Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pirkanmaan Voimia lahjoitti kinkut vähävaraisten perheiden joulupöytiin

Kinkut ja kalkkunat olivat vähällä jäädä syömättä, koska oppilaitosten joulujuhlat peruttiin.

Kainuun ainoalla fasaanitilalla kasvatetaan pitkäpyrstöisiä peltokanalintuja metsästyskoirien treenaamiseen

Viime vuonna kuhmolaisella tilalla oli yli tuhat fasaania ja vieraita kävi ympäri Suomen.

2000 kalkkunaa laiduntaa Bengtsin tilalla Närpiössä – alan pioneeri puolustaa lintujen ulkona kasvattamista: "Kuluttajat näkevät mitä me teemme"

Kristian Bengts on hakenut mallia kalkkunantuotantoon ulkomailta. Ensimmäiset laidunkalkkunat hän kasvatti vuonna 2013.

Kalkkunanliha maistuu taas suomalaisille – ennätyslukemat silti vielä kaukana

Puolet Suomen kalkkunoista kasvatetaan Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Parliament seals 2017 budget, debates Turkey and EU defence

MPs head home for the holidays after ratifying a 55.5bn-euro budget, including a 5.6bn-euro deficit. Government ministers and opposition lawmakers also clashed over foreign policy issues.

Finnish political leaders extend condolences following Berlin attack

Finnish political leaders offered condolences to the families of an estimated 12 people killed when a truck ploughed into a crowded Christmas market in Berlin. Foreign Minister Timo Soini said that the incident bore similarities to an attack in Nice in July, in which 86 people died.

Salon Halikkoon nousemassa suuri kalkkunakasvattamo

Yrittäjä hakee ympäristölupaa noin 36 000 kalkkunan laitokselle Hajalaan, moottoritien läheisyyteen. Yrittäjä arvioi toiminnan hajuhaitat vähäisiksi.

Oppilas kannustaa kaupunkia vähentämään lihaa kouluruoassa: "Pystyisin elämään ilman"

Kouvolan kouluissa punaista lihaa syödään aiempaa vähemmän. Ainakin osa oppilaista näyttää suhtautuvan pikku hiljaa tehtyyn muutokseen myönteisesti.

Esa Tikkanen viettää ihanaa joulua uuden rakkaansa kanssa

- Teen kaikki jouluruuat itse eli esimerkiksi kinkun, kalkkunan, kalat sekä peruna- ja porkkanalaatikot. Kun olin maailmalla jääkiekkoilijana, opin tekemään ruuat itse, kertoo Esa Tikkanen.

Viljaa ja villiyrttejä keväästä syksyyn – eettisesti kasvatettu tipu varttuu joulukalkkunaksi

Kiireettä kasvanut ja tilalla teurastettu lintu on lähiruokaa. Rytöheinällä kasvatettu kalkkuna voi olla myös eettinen valinta.

Joulukalkkunan valttina on terveellisyys – menekkiä hidastavat hinta ja ylipaistamisen pelko

Jouluperinteitä vaalivat suomalaiset innostuvat vuodesta toiseen kinkusta, mutta terveysbuumin ansiosta kalkkuna on kirinyt kinkun ylivaltaa kiinni. Yksi syistä kalkkunan vielä vaatimattomaan menekkiin on hinta. Myös ennakkoluulot kalkkunan kuivahtamisesta uunissa istuvat tiukassa.

Yli kuusi vuotta täydellä palkalla kotona: "Minua ei päästetty työpaikalle"

Tarkastuseläinlääkäri Saana Kauko joutui julkiseen myllytykseen 11 vuotta sitten, kun hän puuttui valvomansa teurastamon kalkkunakuljetuksiin. Hän kokee jääneensä ilman työnantajan tukea tehdessään ilmoituksen kokemistaan epäkohdista. Jatkossa teurastamon ovet sulketuivat Kaukon nenän edestä, mutta palkanmaksu jatkui silti.

Velociraptor olikin "kuin pörröinen, höyhenpeitteinen villakoira helvetistä"

Tutkijat ovat löytäneet Koillis-Kiinasta lähes täydellisesti säilyneen ja lähes kokonaisen dinosauruksen fossiilin. Löydöstä käy ilmi, että Velociraptor, jota on pidetty yhtenä hurjimmista dinosauruksista, olikin itse asiassa höyhenpeitteinen ja sillä oli siivet. Löytö voi muuttaa myös tietojamme siitä, milloin ja miksi siivet kehittyivät dinosauruksille ja myöhemmin linnuille.

Itä-Suomen läänineläinlääkäri: Mykoplasmaa saattaa löytyä jopa sadalta harrastesiipikarjatilalta Suomessa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoi kesäkuun lopussa, että kolmelta harrastesiipikarjatilalta Suomessa oli löytynyt hengitystietulehdusta linnuille aiheuttaavaa mykoplasma-bakteeria. Nyt Itä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri arvioi, että mykoplasmaa voi löytyä jopa 100 kotisiipikarjatilalta ympäri maata. Itä-Suomessa todettuja tapauksia on jo 14.

Pärskiikö kotikanasi? – Mykoplasma vaivaa harrastekanaloita

Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu kotikanaloissa esiintyvää mykoplasmaa. Nuhaoireita aiheuttava tauti on ihmisille ja muille eläimille vaaraton.

Newborn lambs attract families to Helsinki’s Haltiala farm

The Haltiala livestock farm in northern Helsinki has once again opened its barn doors this Easter season to the public, where the newborn lambs are a major attraction every spring.

Ruoka, jota ei osta kukaan – miljoonien kilojen hävikki on kasvavan valikoiman kääntöpuoli

Kauppojen valikoimat ovat kolminkertaistuneet kahdessa vuosikymmenessä. Kauppias sietää suurenkin hävikin, jos sillä saa pidettyä asiakkaat tyytyväisenä.

Englantilainen joulupöytä notkuu herkuista – ja kostuu brandystä

Jokioisilla asuvan Tarja-Liisa McCartneyn elämä on jaettu Suomen ja Englannin välillä. Silloin kun tässä suomalais-englantilaisessa perheessä lapset olivat pieniä, tuli joulukin kaksi kertaa peräkkäin, jouluaattona ja joulupäivänä. Englantilaisten jouluherkkujen "salainen ainesosa" on brandy.

Vuoden 2014 menestyneintä suomalaista ei Vuoden urheilija -spekulaatioissa näy – "Siihen on tottunut"

Siluettiampuja Marko Nikko on arvokisamitaleissa mitattuna Suomen menestynein urheilija vuonna 2014.

Lihamestari uskoo: Joulupöytä kevenee

Kinkku pitää edelleen pintansa joulupöydässä, mutta monessa kodissa sille on etsitty kevyempiä vaihtoehtoja. Lihamestari Hilkka Laikko kertoo, että erityisesti kalkkunasta, karitsasta ja naudasta on tullut uusia joulun suosikkiherkkuja.

Kalkkuna jää ruokapöydässä pahasti broilerin jalkoihin

Kalkkunan ympärivuotinen kysyntä on ailahtelevaa. Siipikarjantuottajien on vaikea kasvattaa tuotetta, jota ei osteta tasaisesti ympäri vuoden. Suomalaiset syövät broileria monin verroin enemmän kuin kalkkunaa.

"Mietittiin 30 vuoden jälkeen, mitä alkaisi tehdä isona" – luomutila vaihtoi lehmät kalkkunoiksi

Laitalan tilan navetta remontoitiin lehmien jäljiltä sopivaksi 2000 luomukalkkunan kasvattamiseen. Syötäväksi linnuille on annettu tilan luomuviljaa, ja nyt Suomen ainoat luomukalkkunat ovat lähdössä joulupöytiin.

Lintu lentää yhä useampaan joulupöytään

Lapinlahden ja Iisalmen rajalla toimiva Finnwild tuottaa vuosittain kymmeniätuhansia lintuja ravintoloiden ja kotitalouksien ruokapöytään. Finnwild on samalla Suomen suurimpia sorsan tuottajia. Kalkkunaa ja ankkaa löytyy yhä enemmän myös joulupöydästä tietää lintujenkasvattaja Jouko Kumpulainen.

Think you’ll be having a traditional Finnish Christmas? Think again!

Culture expert claims Yuletide in Finland is a thoroughly multicultural affair, with only one truly homegrown aspect – the humble swede casserole.

Hankitko jouluähkysi kinkusta vai carpacciosta?

Kinkkua, lanttulooraa, rosollia ja väskynäsoppaa? Vaiko sittenkin kalkkunaa, bataattilaatikkoa, lohicarpacciota ja puolukkapannacottaa? Ehkä pitäisi syödä vain oman lähialueen luomutuotteita tai kenties kattaa sushibuffet?

Aamuhämäristä pikkutunneille - näin etenee liigajoukkueen päivä

Liigaottelun järjestämiseen osallistuu useita kymmeniä ihmisiä niin toimiston, pelin kuin asiakaspalvelunkin parissa. Seuraa SaiPa-HIFK -ottelun valmisteluja. Twitterissä pääset ottelun kulisseihin hashtagilla #liigapäivä .

Routapaisti sulaa suussa

Jos jouluna on saanut kinkusta tai kalkkunasta kyllikseen voi juhlapöytään ammentaa uusia makuja metsästä. Suomen Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa suosittelee aloittelevalle riistakokille routapaistia.

Kiitospäivä muistuttaa suomalaista joulua

Kiitospäivän sanoma puhuttelee myös suomalaisia, vaikka joulu onkin juhlana kiitospäivän kaltainen. Juhlan kaupallisuus saa kritiikkiä myös Yhdysvalloissa.

Amerikkalaisen kiitospäiväkalkkuna vaihtuu Suomessa hirveen

Yhdysvalloissa kiitospäivä ja kalkkuna kuuluvat yhtä tiukasti yhteen kuin Suomessa kinkku jouluun. Tänä vuonna amerikkalainen Donald Kilpela ei kuitenkaan aterioi kalkkunan ääressä, vaan saa ensi kertaa maistaakseen hirveä.

Yhdysvalloissa vietetään perinteistä kalkkunansyöntipäivää

Presidentti Obamalle lahjoitetut kaksi kalkkunaa välttyvät joutumasta kiitospäivän juhlapöytään.

Lidlin myymissä kalkkuna-maissivartaissa salmonellaa

Salmonella paljastui Lidlin omassa valvonnassa. Tuote vedettiin heti pois myynnistä.

Juhannus tuoksuu niityltä ja maistuu kalkkunalta

Pikakierros Rovaniemen kaduilla paljastaa, että juhannusta vietetään muuallakin kuin mökillä ja että muutakin syödään kuin makkaraa.

Näin teet itse lintumakkaraa juhannukseksi

Suomalaiseen kesään ja juahnnukseen sopii erinomaisesti makkara. Itse tekemällä makkaraan saa aivan uusia vivahteita. Makkaran valmistaminen on yllättävän helppoa. Näin teet lintumakkaraa.

Rippilapsia ja ylioppilaita juhlitaan kuin hääparia

Kevään ja kesän perhejuhlat ovat suurempia kuin aiemmin.

Miehen navetasta lopetettiin 200 eläintä

Viranomaiset olivat seuranneet eläinten vaikeaa tilannetta pitkään. Viime vuoden helmikuussa he päättivät lopettaa eläinten kärsimykset.

Juvalaisen leipomo-kanalan yhteyteen suunnitellaan kananmunien pakkaamoa

Juvalalla Viisalanmäessä toimiva leipomo ja kanala T&T Food Oy suunnittelee toiminnan laajentamista myös kananmunapakkaamoksi. Pakkaamolla halutaan vastata muun muassa kovenevaan kananmunien myyntikilpailuun.

Koululaisten kanakeitosta puuttuu kana

Koululaisille tarjottava lempeä kanakeitto ei ole enää vuosiin sisältänyt kanaa. Nyt sen raaka-aineeksi ei kelpaa edes broileri. Kanakeitossa kanan on korvannut kalkkuna.

Savon Sanomat: Suomessa wieninleikkeet tehdään usein possusta tai kalkkunasta

Itävallassa viranomaiset valvovat, että wieninleike on valmistettu oikein.

Entinen tv-kokki: Suomalaiset syyllistyvät jouluruuista

On outoa, että ihmiset syövät jouluna väkisin, vaikka pitäisi nauttia, sanoo Jukka Oresto. Perinteisiä jouluruokia saa muokata mieleisikseen.

Onko kinkulle vaihtoehtoa?

Suomalaiset syövät tänäkin jouluna kinkkua 1,2 kiloa per henkilö. Mutta voiko kinkkua joulupöydässä korvata millään?

Perinteiset jouluherkut käyvät kaupaksi

Joulu on vuoden vilkkainta aikaa kaupoille. Eniten ostetaan perinteisiä jouluherkkuja.

Kinkku on kunkku, jolla on kavereita

Kinkku ei ole joulupöydän yksinvaltias. Se saa seurakseen muita lihaherkkuja.

Obelixin herkku kelpaa joulupöytäänkin

Joulupöydän kunkkuna pidetään suomalaista possua. Jotkut ovat vaihtaneet kinkun kalkkunaan, mutta tuloaan tekee myös villisika.

Kalkkuna kirii kinkkua joulupöydässä

Perinteinen joulukinkku tekee tilaa kalkkunalle. Kilomääräisesti kinkkuja kuitenkin myydään vielä kalkkunoita enemmän.

Neljästä Yhdysvaltoihin matkalla olleesta lentokoneesta löytyi voileipiin piilotettuja neuloja

Kaikki koneet olivat lähteneet Amsterdamista ja kuuluvat Delta Air Linesille. Viime viikolla Deltan lento joutui palaamaan New Yorkiin, kun koneesta löydettiin outoja johtoja.

Kalkkunakuljetuksilla ei vieläkään selkeitä standardeja

Eviran kalkkunakuljetuksille antama ohjeistus ei määrittele yksityiskohtaisesti kuljetushäkkien kokoa. Kalkkunoita kuljetetaan teuraaksi ahtaissa oloissa.

Lapsikin osaa valmistaa kalkkunakastiketta

Kun kapustaan tarttuu nuorena, osaa ruokaa laittaa monipuolisesti vanhanakin. Kalkkunakastike on pikkukokille ja vanhemmallekin helppo perusohje toteuttaa. Pikkukokin mukana saa aikuinenkin innostua. Näin pikkukokki oppii vähitellen ruoanvalmistuksen niksit.

Munasta fileeksi - kalkkunakukon elämä

Amerikkalaisten joulupöydästä tuttu kalkkuna on löytynyt suomalaisista kylmäaltaista jo usean vuoden ajan. Urospuolinen kalkkuna tuottaa teurasikäisenä filettä ja siipipaloja yhteensä 7-10 kiloa, kun naaraskalkkuna yltää 6-9 kiloon. Kalkkunoita kasvaa noin 60 tilalla ja pääasiassa läntisessä Suomessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle