Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naisilla ulkonäön tuottamaa hyötyä paheksutaan, miehillä taas ei – väitös: suomalaiset luulevat olevansa vain vähän ulkonäkökeskeisiä

Erica Åbergin väitöksen mukaan asenteissamme nainen ei saa hyödyntää ulkonäköään taloudellisen edun tavoitteluun.

Miksi toiseen ihmiseen kohdistuvasta rikoksesta voi saada pienemmän tuomion kuin omaisuusrikoksesta? Syyt ovat historiassa ja demokratiassa

Rangaistusten kovuus on suoraan verrannollinen yhteiskuntaan: mitä demokraattisempi yhteiskunta, sitä lievempiä rangaistukset ovat.

Raisa Omaheimon kolumni: Keskiluokkainen terapeutti ei ole paras kaikille

Jos yhteiskunnallista syrjintää hoidetaan ainoastaan yksilön mielenterveyden ongelmana, ollaan pahasti hakoteillä, kirjoittaa Raisa Omaheimo.

Jukka-Pekka Heikkilän kolumni: Beirutin räjähdys iskee syvälle ennestään hauraaseen Libanoniin

Katastrofin seuraukset tulevat olemaan vakavia ja kansainvälisen yhteisön pitää toimia ripeästi kirjoittaa tutkija Jukka-Pekka Heikkilä. 

Tiedätkö olevasi etuoikeutettu? Korona paljasti Suomen luokkajaon ja epäkohdat, mutta mikään tuskin muuttuu

Kriisi on muutoksentekijä, josta nousee myös voittajia. Usein kansallinen hätä saa ihmiset auttamaan, mutta muutos kestää vain kuukausia.

Anton Vanha-Majamaa: Korona teki selväksi, ketkä ovat uhrattavissa, jotta meillä keskiluokkaisilla olisi mukavaa

Turvallisuushakuinen keskiluokka tekee korona-aikana etätöitä ja liikkuu omalla autolla, siirtolaiset tuovat eväät, kirjoittaa Anton Vanha-Majamaa. Tämän blogin voi myös kuunnella.

Auli Viitalan kolumni: Median käyttö on luokkakysymys

Auli Viitala penkoi lehtiroskiksen ja huomasi asuvansa talossa, johon ei tilata sanomalehtiä. Ja miksi tilattaisiinkaan, kun ne palvelevat vain keskiluokkaa?

Pandemia nostaa sosiaaliset jaot pintaan: Intiassa kartellaan kastittomien koskemista, mutta sekään ei pelasta köyhimpiä koronavirukselta

Pandemia paljastaa yhteiskuntien epätasa-arvon kipukohtia. Intiassa kastijärjestelmä vaikuttaa yhä asenteissa.

Puhe peittää ja paljastaa

Puhetapa on osa persoonaa.

Tutkimus: Brexit repi Britannian hajalle – Nuoret menettivät uskonsa tulevaisuuteen, vanhukset ovat optimistisia

Yli 80 prosenttia briteistä katsoo EU-erosta riitelevän poliittisen eliitin pettäneen kansan, kertoo The Guardinin julkaisema tutkimus. Mielipidetutkija ei ole nähnyt yhtä pessimistisiä mielipiteitä Britanniassa koskaan aiemmin.

Maineikas Oxfordin yliopisto pyrkii eroon eliittimaineestaan – lupaa varata neljänneksen opiskelupaikoista köyhille

Tavoitteena on, että vuoteen 2023 mennessä neljännes opiskelupaikoista varattaisiin sosiaalisesti heikommista lähtökohdista ponnistaville opiskelijoille.

Algerian rikkain mies vangittiin osana eliitin vastaista korruptiotutkintaa

Rikkaiden liikemiesten korruption tutkiminen oli yksi vaatimuksista mielenosoituksissa, jotka johtivat presidentti Abdelaziz Boutelfikan syrjäyttämiseen.

Author challenges idea of post-class Finland

Upbringing and environment still determine social mobility in Finland, according to a Finnish-Swedish author who has written extensively about poverty.

Posti muuttaa asunnottomien suosiman poste restante -palvelun maksulliseksi – koditon Markus: "Se on mulle iso raha"

Aiemmin maksuton palvelu maksaa jatkossa 3,10 euroa. Asunnottoman Markuksen mielestä muutos on kohtuuton, Postin mukaan kohtuullinen.

Onko suomalainen tasa-arvo osin myytti? Työläistaustainen opiskelija on yhä yliopistossa kuin vieraalla maalla: "Minun piti perustella olemistani täällä"

Työläistaustainen opiskelija mielellään piilottaa akateemisuutensa vanhemmiltaan, yliopistolla puolestaan ei aivan sulaudu joukkoon.

Kemin Jokkena tunnettu hyväntekijä palasi kotikaupunkiinsa jatkamaan vähäosaisten auttamista

Jouko "Kemin Jokke" Heikkinen järjesti takavuosina muun muassa vähäosaisten joulujuhlaa. Nyt etsinnässä on sopiva tila vastaavaa toimintaa varten.

Tuesday’s papers: Thriving middle class, hotel boom and hungry bears

Most Finns now are middle-class, hotels bank on nature-inspired travel, nurses demand a stop to harassment, and bears destroy beeyards in search of honey.

Maria Petterssonin kolumni: Usko ihmisen hyvyyteen pelastaa, usko pahuuteen tappaa

Uskommeko, että ihminen on katastrofitilanteessa pohjimmiltaan hyvä ja toimisi järkevästi ja auttaisi hädässä vielä enemmän kärsiviä? Kannattaisi uskoa, kirjoittaa Maria Pettersson.

La Señora on sarja perijättären ja pappismiehen rakkaudesta

Kiellettyä rakkautta uudessa espanjalaissarjassa

Tämä hattu mullisti renessanssiajan miestenmuotia – se on halpakopio yläluokan silkkilakista

Aalto-yliopiston professori Paula Hohti tutkii, miten länsimainen muoti levisi työväestöön renessanssiajalla. Työhön hän sai kaksi miljoonaa euroa.

Herätys: Itsenäisyysmieliset voittivat Kataloniassa, ammatti piirtää yhä luokkarajat, menoliikenne vilkastuu poutasäässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Työväenluokka ei kuollutkaan – Digitalisaatio ja robotit eivät hävittäneet tavallisen duunarin tarvetta

Yhteiskuntaluokat määrittyvät edelleen koulutuksen, tulotason ja ammattiaseman perusteella, vaikka maailma muuttuu. Juttu on julkaistu joulukuussa 2017.

Tutkijat: Outo ruoka lisää tasa-arvoa

Lapsia aletaan totuttaa eksoottisiin makuihin jo päiväkodissa. Syyt liittyvät kasvatukseen, mutta myös lihapullat saattavat loppua pian.

Sähköasentaja Lauri Lyly on lajinsa viimeisiä Suomen eliitissä – yliopistokoulutus muuttunut pääsyvaatimukseksi korkeaan asemaan

Stereotyyppisesti päättäjä on edelleen korkeasti koulutettu keski-ikäinen mies, mutta suunta on muuttumassa.

Intiassa äänestettiin presidentistä – Seuraava presidentti on kastiton

Johtavat ehdokkaat Meira Kumar ja Ram Nath Kovind kuuluvat Intian kastijärjestelmän ulkopuolisiin daliteihin. Ääntenlaskennan tulos saadaan torstaina.

Roope Mokan kolumni: Keinoäly yhdistää duunarin ja lääkärin uudelleen

Automatisoituminen on perinteisesti kasvattanut luokkaeroja. Kohta ne kuitenkin tasaantuvat, kun kisa työmarkkinoilla muuttuu ihmisten ja koneiden väliseksi, kirjoittaa Roope Mokka.

Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

Venäjän keskiluokan elämä kurjistuu – talouskriisi kiskoo elintasoa alas

Matkailu ja gourmet-ruoka ovat luisumassa Venäjän keskiluokan ulottumattomiin, kun pitkittynyt talouskriisi riepottelee maata. Moskovalaispariskunta on säästänyt kuukausia Suomen-lomaa varten.

Oletko suvereeni ammattilainen vai suorapuheinen kriitikko? Näin työläismies ja koulutus kohtaavat

Työväenluokkaan kuuluvien miesten suhtautuminen aikuiskoulutukseen voidaan tuoreen tutkimuksen mukaan jakaa kolmeen eri ryhmään.

Kommentti: Pesäpallo leviää Intiassa, mutta pääkaupunkiseudulle ei lajia saada takaisin millään

Jos intialaiset keksisivät kestävän ja laadukkaan pallon konseptin edullisesti, olisi palloille kysyntää Suomessakin, kirjoittaa Yle Urheilun Laura Arffman.

Tältä näyttää länsimaisen duunarin ahdinko – video

Yksinkertainen kuvio näyttää globalisaation voittajat ja häviäjät. Sen uskotaan tarjoavan selityksen länsimaissa kuohuvalle poliittiselle protestille.

Entinen EU-toimittaja: Ongelma on se, että EU näyttäytyy eliitin projektina

Isossa-Britanniassa äänestettiin viime viikolla maan EU:sta irtautumisen puolesta. Ylen aamu-tv:ssä vierailleet entiset EU-kirjeenvaihtajat arvioivat, millaisia seurauksia Ison-Britannian irtautumisella olisi EU:n kannalta.

Video: Kastiton isoisä palasi peruskoulun penkille 60 vuoden jälkeen

Köyhyys ja kasti murskasivat nepalilaisen Durga Kamin unelman opettajaksi tulemisesta. Nyt hän aikoo opiskella niin kauan kuin pystyy ja välittää tietoa muille dalit-kastiin kuuluville.

Duunari, vasuri ja vauras keskiluokka – nämä ihmiset ratkaisevat Britannian EU-eron

Osa briteistä näkee Brexitin kaiken korjaavana ihmelääkkeenä, osalle kansasta EU-jäsenyys on järkiliitto, jossa kannattaa pysyä. Tässä lista eri äänestäjäryhmistä, jotka ratkaisevat Britannian EU-eron.

Vasemmistoliiton imatralaisvaltuutettu ei tykkää Li Anderssonista

Vasemmistoliitto valitsi viikonvaihteessa uudeksi puheenjohtajakseen turkulaisen kansanedstajan Li Anderssonin. Imatralainen vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Anssi Piirainen pitää Anderssonia Helsinki-keskeisenä eliitin edustajana.

Friday's papers: New discrimination cases at S-Bank, cruise ship cancellations, what's middle class in Finland?

Finland's non-discrimination ombudsman reports on discrimination issues at S-Bank concerning customers using European passports for identification, some passengers are starting to think twice about boarding the norovirus-stricken Silja Symphony cruise ship, and a look at supposed middle-class income levels.

Venäläismatkailu elpyy hitaasti – talous nousuun vasta ensi vuonna

Venäläismatkalijoiden paluuta joudutaan odottamaan Kaakkois-Suomessa pitkälle ensi vuoteen. Bofit ennustaa Venäjän talouden kääntyvän nousuun vasta vuonna 2017, jolloin myös matkailussa voi odottaa käännettä parempaan.

Dokumentti: Perintönä köyhyys

Minkälaista on elää köyhyydessä sukupolvesta toiseen?

Petteri Orpo käynnisti keskiluokalle suunnatun kampanjansa

Petteri Orpo haluaa palauttaa kokoomukseen luottamuksen, ja haastaa sillä puolueen istuvan puheenjohtajan Alexander Stubbin. Orpo mielisi valtiovarainministeriksi. Myös kansanedustaja Elina Lepomäki pyrkii kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Tutkimus: Muinaisten kulttuurien valtaeliitti piti köyhät kurissa ihmisuhreilla

Uusiseelantilaisessa tutkimuksessa selvitettiin yli 90 muinaiskulttuurin uskonnollisia rituaaleja. Kaikista maanosista löytyi uhraamista kauan ennen kuin yhteisöjen tiedettiin olleen vuorovaikutuksessa keskenään.

Ay-aktivistit: Hallitus on julistanut luokkasodan

Sipilän hallituksen ohjelma on luokkasodan julistus. Työväenluokan vastaus voisi olla poliitikan suunnan muuttava yleislakko. Näin sanovat ammattiyhdistysaktiivit ja Liitto X-blogistit Mira-Veera Auer ja Joonas Tuomivaara.

Avoin kirje yllätti kokoomusveteraani Seleniuksen: "Onhan tämä hieman tavallisuudesta poikkeavaa"

Kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin varapuheenjohtaja Pekka Selenius myöntää yllättyneensä puole-eliitin avoimesta kirjeestä.

Tänään oopperaa, huomenna Popedaa – Suomalainen ilmaisee kulttuurisen asemansa äänekkäästi

Kulttuurivalintojen avulla halutaan osoittaa kuulumista johonkin joukkoon. Osa suomalaisista suhtautuu avoimen vihamielisesti kulttuuriin, osa taas ilmaisee kärkkäästi monipuolisen kulttuurisen kiinnostuksensa.

Italia on lakimiesten luvattu maa – "Kun naapurin telkkari on liian kovalla, pannaan lakimies asialle"

Italialaista oikeusjärjestelmää vaivaavat pitkät käsittelyajat, valtava pykäläviidakko ja oikeustapausten suuri määrä. Ihmiset joutuvat turvautumaan lakimiesten apuun suomalaisittain hyvin vähäpätöisissäkin asioissa, kuten naapurikiistoissa tai kodin sopimusasioissa.

Tarvitseeko jo peruskoululaisen erikoistua? Monen koulun mielestä pitää

Joissakin kaupungeissa jo suuri osa peruskoululaisista valitaan soveltuvuus- eli pääsykokeiden kautta erikoisluokille. Yleensä niille päätyy hyvässä asemassa olevien vanhempien koulussa menestyviä lapsia.

Pukit kirmasivat Sydneyn sataman kaduilla, keräsivät rahaa lapsille – video

Hyväntekeväisyysjärjestö Variety kerää juoksutapahtumalla rahaa sairaille, vähäosaisille ja erityistarpeita omaaville lapsille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle