Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa näkyy Helsingin uusi lastensairaala.

Sydänsairaita lapsia saatetaan siirtää leikattavaksi Suomesta ulkomaille – viime käden ratkaisu Uuden lastensairaalan kriisiin

Sairaaloista Göteborgista ja Kööpenhaminasta on näytetty ”varovaisesti vihreää valoa” sille, että niissä voitaisiin hoitaa Suomesta saapuvia potilaita, kerrotaan HUSista.

Virkattu turvalonkero vauvan sairaalasängyssä lasten ja nuorten klinikalla Tayksissa.

TYKSiin perustetaan kaksi uutta vastasyntyneiden tehohoitopaikkaa – tarkoitus helpottaa pääkaupunkiseudun riskisynnyttäjien ruuhkaa

HUSin riskisynnyttäjiä siirretään pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. TYKSin lisäksi potilaita siirrettäisiin Tampereelle TAYSiin.

Mies ja nainen istuvat sohvalla vierekkäin.

Linnassa juhlii tänä vuonna paljon ensikertalaisia – sairaanhoitaja Helena Pohjolainen joutui odottamaan omaa suurta hetkeään yli vuoden

Jyväskyläläinen Helena Pohjolainen on työskennellyt 33 vuotta teho-osastolla. Hän sai kutsun Linnan juhliin jo viime vuonna, mutta juhlat jouduttiin perumaan. Tänä vuonna tuli uusi kutsu.

Naurava Rauha Lintervo piirtää paperille pöydän ääressä.

10-vuotias Rauha Lintervo syntyi pienempänä kuin maitotölkki – vain puolet yhtä pienistä keskosista jää henkiin

Kun Rauha Lintervo syntyi, eloonjäämisen todennäköisyydeksi arvioitiin 50 prosenttia. Nyt hänestä on tullut piirtämistä rakastava koululainen. Yhä useampi pikkukeskosena syntynyt selviää.

Kuvakollaasi, jossa oikealla Tehyn jäsen Kim Berg, keskellä Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja oikealla Tehyn jäsen Kirsi Lehtimäki.

Whatsapp-potkut olivat viimeinen niitti – tehyläiset kertovat pelolla johtamisesta järjestössä ja arvostelevat teho-osastojen käyttöä lakkoaseena

Ylen haastattelemien ay-aktiivien mukaan Tehyssä vallitsee vaikenemisen kulttuuri, ja toisinajattelijat yritetään vaientaa. Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei kommentoi väitteitä kiireisiin vedoten.

TYKS

Koronaa sairastavia potilaita tullut TYKS:iin hoitoon aiempaa enemmän – harva kuitenkaan hoidossa ensisijaisesti koronan takia

Sairaanhoitopiirin johtajan Mikko Pietilän mukaan koronan aiheuttama tauti on pääosalla aiempaa lievempi.

Taapero Uuden lastensairaalan Vuori-osastolla sateisena päivänä.

Kun koskaan ei tiedä milloin leikkaus tehdään – Hanna Käyhkö kertoo, mitä jatkuva lähtövalmius Uuteen lastensairaalaan taaperon kanssa on

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt itse ilmoituksen aluehallintovirastolle lasten tehohoidon kriittisestä tilasta. Taustalla on hoitajapula.

Markku Mäkijärvi ja päiväkirjansa.

Suomen terveydenhuollon kantokyky on ollut vaarassa monta kertaa koronapandemian aikana, sanoo HUSin Markku Mäkijärvi

Korona-aikana suomalaiset ovat saaneet seurata ristiriitaisia ohjeita ja sekavaa viestintää. Rajoitukset olivat kovia, mutta HUSin Markku Mäkijärven mukaan tehdyt ratkaisut pääosin oikeita.

Uusi Lastensairaala ilmakuva, Helsinki

HUS: Queues cause 'critical' conditions at New Children's Hospital ICU

The facility treats children from across Finland, some of whom have been waiting for heart surgery for more than the legal limit of 180 days.

Virkattu turvalonkero vauvan sairaalasängyssä lasten ja nuorten klinikalla Tayksissa.

Yli 50 lasta on odottanut sydänleikkausta laittoman pitkään – tehohoidon tilanne Uudessa lastensairaalassa on kriittinen

Esimerkiksi lasten sydänleikkausjono on selvästi pidempi kuin tavallisesti, ja kymmenet lapset ovat joutuneet odottamaan leikkausta yli puoli vuotta.

Lääkäri Matti Reinikainen.

Tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvussa – teho-osastojen kantokyvystä ei kuitenkaan ole huolta

Koronavirusta on runsaasti liikkeellä Suomessa. Tehohoidossa olevista potilaista aiempaa suurempi osuus kuolee, mutta tehohoidon professori suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

Tiia Virta katsoo kameraan ja hymyilee.

Tehohoitaja piti videopäiväkirjaa arjestaan – työtä leimaa kiire, eikä se hänen mielestään häviä mihinkään palkkasovun myötä

Hoitajapula näkyy teho-osaston arjessa monin tavoin: kiire ja henkilöstön vaihtuvuus rasittavat työntekijöitä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa koronapotilaita – tehohoitoa tarvitsee kuitenkin harva

Teho-osastolla on ollut viikon aikana hoidossa korkeintaan yksi koronapotilas, kertoo vs. johtajaylilääkäri Juhani Grönlund.

Taysin HR-päällikkö Raija Ruoranen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri aikoo jatkaa sisäisten sijaisten käyttöä myös siirtokiellon aikana

Tampereen yliopistollinen sairaala katsoo, että sisäiset sijaiset ovat osa vakiintunutta käyttöä.

Kuvakombossa Anu Sajavaara, hoitajia sairaalan käytäville ja Millariikka Rytkönen.

Hoitajat lähtivät tammikuussa työtaisteluun historiallisen suurilla panoksilla – näin kuukausia kestänyt vääntö eteni

Hoitajien palkkaneuvottelut ovat olleet mutkikkaammat kuin koskaan. Yhdeksän kuukauden työtaisteluun on mahtunut monenlaisia vaiheita.

Hävikkiruoka lautasella.

Keskiviikko 14.9.2022 (radio)

Oikeus kielsi hoitajien lakot teho-osastoilla. OP ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat. Ihmiset yrittävät välttää ruokahävikkiä. Kuningatar Elisabetin arkku on Lontoossa. Sää on sateinen.

TYKSin teho-osasto.

Työoikeuden emeritusprofessori keskeyttäisi potilasturvallisuuslain valmistelun – hallitus etenee lain kanssa käräjäoikeuden päätöksestä huolimatta

Helsingin käräjäoikeus kielsi lakot kaikissa sairaanhoitopiireissä aikaisemmin keskiviikkona kohtuuttomina. Oikeusoppineen mielestä käräjäoikeuden päätös tarkoittaa sitä, että potilasturvallisuuslakia ei tarvita.

Åbo universitetscentralsjukhus.

Käräjäoikeus kieltää teho-osaston lakon Varsinais-Suomessa – uudet lakkovaroitukset mahdollisia

Käräjäoikeus kieltää teho-osastoon kohdistuvan lakon Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä pitää käräjäoikeuden turvaamispäätöstä välttämättömänä.

Oysin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen

Käräjäoikeus kielsi teho-osastoja koskevan lakon kaikissa uhan alla olleissa sairaanhoitopiireissä

Helsingin käräjäoikeus on antanut päätöksen, jolla se kieltää Tehyä ja SuPeria toteuttamasta uhkaamaansa lakkoa Pohjois-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaaloiden teho-osastoilla.

Oulun Yliopistollisen sairaalan teho-osaston käytävällä hoitajia

Helsingin käräjäoikeus kielsi kaikki tuleviksi viikoiksi kaavaillut tehohoitajien lakot – uhkasakkoja yhteensä kuuden miljoonan euron edestä

Sairaanhoitopiirien mukaan lakot olisivat vaarantaneet ihmishenkiä. Miljoonan euron uhkasakko koskee erikseen jokaista aluetta sekä molempia hoitajajärjestöjä.

Sairaanhoitaja Terhi Tuominen-Seittonen kuvaili potilasturvallisuuslakia "orjalaiksi"

Sairaanhoitaja pitää uutta potilasturvallisuuslakia "orjalakina" – johtajaylilääkärin mielestä laki tulee tarpeeseen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri muistuttaa, että teho-osastoja uhkaava lakko uhkaa konkreettisesti potilaiden henkeä.

TYKSin teho-osasto.

Teho-osastoilla valmistaudutaan siirtämään potilaita mahdollisen lakon alta – TYKSin ylilääkäri: "Ei se ihan pieni urakka tule olemaan"

Potilassiirrot alkavat Turussa viimeistään torstaina, ellei neuvotteluissa saada ratkaisua. Hämeenlinnassa potilassiirtoihin ryhdyttäneen perjantaina tai viimeistään lauantaina.

Kuvayhdistelmässä Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien keskussairaalat

OYS:n teho-osaston lakolla voisi olla vaikutuksia myös Lappiin – ongelmaksi voisi tulla vaativamman hoidon tarve tai paikkojen loppuminen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on jättänyt käräjäoikeuteen hakemuksen hoitajalakon kieltämisestä Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla.

Oulun Yliopistollisen sairaalan teho-osaston käytävällä hoitajia

Ylen tiedot: Tehylle ja Superille vaaditaan yhteensä ainakin neljän miljoonan euron uhkasakkoa – "Lakko tulee kieltää, muuten ihmisiä kuolee"

Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit vaativat yhteensä Tehyltä ja Superilta 4 miljoonan uhkasakkoa, jonka avulla teho-osastojen lakot yritetään estää.

Sairaanhoitajat täyttävät lomakkeita Kanta-Hämeen keskussairaalan osastolla.

Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osaston lakko siirtyy maanantaille – Superin puheenjohtaja: "Tavoitteemme on sopimus, ei lakko"

Jo kertaalleen siirtyneen lakon piti alkaa perjantaina 16. syyskuuta. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on hakenut käräjäoikeudelta päätöstä lakon estämiseksi.

Musta sairaalan poliklinikkojen ja palvelupisteiden opastuskyltti, jossa valkoisella tekstillä eri osastojen nimiä ja lyhenteitä.

Myös Oulun yliopistollinen sairaala haluaa käräjäoikeuden kieltävän teho-osastoa uhkaavan hoitajalakon – potilaiden siirtoa valmistellaan kuitenkin jo

Myös Pohjois-Pohjanmaalla on jätetty käräjäoikeuteen hakemus hoitajalakon kieltämisestä Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla. Vastaavanlaisen pyynnön jättivät maanantaina myös Kanta-Häme ja Varsinais-Suomi.

Oulun Yliopistollisen sairaalan korona teho-osastolla tehohoitaja Pasi Kemppainen tarkastaa sairaala laitteita.

Hallitus ei saavuttanut vielä sopua hoitajat suojelutyöhön lakon aikana velvoittavasta laista – hoitajajärjestöjä kuullaan sunnuntaina

Hallitus on neuvotellut tiiviisti potilaiden hoitoa lakkojen aikana turvaavasta laista. Neuvotteluja jatketaan myös huomenna. Esityksellä on kiire, sillä se on tarkoitus tuoda alkuviikosta eduskuntaan.

Åbo universitetscentralsjukhus

TYKS rajoittaa teho-osaston käyttöä lakon uhan takia

Sairaala arvioi, että se joutuu perumaan noin 20 leikkausta, joissa potilas tarvitsee tehohoitoa leikkauksen jälkeen.

Mika Valtonen on Ylilääkäri TYKS.

Tyksin teho-osastolla valmistaudutaan huolestuneina lakkoon – Ylilääkäri: Potilasvalintaa voidaan joutua tekemään sota-ajan periaatteilla

Tehohoidon ylilääkärin Mika Valtosen mukaan potilaiden henki on vaarassa, jos lakko alkaa. Kaikkia potilaita ei voida siirtää muiden sairaaloiden teho-osastoille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uuden Siltasairaalan tehohoito-osaston laitteistoa.

Suojelutyön saaminen teho-osastoille mahdollisen lakon aikana vielä auki Pohjois-Pohjanmaalla – hoitajajärjestöt kieltäneet sen Kanta-Hämeessä ja Turussa

Jos Oulun yliopistollisessa sairaalassakin kiellettäisiin suojelutyö, teho-osastoja ei pystyttäisi pitämään auki. Paikallisia neuvotteluja käydään kuitenkin vielä tällä hetkellä.

Oulun Yliopistollisen sairaalan korona teho-osastolla tehohoitaja Pasi Kemppainen tarkastaa sairaala laitteita.

Hoitajajärjestöt eivät aio antaa suojelutyötä tulevissa lakoissa – Valviran ylijohtaja: ”Merkitsee potilaalle suurta vaaraa ja kärsimystä”

Hallituspuolueet ovat taipumassa potilasturvallisuuslain säätämisen kannalle. Lain avulla olisi tarkoitus velvoittaa hoitajat suojelutyöhön, josta he nyt kieltäytyvät.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) i Tv-Nytts studio.

Ministeriö valmistelee lakiesitystä potilaiden hengen turvaamiseksi – ministeri Aki Lindén toivoo nopeaa sopua hoitajien työkiistaan

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi osanneensa odottaa lain valmistelua. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee nyt pikavauhdilla lakiesitystä potilasturvallisuuden varmistamiseksi työtaistelutoimien varalta.

Oulun Yliopistollisen sairaalan tehovalvonta käytävä.

Potilaiden turvallisuus teholla vaarantuu merkittävästi, jos hoitajalakko toteutuu Oulussa, arvioi johtava lääkäri: "Vetää mielen vakavaksi"

Tehy ja Super antoivat maanantaina lakkovaroituksen, joka koskee Oulussa muun muassa yliopistollisen sairaalan tehohoitokeskusta. Neuvotteluja suojelutyövoimasta ei olla sairaanhoitopiirin mukaan vielä käyty.

Hoitajia mielenilmauksessa Sorin aukiolla.

TYKSin teho-osastoja uhkaavan lakon siirrosta päätetään lähipäivinä – hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu huomenna

Ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer vauhdittavat jumiutuneita työehtoneuvotteluita useilla lakkovaroituksilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt jo lakon siirtoa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoito-osaston valvontanäyttö.

TS: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt teho-osastoa koskevan lakon siirtämistä

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan siirtopyyntö tehtiin jo viime viikolla.

Tuula Haatainen.

Työministeri Tuula Haatainen hyväksyi hoitajien lakon siirron kahdella viikolla – lakkovaroitus koskee Kanta-Hämeen teho-osastoa

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super antoivat lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille elokuun puolessavälissä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyspoliklinikan ulko-ovi.

Hoitajien työehtoriita: Lakon toteutuessa Kanta-Häme joutuisi turvautumaan naapurisairaanhoitopiirien apuun

Tehy ja SuPer ovat antaneet jo kolme lakkovaroitusta vajaan viikon sisällä vauhdittaakseen työehtoriidan ratkaisua.

Markku Mäkijärvi, johtajaylilääkäri, HUS

Koulujen alkaminen näkyi hieman koronaluvuissa, mutta testimäärät ja todetut tartunnat ovat jo kääntyneet laskuun

Töihin paluu ja koulujen alku on näkynyt koronanäytteissä. Suurten tapahtumien vaikutus koronatilanteeseen puolestaan näkyy seuraavan viikon aikana. Tilannekuva tapausmääristä on kuitenkin epäselvä, sillä testausmäärät ovat pieniä.

Kuvassa kukkia ja koronapikatesti, joka näyttää tartuntaa.

Koronatartunnat kasvussa Keski-Pohjanmaalla – tehohoidon tarve taas selvässä laskussa

Rokotukset ovat vähentäneet vaikeampien koronatapausten määrää.

Lääkärit kävelevät Keski-Suomen keskussairaala Novan päivystyksen käytävällä. Käytävän seinustalla seisoo tyhjä potilassänky.

Kesän aikana koronan takia sairaalahoidossa olleita Keski-Suomessa maltillinen määrä

Koronatapauksia on ollut myös terveyskeskusten vuodeosastoilla ja hoitolaitoksissa.

Oulun nuorisopsykiatrian poliklinikkan kyltti

Useat kymmenet hoitohenkilökunnan irtisanoutumiset vaikuttavat moneen PPSHP:n sairaalatoimintoon – työpaikanvaihdot ovat kuitenkin vähentyneet

Kaikille potilaille on kyetty antamaan tarvittava hoito, vaikka sairaaloiden kesäsulut ovatkin olleet aiempaa laajempia. Noin 80 henkilöä on siirtynyt itse muualle sairaanhoitopiiristä tänä vuonna.

Käsi ojentaa kasvomaskipakkauksen. Maski on pakkattu muoviin.

Oulussa koronatilanne on rauhoittunut kesäkuussa loppukevääseen verrattuna

OYSin tehohoidossa on viime viikkoina ollut päivittäin 1–3 koronapotilasta. Oulussa vahvistetut koronatartunnat ovat vähentyneet keväästä, määrä on kuitenkin enemmän kuin aiempina kesinä.

Oulun Yliopistollisen sairaalan korona teho-osastolla hoitaja menossa hoitamaan korona potilasta.

Tehy-lehti: Kymmenet tehohoitajat irtisanoutuneet yliopistosairaaloista Oulussa ja Tampereella

Lehden mukaan kokeneita tehohoitajia on irtisanoutunut sairaaloista alkuvuoden aikana yhteensä noin 80.

Lääkäri Matti Reinikainen.

Koronatilanne voi kääntyä kesän jälkeen pahemmaksi, mutta professori odottaa apua uusista rokotteista

Koronapotilaiden määrä sairaaloissa on vähentynyt kevään aikana nopeasti. Professori Matti Reinikaisen mielestä kättelemisestä voitaisiin luopua pysyvästi, sillä se vähentää infektioita.

Mikkelin keskussairaalan kyltti sairaalan pihalla.

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä tuplaantui Essoten alueella viikon aikana

Sairaalahoidossa on yhteensä 18 koronaan sairastunutta, joista yksi on tehohoidossa.

Oulun yliopistollisen sairaalan työmaa Oulussa.

OYSin tulevaisuuden sairaalan rakennustyömaalla on toinen vaihe jo täydessä tohinassa – F-talon runko alkaa nousta

Samaan aikaan ensimmäisen rakennusvaiheen A- ja B-rakennuksissa alkaa olla pian käyttövalmiita tiloja, ja potilaitakin voidaan osissa rakennuksia ottaa vastaan jo ensi vuonna.

Potilassänky

Etelä-Pohjanmaalla koronakuolemia yli 2,5-kertainen määrä Pohjanmaahan verrattuna

Suurta eroa selittävät muun muassa maakuntien väestön ikärakenne, yleinen sairastavuus, ylipaino ja rokotekattavuus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle