Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruokamatka maailmaan, jossa keittiö oli naisten paikka ja rasvaton maito kauhistus – 70-luvulla kaupungista tuotu jugurtti oli odotettu herkku

Olliloiden maalaistalossa oltiin omavaraisia ja katsottiin kokkiohjelmien pioneeria, Patakakkosta.

Nimikiista juustoleivän ja leipäjuuston välillä huvittaa juustolayrittäjää - ”Vaihdetaan nimi ruostuneeksi pizzaksi”

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on myös perinteisellä suomalaisella juustoherkulla juustoleivällä, vai pitäisikö sanoa leipäjuustolla. Nimitys vaihtelee Suomessa juustoleivän ja leipäjuuston välillä murrealueen mukaan. Fanaattisimmillaan oikeasta nimestä kiistellään, jos nyt ei ihan vakavissaan, niin ainakin puolitosissaan.

Lapissa yhä useampi maitotila siirtyy isompaan tuotantoyksikköön

Vaikka tilojen määrä on viime vuosina roimasti vähentynyt, niin maidon tuotantomäärä on pysynyt Lapissa entisellään.

Poronverimakkara on saamelainen herkku

Poronverimakkara on saamelainen herkku

Kuuluuko valkosipuli juustoleipään? Perinneherkun salaisuus on oikea rakenne

Maakunta muokkaa juustoleivän nimeä, mutta tekotapa on joka paikassa yhtä yksinkertainen. Taito tehdä perinneherkkua on noussut uuteen arvostukseen.

Vaalan Juustola ja kunta investoivat juustoleivän tuotantoon

Lähes 900 000 euron investoinnilla laajennetaan tuotantotiloja ja uusitaan laitteistoa.

Venäläinen keittiö on eloisa ja kekseliäs – maksalaatikkoa ei syötäisi itänaapurissa

Venäläisessä kodissa keittiö on talon sydän ja tyypillisesti naisen valtakuntaa. Pieneenkin keittiöön mahtuu aina kupilliselle teetä.

Juustoleipä vai leipäjuusto? Nimiriita riepoo perinneherkun ystäviä

Suomalaisessa murteessa monella asialla on erilaisia nimityksiä. Esimerkiksi toiset puhuvat vihdasta ja toiset vastasta. Sama pätee myös juustoleipään, jolla on kainuulaisen nimityksen lisäksi nimi leipäjuusto.

Valion Tampereen meijerin sulkeminen varmistui – tuotantoa Jyväskylään ja Joensuuhun

Työt Tampereella loppuvat 48 ihmiseltä. Irtisanottavien lopullinen määrä selviää vasta lähiviikkojen aikana, sillä useille henkilöille tullaan tarjoamaan työtehtäviä muista Valion toimipisteistä.

Näkökulma: Ulkomaalaisuus ei lähde Suomessa syntymällä

Tilastoissa suomalaisuutta ei ole olemassa. Byrokratiassa meitä määritellään moneen eri kategoriaan syntymästä hautaan, mutta mitään kansallisromanttista, sinivalkoista, leipäjuuston ja lakkahillon makuista yhteistä tekijää sieltä ei löydy. Tilastoissa on vain erilaisia muuttujia, kirjoittaa Nadja Mikkonen. Millä perusteella määritelmät siis syntyvät?

Yhdysvaltalainen viihdesivusto: Kainuu on sadunomaisin paikka Helsingin ulkopuolella

Suositun yhdysvaltalaisen viihdesivuston BuzzFeedin syyskuinen listaus pääkaupungin ulkopuolisista sadunomaisista paikoista on herättänyt huomiota Kainuussa, joka komeilee listan ykkösenä.

Perinteitä ei kannata museoida – ei ainakaan juustoleipää

Perinteinen juustoleipä on tekemässä uutta aluevaltausta salaattijuustona. Vaikka juustoleipä on nousemassa uusille aalloille, niin silti pyöreä juustoleipä pitää edelleen pintansa esimerkiksi kahvileipänä.

Kultarannan vieraille on katettu suomalainen herkkupöytä

Kutsuvieraat nauttivat noutopöydästä muiden muassa korvasieni-kananpoikaterriiniä. Ammattiyhdistysliike jäi neuvottelukiireiden takia pääosin pois Kultaranta-keskusteluista.

Leipäjuusto, juhannusjuusto ja rössy vailla nimisuojaa

Lörtsykohu ajankohtaistaa huolen Pohjois-Pohjanmaan perinneruokien nimisuojasta. Pro Agrian tiedotuskampanja EU-nimisuojasta ei ole toistaiseksi tuottanut tulosta.

Lontoolainen toimittaja on hulluna Suomi-ruokaan, listasi "jokaisen kaipaamat herkut"

Viihteellisen uutissivusto BuzzFeedin toimittaja Tabatha Leggettin suomalaisjuuret näkyvät hänen kiinnostuksessaan suomalaiseen ruokaan. Hän toivoo lisää suomalaisia leipomoita Lontooseen.

Suomalainen tuote ei erotu Euroopan kaupoissa ilman EU:n alkuperämerkintää

Samasta maasta olevat samanlaiset tuotteet voidaan erotella EU:n alkuperäsuojahakemuksissa hyvinkin seikkaperäisesti. Esimerkiksi kainuulainen juustoleipä ja pohjalainen leipäjuusto pystytään erottamaan toisistaan muun muassa valmistuseroillaan.

Kotimaisella juustoleivällä voi korvata mozzarellan ruoanlaitossa

Perinteisesti lakkahillon ja kermavaahdon kanssa nautittu herkku sopii käytettäväksi myös moneen ruokaan. Salaattien lisukkeena juustoleipä on jo monelle tuttu, mutta rohkein voi kokeilla juustoleipää vaikka pizzan päällä mozzarellan tilalla.

Unkarilainen syö juustoleipänsä puolukkahillolla

Unkarilaiset pääsivät juustoleivän makuun, kun Ristijärven Martat lähtivät ottamaan osaa paikalliseen perinneruokakilpailuun. Unkarissa ihastuttiin siinä määrin juustoleipään, että se palkittiin parhaana perinneruokana.

"Kertakaikkiaan ihana marja" – hieno lakkasato hellii hillan ystäviä

Lakkapaikkoja ei tarvitse tänä vuonna hakea välttämättä kaukaa. Keruutuotetarkastaja neuvoo hyödyntämään hillasta myös sen siemenet, kannan ja lehdet.

Suussa narskuva herkku tehdään Ristijärvellä perinteisin opein

Ristijärvellä Vuoden Ämmäksi 2012 valittu Tyyne Rautiainen on tunnettu ja pidetty juustonleiväntekijä. Kainuulaisen herkun opit hän sai aikoinaan äidiltään, anopiltaan ja kylän naisilta. Hyvät ja parhaat käytännössä opitut neuvot kulkevat jatkossakin Rautiaisten naisten keskuudessa.

Juustoportin meijerilaajennus mahdollistaa tuotannon tuplaamisen

Jalasjärveläinen Juustoportti lisää tuotantoaa vuosi vuodelta. Parhaillaan yhtiö remontoi JAKK:ilta tyhjäksi jäänyttä hallia. Ensimmäisenä valmistuu lisää varastotilaa.

Vuohitilalle perustettiin pakon edessä oma juustola

Reilun sadan vuohen tilalla Vähässäkyrössä menivät kuviot uusiksi, kun edellinen maidonostaja lopetti vuohenmaidon vastaanoton. Nyt vuohenmaito käsitellään juustoksi omaan pihapiiriin perustetussa lähijuustolassa.

Maitohorsma on suomalaisen luonnon oma parsa

Rentunruusuna tunnetun maitohorsman on uskottu heruttavan hyvin maitoa lampailta ja vuohilta. Ihmisravinnoksi se kelpaa parsan tapaan valmistettuna tai säilöttynä.

Rasvainen raakamaito maistuu suomalaisille

Lähiruoan suosio on lisännyt myös niin sanotun tinkimaidon, eli käsittelemättömän lehmänmaidon kysyntää. Nykyisin tinkimaitoa saa jo lähikaupan hyllystä.

Juustoleipä saa oman tapahtuman sosiaalisen median avulla

Kainuulaisen kahvipöydän kruununjalokivi juustoleipä on lyönyt itsensä läpi kautta Suomen. Juustoleipä käy pääruokaan, salaatteihin ja jälkiruokiin. Nyt juustoleivän ympärille rakennetaan jo tapahtumaakin, joka järjestetään elokuussa keskellä Kainuuta - Ristijärvellä.

Omavaraistalous tarvitsee kaupasta vain suolaa, sokeria ja kahvia

Omavaraistaloudessa eläminen on nykyäänkin mahdollista, mutta vaatii viitseliäisyyttä. Kuhmossa sijaitseva entinen lypsykarjatila elää vuohen maidolla, josta saa ruokajuoman lisäksi juustoa, jogurttia, juustoleipää ja muita maitotaloustuotteita. Lampaat, kanat ja erilaiset viljelykset täydentävät omavaraistalouden lähes täydelliseksi.

Rasismi ei kannata salaatin teossa

Nurkkakuntaisuus ja silmien sulkeminen muulta maailmalta on iso virhe salaattia valmistaessa. Maistuvaa salaattia tehtäessä kannattaa ottaa raaka-aineita ympäri maailmaa. Erinomainen salaatti onnistuu yhdistämällä ulkomainen omena ja kotimainen leipäjuusto.

Omat lehmät vaihtuivat tonniin jogurttia

Yrittäjä Maija-Liisa Paavola on valmistanut maidosta juustoja ja jogurtteja Elimäellä jo parikymmentä vuotta. Kymmenisen vuotta sitten Paavolan perhe luopui karjasta, remontoi navetan kotijuustolaksi ja aloitti päätoimisen maidonjalostamisen. Jogurttia valmistuu tonni viikossa.

Vaalan Juustola voittajaksi luottoluokittajan kisassa

Suomen Asiakastieto on valinnut Vaalan Juustolan Suomen vahvimmaksi yritykseksi. Juustoleipien valmistukseen erikoistunut kainuulainen pienjuustola on Suomen Asiakastiedon analyysin mukaan vahva toimija alallaan ja kasvaa kilpailijoitaan nopeammin.

Syksyinen salaatti

Sasun ohjeella valmistuu syksyistä salaattia. Salaattiin voi käyttää sieniä oman maun ja saatavuuden mukaan. Sienet on puhdistettava huolellisesti ennen salaatin kokoamista. Ja ennen sienten paistamista kannattaa kuumentaa pannu kunnolla. Ohje on neljälle henkilölle.

Juhannusjuusto ei ole hätähousun herkku

Perinteisen pohjoispohjanmaalaisen kesäherkun, juhannusjuuston valmistaminen vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Pitkä valmistusaika kuitenkin tuottaa herkun, joka on juhannuksen jälkiruokapöydän keskipiste.

Pienten valmistajien tuotteet päätyvät juhlapöytiin

Kevään ja kesän juhlasesonki nostaa esiin pienet elintarviketuottajat. Valmistujaisten ja muiden perhetapahtumien juhlapöytä katetaan mieluummin kotitekoisilla ruoilla kuin teollisilla tuotteilla.

Maaseutunuoret kutsuivat piispan kylään maitotilalle

Etelä-Pohjanmaan maaseutunuoret nostivat maatilojen arjen esiin Lapuan hiippakunnassa. Piispa puolisoineen kutsuttiin vierailulle maitotilalle Lapuan Ruhaan.

Conan O'Brien lähetti viestin suomalaisille

Talk show -isäntä Conan O'Brien on lähettänyt videoviestin suomalasille, jossa hän vaatii jälleen kerran ohjelmansa esittämistä Suomessa. Viestissä hän sanoo muun muassa ryhtyvänsä syömälakkoon, kunnes hänen Conan-ohjelmansa nähdään täällä.

Lihavuutta on turha selitellä

Ravitsemustutkija Jaakko Mursu kertoo täällä elämästään tutkijavaihdossa Minneapolisissa.

Riitan Herkku järjestelee toimintaansa

Mustasaarelainen perheyritys Riitan Herkku saa uuden toimitusjohtajan huhtikuun alussa. Marina Sabel siirtyy tuolloin yrityksen kaupallisen johtajan paikalta toimitusjohtajaksi.

Eväsreppu: Poropizza

Helppo pizzaresepti, jonka voi tuunata mielensä mukaan.

Valio aikoo vähentää väkeä Tampereella

Tuotantoa siirretään niihin toimipisteisiin, joissa on automatisoitua kapasiteetta käyttämättä. Tampereelta lähdössä 40-50 työpaikkaa.