnan kysyntää Tampereella

Korona-aika vaikuttaa eri tavoin läheisiin ihmissuhteisiin. Pulmatilanteissa perheiden kannattaa hakea rohkeasti apua.


Vanhuspalvelujohtaja Hannele Pöykiön mukaan he eivät tienneet, että tilaa ei voi käyttää asumiseen.

Kunta majoitti vanhuksia väestönsuojassa, ilmoitti samalla palvelunsa olevan riittäviä – Onko sinulla vastaavia kokemuksia vanhuspalveluista?

Vanhuspalvelujen riittävyys näyttää hyvin erilaiselta, kun sitä katsotaan vanhan ihmisen tai kunnan näkökulmasta.

Sosiaalistamediaa matkiva animaatio jossa vauvakuvan ympärillä pyörii somesta tuttuja ikunoita kuten iloinen kakkapökäle, tuttipullo ja erilaisia hymiöitä.

Äidit jakavat söpöjä vauvakuvia ja kyseenalaisia neuvoja lääkkeistä – tällaisia ovat somen äitiryhmät hyvässä ja pahassa

Kun vauvaryhmässä kysyy mitä vaan, kymmenet äidit vastaavat. Asiantuntija kertoo, miten neuvoihin kannattaa suhtautua.

Äiti pitelee vastasyntyneen lapsen jalkoja

Apotti tulee keväällä Helsinkiin – vaikutukset näkyvät hammashuollossa ja neuvoloissa

3–6-vuotiaiden määräaikaistarkastukset viivästyvät väliaikaisesti neuvoloissa.

Vanhus pyörätuolissa.

Turun vanhuspalvelutalo Vuokkokodin asukkailla jo 38 koronatartuntaa – selvitetään, onko kyse virusmuunnoksesta

Tällä hetkellä on epäselvää, miten virus on päässyt tarttumaan näin moneen.

Kajaanin perheasiain neuvontakeskuksen johtaja Aune Hiltunen pitää Halataan-kampanjan julistetta.

Kajaanin perheneuvonnassa ruuhkaa – vapaaehtoisia koulutetaan tekemään ennaltaehkäisevää parisuhdetyötä

Kajaanin seurakunnan kampanja on suunnattu pariskunnille, joilla ei ole akuuttia kriisiä parisuhteessaan.

Koronarokote annetaan.

Tiistai 5.12.2021 (tv)

Vanhusten koronarokotukset. Helsingin tunneli. Vanhusten perhekodit. Sääennuste.

Valonan asumispalveluyksikkö Pieksämäellä.

Pieksämäellä samassa palvelutalossa koronavirukseen on kuollut jo seitsemän vanhusta – kaupunki jatkaa rajoituksia

Ensimmäinen kuolintapaus asumispalveluyksikössä todettiin viime viikon maanantaina.

Äiti lukee kirjaa kahdelle pojalleen sohvalla.

Yhä useamman lapsen väliaikainen koti on todellakin koti – "Tavallisella arjella voi antaa lapselle niin paljon"

Perhehoito eli sijaisvanhemmuus on saatu reippaaseen kasvuun Keski-Pohjanmaalla.

Valonan asumispalveluyksikkö Pieksämäellä.

Pieksämäellä ensimmäinen koronakuolema pahaan tartuntatilanteeseen joutuneessa hoivakodissa

Koronavirustartunnan on tähän mennessä saanut Valona-vanhuspalvelutalossa 19 talon asukasta ja 25 työntekijää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle