Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mustamakkaran tuntevat kaikki, tillimakaronia ei juuri kukaan – vaasalaisten paikallisherkkua on varattu maisteltavaksi 2000 kaupunkilaiselle

Paikalliset erikoisuudet rikastuttavat suomalaista ruokakulttuuria. Niiden historiaa ei aina tarvitsekaan tuntea, riittää, että ruoka on tyypillinen aluellaan.

Jumbon tillin haistelu -episodi sai kauppiaan tempaisemaan: Nyt tarjolla on erikseen haistelutilli - kuva

Jyväskyläläinen kauppias halusi keventää tunnelmaa ideallaan.

Tuesday's papers: Sensible shopping, darker days, misleading names, and the case of the dill sniffer

Among the items in the morning newspapers are a look at sensible seasonal shopping and a cautionary tale about how not to test supermarket produce.

Hankikylvöjä ja 24 luukun kevätkalenteri – puutarhaharrastajan kesän suunnittelu on jo täydessä vauhdissa

Kun puutarhaharrastaja kiikuttaa siemeniä hankeen, ei kyseessä ole hulluttelu, vaan valmistautuminen tulevaan kasvukauteen.

Kärpät ja Suikkanen voittovirneessä - "Oltiin sitkeitä kuin tilliliha"

Oulun Kärpät otti äärimmäisen tärkeän voiton Mikkelin Jukureista ja kavensi joukkueiden piste-eron neljään pisteeseen.

Suomalaiskokki lumoaa Hongkongin rikkaat mustallamakkaralla ja mökkitarinoilla

Lohi ja karjalanpaisti ovat luksusherkkuja, mutta haukipullat jäävät hongkongilaisten ruokailijoiden lautasille.

IFK Mariehamn on sitkeä kuin tilliliha – "Kertaakaan ei ole tuntunut siltä, ettemmekö pystyisi tulemaan tasoihin tai jopa ohi"

IFK Mariehamn on jalkapalloliigan parhaita vierasjoukkueita, eikä suostu luovuttamaan helpolla. Saarelaisten viisi viimeistä ottelua on päättynyt tasapeleihin.

Perunanviljelijä neuvoo: Näin uusista perunoista ei tule keitettäessä vetisiä

Uusista perunoista tulee helposti keitettäessä liian vetisiä. Viljelijä neuvookin laittamaan perunat kattilaan vasta kun vesi kiehuu.

Omat viljelykset vievät vanhuksia muistoihin – "Meille riittää, kun nähdään, miten ne kasvavat"

Vanhusten palvelutalojen pihoille Kokkolassa ilmestyneet viljelylaatikot ovat tuoneet asukkaille mahdollisuuden osallistua kasvien kasvattamiseen – vähintään seuraajina. Osalle työ on tuttua jo lapsuudesta, ja istutusten äärellä kuljetaankin muistojen polkua.

Korvasienilohikeitto, se fiinimpi lohisoppa

On aika mennä metsään ja poimia talteen alkukesän aarteet, korvasienet. Korvasienistä ja tehtyä erinomaisen lohikeiton. Konjakki antaa tälle upea alkuruokakeitolle hienon maun.

Sotnia ja Leninputous, Ukrainan kriisivuosi toi uusia käsitteitä myös kieleen

Krimin valtauksen yhteydessä ruvettiin puhumaan venäläisistä sotilaista vihreinä miehinä.

Syödäänkö teillä väljähtyneitä vuosikertamausteita?

Missä sinun kodissasi on valolta, lämmöltä ja kosteudelta suojattu paikka? Entä, ovatko sinun mausteesi siellä - vai edelleen käryssä ja paahteessa maustekaapissa, lieden yläpuolella? Mausteetkaan eivät kestä aivan mitä tahansa.

Palstaviljelijä ei säikähdä kuivuutta, kylmyyttä tai voroja

Oulun Hietasaaressa palstaviljelijöitä on työllistänyt viime päivien kuivuus. Viljelijät kiittävät alueen yhteishenkeä ja vieroksuvat ajatusta alueelle suunnitellusta huvipuistosta.

Suolaan haudattu yllättää

Suolaan hautaaminen on vanha tapa valmistaa ja säilyttää ruokaa. Karkeaan suolaan hautaamalla siika saa todella upean maun. Sitruuna, tilli ja valkopippuri täydentävät täyteläistä makua.

Näin kuorit ravun - katso video

Rapujuhlakausi on nyt parhaimmillaan. Yle Turun videosta selviää, miten ravun maukkaaseen lihaan pääsee käsiksi vaivattomasti.

Täydellisesti kypsennetty uusi peruna vaatii hellapoliisia

Miten sinä keität varhaisperunasi? Kokkimaajoukkueen jäsen ja keittiömestari Jaakko Riikonen antaa vinkit hyvään perunaelämykseen.

Valkosipulilla maustettua haukea

Kesä on mahtavaa aikaa grillata. Hauki on upea suomalainen kala jolle valkosipuli on hyvä kaveri. Kalan kanssa voi nauttia öljyssä pyöräytettyjä nokkosia.

"Suomalainen tilli on maailman parasta"

Suomessa ei juuri osata markkinoida ruokakulttuurin erikoisuuksia.

Hankala basilika haastaa tutun tillin ja perinteisen persiljan

Yrttien viljely on vuosikymmenessä yli kaksinkertaistunut, mutta vanhat tutut persilja ja tilli pitävät yhä pintansa suomalaisten lautasilla. Niiden rinnalle kirinyt basilika on kokkaajalle herkku, mutta kuljettajalle kiusankappale.

Jänkäkoirasta jäämedaljonkeja Posiolla

Posion Kitkajärveltä nousee niin suuria kaloja, että ne pitää sahata jäisinä suupaloiksi. Posiolainen Kalle Mattila käytti sahaa itsenäisyyspäivän aterialle pyydystettyyn haukeen.

Tilliliha = vasikanlapaa hapanimelässä valkokastikkeessa

Tilliliha on jo poistunut koulujen ruokalistoilta. Monesta lounaspaikasta tillilihaa kuitenkin vielä löytyy asiakkaiden iloksi. Lapa on vaihtunut naudanpaistiksi.

Kesäsää tuhosi avomaan tillisadon

Rapujen keittäjät ja kurkkuja säilövät ovat tänä vuonna vaikeuksissa kun kruunutilliä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Kaikki avomaalla kasvatettu tilli on menestynyt huonosti tänä kesänä. Tuoretta tilliä on vaikea korvata, mutta joitakin konsteja on.

Rapujuhlissa saa ryystää ja maiskutella

Saksiniekkojen syöminen on työlästä, mutta palkitsevaa puuhaa. Kokematonta saattaa jännittää ensikosketus rapuun, mutta rapujuhlien säännöt on tehty rikottaviksi. Rapupöydässä saa imeskellä, pureskella ja laittaa veitsen suuhun.

Jäikö lapsuudesta vielä jotain hampaankoloon?

Kuvittele tilanne: koululainen yrittää karistaa viimeisen sijan hiihtokilpailuissa voitelemattomilla suksilla. Maalissa odottaa tieto siitä, että lämmin tilliliha on valmiina pientä taistelijaa varten koulun ruokasalissa. Ja muuten yksi juttu: kaikki pitää syödä. Millaisia inhokkeja sinun lapsuudestasi muistuu mieleen?

Madekeitto ja mateenmaksatoast

Talvisena päivänä kuuma, höyryävä soppa maistuu erityisen hyvälle. Voita & Sokeria –reseptillä valmistuu tällä kertaa madekeittoa ja toasteja. Sopan teko aloitetaan keittämällä kalaliemi. Liemen keittämisessä on tärkeää, että sen ei anna porista liian pitkään. Muuten liemestä tulee kitkerä. Juha Turtiainen käytti hyödykseen myös mateen maksan ja valmisti keiton lisukkeeksi mateenmaksatoasteja.

Ceviche on muotitietoisen ruoka

Ceviche on tullut ruokapöytiimme uutena yllätyksellisenä herkkuna. Jokainen itseään kunnioittava kulinaristi tekee nykyisin cevicheä.

Tehe sieki itte voileipäkakku!

Voileipäkakun tekeminen on helppoa kun on anopin antamat aiheet. Laura Holappa auttoi miestä mäessä kun Vesan Jarilla on juhlapaineita tulevalle viikonlopulle. Niinpä Laura ja Jari suuntasivat kaupan kautta köökkiin ja tekaisivat Lauran anopin ohjeiden avulla ruotsalaistyylisen tonnikala-tilli-majoneesi-kinkku-tomaatti-paprika-kurkku-tomaattipyree-juusto -voileipäkakun.

Viljelypalstalla viihdytään vuodesta toiseen

Monivuotisia viljelypalstoja joutuu jonottamaan Hämeenlinnassa. Niitä ei välttämättä vapaudu edes joka vuosi. Yksivuotisia palstoja sen sijaan riittää kaikille halukkaille.

Eväsreppu: Silakkapaistos

Silakka on edullinen, aivan liian vähän käytetty raaka-aine. Valmiista silakkafileistä ruoat valmistuvat helposti.

Pienikin veto kurtistaa kurkun

Kylmä talvi ei ole vihannesten ystävä. Kovassa pakkasessa kurkku kurtistuu ja basilika mustuu ja nollakelissä. Vihannesten kuljettaminen kauppoihin vaatii nopeaa logistiikkaa, sillä jo pieni veto voi kylmettää aran vihanneksen.

Etikkamarinoitu kirjolohi

Etikkahappo kypsentää kalan nopeasti. Parhaimmillaan tämä ruoka on vuorokauden vetäytymisen jälkeen.

Eväsreppu: Katkarapuleipä

Leivät voi valmistaa niin grillissä kuin uunissakin.

Nipistä yrttiä välillä

Yrttien kasvattamisen on moni kotipuutarhuri todennut mukavaksi harrastukseksi. Yrtit, kuten muutkin kasvit vaativat kuitenkin kasvattajaltaan hoitoa, jotta arvokkaat aromit pysyvät tallessa.

Eväsreppu: Porsaanfilee Matjess

Lihan ja kalan yhdisteleminen kannattaa. Uusia makuja on odotettavissa.

Intohimoisen kalamiehen reseptivinkki

Maailmaa kiertäneen kalamiehen ja kulinaristin Martti Lohen kirjasta Herkulliset kalaretket - Tenolta Karibian korallisaarille löytyy kalajuttuja, matkakertomuksia sekä reseptejä kalaruokien laittoon. Aamu-tv:ssä torstaina vieraillut Lohi paljasti oman suosikkireseptinsä, haukiknevellit valkoviini-kerma-tillikastikkeessa.

Haudutettua lohta, lämmintä parsa-perunasalaattia ja kevätsipulikastiketta

Timo Lepistön mielestä kesäruuan täytyy olla helppoa ja nopeata, ettei koko päivä kulu hellan ääressä. Haudutettu lohi kuuluu hänen omiin lempiruokiinsa.

Tillipesto-perunasalaatti ja ilmakuivattuun kinkkuun kääritty lohi

Tällä kertaa Anu valmistaa tillipesto-perunasalaattia ja ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä lohta. Tämä ruoka on varsin keväinen. Perinteisesti pestoon kuuluu pinjansiemenet mutta tillipestoon sopii mainiosti suolapähkinät. Pestossa voi vaihdella eri yrttejä ja sen voi tehdä jopa vihanneksista.

Yrttipuutarhalla eletään hektistä aikaa

Mustion Linnan välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla Juholan puutarhalla häärää parhaillaan omistajapariskunnan lisäksi seitsemän työntekijää.

Tillilihan kunnian palautus

Vanhat tutut kotiruuat ovat palaamassa. Muotiin on tulossa muun muassa 40- ja 50-luvulta tuttu tilliliha. Jatkossa vanhoja kotiruokia eli niin sanottuja retroruokia voi löytää myös ravintoloiden ruokalistoilta.

Eväsreppu: Kalakeitto kymmenessä minuutissa

Kalasopan ainekset löytyvät tällä kertaa altaista. Kala-altaasta ja pakastealtaasta.

Viherkaste laajentaa jälleen

Liperin Ylämyllyllä salaatteja kasvattava Viherkaste laajentaa jälleen tuotantotilojaan. Yritys rakensi viimeksi lisätilaa vuonna 2008, ja seuraava laajennus osuu tulevaan kesään. Tuotantoneliöitä tulee lisää 1 600.

Eväsreppu: Lohisalaatti

Ruokaisa salaatti lohen ja saaristolaislimpun ystäville.

Pakkanen kurtistaa kurkun nopeasti

Kovat pakkaset hankaloittavat vihanneskuljetuksia. Kuljetusyrityksestä kerrotaan, että pakkasvaurioilta ei aina voida välttyä.

Puutarhasta hyötyä ja huvia Rengossa

Hyötytarhasta saa monenlaista iloa. Terveellisen ravinnon ja hyötyliikunnan lisäksi tarha tarjoaa silmänruokaa. Vietimme aamua syksyisessä puutarhassa!

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle