Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hyvä sinä, joka neulot, nikkaroit tai askartelet! Käsityöt ovat herkkua aivoille

Katso, mitä aivoissasi tapahtuu, kun teet käsitöitä.

Osa ihmisistä saa suunnatonta mielihyvää tavallisista arkisista äänistä – testaa oletko yksi heistä!

ASMR-sensitiivinen voi saada nautintoa paitsi kuiskauksista myös hiusten harjaamisesta tai löllyvän massan puristelusta.

Samppanjan sihinä, mansikan punaisuus, leivän pehmeys – Ruoan maun kokemiseen osallistuvat kaikki aistit, mutta niiden tärkeydessä on yksilöllisiä eroja

Niin ruoan esillepano kuin siitä kuuluvat äänetkin vaikuttavat siihen, maistuuko ruoka hyvältä, kertoo ruoan aistimista tutkiva apulaisprofessori.

Kosketusmuistot alkavat kertyä jo vauvana: "Kosketuksen tarve säilyy ihmisellä samanlaisena kehdosta hautaan"

Tuntoaisti korostuu ihmiselämän alku- ja loppuvaiheessa, kun sanojen merkitys ei ole suuri. Tarve kosketukseen säilyy samanlaisena läpi elämän. Perheestä ja suvusta tulevat tavat koskettaa toista kulkevat perintönä uusille sukupolville.

Cityluonto: Kasteliero on kaupungin innokkain puutarhuri

Kastemato eli kasteliero on puutarhurin paras ystävä.

Rintasyöpäpotilaalle lohdullinen tieto: Korjattuun rintaan saadaan myös tunto

Useammassa kuin joka kolmannessa rintasyöpätapauksessa rinta joudutaan poistamaan. Tilalle rakennetaan uusi naisen omista kudoksista. Tuore väitöstutkimus lohduttaa, että uudessa rinnassa voi olla yli puolet entisen tuntoaistista.

Paijaaminen vastaa eri tarpeeseen kuin seksi – "halipula" kannattaa hoitaa pois

Miten hyvältä tuntuu halata ystävää! Tai pörröttää lapsen tukkaa. Tiesitkö, että hellä kosketus on niin tärkeää, että kehossamme on sen tunnistamiseen omat hermosäikeensä?

Aistit ovat kapellimestarin työkaluja – "Musiikin pitäisi kuulostaa siltä, miltä liike tai kosketus näyttää ja tuntuu"

Tutkijoita ja kapelllimestareita itseään on kiehtonut aistien merkitys musiikin soittamisessa ja johtamisessa. Sasha Mäkilä kertoo, että kapellimestarin arjessa esimerkiksi kuulo terävöityy ja korva saattaa erottaa vaikkapa soittajan persoonallisuuden.

Eikö mämmi kelvannut lapsena? Aikuisen elämänkokemuksella se voi hyvinkin maistua

Suomalaistenkin ruokatottumukset kansainvälistyvät, haetaan uusia ruokia ja makuja. Samalla saattavat kotimaiset herkut, kuten vaikkapa lapsena inhottu mämmi jäädä maistamatta. Asiantuntijan mukaan aikaihmisen kokemuspohja saattaisi auttaa perinneruuan makusteluun.

Neulotut villapallot ikääntyneiden jumppavälineinä – "Niille on ilmeinen tarve"

Villapallo, kuntopallo, virkistyspallo. Leena Valtanen ei ole vielä vakiinnuttanut nimeä neulomilleen koristeellisille palloille, mutta Kajaanin Palvelukeskus Kalliossa luomukset menivät heti ikääntyneiden asiakkaiden jumppavälineiksi.

Koska olit viimeksi läsnä? – pysähdy ja anna aisteillesi mahdollisuus

Hetkessä läsnäolo on monelle nykyihmiselle vaikeaa. Aistimme rekisteröivät kaiken ympärillä tapahtuvan, mutta jatkuvien virikkeiden ympäröimänä aistimukset jäävät prosessoimatta. Rentoutumisohjaaja Helena Ratinen näyttää, kuinka läsnäolon kokeminen rauhoittaa.

Nirsoileeko lapsi taas ruuan kanssa? Älä kerro hänelle, mitä hän syö

Lapselle ruoan maku voi aiheuttaa ennakkoluuloja jo ennen maistamista pelkän nimen vuoksi. Ravitsemusterapeutin mukaan kaikkea ei tarvitse maistaa.

Taide on tarpeen sairaalassakin – katso video

Etelä-Karjalan keskussairaalassa on lähes 200 taideteosta virkistämässä potilaiden ja kävijöiden mieliä. Suurin osa taiteesta on tauluja, mutta joukossa on muutama veistoskin.

Oppitunnit pidetään yhä useammin ulkona

Peruskouluissa oppimista halutaan viedä yhä enemmän ulos luokkahuoneista. Lähiympäristö ja luonto sopivat monen oppiaineen opiskeluun.

Perstuntumaa tuodaan etäohjaamoihin – robotti tuo lastarin koppiin kolinat ja töyssyt

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Heikki Handroos kehittää lastarien ja nostureiden ohjaamoihin mekanismia, joka tuo etäohjaamoihin töyssyt, kolinat ja heilumisen reaaliajassa. Mekanismin tarkoitus on pidentää koneiden käyttöikää ja suojata konttien sisältöä.

Kiristävätkö vaatteet vai pelottaako keinussa? – Saatat olla aistiyliherkkä

Säpsähditkö, kun haarukka tipahti lattialle kilahtaen vai tuntuvatko vaatteiden pesulaput kuin hiekkapaperilta iholla? Kyse saattaa olla herkistyneestä aistista. Aiemmin lapsi saatettiin leimata hankalaksi tapaukseksi, mutta viime vuosina aistiherkkyyksiä on alettu ymmärtää paremmin.

Lontoossa uudenvuoden juhlijat maistelivat persikkalunta

Noin 50 000 ihmistä otti osaa maailman ensimmäiseen moniaistilliseen ilotulitukseen Lontoossa. Ilotulitespektaakkeli tuotti iloa näköaistin lisäksi myös haju-, maku-, ja tuntoaistille.

Liero luikertelee kodistaan asvaltille turvaan

Kovalla sateella kastemadot tulevat asvaltille tulvaa pakoon, sillä niiden tekemät käytävät täyttyvät vedestä. Maan pinnalla mato on altis linnuille ja kengän pohjille.

Hyvän tuotteen tunnusmerkki – koskettelet sitä usein ja kauan

Hyvin suunniteltua tuotetta näpräilee silloinkin, kun sitä ei käytä. Huipputuotetta hypistelee jo sen takia, että se tuntuu hyvältä. Tästä syystä kaikki napsuttelevat kuulakärkikynää.

Syliä ja silityksiä stressiin

Kosketus auttaa ahdistukseen

Tutkimus: Lihavuus lisää tyttöjen MS-taudin riskiä

Jos yhdysvaltalaisten havaitsema yhteys varmistuu lisätutkimuksissa, lihavuuden yleistyminen saattaa johtaa MS-taudin lisääntymiseen myös lapsilla ja nuorilla.

Pistekirjoitus on näkövammaisen ikkuna maailmaan

Syntymästään sokean lapsen äiti Maria Mattila muistuttaa, että pistekirjoitus on näkövammaiselle yhtä tärkeää kuin lukeminen ja kirjoittaminen näkevälle. Myös erilaiset tietotekniset laitteet ovat tärkeitä välineitä, jotta vuorovaikutus ympäröivään maailmaan pysyy monipuolisena.

Huhtikuussa syntyvät alttiita MS-taudille

Syntymäajan vaikutus ei ole yksilötasolla suuren suuri, mutta se on riittävä, jotta yhteys näkyy tilastoissa ja väestötasolla.

Kolumni: Kakkajuttu

Koirankakkojen kerääminenkö yksinkertaista? Ei muuten ole, syksyn pimeinä iltoina ainakaan!

Karvainen kaveri vähentää stressiä

Keski-Pohjanmaalle koulutetaan eläinkavereita tuomaan iloa ja vaihtelua esimerkiksi laitosten arkeen. Suomen Karva-Kaverit ry perustettiin 2011 ja yhdistys kouluttaa nyt eläinavusteiseen toimintaan eläimiä ja niiden omistajia eri puolilla Suomea.

Kuvat ja laulut helpottavat viestintää

Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kuulluksi ja ymmärtää muita. Ikäihmisten ja syrjäytymisvaarassa olevien viestinnän esteitä voidaan vähentää käyttämällä vuorovaikutustilanteissa sanojen tukena esimerkiksi piirroksia ja lauluja.

Kosketusnäytöistä kehitetään tuntonäyttöjä

Älypuhelinten ja sormitietokoneiden yleistyminen on antanut vauhtia tuntoaistia hyödyntävän tietotekniikan kehittämiseen. Tuntopalautelaitteita kehitellään kiivaasti ympäri maailmaa.

Tuhatkasvoinen MS-tauti

Maailman MS-päivää vietetään toukokuun viimeisenä keskiviikkona. Suomessa MS-yhdistykset ja kerhot järjestävät teemapäivän tapahtumia useilla eri paikkakunnilla

Tarkka talousmies Kemin teatteriin

Vuodet freelancerina ovat tehneet ohjaaja, näyttelijä Kari Hakalasta myös talousmiehen. Tästä taustasta Hakala uskoo olevan hyötyä Kemin teatterin johdossa.

Lämmin sää saattaa heikentää MS-potilaan muistia

MS-tautia sairastavat saattavat kokea muistinsa ja muiden mielentoimintojensa heikentyvän lämpiminä päivinä. Myös MS-tautiin kuuluvien aivomuutosten on osoitettu reagoivan lämpöön.

Tassu sietää kylmää paremmin kuin jalkapohja

Kissat ja koirat pystyvät tepastelemaan jäisellä, kylmällä maalla tai rosoisella soramurskeella vaivatta. Usein lemmikki ei tunnu edes kiinnittävän huomiota olosuhteisiin, jotka olisivat ihmisen paljaille jaloille mahdottomat. Tämän selittää se, että kissojen ja koirien polkuanturoissa ei juuri ole tuntoaistia.

Koukkuun jääminen ei ole kalalle tappotuomio

Kunnon kalastaja tietää, että alamittaisia ei oteta. Eikä välttämättä kaikkia syömäkokoisiakaan. Saaliin vapauttaminen on kuitenkin tehtävä nopeasti, sillä muuten käy kuin kalalle kuivalla maalla. Pieni koukunreikä alaleuassa ei tee kalasta rampaa, vaan se voi elää vielä ihan hyvän elämän.

Huimauksen taustalla voi olla monta syytä

Tampereella on kehitetty menetelmiä tasapainoaistin mittaamiseen. Tietojenkäsittelytieteen väitöskirjatutkimuksessa tasapainoa on arvioitu ihmisen huojumisen perusteella.

Tulevaisuudessa voit silittää tekstiviestillä

Tuntoaistin käyttöä teknologisessa vuorovaikutuksessa on kehitetty Tampereen yliopistojen, Stanfordin yliopiston ja eri yritysten yhteistyöprojektissa. Tuntopalautteella voidaan tulevaisuudessa esimerkiksi ohjata liikkumista tai osoittaa tunteita.

Kyykannat vaihtelevat vuosittain

Kyykäärmeet liikkuvat ravinnon perässä ja pikkunisäkkäiden määrä vaikuttaa myös kyykäärmeiden määrään. Myös elinympäristön muutokset saattavat laittaa käärmeitä liikkeelle.

Tatuointibisnes kukoistaa

Helsingissä tatuointibisneksellä menee hyvin. Uusia tuulia tuo nyt viikonloppuna Kaapelitehtaalla järjestettävä kansainvälinen tatuointitapahtuma.

Luulosairautena pidetty vaiva voi olla keskushermoston häiriö

Kivut ja vaivat, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä, saatetaan leimata luulosairaudeksi. Turun yliopistossa julkaistun väitöstutkimuksen mukaan keskushermoston toiminnan ongelmat saattavat aiheuttaa selittämättömiä lihaskipuja ja vatsavaivoja.