Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viljelijä Mikael Segerstam, Uusikaarlepyy, on kaivanut lapiolla esiin palsternakan jäätyneestä pellosta.

Mikael Segerstamin jäätyneestä pellosta irtosi palsternakkaa vain yhteen keittoon: ”Ensi vuonna paremmin”

Kotimaisten juuresten suosio on kasvanut ja lisännyt myös niiden viljelyä. Sääolot hyydyttivät tänä syksynä peltoon ison siivun palsternakasta, joka on muutenkin haastava viljeltävä.

Sokerikakku korkealla lautasella.

Leivo toscakuorrutteinen valebanaanikakku – mehevä kakku saa makunsa palsternakasta

Raaka palsternakka saa kakun maistumaan aivan banaanilta.

Puutarha.

Ota varaslähtö syyskylvöillä, niin saat satoa aikaisemmin ensi kesänä

Kokeile vaikka porkkanaa, palsternakkaa ja valkosipulia.

Jättikasvisten SM-kisat käytiin viikonloppuna.

Näissä kisoissa vain koolla on väliä! Lähes kolmekiloinen peruna ja kaksimetrinen porkkana pyyhkivät pienemmillä pöytää jättikasvisten SM-kisoissa

Jättikasvisten suomenmestaruudesta kisattiin viime lauantaina Mäntsälässä. Uusia paino- ja pituusennätyksiä syntyi useampi.

Vihanneksia toripöydässä.

Osta edullisinta – pysyt kasvissesongin perässä: tuorein nouseva tulokas on broccoliini

Kasviksia kannattaa syödä satokauden mukaisesti. Erilaiset kaalit ovat pitäneet pintansa trendikasviksina.

Mies tutkii tien varressa kasvavaa palsternakkaa

Tiesitkö tätä – presidenttiäkin kiinnostanut palsternakka hyötyy rekkaliikenteestä

Eipä sitä tullut aiemmin ajatelleeksi saati tietäneeksi, että palsternakka kasvaa ihan muina kasveina tienvarsilla ja joutomailla. Tämä asia selvisi, kun Sauli Naantalista soitti Yle Radio Suomen Luonto-Suomen luonnonkukkailtaan.

Sauli NIinistö

”Naantalin Saulin” kysymykset palsternakasta kiinnostavat ulkomailla

Presidentti Niinistön yllättävä puhelu Radio Suomen luontoiltaan on ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

President Niinistö turns to radio phone-in for parsnip advice

Presenters on Radio Suomi’s weekly nature discussion show thought they recognised the voice of “Sauli from Naantali” – and struggled to hide their amazement as the presidential caller went on ask for help with his garden, and waxed lyrical about the beauty of Finnish nature.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

"Sauli Naantalista" soitti radion luonto-ohjelmaan – kuuntele

"Sauli" ei kertonut ohjelmassa koko nimeään, mutta mitä ilmeisimmin kyseessä oli presidentti Sauli Niinistö. Soittajan kysymykset käsittelivät palsternakkaa ja ojakärsämöä.

Kokit Tuomas Vierelä ja Petri Niilola.

Ranskalainen ravintola Lyon valmisti parhaan pororuoan

Voitokkaat porokokit yhdistivät poron perunaan, palsternakkaan, punajuureen ja sipuliin. Annoksen kruunasi rosmariinikastike.

Kuvassa porkkanoita ja lanttuja toripöydällä.

Porkkana on kasvisopin peruskurssi – vain harva vieroksuu oranssia sormiruokaa

Syö hyvää -kampanja ja kuluttajaliitto ohjaavat syksyn aikana lapsiperheitä hyvän syömisen saloihin. Vähemmän sokeria ja enemmän kasviksia on tapahtumien pääsanoma. Kokeneen ruokakouluttajan mukaan yksi on suosiossa ylitse: porkkana.

Valmis porokiusaus salaatin kera.

Näin teet maailman parasta pororuokaa - katso ohje

Poron sisäfile, käristys, vasanmaksa ja kylmäsavuporo rankataan yleensä parhaimmiksi pororuuiksi. Porokiusauksessa yhdistyvät käristyksen ja kylmäsavuporon hienostuneet maut. Kotimaiset juurekset korostavat upeaa riistanmakua. Valtakunnallista pororuokaviikkoa vietetään 4.-10.11.

Asiakkaat ostoksilla Stadin puutarhassa.

Helsingin ainoa avomaanviljelijä elää ensimmäistä satokauttaan

Valtaosa Herttoniemen teollisuusalueen kupeessa olevan viljelysmaan antimista myydään keskustan ravintoloihin. Peltotilkku tarjoaa mielenrauhaa myös muille kuin viljelijälle.

Jukka ja Hanne Kinnunen Puromäen Puutarhalta.

Kiinankaalia Liperistä

Puromäen Puutarha Liperissä kasvattaa ainoana tilana Pohjois-Karjalassa kiinankaalia. Yrittäjien Jukka ja Hanne Kinnusen valikoimista löytyy myös muita erikoiskasveja kuten parsaa, palsternakkaa ja valkosipulia.

Marjashotti avaa makunystyrät.

Joulun perinteet maistuvat juuresgratiinissa uudella tavalla

Joulun laatikoitten asemesta voisi joskus kokeilla jotakin muutakin. Gratiini on juuresten ja kerman muheva liitto.

Eeva-Maija Laurila ja valmis annos

Itämaista pyttipannua kotimaisilla kasviksilla

Kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan juuri nyt. Kasviswokki on maistuva kasvissekoitus. Lanttu, nauris, porkkana, palsternakka, sipuli ja kukkakaali antavat wokille hyvänmaun. Possu lisää wokin ruokaisuutta. Paholaisen hillolla tai chilillä ja hunajalla saat ruokaan tulisuutta sekä makeutta.

Anna-Liisa Tikkanen ja juuresrösti

Näin teet juuresröstiä

Juuresröstin tekeminen on helppoa. Tarvitset juureksia, juustoa, kananmunaa, vehnäjauhoa ja mausteita. Juuresröstiin voi käyttää kaikkia juureksia, mutta palsternakka tuo röstiin tarvittavaa potkua.

Mies, tyttö ja jättikurpitsa.

Giant pumpkin is new Finnish record holder

A giant pumpkin carefully nurtured by Jari Hämäläinen of Kuopio is the new record holder for Finland’s largest – and certainly its heaviest – vegetable.

Mies, tyttö ja jättikurpitsa.

Jytky-kurpitsa voitti Suomen mestaruuden

Lepaalla Hattulassa rikottiin lauantaina Suomen ennätyksiä, kun jättikasvisten kasvattajat kilpailivat keskenään. Suomessa laji on melko uusi, mutta maailmalla kisoja on järjestetty jo 1800-luvulla.

Luomukylä Gaija valmistautuu kevään kylvöihin

Ähtäriläinen luomukylä Gaija on vaihtoehtoihmisten yhteisö, joka elää mahdollisimman luomusti ja sosiaalisesti. Gaijassa valmistaudutaan parhaillaan kevään kylvötöihin.

Haudutettua kuhaa, piparjuurta ja palsternakkaa

Haudutettua kuhaa, piparjuurta ja palsternakkaa

Tällä kertaa kauhan varressa on uusi kokki Sasu Laukkonen. Hänen reseptillään valmistetaan haudutettua kuhaa. Ohje on kahdelle.

Kuvassa Tomi Karhula pitää kädessään paperisäkistä otettua kuivattua perunaa

Kuivatut kasvikset rynnistävät kauppoihin

Suomen suurin kasvisten kuivausuuni löytyy Himangalta. Veljekset Tomi Karhula ja Marko Lauri aloittivat isänsä jäljillä kasvisten kuivauksen pari vuotta sitten. Himangan Kasviskuivaus kuivaa pääasiassa perunaa, mutta muutakin on kokeiltu.

Vaaleita palsternakkoja

Palsternakkaa voi napostella sipseinä

Palsternakka on syyttä väheksitty kasvis. Palsternakan ystäville juures on kuitenkin lemmikki, joka taittuu sipseiksi asti. Palsternakka kypsyy nopeasti, joten se sopii kiireiselle emännälle. Nyt vietetään palsternakkaviikkoa.

Mies ja nainen suurten kurpitsojen takana puutarhassa

Hakasalojen jättikurpitsat on kasvatettu sydämellä

Hämeenlinnan Hauholla Raija ja Hannu Hakasalo ovat innostuneet kurpitsankasvatuksesta. Tänä kesänä yksi kurpitsa on kasvanut 42-kiloiseksi, toinen painaa 50 kiloa. Viime vuoden ennätykseen ei kuitenkaan nyt päästä. Silloin kurpitsajättiläinen painoi 71 kiloa!

Juureksista on moneksi. Niitä voi käyttää esimerkiksi salaateissa sellaisenaan, erilaisissa wokeissa sekä leivonnassa.

Juurekset ovat hävinneet kotikeittiöistä

Markettien juuresvalikoima on valitettavan suppea. Lanttua, selleriä ja palsternakkaa on saatavilla vain pieninä ja nahistuneina palasina, käärittynä kelmuun. Suomalaisten monipuolinen juuresten käyttö on aika hyvin onnistuttu hävittämään. Nyt se ehkä tulee uudemmin sitten ravintoloiden kautta tutuksi, arvioi keittiömestari Janne Juvonen.

Palsternakkakeitto

Palsternakka-vaniljakeittoa ja lämminsavulohta

Timo Lepistö rakentaa syyskuussa kolmen ruokalajin kokonaisuuden. Syksy aloitetaan juurevasti palsternakkakeitolla, joka toimii kyllä itsekseenkin.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Aamun lehtikatsaus

Aamun lehdissä pohditaan elektroniikkateollisuutta, kehitysmaiden viljelyalueita ja sitä, onko Suomi sittenkin sotaa käyvä maa.

Viesti jatkoi voittojen tiellä

Kärkijoukkue Salon Viesti haki varmat pisteet naisten lentopalloliigassa viimeisenä olevalta Joensuun Prihoilta 0-3 (19-25, 18-25, 16-25).