Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Urologian erikoislääkäreille on tarve Etelä-Savossa

Kuntayhtymä-sairaanhoitopiiri Essotesta kerrotaan, että tarvetta olisi kolmannelle urologiaan erikoistuneelle lääkärille, kun taas sairaanhoitopiiri Sosterissa palvelu hoidetaan ostopalveluna.

Itä-Suomea vaivaa edelleen urologipula – Joensuusta lähetetään syöpäpotilaita leikattavaksi KYSiin

Virtsavaivoihin erikoistuminen ei kenties kiinnosta lääkäriopiskelijoita, tai sitten Itä-Suomi ei työskentelyalueena vedä puoleensa.

Keskussairaalan koronajonoja puretaan vielä syksylläkin

Poikkeustoimet Keski-Suomen keskussairaalassa päättyivät toukokuussa. Ne saatetaan ottaa taas käyttöön, jos korona lähtee leviämään uudestaan.

Väitös: Tihentynyt yövirtsaaminen on yhteydessä kaatumisiin, murtumiin ja jopa ennenaikaisiin kuolemiin

Väitöskirjatutkija ounastelee, että hoitoon hakeutuu jatkossa yhä enemmän ihmisiä tihentyneen yövirtsaamisen eli nokturian vuoksi.

Vaasa ja Seinäjoki ovat menettämässä leikkauksia – lääkärit vaativat laadun korostamista: "Seinät eivät leikkaa, vaan osaavat urologit"

Useat syöpäleikkaukset ovat siirtymässä Pohjanmaalta ja Etelä-Pohjanmaalta yliopistosairaaloihin Tampereelle ja Turkuun.

Tutkimus: Osa antibiooteista lisää lasten munuaiskiviriskiä

Erittäin kivulias vaiva on kaksinkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä ja yleistynyt myös lapsilla, joilla se ennen oli hyvin harvinainen.

Lähimmäisenrakkautta

Matti on poikansa omaishoitaja, Reeta sairastui rintasyöpään

Eturauhassyöpään sairastunut viisikymppinen Janne Tamminen: ”Mies, pidä vehkeistäsi huolta!”

Eturauhassyöpädiagnoosin saa Suomessa vuosittain 5 000 miestä. Se vie hengen 850 sairastuneelta.

Paulin eturauhassyöpä löydettiin ajoissa – ”Tutkituttakaa miehet PSA-arvonne!”

Ei ollut virtsaamisvaikeuksia, ei tiputtelua, ei yöllistä vessassa juoksemista. Pauli Ylitalon eturauhassyövän ainoa tuntuva oire oli kivulias siemensyöksy.

Miesten yleisimmän syövän leikkaushoito Suomessa huippuluokkaa: "Elämä on nyt normaalia miehen elämää"

Eturauhassyövän 3D-leikkaushoito on levinnyt moniin keskussairaaloihin. Menetelmän avulla potilaan hoitojaksot sairaalassa lyhentyvät ja toipuminen on nopeampaa.

Erektio-ongelma voi olla varhainen merkki sydäntaudista – miehen iällä ei ole merkitystä

Urologi Jori Pesonen kertoo, että erektiohäiriö voi olla piilevän sepelvaltimotaudin esioire, ja se pitää ottaa vakavasti.

Rintasyöpäleikkausten keskittäminen Hatanpäälle nopeuttaa pirkanmaalaisten hoitoon pääsyä

Tampereen Hatanpään sairaalan rintasyöpäleikkausten määrä kaksinkertaistuu ja siitä tulee maan toiseksi suurin rintasyöpäkirugian yksikkö. Pirkanmaalaisten rintasyöpäleikkaukset keskitettiin Hatanpään sairaalaan syyskuun alussa.

Amanda Kotaja ei pääse EM-kisoihin, Rio ei vaarassa

Virtsakivet estivät Amanda Kotajan EM-kisamatkan.

Tays saa urologiakeskuksen, Hatanpäälle keskitetään rintasyöpäleikkaukset

Taysin ja Hatanpään sairaaloiden työnjako muuttuu syyskuun alusta. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti myös avata Hatanpään sairaalan osastoja muista kunnista tuleville potilaille.

Miksi vanhuksen virtsatietulehdus oireilee sekavuutena? Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Vanhuksen virtsatietulehdus voi oireilla sekavana käytöksenä

Erektiohäiriöihin uusi hoito

Lieviä erektiohäiriöitä voidaan hoitaa nyt ultraäänellä.

Eturauhassyöpä työllistää urologeja yhä enemmän – ruuhkia puretaan ulkoistamalla sterilisaatioita

Hyksin urologian poliklinikka pullistelee eturauhasvaivoista kärsivistä potilaista. Sterilisaatioita siirretään palveluseteleillä yksityisklinikoille, jotta Hyks voi keskittyä hoitotakuun piiriin kuuluvien sairauksien, kuten eturauhassyövän hoitoon.

Laservalo herättää syöpälääkkeen

Suonensisäisesti annettu lääke aktivoidaan valolla

Kivessyövät yleistyvät Suomessa – ”Toisinaan kumppani huomaa, eikä mies ole huomannut mitään”

Urologian erikoislääkärin mukaan on hämärän peitossa, miksi kivessyöpä on erityisesti länsimaiden vitsaus.

Tutkimus Italiassa: Koirat pystyvät haistamaan eturauhassyövän

Saksanpaimenkoirat onnistuivat yli 90 prosentin varmuudella tunnistamaan eturauhassyövän sitä sairastavilta. Tutkimuksen teki italialaisten urologien johtama tutkimusryhmä.

Keinonenä haistaa tulehduksen nopeasti ja tarkasti

Tamperelaisten yliopistojen kehittämä elektroninen nenä voi tuoda suuren avun vanhusten rakkotulehdusten hoitoon. Kilonpainoinen laite pystyy toteamaan salakavalan virtsatieinfektion jopa viidessä minuutissa.

Muhammad Ali pääsi sairaalasta

Nyrkkeilylegenda oli sairaalassa vakavan virtsatietulehduksen vuoksi, mutta on nyt toipunut täysin.

Epäiletkö virtsatietulehdusta? – Rasti ruutuun netissä antaa diagnoosin

Virtsatietulehduksia ja flunssaoireita voi pian arvioida omatoimisesti netissä. Hämeenlinnassa otetaan etunenässä Suomessa käyttöön nettipalvelu, jossa asiakas voi tehdä itselleen flussa tai virtsisdiagnoosin. Palvelun nimi on ytimekkäästi Epäiletkö?

Oireetonkin eturauhanen on hyvä tarkistuttaa

Eturauhasen eli prostatan aiheuttamista vaivoista kärsii melkein joka toinen yli 50-vuotias mies. Vaikka tieto eturauhasongelmien tavallisuudesta lisääntyy, aihe on yhä arka miehille.

Erikoislääkäreistä edelleen pulaa

Erikoislääkäripula kiusaa edelleen sekä Etelä-Pohjanmaan että Vaasan sairaanhoitopiirejä. Pula vaihtelee niin alueittain kuin aloittainkin.

Risikko: Työn kelpoisuusehtojen väljentäminen tarkoittaa työnjaon muuttamista

Ministerin mielestä ei sosiaali- ja terveyspuolen töissä kelpoisuusehtoja ei voida laskea.

Yökastelu on luultua yleisempää

Peräti viidennes yli viisivuotiaista on yökastelijoita, mutta aiheesta ei paljon puhuta häpeän ja ennakkoluulojen vuoksi. Lapselle itselleen yölliset vahingot ovat ikävä riesa, josta halutaan eroon.

Eturauhassyöpiin täsmähoitoa kuvantamisen avulla

Uusien kuvantamismenetelmien avulla on mahdollista paikantaa syöpäpesäke täsmällisemmin kuin tähän saakka. Menetelmien avulla voitaisiin parantaa hoitovastetta ja pidentää potilaan elinikää, arvioi dosentti Mika Matikainen.

Viikset rehottavat vielä viikon tärkeän asian puolesta

Kotkalainen mieskolmikko on mukana Movemberissä eli viiksiä kasvattamalla he keräävät rahaa eturauhassyövän tutkimiseen. Kampanjan aikana nauru on raikunut miesten työpaikalla normaalia enemmän ja tiivistänyt porukkaa. Kukaan ei tosin aio marraskuun jälkeen jäädä viiksekkääksi.

Tieto eturauhassyövästä vei jalat alta

Alpo Hohenthalin vaivoille löytyi selitys liki 10 vuotta sitten: virtsatulehdusten takaa paljastui eturauhassyöpä. Leikkauksesta toipumisen raskaus yllätti miehen, mutta sittemmin elämä on normalisoitunut. Vaimon tuella, sillä ilman sitä ei olisi jaksanut millään.

Tutkimus kumosi uskon karpalomehun tehosta virtsatietulehduksia vastaan

Karpalomehua on pidetty hyvänä luonnonlääkkeenä virtsatietulehduksia vastaan. 24 tutkimuksen yhteenveto näyttää toista.

Uskotko luonnon parantavaan voimaan?

Pohjoisista marjoista haetaan hoitokeinoja erilaisiin sairauksiin. Esimerkiksi karpalosta on saatu lupaavia tuloksia virtsatieinfektioiden hoidossa. Uskotko luonnonmarjojen voimaan? Voiko luonto parantaa?

Lääkärit: Munuaiskivivaivat yleistyneet rajusti

Lääkärit ovat huolestuneet virtsakivivaivojen tavallistumisesta. Yhden sukupolven aikana niistä kärsivien määrä on kaksinkertaistunut, kertoo Euroopan urologiyhdistys.

Prinssi Philip pääsi sairaalasta

Prinssi joutui viime viikolla sairaalaan virtsatietulehduksen vuoksi. Sairaalakäynti oli jo kolmas kahdeksan kuukauden aikana.

Prinssi Philip joutui sairaalaan

Prinssin kesäkuussa potema virtsatietulehdus on uusiutunut ja hänet vietiin sairaalaan varotoimena, kertoo Buckinghamin palatsi.

Suomalaistutkijat: Yliaktiivisen rakon oireyhtymää ei ehkä ole

Suomalaisurologit kyseenalaistavat käsityksen yliaktiivisen rakon oireyhtymästä. Kari Tikkisen ja Anssi Auvisten tutkimuksen mukaan yliaktiivisen rakon oireyhtymän hyväksytty määritelmä yksinkertaistaa monimuotoisia oireita ja antaa ymmärtää, että 'yliaktiivinen rakko' olisi itsenäinen sairaus, vaikka usein oireilla voi olla lukuisia eri syitä.

Forssan seudun terveydenhuolto katsoo Turkuun

Turun yliopistollisella keskussairaalalla on jatkossa tärkeä rooli Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän palvelujen tuottajana. Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä ostaa jo runsaasti palveluja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Potenssiongelmat tai virtsaamishäiriöt saavat miehen klinikalle

Suomalainen mies voi paremmin kuin aiemmin, kiitos lisääntyneen valistuksen. Suomalaisen mieskunto on tutkimuksissa todettu huonommaksi kuin eurooppalaisella toverillaan. - Joka kolmannella 30-vuotiaalla on jo jonkinlaisia ongelmia asian kanssa, sanoo urologi Ari Hirvi Hämeenlinnan Mehiläisen sairaalasta.

Tupakoivilla naisilla luultua suurempi virtsarakon syöpäriski

Tupakoivilla naisilla on aiemmin tiedettyä suurempi riski sairastua virtsarakon syöpään, ilmenee amerikkalaisesta tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan tupakointi on syynä noin puoleen naisten virtsarakon syövistä. Aiemman tutkimuksen mukaan tupakointi olisi ollut syynä 20-30 prosenttiin syöpätapauksista.

Virtsausongelmat heikentävät elämänlaatua

Monet suomalaiset kärsivät terveysongelmista, joiden kanssa eläminen olisi helpompaa, jos ihmiset osaisivat kuunnella omaa kehoaan. URHOKO on koulutushanke, jonka avulla hoitohenkilöstöä koulutetaan parantamaan potilaiden elämänlaatua hoitamalla virtsausongelmia.

Yksityinen leikkaussali aloittaa Kristiinankaupungissa

Yksityisiä leikkaussalipalveluja tarjoava Oy KristinaMedi Ab aloittaa toimintansa syksyllä Kristiinankaupungissa. Yhtiö tarjoaa päiväkirurgisia leikkaupalveluja entisen Selkämeren sairaalan tiloissa.

More Women than Men Sterilised in Finland

The number of sterilisations carried out in Finland have decreased significantly. While over 10,000 people were sterilised in the year 2000, in the last years the number has dropped to less than 4,000 sterilisations per year. Women continue to be sterilised more often than men.

Tasa-arvo ei toteudu steriloinneissa

Steriloinnit ovat vähentyneet Suomessa merkittävästi. Vielä vuonna 2000 sterilointeja tehtiin yli 10 000, mutta viime vuosina niiden määrä on pudonnut alle 4 000:een. Sterilointeja tehdään huomattavasti enemmän naisille kuin miehille.

Pissaaminen ei häiritse yökastelijan unia

Erikoislääkäri Ritva Virransalo kertoo, että yökastelijat ovat keskimääräistä syväunisempia. Yökastelu tapahtuu lapsella tiedostamatta ja yleensä tahaton virtsaaminen ehtii loppua ennen murrosikää.

Hoitajapula on helpottunut HUSin kirurgiassa

Helsingin yliopistollisen sairaalan hoitajapula on helpottanut vuoden aikana. Kaikkia paikkoja ei ole kuitenkaan vieläkään saatu täyteen.

Uusi leikkausrobotti lyhentää jonoja HYKSissä

HYKSissä tehdään nyt leikkauksia kahdella robotilla. Lahjoituksena noin kuukausi sitten saatu uusi leikkausrobotti on sijoitettu Meilahden sairaalaan. Ensimmäisen robotin vapautuminen urologian käyttöön on jo lyhentänyt jonoja eturauhasssyöpälaikkauksiin.

Karpalomehu ei tepsikään virtsatientulehdukseen

Toisin kuin on luultu, karpalomehu ei välttämättä ehkäise virtsatietulehduksen uusiutumista. Karpalon on uskottu vähentävän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.

Se on helpompaa seisaaltaan

Miehen ja naisen väliset erot ovat selvimmillään, kun käydään vessassa – mies pissaa yleensä seisaaltaan ja nainen istualtaan, mutta miksi mies pissaa seisaaltaan? Urologi epäilee syyksi toimituksen helppoutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle