Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

SYKE selvitti: Yleinen biopohjainen muovi PLA ei hajonnut vuoden aikana meressä lainkaan

PLA:ta käytetään esimerkiksi kertakäyttökupeissa, take away -rasioissa ja -kansissa.

Ovatko biomuovipussit sittenkään ympäristöystävällisiä? Tuore tutkimus nostaa esiin ongelmia

Italialaisen Pisan yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että biopusseista liukenee maaperään haitallisia kemikaaleja.

Puutuotteiden uutta tulevaisuutta pohdittiin Joensuussa

Puu on alan asiantuntijoiden mukaan supermateriaali, jolla voidaan korvata tulevaisuudessa muovituotteita.

Mikrolevää kutsutaan "vihreäksi kullaksi" eikä syyttä: mikroleviä käytetään jätevesien puhdistamiseen, bioenergiana ja ravintolisinä

Mikrolevät puhdistavat tehokkaasti ravinteita jätevesistä. Veden puhdistuksen jälkeen mikrolevät voidaan hyödyntää muihin tarkoituksiin.

Eräänä päivänä biokemistit päättivät loikata pakkausbisnekseen ja pelastaa maailman muovilta: "Innovointi ei ole mitään mukavaa rupattelua"

Loistavinkaan idea ei vie pitkälle, ellei sitä ryhdytä toteuttamaan. Työpaikan ilmapiirillä on suuri vaikutus ihmisten kekseliäisyyteen.

Puku kierrätyskuidusta ja kengät selluloosasta – Suomessa kehitetään uusia kierrätysmateriaaleja muovin korvaajiksi

Suomessa kehitetään innokkaasti uusia kierrätysmateriaaleja. Uusista biomateriaaleista etsitään korvaajaa muun muassa öljypohjaisille muovipakkauksille.

Kuusi huippujuttua sunnuntaille: vieraile Australian väsymysvyöhykkeellä ja ylläty siitä, kuinka monet kengät sinulla pitäisi olla

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Pelastaako biomuovi maailman meret? Hollantilainen kauppaketju poisti perinteisen muovin myymälästään, mutta professori vaatii totaalikieltoa

Meillä on vain 25 vuotta aikaa estää ilmastonmuutoksen synkimmät seuraukset, sanoo hollantilainen huippuprofessori.

Koirankakkapussi päätyy usein metsään: "Ei ihminen pitkään pitele kädessään lämmintä tuotetta"

Koirankakkapussin materiaalilla on merkitystä, samoin sillä, mihin koko tuotoksen voi laittaa.

Tulevaisuuden elintarvikepakkaukset hajoavat luonnossa – Muovisaaste vähenee maalla ja vesillä

Öljypohjaisilla muoveilla päällystettyjä juomatölkkejä valmistuu tänä vuonna lähes viisi miljoonaa tonnia. Professori korvaisi synteettisen muovin biomuovilla, joka hajoaa luontoon joutuessaan.

Suomalaistutkijat edelläkävijöitä kuusipuun käytössä – käteen kipsi tai salaattikastikkeeseen emulsio

Kuusiemulsio on yksi uusista suomalaiskeksinnöistä. Tutkijat etsivät keinoja hyödyntää entistä tehokkaammin puhtaita luonnonvarojamme.

Herätys: Uudet kunnanvaltuustot arvokartalla, Neste biomuovibisnekseen, Mestarien liigan puolivälierät alkavat

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tältä näyttää teurastamon jäterasvasta valmistettu biomuovi – Neste tähtää isoksi peluriksi biokemikaaleissa

Muovin kysynnän ennustetaan kasvavan maailmalla rajusti muun muassa yleisen vaurastumisen myötä.

Professori: Metsäteollisuus suuren muutoksen kynnyksellä – uudet korkean lisäarvon tuotteet tulossa

Metsäteollisuuden tuotepaletti voi kolmen vuoden päästä olla jo huomattavasti monipuolisempi kuin nykyään. Uudet tuotteet mahdollistavat merkittävän uuden lisäarvon luomisen metsäteollisuudessa.

Näin kierrätät biomuovit oikein

Biomuovi ei kompostoidu, biohajoavakin vain ajan kanssa.

Ympäristöongelma muovi saattaa ollakin "arvokkaimpia raakaöljyn käyttökohteita"

Muovi roskaa ympäristömme, kertyy valtameriin ja kuluttaa rajallisia öljyvaroja. Siksi monet kuluttajat ovat oppineet välttelemään sitä. Muovinen vaihtoehto on kuitenkin usein kaikkein ekologisin.

"Tässä on kyse pikemminkin kokkaamisesta kuin rakentamisesta" – tulevaisuuden arkkitehtuuri esittäytyy Tallinnassa

Tallinnan arkkitehtuuribiennaalin päänäyttelyssä nähdään tulevaisuuden arkkitehtuuria. Rakennusten ulkoasua ja valmistusprosesseja tulevat muokkaamaan yhä enemmän robotiikka ja erilaiset kokeelliset materiaalit. Arkkitehtuurissa voidaan jatkossa hyödyntää vaikkapa hämäkinseittejä ja itsestään hajoavaa biomuovia.

Se ei aina ole muovia, vaikka siltä näyttää

Perinteinen muovipakkaus on mahdollista korvata muovin veroisella kääreellä, joka hajoaa luonnossa. Biohajoavia muoveja kehitetään jatkuvasti, mutta varsinaista läpilyöntiä ei vielä ole tapahtunut. Suomessa on herännyt kiinnostus valmistaa maatuvia pakkauksia sokerista.

Tutkija: Sienet pelastavat maailman

Sieniä on jo pitkään käytetty esimerkiksi antibioottien ja alkoholin valmistuksessa. Nyt tutkitaan kuumeisesti, miten sienistä saisi tehtyä bioenergiaa tai biomuoveja. Tavoitteena on korvata öljy raaka-aineena. Tutkijoiden villeimmissä visioissa sienet pelastavat maailman.

Ohuiden muovipussien käytölle tyrmäys europarlamentilta

Europarlamentti vähentäisi ohuiden muovipussien määrää 80 prosenttia viidessä vuodessa. Ohuista pusseista mereen päätyvä jäte on vakava uhka linnuille ja kaloille.

Sotilaiden hajamielisyys huolettaa Pentagonia – biohajoavat laitteet veisivät salaisuudet mukanaan

Armeijan operaatioiden aikana maastoon katoaa läjäpäin laitteita. Turvallisuusuhka pienenisi biohajoavan teknologian myötä.

Nuoret karttavat metsäalaa

Vetovoimaisuustutkimuksissa metsäteollisuus on yksi vähiten kiinnostavista aloista ja koulutusohjelmissa on pula opiskelijoista. Metsäteollisuuden edustajat kiertävät peruskouluissa vakuuttamassa, että alalta löytyy monipuolisia töitä ja myös kansainvälisiä työtehtäviä.

Tulevaisuuden pölliautojen kuljettajat haussa nyt

Metsäteollisuus jalkautuu parin viikon aikana satoihin yläkouluihin ympäri Suomea. Tarkoituksena on värvätä tulevaisuuden työntekijöitä jo nyt työvoimapulasta kärsivälle alalle.

Näin keskusteltiin: "Ostan muovipussin, jos olen unohtanut kestokassin kotiin"

Kädenvääntö muovipussien käytöstä jatkuu vuodesta toiseen. Yksi kiertää muovipussit kaukaa ja toinen tahtoo tehdä kauppakassistaan roskapussin.

Muovia se on biohajoavakin linnun vatsassa

Itämeren roskaantumisen vaikutus ekosysteemiin on toistaiseksi melko tutkimaton sarka. Sen sijaan se tiedetään, että Suomella ei ole syytä henkseleiden paukutteluun, sillä Suomen rannat ovat naapurimaita roskaisempia.

Juha Sipilä pienyrityksille: "Puussa rajattomat kasvumahdollisuudet"

Pohjois-Savossa vieraileva keskustan uusi puheenjohtaja kehottaa itäsuomalaisia miettimään puun hyödyntämistä uudella tavalla. - Suomalaisesta puusta voi tehdä muutakin kuin paperia ja puuteollisuuden tuotteita, Sipilä sanoo.

Biohajoava muovi ei kuulu kompostiin

Biohajoava muovi ei kelpaa kompostointilaitokseen, koska se hajoaa aivan liian hitaasti. Oulun Jätehuolto joutuu seulomaan biohajoavat muovit pois kompostijätteestä samalla tavalla kuin muunkin muovin. Edes biohajoavat vaipat eivät kuulu biojätteisiin, vaan ne tulee muiden vaippojen lailla laittaa sekajätteeseen.

Italia kieltää muovikassit

Italia kieltää muovikassit tammikuun alusta lähtien. Lauantaista alkaen kauppiaat eivät enää saa tarjota asiakkaille polyetyleenistä valmistettuja kasseja. Ne voidaan korvata esimerkiksi biohajoavasta muovista, kankaasta tai paperista valmistetuilla kasseilla.

Biohajoavien tuotteiden valikoima lisääntyy

Biohajoavasta muovista valmistettujen tuotteiden valikoima lisääntyy. Alan pirkanmaalaiset yritykset lisäävät tuotantoaan ja etsivät uusia markkinoita. Ongelmana on saada biohajoavasta muovista kilpailukykyinen perinteiseen muoviin verrattuna.

Muovipussi maksaa, jotta maailma pelastuisi

Jos muovipussit olisivat ruokakaupoissa ilmaisia, niin kuluttajalle päätyisi pusseja varmasti yli omien tarpeiden. Kun muovipussi maksaa, on kuluttajalla mahdollisuus valita.

Biohajoavien muovien kehittelyssä läpimurto

Uusi menetelmä voi mullistaa biohajoavien muovien tuotannon ja parantaa monien lääkkeiden tehoa. Ympäristöystävällisen muovin kehityksestä kertovat yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston ja tietotekniikkayhtiö IBM:n tutkijat.

Muovipuu tunkee markkinoille

Muovituotteiden kehittäminen, hyödyntäminen ja loppukäsittely kiinnostavat Kokkolaan perustettua muovi- ja elastomeeritekniikan laboratoriota. Laboratorio on kiinnostunut muun muassa muovipuun kehittämisestä.

San Francisco haluaa kieltää kertakäyttöiset muovikassit

Kalifornialainen San Franciscon kaupunki haluaa kieltää muovikassien jakamisen suurissa elintarvikemyymälöissä. Kaupungin johto käsittelee asiaa ensi viikolla.