Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Analyysi: Mikä on vuoden merkittävin tiedeuutinen?

Vuosi 2017 on ollut geenitekniikan ja avaruuden vuosi. Silti ne eivät ole tärkeimpiä tiedeuutisia.

Kosmologi Syksy Räsänen neutronitähtien törmäyksestä: Saamme tietoa alkuaineista ja suhteellisuusteoriasta

Ensimmäistä kertaa havaittiin gravitaatioaallot ja valosignaali. Havainnot auttavat mittaamaan maailmankaikkeuden laajenemisnopeutta.

Tutkijat ovat havainneet kahden neutronitähden törmäyksen – "näimme kuinka kulta syntyi"

Tiedemiesten mukaan käsitys maailmankaikkeudesta muuttui. Neutronitähtien törmäys lähetti myös näkyvää valoa.

Gravitaatioaalloista luvassa "tärkeä ilmoitus" – katso suorana klo 17

Asiantuntijoiden vahvin veikkaus on, että mittauslaitteet ovat havainneet neutronitähtien yhdistymisen aiheuttamia gravitaatioaaltoja.

Radiosignaaleja kolmen miljardin vuoden takaa – mystisten purkausten lähde selvisi

Kolmen miljardin valovuoden päässä sijaitsevan kääpiögalaksin keskustasta purkautuu radiosignaaleja, mutta mikä aiheuttaa radiosignaalipurkaukset?

Kiistelty hiukkasteoria johdatti suomalaistutkijat ratkaisemaan neutronitähden salaisuuksia

Lähes 40 vuotta sitten kehitetyn säieteorian mukaan maailmankaikkeuden alkeishiukkaset eivät olekaan pistemäisiä, vaan pieniä värähteleviä säikeitä.

Finnish researchers discover new type of black hole

Researchers at the University of Turku and University of Oulu, in cooperation with international colleagues, have identified a new type of low-mass black hole. The type now discovered is a bright celestial object that emits x-rays.

Suomalaistutkijat löysivät uudenlaisen mustan aukon

Oulun ja Turun yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä ulkomaisten tutkijoiden kanssa löytäneet avaruudesta uudenlaisen massaltaan muita tunnettuja mustia aukkoja kevyemmän kohteen. Kyse on kirkkaasta kohteesta, joka säteilee röntgensäteilyä.

Tutkijat selvittivät, mistä johtuvat universumin kirkkaimmat räjähdykset

Kun supernova räjähtää, saattaa syntyä pyörivä magneettinen neutronitähti, magnetar. Niiden avulla supernova voi tuottaa universumin voimakkaimman valosäteilyn.

Maapallolle on osunut valtava gammasädepurkaus - Mistä se tuli?

Ihmiskunta on onnekas, ettei gammasädepommitus tullut hieman lähempää. Tähtitieteilijöiden mielestä se tuli silti aivan naapurista.

Saksalaissatelliitti putosi ilmakehään Bengalinlahden yläpuolella

Tila-auton kokoinen saksalainen satelliitti putosi viime sunnuntaina maan ilmakehään Bengalinlahden yläpuolella, kertoo Saksan avaruuskeskus. Siitä, putosiko romua mereen asti vai paloiko kaikki ilmakehässä, ei ole varmuutta.

Saksalainen romusatelliitti saapui ilmakehään

Saksalainen käytöstä poistettu Rosat-satelliitti saapui ilmakehään varhain sunnuntaina. Etukäteen arvioitiin, että suurin osa satelliitista palaa sen saapuessa ilmakehään, mutta noin 30 satelliitin osaa saattaa pudota maahan. Avaruuskeskuksen asiantuntijat odottavat nyt havaintoja siitä, onko osia iskeytynyt Maan pinnalle.

Tähtitieteilijät löysivät timanttiplaneetan

Astronomit ovat löytäneet neljän tuhannen valovuoden päästä planeetan, joka on kuin valtava timantti. Planeetan arvioidaan olevan niin tiheä, että sen hiiliaines on kristallisoitunut.

Tutkijat seuraavat mustan aukon syntyä reaaliajassa

Supernovasta SN1979C on tullut todennäköisesti musta aukko, päättelevät kolme yhdysvaltalaista tähtitieteilijää. Jos päätelmä pitää paikkansa, kyseessä on nuorin suhteellisen lähellä oleva musta aukko jota on seurattu alusta lähtien.

Avaruudesta löytyi kaikkien aikojen pienin musta aukko

Avaruudesta on löytynyt kaikkien aikojen pienin musta aukko. Sillä on kokoa vain kaupungin verran mutta voimaa enemmän kuin monilla monin verroin suuremmilla mustilla aukoilla.

Mystiset aallot hämmentävät avaruustutkijoita

Avaruustutkijat ovat kummissaan avaruuden voimakkaasta radioaaltopurskahduksesta, jollaisia ei ole havaittu koskaan ennen. Yhdysvaltalaiset astronomit uskovat, että ilmiö antaa uusia mahdollisuuksia tutkia tähtien törmäyksiä tai kuolevia mustia aukkoja.