Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Forssalainen Jospak keräsi 3,5 miljoonaa euroa osakeannilla

Vuokapakkauksia valmistava Jospakin tavoitteena on olla johtava kiertotalouden edelläkävijä elintarvikepakkauksien tuottajana.

Aaltopuuteknologiaa hyödyntävä yritys kasvaa harppauksin: aloittaa massatuotannon ja palkkaa 30 työntekijää

Seuraavaksi Aalto Haitek etsii kansainvälisiltä markkinoilta lisenssitoimijoita, jotka voisivat valmistaa yrityksen tuotteita ulkomailla.

Pieniä ydinvoimaloita tehdään kohta sarjatuotantona – ydinreaktori voi tulla vaikka kaupungin kupeeseen

Ensimmäiset pienet ydinreaktorit ovat jo käytössä. Kiinnostus on herännyt Suomessakin.

Mullistava suomalainen aurinkokenno voi tuottaa sähköä jopa talvipäivänä – Tehdasvalmistus olisi mahdollista, vain valmistaja puuttuu

Aalto-yliopistossa kehitetyt aurinkokennot selviytyivät ehjänä tehdasrobottien käsittelyssä.

Roope Mokan kolumni: Uudet teknologiat luovat ensin tuhoa ja eriarvoisuutta – tarvitaan uusi Maailmanpankki, YK ja EU

Vasta uusien instituutioiden syntymisen jälkeen uudet teknologiat alkavat hyödyttää muitakin kuin niiden harvalukuisia omistajia, kirjoittaa tulevaisuudentutkija Roope Mokka.

Huijaavatko koot S, M, L, XL? Massatuotantoon turtunut kuluttaja unelmoi sopivista vaatteista – avuksi tarjotaan 3D-skanneria

Verkkokauppa houkuttelee tilaamaan vaatteita ilman sovitusta, eikä oikean koon arviointi osu kotisohvalta aina kohdilleen. Suomalaisyritykset etsivät ratkaisua omasta kännykästä tai 3D-skannerista.

Tutkija: 3D-kotitulostus jää harrastelijoiden puuhasteluksi

Tutkija Roy Björkstrand Aalto-yliopistosta arvioi, että suuret toiveet 3D-kotitulostuksen mahdollisuuksista eivät näytä täyttyvän.

Autoilijat haluavat värikkäät renkaat alle: "Eivät tiedä niihin liittyvistä ongelmista"

Vihreät renkaat näyttävät auton alla upeilta näyttelyhallissa. Nokian Renkaat on valmistanut sellaisia jo testimielessä. Asiakkaiden käyttöön niitä ei vielä luvata, sillä ulkonäkö on katoavaista.

Finnish startup aims to make the world a quieter place

One of the biggest stereotypes about Finns is that they truly appreciate silence. A Finnish startup tech firm aims to export the sweet, blissful stuff in the form of active noise-reducing earplugs - and the world seems to be listening.

THL mukana A2 Turvattomuus-illassa: Huhujen tilalle haetaan tietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koordinoima Yhtäköyttä-hanke on mukana etsimässä vastauksia A2 Turvattomuus-illassa esille nouseviin kysymyksiin. Joukkoistamalla etsittävät vastaukset perustuvat tutkimustuloksiin.

Salon vaihtoehdot: Koetuotanto, Nokia-brändi tai pois kulutuselektroniikasta

Markkinoilla ja ay-väen piirissä liikkuvien huhujen mukaan Salon kännykkätehtaiden suojiin olisi tulossa lähiaikoina uusi laitevalmistaja. Tunnettu Nokia-tutkija Jyrki Ali-Yrkkö ei usko uuteen elektroniikan massatuotantoon Salossa, mutta muitakin mahdollisuuksia on.

"Jos arvostat maljakkoasi, älä laita sitä astianpesukoneeseen"

Maljakko on 1950-luvulta, sarjatuotantoa, joskin arvostetun suomalaisen lasitaiteilijan käsialaa ja Riihimäellä valmistettu. Sitä on käytetty ahkerasti, mutta voi sentään. Kukat ovat jättäneet jälkensä. Älä laita maljakkoa ainakaan astianpesukoneeseen, sanoo asiantuntija.

Lasitaiteilija Helena Tynell on kuollut

Modernin suomalaisen lasin pioneereihin kuulunut Helena Tynell on kuollut. Hän oli 97-vuotias.

Laivanrakennuksessa otetaan oppia kännyköistä ja autoista

Autotehtaiden ja kännykänvalmistajien sarjatuotanto-oppeja hyödynnetään myös laivanrakennuksessa. Kaarinalaisyrityksessä uskotaan, että digitalisaatio mullistaa laivanrakennuksen.

Helsingin kaduilla rullaa kohta upouusia raitiovaunuja

Uusi Artic-raitiovaunu on kerännyt koekäyttäjiltä kiitosta. Kaikkiaan Suomessa valmistettuja vaunuja nähdään Helsingin kaduilla 40 kappaletta.

Suomalainen aurinkokenno teki maailmanennätyksen – markkinoille vielä vuosien matka

Aalto-yliopiston laboratoriossa syntynyt kenno on rutkasti tehdasvalmisteisia aurinkopaneeleja tehokkaampi. Ennen menestystä sen pitää osoittautua massatuotantoon sopivaksi ja päihittää kilpailijat myös muissa kennokategorioissa.

Rovaniemellä tehdyn lentokoneen ensiesiintyminen lauantaina – sarjatuotanto jo käynnissä

Rovaniemellä suunniteltu ja rakennettu kaksipaikkainen lentokone lentää ensimmäisen julkisen lentonsa yleisön edessä lauantaina. Lentokoneen lupaprosessi käynnistyi tällä viikolla, kun Euroopan lentoturvallisuusviraston tarkastaja kävi Rovaniemellä tutustumassa koneyhtiön tuotanto-organisaatioon.

Seppä kilpailee taidolla, ei tehokkuudella – katso kuinka taotaan veitsi

Vaikka tekniikka kehittyy, sepän käsityötaidoille on yhä kysyntää. Hollolalainen Jukka Liukkonen harrastaa takomista kotipihallaan, mutta toivoo, että tulevaisuudessa touhulla saisi tienattua edes osan elannosta.

Englannista löytyi uudenkarhea rahakätkö tuhannen vuoden takaa

Harrastaja-arkeologien löytämä tuhansien hopeakolikoiden kätkö on aikakautensa merkittävimpiä löytöjä. Tutkijat yrittävät selvittää, miksi rahoja ei koskaan pantu kiertoon, vaan ne päätyivät ämpärissä mullan alle.

Tässäkö ratkaisu pääkaupunkiseudun asuntopulaan?

Helsinkiläisen arkkitehtiopiskelijan visio on pieni, omalle pihalle sijoitettava omakotitalo. Ensimmäinen mallikappale on juuri asennettu Vantaalle. Sen valmistumisen jälkeen on tarkoitus aloittaa massatuotanto.

Roboteista kattokruunuihin – Designmuseo esittelee keramiikkataidetta

Designmuseossa avautuu perjantaina laaja keramiikkataiteen näyttely. Keramiikka on esillä yllättävissä muodoissa. Muotoilijoiden ja taiteilijoiden teokset vaihtelevat huoneen kokoisesta hullusta laboratoriosta veikeisiin pikku robotteihin.

Transtech hioo Helsingin ratikkaa sarjatuotantoon

Transtech on käynnistänyt raitiovaunutuotannon seuraavan askeleen Kajaanin Otanmäessä. Kahta nollasarjan vaunua on koeajettu Helsingissä noin puoli vuotta. Nyt toinen vaunu on viety Saksaan uusiin koeajoihin. Vientiponnisteluilla haetaan uusia markkinoita ja hiotaan vaunua sarjatuotantoon.

Dosentti: Informaatiosodankäynti korostunut – "sanasta tullut taisteluväline"

Ensimmäisen maailmansodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi sata vuotta. Helsingin yliopiston dosentti Lasse Laaksonen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että sotaa käydään nykypäivänä resursseista, eikä niinkään maapinta-alasta.

Oikeutta eläimille: Seurantakuvat kertovat huonojen olojen jatkuvan turkistarhoilla

Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut uusia kuvia pedersöreläiseltä turkistarhalta. Tarhalla on käyty kuvaamassa neljänä vuonna. Kuvat kertovat yhdistyksen mukaan eläinten pahoinvoinnin jatkuvan. Yhdistys ajaakin edelleen turkistarhauksen kieltämistä.

Kiinassa tulostetaan taloja 3D-printterilllä – katso video

Talojen raaka-aineena käytetään sementtiä ja rakennusjätettä.

Veneala kääntymässä myötäiseen – vienti Venäjälle virkoamassa

Helsingin venemessut käynnistyivät toiveikkaissa tunnelmissa. Alan pitkä laskusuhdanne vaikuttaa helpottavan, ja näytteilleasettajia on paikan päällä ennätysmäärä. Sarjatuotanto on alalla vähentynyt – nyt veneitä värittävät asiakkaiden toiveet.

Renesas löysi ostajan Yhdysvalloista

Yhdysvaltalainen viestintäteknologian suuryritys Broadcom ostaa Oulussa lopetettavaksi aiotun Renesasin toimintoja ja tuotteita. Kauppahinnaksi on ilmoitettu 164 miljoonaa dollaria, jolla Broadcom saa haltuunsa muun muassa sarjatuotantoon valmiin modeemiratkaisun.

Sähköautojen valmistuksessa mutkia matkassa

Outokummussa esiteltiin keväällä sähköpakettiauto, jonka varalle on laadittu suuria suunnitelmia. Sarjatuotantoa ei ole kuitenkaan toistaiseksi aloitettu. Ensimmäisen sähköpakettiauton kanssa on ollut ongelmia, joita ratkotaan parhaillaan.

Kainaloon tuikattava testosteroni ei tartu kumppaniin

Orion Pharma aloittaa testosteronigeelin massatuotannon Turussa ensi kesänä. Testosteronivalmisteiden kysyntä kasvaa koko ajan.

Huumorikeramiikalla tienaamisesta on leikki kaukana

Savi soveltuu mainiosti erilaisilla hahmoilla leikittelyyn. Sarjatuotannon sijaan savipaja tekisi mielellään uniikkiesineitä ja vaikka humoristista keramiikkaa. Suomalaiset eivät kuitenkaan ole oikein oivaltaneet keramiikkaa sisustuksen rikastuttajana. Humoristisilla töillä ei juuri tee elantoa.

Suuret suunnitelmat Outokummussa: sähköautoja sarjatuotantona

Sähköautojen sarjatuotantoa käynnistetään Outokummussa. Paikallisen yrityksen tavoitteena on muuttaa polttomoottorilla toimivia pakettiautoja sähkökäyttöisiksi nelisenkymmentä vuodessa. Ajoneuvot soveltuvat erityisesti jakelu- ja huoltokäyttöön taajamissa.

Amerikkalaisteini kehitti ydinreaktorin vanhempiensa autotallissa

Pienen ydinreaktorin on määrä olla valmis sarjatuotantoon viiden vuoden kuluessa.

Omituiset toiveet työllistävät tossutehtaalla

Vesannon tohvelitehtaan työntekijät elättävät itsensä toteuttamalla mitä erikoisempia tossutoiveita. Tuunattujen tohvelien valmistuksessa on koeteltu myös hyvän maun rajoja.

Swan-veneet purjehtivat Suomen Joutsenelle

Suomen tunnetuin venebrändi syntyi aikoinaan radikaaleista ideoista, mutta edustaa nykyään klassista ja arvostettua erikoisosaamista. Swanien historia ja nykypäivä on elokuussa esillä Turussa.

Suomalaiset aaltovoimakeksinnöt läpimurron kynnyksellä

Kehittäjät yrittävät todistaa voimaloiden toimivuuden kesän suurtesteissä. Tekesin teknologia-asiantuntija luottaa teknologiaan ja toivoo vahvaa kasvua aaltoenergiamarkkinoilta. Keksijät muistuttavat, että sarjatuotantoon on vielä matkaa.

Kouvolasta availlaan ovia Venäjän autoteollisuuteen

Suomalaisten alihankintayritysten tekninen laatu riittää, mutta yritysten pitäisi siirtyä piensarjoista sarjatuotantoon pärjätäkseen kilpailussa.

Muotoilusta haetaan uutta potkua pohjalaisverstaille

Etelä-Pohjanmaalla etsitään perinteisille puu- ja metalliverstaille uutta potkua muotoilun avulla. Esimerkiksi Ähtärissä rakentuu suomalais-japanilaisen Naoto Niidomen suunnittelema kevytrakenteinen Maja. Sitä kaavaillaan sarjatuotantoon.

Aurinkokeräimet herättävät kiinnostusta

Aurinkokeräimien valmistuksen viime syksynä aloittanut joensuulainen PolarSol herättää kiinnostusta. Yhtiö harkitsee tuotannon laajentamista kysynnän vuoksi.

Tuulivoimaloiden siipien valmistus alkoi Pietarsaaressa

Teollisuuden komponentteja valmistava NCE on aloittanut tuulivoimaloiden siipien valmistuksen Pietarsaaressa. Kaupungissa valmistetaan kesän mittaan neljä lapaa, joista kolme päätyy tuulivoimalaan Vaasan Sundomiin, ja yksi koekäyttöön Saksaan.

Tuulivoimaloiden propelleja valmistetaan Pietarsaaressa

Pietarsaaressa aloitetaan tuulivoimaloiden propellien valmistus. Aluksi propelleja valmistetaan kaksikymmentä kappaletta, joista ensimmäiset asennetaan Sundomiin kohoavaan tuulivoimapuistoon.

Airbus-kuljetuskoneen tilaajat laittoivat nimet paperiin

Airbusin A400M-kuljetuskoneen tilaussopimuksen muutokset allekirjoitettiin torstaina, kertoo Airbus Military. Euroopan suurin sotilasteknologiaprojekti on ylittänyt kustannusarvionsa yli viidellä miljardilla eurolla.

Airbusin kuljetuskone saa lisärahaa

Airbusin A400M-kuljetuskoneen lisärahoituksesta on sovittu, Airbus Military kertoi keskiviikkona. Konetta hankkivat maat allekirjoittavat lopullisen tilaussopimuksen torstaina. Euroopan suurin sotilasteknologiaprojekti on ylittänyt kustannusarvionsa yli viidellä miljardilla eurolla.

Maatilat valaistaan tulevaisuudessa lannalla

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitettävä pienbiovoimala hyödyntää sähkön ja lämmön tuotannossa muun muassa lannasta saatavaa biokaasua.

Kokkola pyrkii sähköautomarkkinoille

Kokkolassa kerätään kymmenen miljoonan euron pääomaa sähköauton prototyypin valmistamiseksi. Mahdollinen sarjatuotanto siirtyisi todennäköisesti ulkomaille. Keski-Pohjanmaalla on tehty laaja selvitys paikallisen osaamisen tarjoamisesta sähköautoteollisuudelle.

Kaj Franckin näyttely Suomen Lasimuseossa

Tuore näyttely tuo esille klassikkomuotoilijan vähemmälle huomiolle jäänyttä puolta ikuisena kokeilijana, taidokkaana koloristina ja vapaana lasitaiteilijana. Näyttely on osa taiteilijan 100-vuotisjuhlallisuuksia, ja siihen on saatu esineistöä liikemies Kyösti Kakkosen kokoelmista.

Fisker Karman sarjatuotanto käynnistyy viimein

Amerikkalaisen Fisker Karman luksussähköauton valmistus on viimein käynnistymässä Uudessakaupungissa. Tehdas hakee parhaillaan kymmeniä alumiinihitsaajia ja hitsaajiksi koulutettavia. Valmet Automotive avaa myös suunnitteluyksikön Delawaren osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Ekovaatteet syntyvät kirpputorilöydöistä

Kun yhdistää kierrätyksen ja suunnittelun, niin lopputuloksena on resign-tuote. Netta Kervinen on nuori vaatesuunnittelija, joka tekee ja suunnittelee ekologisia vaatteita.

Aurinkoenergian varastointiin kaivataan ratkaisuja

Aurinkoenergian tehokkaampaan hyödyntämiseen tarvitaan uusia teknologisia ratkaisuja. Esimerkiksi kennojen massatuotantoa ja aurinkoenergian varastointia täytyisi vielä kehittää, arvioi kehitysjohtaja Juha Kauppinen Miktechistä.

Patrialle iso kranaatinheitintilaus

Patria on allekirjoittanut belgialaisyrityksen kanssa aiesopimuksen Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän toimittamisesta Yhdysvaltoihin. Järjestelmän tuotekehitys tehdään Sastamalassa ja sarjatuotanto pääasiassa Hämeenlinnassa.

Bella tuo markkinoille hybridiveneen

Kuopiolainen Bella-Veneet tuo ensi vuonna markkinoille Suomen ensimmäisen sarjatuotantona valmistetun hybridiveneen. Sähköllä ja dieselillä kulkevan veneen koeajot pyritään käynnistämään toukokuussa ja myyntiin vene saataneen syksyllä 2011.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle