Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Geometrinen veistos voitti Pohjoismaiset jäänveistokisat

Voittajateos syntyi saksalais-suomalaisena yhteistyönä.

Iisalmeen valmistuu tänä syksynä valotaideteos

Espanjalainen taiteilija hyödyntää teoksissaan neonväreissä hehkuvia valokaapeleita.

Saimaannorpan kelluvilla keinopesillä varaudutaan jäättömään tulevaisuuteen – "Pyrimme opettamaan emolle, että tässä olisi hyvä pesä"

Tänä talvena Saimaalle on viety iglumaisia, aiempaa geometrisempiä ja pajupunoksesta tehtyjä norpan pesäpönttöjä.

Planck-satelliitti sai arvostetun Gruber-palkinnon – kehittäjien joukossa suomalaisia

Satelliitin avulla pystytään arvioimaan ennennäkemättömän tarkasti maailmankaikkeuden syntyä, ikää, ainekoostumusta ja geometriaa.

Tätä toisen ulottuvuuden taikamaailmaa ei meinaa tunnistaa kulttuuriareenaksi: "Jengi ihmetteli, että mitäs ihmettä"

Flowers of Life -ryhmä luo teoksia valofestivaaleista elektronisen musiikin tapahtumiin.

Pentti Tulla maalasi geometristä taidetta – muistonäyttely Kemijärvellä

Taidemaalari ja läänintaiteilija Pentti Tulla (1937-1988) tunnetaan kolmisakaraisista kuvioista, pienistä palloista ja neliöistä.

Mikä matematiikan numero sinulla pitäisi olla lukion päättötodistuksessa? Katso lista

Matematiikan osaamisen tasoa arvioiva malli on karkea ja suuntaa-antava.

"Sellainen köyhän miehen moottoritie" – 5-tie levenee Mikkelin pohjoispuolella 4-kaistaiseksi

Yksi Suomen lähivuosien suurimmista tiehankkeista, 5-tie Mikkelistä Juvalle maksaa 121 miljoonaa euroa. Kokonaan uutta tietä syntyy 24 kilometriä.

Suomalaismies kamppailee mitalista Saksan taivaalla – paalupaikalta kohti EM-kultaa

Suomea edustava Lassi Nurila lähtee karsintojen jälkeen ykköspaikalta lennokkien Euroopan mestaruuskisoissa Saksassa. Nurila johtaa radio-ohjattavien taitolennokkien kilpailua välierien jälkeen. Karsinta loppukilpailuun alkaa perjantaina.

Mitä ihminen tekee sinillä ja kosinilla – paitsi kompastuu niihin yläkoulussa?

Matematiikassa parasta on oivaltaminen, sanotaan, mutta entä sitten, jos trigonometriset funktiot ovat käsittämättömiä eikä valaistumista koskaan koe? Yläkouluissa istuu melko monta murrosikäistä, joille sinit ja kosinit ovat lähinnä painajaisten pikkuotuksia.

Koulukorjaamon opettaja: "Eniten epäilyttää se, ettei pidetä kokeita"

Ylen Koulukorjaamo-sarjassa opettaja Olli Karkkulainen ryhtyy opettamaan lukiolaisille matematiikkaa uuden yksilöllisen mallin mukaan. Miten se onnistuu 36 oppilaan ryhmässä, kun opettaja ei enää opeta kaikille samoja asioita yhtä aikaa?

Babylonialaisten astronomiaan yllettiin Euroopassa vasta 1 400 vuotta myöhemmin

Saksalaisen tutkijan pitkä sitoutuminen nuolenpäätaulujen salaisuuksiin osoitti, että taivaita tarkkailleet babylonialaiset osasivat matematiikkaa ja geometriaa aivan ainutlaatuisella tavalla.

Matematiikanopettajasta tuli taiteilija – Eläkkeellä voi alkaa kokonaan uusi elämä

Eläkkeelle jäämisen myötä ikaalilaiselle matematiikanopettajalle Pertti Ahoselle koitti uusi elämä, kun väreistä energiansa saava mies ryhtyi taiteilijaksi. Ateljeetyöskentely täyttää päivät, mutta välillä pitää muistaa vain istua ja ihmetellä.

Tuleeko ihmisestä elävä, hengittävä kone? Biohakkeroinnissa teknologia toimii kehon jatkeena

Biohakkeroinnin avulla mitataan ihmisen kehoa ja parannetaan sen suorituskykyä. Samalla biohakkeroinnin liepeillä käydään filosofista pohdiskelua siitä, millaista on ihmisen ja koneen välinen yhteistyö ja mihin se voi johtaa. Biohakkeroinnin suosio on kasvanut viime aikoina Suomessakin.

Jokiniemen kesäkaivaukset päättyivät – kauden kruunasi harvinainen kivikirves

Vantaan Jokiniemen kivikautiselta asuinalueelta löytyi tänä kesänä monipuolista ja kiinnostavaa esineistöä.

Aarteenetsintä: Juhla

Juhla -lasin muodot perustuvat geometriaan

Uudet tablettisovellukset mullistavat peruskouluopetusta – pelejä, videoita, tehtäviä ja yhteisöllisyyttä

Joensuulaisopettajat ovat kehittäneet tabletille sovelluksen, jonka tarkoituksena on saada lapset innostumaan oppimisesta. Tekniikan kanssa tuskaileville ja sählääville opettajille on tarjolla helppokäyttöisyyttä.

Retroilu ei tunne ikärajoja

Yleisimmin retro-käsitettä käytetään 60- ja 70-luvun tuotteista. Retrobuumi alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten, eikä se näytä hiipuvan.

”Oli aihe mikä tahansa, saan aina tungettua hevosen siihen”

20-vuotiaan Ida Hoskarin realistiset ja yksityiskohtaiset piirrokset kohtaavat hänen isoisänsä, kemiläistaiteilija Toivo Hoskarin voimakasväriset, geometriset ja abstraktit maalaukset Kemin kaupunginkirjaston näyttelyssä.

Poliisi pyytää tietoja Espoossa kadonneesta Daniel Takacsista

Nuori mies katosi Espoossa tiistaina 13. tammikuuta.

Pieniä muutoksia talvinopeusrajoituksiin

Talvinopeusrajoitukset otetaan Uudellamaalla käyttöön keskiviikkona ja torstaina. Rajoituksissa noudatetaan viimevuotista käytäntöä pienin muutoksin.

Geometrian teoriat heräävät henkiin virkkaamalla

Matemaattisia lainalaisuuksia ei aina tarvitse ilmaista numeroilla, vaan niistä voi kertoa vaikkapa perinteisen käsityötekniikan avulla. Latvian Riiassa virkkaamisen lähtökohdat ulottuvat aina Einsteinin suhteellisuusteoriaan asti.

Kolmiulotteiset liikennemerkit kokeiluun Uudellamaalla

Tien pintaan kaiverrettavia liikennemerkkejä kokeillaan Uudenmaan moottoritierampeilla vuoden verran, minkä jälkeen harkitaan laajennetaanko menetelmä koko maahan.

Board of Education curriculum plans favour the outdoors

A new basis for elementary school education curricula is currently being drafted, and at least one Counsellor says that learning in nature would be suitable for many subjects.

Muistatko vielä Kössi Kengurun? Tekijä kertoo, miten animaatio syntyi

Animaationtekijä Heikki Prepula ehti tehdä urallaan kolmisenkymmentä elokuvaa. Näistä muistetaan muun muasssa Kössi Kenguru ja Paapero -animaatiot.

Mies suosii selkeitä ja massiivisia koruja

Korunkäyttäjä voi olla tyyliltään esimerkiksi itsenäinen, turvallisuusmielinen tai egoistinen. Korusuunnittelussa korostuvat nykyisin 3D-suunnittelu ja käyttäjän toiveiden kartoittaminen.

Yhdysvaltalaistaiteilija kuvittaa rannat haravalla – video

Erään sanfranciscolaisen taiteilijan teoksia ei näe museoissa, eivätkä ne säily kovin pitkään. Silti ne ovat useimpien katsojien mielestä harvinaisen vaikuttavia.

Timo Tossavainen: Onko tietokoneille käyttöä matematiikan oppitunneilla?

Matematiikka ja tietokoneet liitetään usein toisiinsa. Totta onkin, että tietokone on alun perin kehitetty laskentatyökaluksi ja monet tietokoneiden kehittäjistä ovat olleet matemaatikkoja. Näin ollen on luonnollista ajatella, että tietokoneista olisi erityisen paljon hyötyä matematiikan opiskelussa, kirjoittaa Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Timo Tossavainen.

Loton päävoiton saa varmasti yhdellä keinolla

Lottopotin voittamisen todennäköisyys on aina yhden suhde noin 15 miljoonaan. Jos siis yhdellä lottokierroksella täyttäisi yli 15 miljoonaa riviä ja jokaisessa rivissä olisi eri numerosarja, lottovoitto olisi taattu. Seitsemän miljoonan potista jäisi voittaja tosin aika paljon miinukselle.

Tilastokeskuksen Oulun toimipisteen lakkauttamista puolletaan

Tilastokeskus on toukokuusta lähtien käynyt yt-neuvotteluja kaikkien neljän alueellisen toimipisteensä lakkauttamisesta Oulussa, Tampereella, Seinäjoella ja Turussa ensi vuoden alussa. Alueellistamisen koordinaatioryhmä ei vastusta suunnitelmaa.

Taitolennokkien MM-kisoissa ratkaisee taito, ei lennokki

Kälviäläinen Lassi Nurila kisaa perjantaina taitolennokkien MM-kisoissa Etelä-Afrikassa semifinaalissa. Nurila on Pohjoismaiden ainoa edustaja. Kisaolojen eroja kotikontuihin mies ei pidä merkittävänä eikä koneissakaan ole suuria eroja. Lennokkia lennättää taito ja erot syntyvät piloteista.

Transport Agency cool on higher speed limits

Experts at the Finnish Transport Agency do not believe raising speed limits on Finnish roads would bring significant safety benefits. Their view contrasts with a majority of MPs on parliaments Transport committee, who want to see an increase of 10km/h.

Matikkatutkimukset ristiriitaisia - mihin sinä tarvitset matematiikkaa?

Suomalaiset yhdeksäsluokkalaiset loistavat kansainvälisessä Pisa-tutkimuksessa, mutta esimerkiksi opetushallituksen raportti näyttää toista. Pojat saavuttivat vaaditut matematiiikan taidot useammin kuin tytöt. Mitä ajattelet näistä matikkatesteistä? Mistä matemaattinen osaaminen oikeastaan kertoo?

Nuorten matematiikan taidot vaihtelevat testi testiltä - Pisa ei kerro koko totuutta

Suomalaiset yhdeksäsluokkalaiset loistavat kansainvälisessä Pisa-tutkimuksessa, mutta esimerkiksi opetushallituksen raportti näyttää toista. Pojat saavuttivat vaaditut matematiiikan taidot useammin kuin tytöt.

Geometria 1

Trigonometriaa, avaruusgeometriaa ja Pythagoraan lause.

Geometria 2

Tutkii kuvioita, kappaleita ja niiden ominaisuuksia.

Kaukosen silta sai rahoituksen

Kittilän Kaukoseen rakennetaan uusi maantiesilta. Liikenne- ja viestintäministeriö on tiistaina myöntänyt 10 miljoonaa euroa Kaukosen sillan rakentamiseen tiejärjestelyineen erillishankkeena. Sillan rakentaminen aloitetaan jo tämän vuoden syksyllä.

Valajat toivovat poliitikkojen keksivän vaihtoehdon "valuvialle"

Kun osinkoveromalli mättää tai kehysriihen tulos ei tyydytä, niistä löydetään "valuvika". Ammattivalaja toivoisi poliittiseen puheeseen toisenlaisia vertauksia epäonnistumiselle.

Teemu Muurimäen muotivinkit kevääseen: Isoja röyhelöitä, mustavalkoista, kukkia

Maailman muotitaloissa työskennellyt huippusuunnittelija Teemu Muurimäki palaa kymmenen vuoden jälkeen takaisin Suomeen.

Poriin suunnitellaan taas uutta katutaideteosta

Poriin halutaan jälleen lisää maailmalla tunnettujen taiteilijoiden katutaideteoksia. Taidemuseo neuvottelee näyttelyn museossa avaavan Felice Varinin kanssa uuden teoksen toteuttamisesta kaupunkikeskustaan.

Vuoden luontokuva syntyi kotikeittiössä

Voittoisia luontokuvia ei aina napata keskellä korpea kuvauskojusta tuntien odottelemisen jälkeen. Vuoden luontokuvaan 2012 tallentuivat kauniit jääkiteet keittiön ikkunasta.

Kalliolla hurja nousu Sepangin kisassa

Mika Kallio nousi alun kolarisuman jälkeen sijalta 29 seitsemänneksi Malesiassa.

Aineen taidemuseolle huomattava taidelahjoitus

Merkittävän suomalaisen modernistin, Paavo Kauramäen laajasta tuotannosta saatiin Tornioon edustava parinkymmenen teoksen otos. Perikunta tarjosi töitä vain Kiasmalle, Espoon modernin taiteen museolle ja Aineelle.

Renessanssiaukiosta idea tarjoiluastiaan

Teollinen muotoilija ja arkkitehti Pekka Harni sai idean vinoneliön muotoiseen tarjoiluastiaan renessanssiajan kaupunkiaukiosta.

Kuvasarja: Suomalaiset pelkäävät yksin ja yhdessä

Tilalla ja ympäristöllä on selvä vaikutus pelon syntymiseen. Pelkoon vaikuttavat tekijät eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä: toisia pelottavat autiot tilat, toisia väenpaljous. Kuvasarja esittelee Helsingin pelon paikkoja.

Kiinan terrakotta-armeijaan kaivettiin uusia sotilaita

Löytöjen kirkkaat värit yllättivät tutkijat.

Kampaajalegenda Vidal Sassoon kuoli

Uuden polkkatukan luojana tunnettu 84-vuotias kampaaja menehtyi kotonaan Yhdysvalloissa. Vidal Sassoonin nimi tunnetaan maailmanlaajuisesti myös hiustenhoitotuotteista.

Endurotähti Juha Salminen vaihtaa luokkaa

Juha Salminen, jonka urheilutoimittajat valitsivat maanantaina vuoden parhaaksi moottoripyöräilijäksi, jatkaa endurouraansa E2-luokassa. Viime vuonna hän ajoi mestariksi E1-luokassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle