Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tämä aika rakastaa koskettavia tarinoita, mutta ne saattavat viedä harhaan – Dosentti Maria Mäkelä: "Kertomusmuoto on kuin hygge-viltti"

Dosentti Maria Mäkelä ja Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen olivat Ylen Aamun Viimeisen Sanan vieraana.

Kysyimme käyttäytymistieteilijältä, mitä ihmiset tekevät ensimmäisenä, kun tämä loppuu – rantalomia ostellaan, läheisyyden välttely unohtuu nopeasti

Moni pääsee esimerkiksi halaamaan ikääntyneitä vanhempiaan pitkän tauon jälkeen. Kerro, mitä teet ensimmäisenä, kun pääset eroon koronan tuomista rajoituksista.

Lapsi koodaa, mitä seuraavaksi? Tekoälyn ja robottien maailmassa on ymmärrettävä, miten laitteet vaikuttavat elämäämme

Lusikkaa veistävä lapsi ymmärtää, mikä on veistämisen tarkoitus. Robottia koodaavan lapsen on mietittävä, miten laitteet vaikuttavat elämäämme.

Unohda mindfulness, detox ja seksuaalinen parantaminen - täältä tulee tiederetriitti!

Prisma Studion retriitillä hiljennytään tieteen äärelle.

Kriminaalipsykologi: Somevihaaja purkaa omia vaikeita tunteitaan

Kriminaalipsykologin mukaan uhkailu on useimmiten enemmän omien kielteisten tunteiden purkamista kuin yritys vaikuttaa päätöksiin. Vaikka vihaviestin vastaanottaminen tuntuisi pahalta, lähettämisen syitä kannattaisi yrittää ymmärtää – mutta hyväksyä ei tarvitse.

Nettivideo aiheuttaa kipua ja täivaroitus kutinaa – tunnetilat peilautuvat aivoissa

Katsojan kropassa kirpaisee, kun pyöräilijä kaatuu videolla. Opettajan kirjoittama varoitus täiepidemiasta saa pään kutisemaan. Vierustoverin haukottelu tarttuu myös sinuun. Tutkijan mukaan esimerkkitapaukset johtuvat tunnetilojen peilautumisesta.

Lööppien herättämät tunteet vaikuttavat yleiseen ilmapiiriin – etenkin pelosta vaikea päästä irti

Iltapäivälehtien lööpit vaikuttavat yhteiskunnan yleiseen ilmapiiriin, käy ilmi Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksesta. Lukijat tulkitsevat lööppejä eri tavoilla, mutta pääsääntöisesti ikävistä asioista kertovat lööpit herättävät kielteisiä tunteita.

Tutkimus: Uskonnon vaikutuspiirissä olevien lasten muita vaikeampaa erottaa tosi sepitelmästä

Uskonnon ihmeitä sisältävät tarinat tekevät lapset muita vastaanottavaisemmiksi mahdottomalle, arvioivat tutkijat Yhdysvalloista ja Hongkongista.

Helsingin yliopistoon ennätysmäärä hakijoita – opettajan ammatti kiinnostaa

Opettajan ammatin vapaus houkuttaa nuoria hakijoita, arvioi kasvatustieteen professori Leena Krokfors.

Helsingin yliopistoon pyrki ennätysmäärä hakijoita

Yhteensä hakijoita oli lähes 27 000. Eniten hakijoita pyrki käyttäytymistieteellisen tiedekuntaan.

Mitä sylki suuhun tuo – Moni ymmärtää vasta kuultuaan, mitä tuli juuri sanoneeksi

Lundin yliopiston tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevaa näkemystä siitä, että puhetta edeltää aina etukäteinen ajatus.

Taloustieteen Nobel-voittaja julkistetaan iltapäivällä

Käyttäytymistieteellisen sijoitustutkimuksen amerikkalaiset tuntijat ovat vahvoja voittajaehdokkaita.

Auton huipputekniikka voi koitua kohtaloksi

Ajoa helpottavat autojen lisälaitteet voivat pahimmillaan olla turvallisuusriski. Esimerkiksi vakionopeudensäätimen käyttö voi pidentää reaktioaikaa, kun ajatukset karkaavat ajotehtävästä. Kuljettajan käyttäytymistä on tutkittu muun muassa Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksen liikennetutkimusyksikössä.

Kriminaalipsykologi: Nettiuhkailijat ovat irti todellisuudesta

Maahanmuuttajiin ja poliitikkoihin kohdistuvat internet-uhkaukset täytyy kriminaalipsykologi Jaana Haapasalon mielestä ottaa vakavasti, vaikka esimerkkejä tällaisten uhkausten toteutumisesta ei käytännössä ole.

Helsingin yliopiston hakijamäärä kasvoi rajusti

Opiskelupaikkaa tavoittelee lähes 22 000 hakijaa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Suosituimmat tiedekunnat olivat perinteiseen tapaan humanistinen, käyttäytymistieteellinen ja valtiotieteellinen.

Seksin katsominen televisiosta voi lisätä teiniraskauksia

Seksin katsominen televisiosta voi lisätä nuorten alttiutta teiniraskauksille, väittää tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Suomalaisten päissä kaikuu musiikki

Valtaosalla suomalaisista soi päivittäin päässä jonkinlainen musiikki. Uraauurtava suomalaistutkimus on kartoittanut ilmiötä ja sen laajuutta. Viime vuonna tehtyyn Internet-kyselyyn vastasi 13 000 suomalaista. Musiikin päässä soimista ei ole aikaisemmin tutkittu näin laajasti.

Suomalaiselle ruokakulttuurille oma professuuri

Helsingin yliopistoon aiotaan perustaa Suomen ensimmäinen ruokakulttuurin professuuri. Tarkoituksena on edistää kotimaisen ruoan arvostusta ja sosiaalista merkitystä tutkimuksella ja koulutuksella. Käyttäytymistieteelliseen tiedekuntaan kaavailtu professori aloittaa työnsä ensi vuonna, jos tukirahaston varainkeruu sujuu suunnitellusti.