Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön futuurihinnat ennustavat sähkön kuukauden keskihinnan nousevan talvella ylimmillään 44,33 senttiin kilowattitunnilta tammikuussa 2023. Myös helmikuussa kuukauden keskihinta on yli 40 senttiä. Joulukuussa 2022 ja maaliskuussa 2023 keskihinta on yli 30 senttiä. Huhtikuussa kuun keskihinta laskee noin 20 senttiin ja toukokuussa 16,5 senttiin kilowattitunnilta. Hinnat sisältävät arvonlisäveron, ja niissä on huomioitu sähkön arvonlisäveron alennus joulu-huhtikuussa.

Veroale alkaa vihdoin keventää sähkölaskua, mutta halvan sähkön ajat ovat muisto vain

Sähkön hinta näyttää hyppäävän tuntuvasti tammi- ja helmikuussa. Hinnat laskevat selvästi vasta toukokuussa.

Sähkömiehiä suurjännitelinjalla Herttoniemessä

Ovatko sähköyhtiöt tehneet perusteettomia hinnankorotuksia? ”Hinnat tuntuvat aika suurilta”, sanoo asiaa selvittävä Kilpailuvirasto

Sähköyhtiöt ovat nostaneet hintojaan rutkasti yli pörssisähkön keskihinnan. KKV selvittää, onko hinnankorotuksille pitäviä perusteita. Tutkinnassa on kolme sähköyhtiötä.

Två män står bakom ett podium. I bakgrunden en skärm med en presentation.

Vaasan Sähkö laskee hintojaan joulukuussa kolmanneksen 20 senttiin – yhtiö kiistää viranomaisille tehdyn kantelun vaikuttaneen asiaan

Konsernin liikevaihto on noussut 100 miljoonalla eurolla viime vuodesta. Liikevoittoprosentti on laskussa, mutta tulos on viime vuoteen verrattuna kolmanneksen parempi. Hinnoittelusta tehtiin kantelu KKV:lle.

Sanna Marin ja Kaja Kallas.

Sanna Marin: Suomen tuleva Nato-jäsenyys lujittaa yhteistyötä Viron kanssa

Pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas ovat keskustelleet ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta, Suomen ja Ruotsin liittymisestä Naton jäseniksi sekä energiakysymyksistä.

Vaasan Sähkön laitteistoa.

Vaasan Sähkö kertoo tänään uusista hinnoista

Yhtiö nosti 15. lokakuuta hinnan toistaiseksi voimassa oleville sopimuksille 29,90 senttiin kilowattitunnilta.

 Sähkökiuas saunassa.

Pörssisähkö on lauantainakin käytännössä ilmaista

Pörssisähkö on ollut edullista perjantaina. Sama meno jatkuu lauantaina, jolloin sähköpörssin määrittämä tukkuhinta on enimmilläänkin vajaat 1,2 senttiä kilowattitunnilta.

Tee-se-itse-hengessä tehty pörssisähköä seuraava pistorasia.

Energiavirasto saanut useita selvityspyyntöjä sähkön hinnoista: kysymykset koskevat myös sitä, voiko kuluttajalle tarjota vain pörssisähköä

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Energiavirasto joutuu arvioimaan sähkön toimitushintojen kohtuullisuutta, kertoo viraston johtaja Antti Paananen.

Voimalinjoja Espoossa 18. heinäkuuta 2022.

Fingrid ei kannata Suomen jakamista kahteen sähkön markkina-alueeseen, vaikka Ruotsissa on neljä ja Norjassa viisi aluetta

Energia-asiantuntija pitää jakoa kahteen markkina-alueeseen harkitsemisen arvoisena asiana. Tuulivoima ja säästä riippumattoman vesivoima antaisivat pohjoiselle lisäpotkua.

Ydinvoimalan sisätiloja.

Ydinvoima on vihreille vaikea pala, muut Pirkanmaan kansanedustajat kannattavat – ”Välikauden ratkaisu”, sanoo demariedustaja

Vain yksi Pirkanmaan kansanedustajista sanoo suoraan 'ei' lisäydinvoimalle. Hänkin saattaa muuttaa kantaansa, kun pienvoimaloiden tekniikka kehittyy.

Lakiakankaan tuulipuiston voimaloita ilmasta kuvattuna.

Pörssisähkön kuukauden keskihinta on laskemassa lokakuussa huomattavasti – halvempaa oli viimeksi keväällä

Tuulivoima on heilautellut sähkön hintaa lokakuussa ja rikkonut tuotantoennätyksiä. Pörssisähkö on voinut tulla muita sopimustyyppejä edullisemmaksi.

Sähkön pörssihintan kehitys grafiikka perjantaina.

Suuret vaihtelut sähkön hinnoissa jatkuvat – Ylen sivuilta voi nyt seurata jatkuvasti päivittyvää tietoa sähkön hinnasta ja kulutuksesta

Pörssisähkön suosio kasvaa, jolloin ajantasainen tieto sähkön hinnasta on tärkeää yhä useammille. Fortumin mukaan kuluttajien toimet sähkön säästämiseksi näkyvät jo selkeästi.

Erilaisia seinään kiinnitettäviä lamppuja kaupassa.

Osalle kainuulaisista on tulossa sähkölaskuun roima korotus – Lumme Energia nostaa sähkön hintaa lähes sata prosenttia

Lumme Energia nostaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten kiinteää hintaa 44,90 senttiin/kWh.

Katosta roikkuva valaisin.

Rajuja korotuksia sähkölaskuihin: Lumme Energia nostaa toistaiseksi voimassa olevaa hintaa lähes 45 senttiin/kWh

Suurimmista sähköyhtiöistä Helen ja Lumme Energia nostavat toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja jälleen joulukuun alussa. Kumpikin korotti hintoja edellisen kerran lokakuun alussa.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Lahti Energia ei laske siirtohintojaan Fingridin alennuksen vuoksi

Lahti Energia Sähköverkko oy alensi sähkön siirtohintojaan keväällä. Asiakasmaksuihin ei ole tulossa uusia alennuksia.

Pääminsteri Sanna Marin

Sunnuntai 23.10.2022 (radio)

Hallitus suunnittelee tukea firmojen sähkölaskuihin. Rishi Sunak pyrkii Britannian pääministeriksi. Xi Jinping jatkaa Kiinan johtajana. Sää on poutainen.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja arvioi Euroopan poliittisten johtajien huippukokouksen antia

Kirjeenvaihtajan analyysi: Brysselin yössä saavutettu laiha energiasopu voi rakoilla, kun poliittisista linjauksista siirrytään käytännön toimiin

EU-maiden johtajat sysäsivät vaikeimmat päätökset energiamarkkinoiden korjaamiseksi komission ja ministerineuvoston päätettäväksi, Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu kirjoittaa.

Sanna Marin.

Marin Ylelle Brysselissä: Eurooppa selviää talvesta – uutta yhteisvelkaa ei tarvita energiakriisin selättämiseksi

EU:n huippukokous alkoi torstaina Brysselissä. Pääministeri Marin odottaa kovaa vääntöä kaasun hintakatosta. Suomi suhtautuu kattoon myönteisesti.

Sotkamo Silverin mylly, joka murskaa malmia ja jauhaa sitä pieniksi rakeiksi.

Suomen ainoa hopeakaivos ei suojannut sähkön hintaa ja valmistautuu seisottamaan rikastamoa

Sotkamo Silver arvioi, että rikastamo voi olla kalliin sähkön aikana jopa lähes puoli kuukautta alasajettuna.

Mikkelin kaupunginvaltuuston kokous.

Mikkelin alijäämiä kuitataan energiayhtiön tuloutuksilla – valtuuston päätös syntyi vilkkaan keskustelun ja kolmen äänestyksen jälkeen

Alkuperäinen esitys voitti kaupunginvaltuustossa äänin 27–8. Valtuutetuista 15 äänesti tyhjää. Useat valtuutetut jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.  

Lähikuva Upon perheiliedestä.

Maanantai 17.10.2022 (radio)

Pörssisähkö. Asunnottomat. Maatalousopinnot. Zsarin konkurssi. Ruotsin pääministeri. Sää.

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Vaasan Sähkön korotetut hinnat tulevat voimaan lauantaina – loppuvuodesta toivotaan tietoja marraskuun puolivälissä

Sähkön hinnat riippuvat paljon Olkiluoto 3:n toiminnasta, arvioi toimitusjohtaja Stefan Damlin. Uusista hinnoista tehdään päätöksiä marraskuun puolivälissä.

Eduskunta

Keskusta näyttää vihreää valoa ydinvoiman lisärakentamiselle – risupaketeilla ja tuulivoimalla kohti uusiutuvaa energiaa

Keskusta on uudistanut energialinjauksensa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eeva Kallin mukaan keskustan kanta ydinvoimaan on nyt kaikkien aikojen myönteisin.

Grafiikka näyttää, kuinka sähkön hinta putosi jopa nollan alapuolelle loppuviikosta.

Tuulivoima rikkoo nyt ennätyksiä, mutta aikanaan tyyntyy – miten sähköjärjestelmä selviää yhä kasvavasta, valtavasta vaihtelusta?

Sähkön kulutuksen pitää mukautua sään vaihteluun sekä teollisuudessa että kodeissa. Esimerkiksi metsäyhtiö UPM toimii jo suurena joustolähteenä, mutta hintaheilahtelu lisääntyy, kun aurinko- ja tuulisähkön merkitys kasvaa.

Grafiikka näyttää, kuinka tuulivoiman tuotanto Suomessa nousi torstaina 6.10. lähes 3 500 megawattituntiin.

Suomen uusi tuulivoimaennätys romahdutti sähkön hinnan – ja tänään ennätys rikotaan uudestaan

Tuulivoima heilauttaa sähkön hintoja ylös ja alas, mutta auttaa myös säästämään vesivoimaa talven kovimman sähköntarpeen hetkiin.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Kymenlaakson Sähkö aloittaa toimitusvelvollisena sähkönmyyjänä Haminan Sähköverkon alueella

Energiavirasto on määrännyt Kymenlaakson Sähkön tarjoamaan sähköä kohtuulliseen hintaan Haminassa. Karhu Voiman konkurssin jälkeen toimitusvelvollissta myyjää ei ole alueella ollut.

Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen Porin Mäntyluodon telakalla.

Pörssiyhtiö haistoi vihreän energian mahdollisuudet ja satsasi yrityskauppoihin – nyt alan näkymät ovat poikkeuksellisen hyvät

Porilainen Enersense-konserni on kasvanut nopeasti yrityskaupoilla. Sen ydinliiketoimintaa ovat muun muassa tuuli- ja aurinkovoimalaprojektit. Ne ovat keskeisiä Euroopan energiamurroksessa.

Uusi kaasulaitos Strachocinassa, Puolassa. Tämän kautta kulkee kohta kaasua Slovakiaan.

EU-ministerit pohtivat hätätoimia energiakriisin ratkaisemiseksi – näillä keinoilla sähkön ja lämmityksen hintaa halutaan hillitä

Energiaministereiltä odotetaan päätöksiä sähkön säästövelvoitteesta ja energiayhtiöiden voittojen leikkaamisesta. Kokouksen agendalle nousee myös Nord Stream-kaasuputken vuodot, joiden epäillään johtuvan sabotaasista.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz (näytöllä), Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck (vas.) ja Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner

Saksa taltuttaa energiakriisiä 200 miljardin euron tukipaketilla ja hintakatolla  – kansalaisia patistetaan säästäväisyyteen kaasun käytössä

Liittokansleri Olaf Scholz ja talousministerit varoittivat saksalaisia energiasodan seurauksista. Ensi kevääseen ulottuvan energiaelvytyksen on tarkoitus auttaa maa pahimman yli.

Sähkökaapin pääkytkin.

Sähkön hinta ajaa yrityksiä jopa tuotantotaukoihin ensi talvena – "Sellaista kassaa, millä talvesta selvitään, ei ole", sanoo yrittäjä

Voimakkaasti kallistunut sähkö ajaa yrityksiä sopeuttamaan toimintaansa tulevina talvikuukausina.

Tuulivoimalan lapa alhaalta kuvattuna.

Kokoomus esittää uudistuksia sähkömarkkinoille: Eurooppalainen hintakatto ja kannustimia kulutuksen ajoitukseen

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on esitellyt ohjelmansa sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Nopeilla kriisitoimilla halutaan helpotusta jo ensi talven sähkölaskuihin.

Aeronautica Arenan rakennus ja tonttialue Pyhtäällä.

Yrittäjä tuli reissusta ja huomasi, että sähköyhtiö oli pannut pillit pussiin – nyt firmaa odottavat kymmenien tuhansien eurojen tappiot

Pyhtäällä toimiva Aeronautica Arena on yksi tuhansista yrityksistä, jotka joutuvat etsimään uuden sähkönmyyjän, kun Karhu Voima jätti konkurssihakemuksen.

Markus Rauramo puhuu tiedotustilaisuudessa.

Fortumin Rauramo: "Olemme pahoillamme siitä, miten Uniper-tarinassa kävi"

Fortumin suuromistaja Varman Risto Murto: Loppujen lopuksi aika hyvä ratkaisu sijoittajalle.

Pylonen vid Vasa Elektriska.

Vaasan sähkön energiahinnoittelu on saanut vaasalaiset takajaloilleen – kansanedustajat väläyttelevät sekä paikallisia että valtakunnallisia helpotuksia tilanteeseen

SDP:n Kim Berg on verovähennysten ja toimeentulotuen korotuksen kannalla. RKP:n Joakim Strand vakuuttelee, että ratkaisua tilanteeseen haetaan myös paikallisesti.

Vattenfallin merituulipuisto Tanskan edustalla.

Yritykset toivovat muuttuneesta energiatilanteesta vauhtia myös Suomen merituulivoimahankkeisiin

Suomessa ei ole Tanskan tai Saksan kokoluokan tuulivoima-alueita merellä. Alan asiantuntijan mukaan myös Ruotsi on ajanut Suomen ohi, kun kilpaillaan merituuli-investoinneista.

Markus Tykkyläinen Suur-Savon Sähkön pääkonttorin ulko-ovella Mikkelissä.

Yli miljoona kotia uhkaa ajautua vaikeuksiin sähkölaskujen kanssa

Lumme Energia katsoo, että yhteiskunnan tuet pitäisi suunnata niille, jotka kärsivät sähkön korkeasta hinnasta eniten.

Mies sytyttää puulieteen tulet ja keittää teeveden.

Tatu Pulkkisen sähköyhtiö irtisanoi yllättäen sopimukset kolmesta kodista – yhdessä asuu hänen 78-vuotias äitinsä: "Hänelle tuli paniikki"

Työ- ja elinkeinoministeriö toivoo, etteivät muut sähköyhtiöt alkaisi irtisanoa asiakkaidensa sähkösopimuksia. Kokkolan Energian päätös on laillinen mutta moraalisesti epäilyttävä.

Henkilökuvassa Tero Kurenmaa, Finanssivalvonnan johtaja.

Uhka energiakriisin leviämisestä rahoitusmarkkinoille oli olemassa, sanoo Finanssivalvonnan johtaja

EU-komission valmistelussa olevat keinot energiakriisin helpottamiseksi on Finanssivalvonnan johtajan Tero Kurenmaan mukaan valmisteltava huolella, jotta energiakriisi ei pääse leviämään jatkossakaan rahoitusmarkkinoille.

Man, klädd i blå kostym, ser in i kameran med allvarligt ansiktsuttryck. I bakgrunden sommargrönska.

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja kehottaa asiakkaita kärsivällisyyteen – Stefan Damlin: "Uskon ehdottomasti, että hintataso laskee jossain vaiheessa"

Damlin vakuuttaa, että yhtiö ei tee sähköllä voittoa. Damlin kehottaa ihmisiä ottamaan nyt rauhallisesti ja välttämään tekemästä suuria päätöksiä.

Etelä-Savon Energian Pursialan voimalaitos.

Etelä-Savon Energia nostaa kaukolämmön hintaa liki kahdeksan prosenttia - hinnannousua kompensoidaan korkeasta sähkön hinnasta saatavilla tuloilla

Ensi vuoden alusta lähtien omakotiasukas maksaa noin 16 euroa enemmän kuukaudessa ja kerrostaloasukas noin kympin, ESE arvioi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä rohkaisee investoijia satsaamaan ydinvoimaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa leikata sähkömarkkinoiden hintahuippuja – keinoina energian säästäminen ja tekninen hintakatto

Maakaasun korkea hinta, Ranskan ydinvoimaloiden seisokit ja kuivuus nostavat sähkökustannuksia myös Suomessa.

Voimalinja Mustikkamaalla Helsingissä.

Maksamme nyt sähköstä kovaa hintaa, koska 30 vuotta sitten sovittiin mekanismista, jossa sähköyhtiö yleensä voittaa

Rajusti noussut maakaasun hinta määrittää tällä hetkellä kaiken sähkön hintaa. Se kasvattaa sähkölaskuja ja samalla joidenkin sähköyhtiöiden voittoja.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Vaasan sähkön vuosi on ollut tappiollinen – loppuvuoden hinta on kaikille asiakkaille sama, paikkakunnasta riippumatta

Vuosi on ollut tappiollinen sähkönmyynnin osalta. Lokakuun 15. päivästä lähtien perussähkön hinta on 29,90 snt/kWh. Yhtiö perustelee yhtenäistä hinnottelupolitiikkaa sillä, että kaikkia asiakkaita halutaan kohdella tasavertaisesti.

Dampierre en Burlyn ydinvoimalan höyryäviä lauhduttimia. Etualalla näkyy Loirejoki, jonka rantaviiva on vetäytynyt kuivuuden takia.

EU-maiden energiaministereiden vaikea kokous alkaa – ainakin näitä keinoja harkitaan sähkömarkkinoiden rauhoittamiseen

Suomi tavoittelee kokouksesta sopua ainakin sähkön ja maakaasun hintojen erottamisesta toisistaan ja hintakattoa Venäjältä tulevalle maakaasulle.

Kokoomus penäsi, olivatko ministerit tarpeeksi jämäkkiä Uniper-neuvotteluissa. Ministeri Tuppuraisen mukaan ei ollut sellaista ilmaveiviä, joilla tappioista tulisi voittoja.

Pääministeri Marin antoi ilmoituksen energiapolitiikasta, oppositio ei ilahtunut – Perussuomalaiset tekee välikysymyksen

Kokoomus vaati hallitusta selvittämään, tehtiinkö Fortumin Uniper-neuvotteluissa kaikki mahdollinen. Perussuomalaisille pääministerin ilmoitus ei kelvannut ja puolue ilmoitti välikysymyksestä.

Jatkopiuha jossa kiinni eri sähkötopseleitä.

Kaakon kansanedustajien enemmistö kannattaa sähkön hintakattoa koko EU:n alueelle: "Emme omin toimin ehkä pysty pitämään hintoja kurissa"

Yle kysyi elokuussa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta, kannattavatko he sähkön tukkumarkkinoille hintakattoa ensi talveksi. Vastanneista kymmenen kannatti hintakattoa, kaksi vastusti ajatusta.

Uniperin työntekijä.

Komission ehdotuksilla halutaan vähentää Venäjälle virtaavaa rahaa ja pienentää kulutusta, arvioi asiantuntija – yksityiskohtia vielä odotetaan

EU kaavailee muun muassa hintakattoa venäläiselle kaasulle ja energiayhtiöiden tuottojen väliaikaista rajoittamista. Energiaministereiden hätäkokous on perjantaina.

Grafiikka sähkön futuurihinnan kehityksestä.

Talveksi odotettu sähkökriisi näyttääkin yllättäen hellittävän – joulukuun hinta romahtanut jo kolmanneksen

Sähköpörssissä hinnat heilahtelevat rajusti, mutta parin viikon ajan suunta on ollut alaspäin. Joulukuun futuurihinta putosi jo lähes 40 prosenttia huipustaan.

Tornion Outokummun terästehtaan pääportti.

Outokumpu siirtää ferrokromiuuninsa käynnistämistä sähkön korkean hinnan takia – ferrokromin tuotanto jatkuu 70 prosentin kapasiteetilla

Outokummun Tornion terästehtaalla on kaikkiaan kolme ferrokromiuunia. Päätöksellä ei ole vaikutusta Outokummun muuhun terästuotantoon.

Henna Virkkunen, Ville Niinistö ja Silvia Modig.

Energiakriisi kurittaa Euroopan kotitalouksia – näin suomalaismepit kommentoivat EU:n suunnitelmia hintojen hillitsemiseksi

Säilyykö EU-maiden yhtenäisyys? Kysymys on keskiössä kun unionissa haetaan ratkaisuja Venäjän hyökkäyksen aiheuttamalle energiakriisille. Suomalaismeppien mukaan kriisi voi jopa hitsata jäsenmaita tiiviimmin yhteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle