Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Xamkin Savonlinnan yksikkö.

Sähköinsinöörikoulutus pysyväksi osaksi Xamkin Savonlinnan tarjontaa – rehtori: "On varsin poikkeuksellista, että joku ei työllistyisi"

Sähköinsinöörejä koulutettiin aluksi kokeiluna ja kovan kysynnän vuoksi koulutus päätettiin ottaa pysyväksi osaksi Xamkin koulutuskattausta. Yritysyhteistyö nostaa myös työllistymismahdollisuuksia.

Lieke Suunnittelujen sovellus säästää rahaa rakennusalalla mahdollistamalla aina ajankohtaiset piirustukset.

Vanhat rakennuspiirustukset olivat johtaa kymppitonnien vahinkoon – uusi sovellus pitää rakentajat ajan tasalla muutoksista

Kajaanilaisen yrityksen kehittämä innovaatio pyrkii pitämään rakennuskohteen kaikki osapuolet ajan tasalla suunnitelmista. Työmailla puutteellinen tiedonkulku viivästyttää aikatauluja ja lisää kuluja. Uusi sovellus siirtääkin rakennuspaperit sähköiseen muotoon.

telttoja ja ihmisiä Kiasman aukiolla

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus pakolaispolitiikkaa vastaan jatkuu kolmatta päivää Helsingissä

Joukko turvapaikanhakijoita on osoittanut mieltään Helsingissä viikonlopun ajan. Mielenosoittajat ovat tyytymättömiä maahanmuuttoviraston tekemiin käännytyspäätöksiin.

Insinööriopiskelijoiden itsetekemä nelikopteri.

Tekniikan alalla tekeminen on sallittua – nelikopterit apuna joulupukkia etsimässä

Ilmassa leijailevat laitteet herättävät mielenkiintoa Lapin Ammattikorkeakoulussa Kemin Kosmoksessa.

Sähkösuunnittelija Henri Holappa työskentelee.

"Kaikki kivet ja kannot on käännettävä" – Nuorille haetaan tuhansia haamutyöpaikkoja

Pohjois-Suomessa kokeiltu ja nyt valtakunnalliseksi laajeneva hanke yrittää löytää 10 000 piilotyöpaikkaa, joita etsitään suoraan yrityksistä.

Jääkiekko yleiskuva

Ilves-legenda Kalle Havulinna on kuollut

Havulinna oli kuollessaan 91-vuotias.

Tommi Mäkinen

Tommi Mäkinen hakee kone- ja sähköinsinöörejä rallitehtaaseen

Tommi Mäkinen hakee yrityksensä nettisivuilla työntekijöitä vetämäänsä Toyotan rallitalliin. Tehdas tarjoaa kokoaikaista työtä, joka vaatii matkustamista ympäri maailmaa.

Sähköinsinööri tarkistaa vanhan rintamamiestalon sähköjohtoja.

Vanhassa talossa saattaa piillä hengenvaara – myyntiremontissa säästetään väärässä paikassa

Ilman sähkömiehen koulutusta saa vaihtaa lampun ja sulakkeen, mutta siihen kannattaa sähkölaitteitten kanssa säätäminen jättää. Sähkömiehet törmäävät mitä ihmeellisimpiin "maallikoiden" tekemiin sähköviritelmiin.

turvapaikanhakija, turvapaikka

Turvapaikanhakija: Teltassa nukkuminen ei ole ongelma, tapetuksi tai siepatuksi tuleminen on

Hazara-vähemmistöön kuuluva Shawkaf Ali Akbari sanoo lähteneensä kotimaastaan turvattomuuden takia. Hän sanoo, että hän ei ole kuullut aikoihin perheestään ja kotiseudulla sieppaajat vievät myös naisia ja lapsia. Suomessa hän haluaisi opiskella sähköinsinööriksi, mutta telttamajoitus kylmässä ei olisi ongelma.

Ensimmäinen Grovetron-robotti, Brox

Suomalainen Iron Man ampuu ohjusten sijaan kuminauhoja

Jani Lehtovirran seitsemäs robottipuku, Brox, on tähän asti näyttävin ja suurin. Sähköinsinööriopiskelija hurahti robottipukuihin jo lapsena. Miehen haaveissa on Broxin tarinan kertova elokuva ja yhä hienommat puvut.

Ihab Abdelrahman Julius Yego Tero Pitkämäki mitali

Lännen Media: Tero Pitkämäki mainostaa parannuskonstia, joka ei toimi

Tero Pitkämäen mukaan hänen pakaravammansa parani verisuoniterapian avulla. Fysiikan professorin mukaan koko laite on huuhaata.

Kai Paananen.

Pakotelistalla oleva Kai Paananen: "Ainut rikokseni on se, että tunnen venäläisiä"

Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut suomalainen liikemies kuvaa tilannetta absurdiksi. Paanasen omistaman SET Groupin rahoitus katkaistiin, ja yritys on joutunut aloittamaan yt-neuvottelut. Yhdysvallat ei ole antanut asiasta lisäperusteluita.

Tuomas Tihinen

Lentopallouransa lopettanut entinen maajoukkuepelaaja Tuomas Tihinen miettii jo valmentajaksi ryhtymistä

Tunteet nousivat pintaan Tampereen Isku-Volleyn Tuomas Tihiselle keskiviikkona Sastamalassa. Sähköinsinöörin työt ja tuleva perheenlisäys auttavat kaksinkertaista Suomen mestaria tarttumaan arkeen pelien loputtua.

Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Satyarthi vastustanut lapsityövoimaa vuosikymmeniä

Intialaisen Kailash Satyarthin järjestö on vapauttanut lukemattomia lapsia orjuudesta.

Sähkölinjalle kaatunut puu.

Juha Korpijärvi: Häiriötöntä sähköä, kyllä kiitos!

Sähkön käyttökatkoksista merkittävin osa, lähes 80 prosenttia, johtuu ilmastollisista syistä. Ainoastaan 10 prosenttia johtuu teknisistä vioista. Kuinka paljon rahaa kannattaa sijoittaa luotettavaan sähkönjakeluun? Tätä pohtii tiedepakinassaan tekniikan tohtori Juha Korpijärvi.

Hanna ja Oskari Kauhanen kuuntelevat radiota Kiuruvedellä 1920-luvulla.

Elävä arkisto: Ensimmäiset sanat eetteriin Tampereella 90 vuotta sitten

Säännöllinen suomenkielinen yleisradiotoiminta alkoi päivälleen 90 vuotta sitten Tampereella. Elävä arkisto on koonnut paketin radiohistoriamme alkusysäyksestä.

Dolby-äänentoiston isä on kuollut

Ray Dolbyn ura lähti nousukiitoon vuonna 1965 Lontooseen perustetun Dolby Laboratories -yrityksen ja samana vuonna kehitetyn kohinanvaimennusjärjestelmän myötä.

Mies katsoo vanhoja valokuvia näyttelyssä.

Nuorisoteatteri kasvatti monia näyttämöammattilaisia

Tampereella 50- ja 60-luvulla toimineen harrastajateatterin jäsenistä moni päätyi alalle ammattiin. Teatterin riveissä kokemusta hankkivat muun muassa näyttelijät Esko Roine ja Seela Sella, ohjaaja Matti Poskiparta ja koreografi Tarja Kankainen. Teatterin vaiheista on nyt julkaistu tuore historiikki ”Ruususen herääminen”.

Tietokonehiiren keksijä Douglas Engelbart käsissään hiiren yksi ensimmäisistä versioista.

Tietokonehiiren keksijä kuoli

Doug Engelbart oli itse asiassa niin paljon aikaansa edellä, että ei juuri päässyt hyötymään keksinnöstään taloudellisesti. Hiiren lisäksi hän oli mukana kehittämässä muun muassa internetin ja sähköpostin varhaisia versioita.

Auto kesäsateessa maantiellä.

Sata kilometriä Pirkanmaan teitä pimenee syksyllä

Pirkanmaalla käynnistyi vuosi sitten kokeilu, jolla vähennettiin maanteiden valaistusta hiljaisina aikoina. Muutamassa kokeilukunnassa valot sammuivat yöllä kello yhden ja neljän välillä. Kokeilu on saanut niin hyvää palautetta, että järjestely muuttuu pysyväksi.

Kaivosalalle aletaan kouluttaa insinöörejä

Kolmessa Pohjois-Suojen ammattikorkeakoulussa alkaa kaivosalalle suuntautuvien insinöörien koulutus vuonna 2013.

Libya valitsi uuden pääministerin

Libyassa on valittu uusi pääministeri. Virkaan ja väliaikaishallinnon johtoon astuu liikemies Abdel Rahim al-Kib, kertovat uutistoimistot. Pääministeristä äänestivät julkisesti väliaikaishallinnon jäsenet.

Työvoimapulainen Saksa etsii korkeakoulutettuja EU:n ulkopuolelta

Saksa toivoo houkuttelevansa maahan enemmän ulkomaista työvoimaa höllentämällä työlupasäädöksiä. Saksan hallituksen keskiviikkoisen päätöksen mukaan EU:n ulkopuolisten lääkäreiden sekä mekaniikka- ja sähköinsinöörien maahantuloa helpotetaan lakimuutoksella.

Valotaulut opastavat Kyrönsalmen kaksoissilloilla

Kyrönsalmen kaksoissiltojen liikenteenohjausjärjestelmä ei mikään pieni järjestelmä olekaan. Erilaisten ajojärjestelyjen varalta ohjaukseen tarvitaan monia valotauluja ja useita puomeja.

Metallinen ovenkahva antaa sähäkimmät sähköiskut.

Pakkanen saa aikaan kivuliaitakin sähköiskuja

Pipon tai keinokuituisen vaatteen riisuminen saa kuivassa pakkasilmassa aikaan rätinöitä. Sormiin napsahtavat sähköiskut johtuvat hankaussähköstä. Sähköiskun kivuliaisuutta voi vähentää koskemalla tavaroihin kämmenpohja edellä.

Lappia remontoi Kemin koulutiloja

Koulutuskuntayhtymä Lappia alkaa remontoida Kemissä sijaitsevia koulutilojaan kymmenellä miljoonalla eurolla. Noin neljännes rahoista käytetään sähköinsinööriopiskelijoiden laboratorion varustamiseen.

Kaarina Kunnari työhuoneessaan.

Testitoimistossa valot himmenevät luonnonvalon mukaan

Kauniaisten kaupungintalossa on vertailtu toukokuusta lähtien sähkönkulutusta kahdessa toimistohuoneessa. Toiseen huoneista on vaihdettu vanhojen loisteputkien tilalle tehokkaammat T5-putket, jotka myös himmenevät ja kirkastuvat ulkoa tulevan valon mukaan. Virkaintoinen liiketunnistin varmistaa, että valot eivät pala turhaan.

Opiskelijoita Oulun yliopiston luentosalissa.

Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta 50 vuotta

Tiedekunnan opetuksen ja sieltä valmistuneiden arkkitehtien ja diplomi-insinöörien merkitys on ollut suuri erityisesti Pohjois-Suomen kehittämisessä.

Keihäskomeetta Tero Pitkämäki - pähkinänkuoressa

Tero Pitkämäki oli jo Ateenan olympiakisoissa Suomen paras yleisurheilija ja niin hän oli myös Pekingin olympialaisissa. Tyylikäs ja edustava keihäänheittäjä on kantanut viime vuosina leijonanosan suomalaisen yleisurheilun menestyksestä.

Taustapeili - Tero Pitkämäki

Osakan yleisurheilun MM-kilpailuissa keihäänheiton maailmanmestaruuden voittanut Tero Pitkämäki oli Radio Suomen Taustapeili -ohjelman vieraana.

Pitkämäki aikoo ylittää 95 metriä

Pelkkä yhdeksänkymmenen metrin ylitys ja miesten keihään maailman ranking-listan kärkipaikka eivät enää riitä keihäänheittäjä Tero Pitkämäelle ensi kesänä. Hänen tavoitteensa on kiskaista Göteborgin EM-kisoista mitali ja mittauttaa kesän kuluessa 95 metrin heitto.