Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mittatilauksena tehdyt kengät suutari Virve Mäkikankaan käsissä.

Ortopedinen suutari: "Jalat ovat meille kuin peruskivi talossa" – kestävän kulutuksen trendi tuo kenkiä suutarien korjattavaksi ja muokattavaksi

Jalkineiden käyttömukavuutta varmistetaan esimerkiksi yksilöllisillä pohjallisilla, mittatilausjalkineilla ja paljasjalkakengillä.

Suutarinliikkeen julkisivu

Huoli ilmastosta saa korjauttamaan vanhaa – Kainuun ainoa suutari: "On paljon semmosia ihmisiä, jotka ajattelevat kestävämmin"

Ihmiset tuovat aiempaa herkemmin korjattavaksi kenkiä ja asusteita. Erityisesti nuoret ostavat nahkatuotteita, joita voi korjata, arvioi suutari. Hän kohtaa kuitenkin edelleen materiaaleja, joita ei voi korjata, vaikka kuinka yrittäisi.

Suutari kiinnittää kenkiin nastoja.

Kenkien nastoittaminen ollut suosittua tänä vuonna: liukkaat kelit työllistävät suutaria

Liukkaat säät ovat pitäneet kenkäkauppiaat ja suutarit kiireisinä.

Amanda Parerin 12-metrinen valoteos Man Lutakonaukiolla, Jyväskylän satamassa syyskuussa 2019.

Mikkelissä Illumio-valotapahtuman "Ukkelin" kainalo korjattiin suutarin taidoilla

Australialaisen taiteilijan 12-metrinen, kankainen valoteos repesi torstaina testitäytön aikana.

Jalat, joissa on liukuesteillä varustetut kengät.

Savonlinnassa yli 75-vuotiaille ilmaiseksi jaettuja liukuesteitä tilattiin lisää – toinen malleista osoittautui suosituksi

Vain muutamat ihmiset ovat halunneet kenkiin kiinnitettävät liukuesteet, joten niitä vaihdettiin irtoliukuesteisiin.

Erilaisia kenkiä kasassa odottamassa suutarin apua.

Entinen kenkäteollisuuden suurmaa Suomi on enää alan lilliputti – bootsikonkarin mukaan "Viro, Kaukoitä ja verkkokauppa" veivät tuotannon

Vielä 1980-luvulla Suomessa tehtiin yli 10 miljoonaa paria kenkiä. Nyt kenkäpareja lähtee maailmalle noin 1,5 miljoonaa. Kotimaisia tehtaita on enää muutama.

Suutari valmistaa perinnekenkää.

Nuori suutari perusti verstaan pikkukaupunkiin – yllättyi kuinka lämpimästi hänet otettiin vastaan

Nuoret ovat yhä halukkaampia ryhtymään yrittäjiksi. Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä jo yli puolet on alle 36-vuotiaiden perustamia.

Maria Nordin esittelee vaatteita

Isoäidin nahkapöksyt kuorihousujen tilalle – pärjääkö nykyihminen ilman muovia sisältäviä vaatteita?

Jos mielii välttää muovista johdettuja keinokuituja, on käännyttävä luonnonkuitujen ja kerrospukeutumisen puoleen. Tulevaisuudessa entisajan konstit ja moderni tekstiiliteollisuus lyövät kättä.

Lestit

Kengät jotka kestävät aikaa ja korjausta – suutariopit kiinnostavat nyt nuoria naisia

Tornionjokivarressa koulutus Nord on tarjonnut suutarialan koulutusta 1980-luvun alkupuolelta lähtien ruotsalaisille, suomalaisille ja norjalaisille.

Kari Ahonniska

Kertakäyttökulttuuri on tehnyt laukkukorjaajista harvinaisuuksia: "Harva haluaa satsata niiden korjaamiseen"

Kun uuden laukun saa helposti parilla kympillä, harva korjauttaa rikkinäistä laukkuaan. Laukkuja korjaavat ammattilaiset ovatkin laskettavissa yhden käden sormilla.

Autokorjamoyrittäjä Anssi Hämäläinen ja äänenvaimennin.

Hirvikiväärillä reikä vyöhön ja vesieristys koko taloon – 12 tarinaa tee se itse -toilailuista

Kolme alansa ammattilaista kertoo tarinoita ihmisten remontointi- ja korjausyrityksistä. Suutari, autokorjaamoyrittäjä ja rakennusliikkeen omistaja ovat kohdanneet kaikenlaista.

Auto, avain, autonavain

Rahat menee ja hermot – Yhä useampi erehtyy tilaamaan kelvottoman avaimen verkosta

Moni yrittää säästää rahaa tilaamalla autonavaimen ulkomailta. Lopulta rahaa menee suunniteltua enemmän.

Eräoppaat.

Hyvään elämään kuuluu työ – mutta työ on kohta koko elämä

Työtä arvostetaan enemmän kuin koskaan, mutta samalla siitä on tullut valtaisa ahdistuksen lähde. Kävimme eräoppaaksi kouluttautuvien matkassa etsimässä työstä elämänlaatua.

Kengänpohjat

Suutari tuntee suomalaisen laadun – "Kiinan tuonti huonontaa meidän hommaa"

Tylsät terät, liukkaat pohjat ja rimpulat vetoketjut työllistävät suutareita alkutalvesta. Moni haluaa lisää käyttöikää lähes puhkikävellyille lempikengille, tai uuden elämän isovanhemmilta perityille retrosaappaille. Suutareiden määrä on pysynyt pitkään ennallaan, mutta pienissä pitäjissä töistä on pulaa.

Suutari Ari Tylli  tekee suopikasta, sylissä nahkainen aihio.

Supikkaat suutarimestarin kesätyönä: “Tuhansia pareja vuosien mittaan”

“Supikkaat, lipokkaat, jossain jalkine tuntee nimen uilo. Minä tunnen supikkaana, vanhempi väki lipokkaana. Se on naisten nahkakenkä, joka tehdään alusta loppuun käsityönä.” Näin määrittelee suutarimestari Ari Tylli kesätyötään.

kalastaja Vuoksen varrella

"Laiturin edusta on pikimustana pikkukalasta" – Muikkua pääsee lippoamaan ainoastaan Vuoksessa

Muikkua esiintyy tänä kesänä Saimaalla runsaasti. Hyvä muikkuvuosi näkyy erikoisena ilmiönä Imatralla Vuoksessa, jossa valtavat pikkumuikkujen lautat kerääntyvät pyörimään virran rannoille.

Mies nostaa laiturilla sumppua, jossa on kaksi ankeriasta

"Tiedät käyneesi verkoilla, kun pakkasta on 20 astetta ja saaliina 120 sulkavaa"

Miltä tuntuisi nostaa veneeseen rysä, jossa on 14 eri kalalajia? Sen tietää Hämeen entinen maakuntajohtaja Juhani Honka. Harvassa ovat ne päivät, jolloin mies ei ole Vanajalla kaloja narraamassa. Tuttavuutta on tehty ankeriaista sulkaviin.

Kengät lestissä venytettävänä

Vaivasenluu ja vasaravarvas – kenkä puristaa monella, mutta siihen löytyy apua

Kengillä voi korjata jalan ongelmia, mutta väärin käytettynä se voi myös aiheuttaa ongelmia ja jopa pilata jalan, toteavat kenkämyyjä ja suutari. Muotikenkiin kannattaa suhtautua varauksella ja hankinnassa kannattaa kääntyä asiantuntijan apuun.

Likaiset naisten lenkkarit.

Lenkkarit kestävät 800 kilometriä juoksua, mutta eivät pesukonetta

Olosuhteet ja juoksualusta eivät vaikuta lenkkitossujen käyttöikään, mutta lenkkareita huollettaessa pesukone pilaa niiden liimaukset. Lian saa pois hellävaraisemminkin.

Kalosseja pinossa

Kalossit tekevät kauppansa – myös nuorempi polvi löytänyt päällysjalkineet

Siinä missä varttuneempi väki suojaa arvokengät mustilla päällysjalkineilla, nuoremmat ovat rohkeampia ja ostavat värikkäitä vaihtoehtoja.

Perinteinen lahtelainen kenkäkauppa hakeutui konkurssiin

Vapaudenkadulla vuosikymmeniä toiminut Nikkisen Kenkä on sulkenut ovensa. Omistajan mukaan kauppa ei käy Lahden keskustassa.

Arto Aronen liikkeessään, tavarahyllyjä, oikeassa kenkien käsittelykone

Tiedätkö millaiset talvikenkiesi pohjien pitäisi olla? Suutari neuvoo yli 30 vuoden kokemuksella

Kun kansa kävelee kadulla, osa talsii kumipohjakengissä, osalla on muovisekoitetta. Suutari Arto Aronen vannoo kumin nimeen.

Koululaisia välitunnilla kiipeilytelineessä.

Oikeusriita: Lapsen nimi ei voi olla Merikarhu

Perhe valitti oikeuteen, kun nimilautakunta oli hylännyt poikalapsen kolmannen etunimen.

Suutari Teija Tolonen.

Suutarin ammattiin ei ole tunkua, vaikka työtä olisi paljon tarjolla

Nykykenkien laatu takaa suutareille koko ajan lisää työtä. Heikko puoli on se, että huonoista kengistä ei oikein saa tehtyä hyviä. Toisaalta alalla ei pärjää, jos työn jälki ei ole hyvää.

Suutari Henry Aho.

Suutari muistuttaa: Harjoitelkaa ekaluokkalaisen kanssa kotioven avaamista

Koulujen alkaminen tuo vipinää kaupankäyntiin. Esimerkiksi kirjakaupoille se on vuoden toiseksi tärkein sesonki heti joulun jälkeen. Koulujen alku vilkastuttaa myös monen muun alan liikkeitä, esimerkiksi suutariliikkeissäkin riittää nuoria asiakkaita.

Kuvassa korkokenkiä naisten jaloissa

Korkolaput ovat kenkien heikko lenkki: ”Vaihdetaan usein uusiin jo ennen käyttöä”

Uusien kenkien luulisi kestävän käyttöä, mutta aina näin ei ole. Ongelmia tuottavat erityisesti korkolaput, jotka pitää vaihtaa uusiin joskus jopa ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Moni hakeutuu suutarin pakeille jo suoraan kenkäkaupasta.

suuri turska miehen sylissä

21 kilon turska ja muita ennätyskaloja

Ennätyskalalautakunta hyväksyi yhdeksän uutta ennätystä 2000-luvun Suomen ennätys -listalleen.

Liukas keli.

Mielikuva liukastelevista mummoista ei pidä paikkaansa

Myytti liukkaalla kaatuilevista mummoista ja papoista elää voimakkaana, mutta tuoreen kyselyn valossa he eivät ole erityistä riskiryhmää. Myytti saa vahvistusta siitä, että vanhemmilla ihmisillä tasapainoaisti on heikentynyt ja heidän luunsa ovat nuoria hauraammat.

Kenkätehdas Janitan toimitusjohtaja Jari Salmi.

Idänkaupan konkari uskoo Venäjän kaupan uuteen nousuun

Venäjän kauppa on takkuillut jo pitkään. Se on nakertanut monen vientiyrityksen uskoa naapurimaan markkinoihin. Yli neljä vuosikymmentä idänkauppaa tehnyt seinäjokelainen kenkätehdas Janita lomauttaa parhaillaankin väkeään vientivaikeuksien vuoksi. Suutari Jari Salmi ei kuitenkaan hetkeäkään epäile, etteikö uusi nousu olisi jälleen edessä.

Jussi Paljakka pitää tekeillä olevaa kenkää käsissään.

Yritysten perustaminen hiipuu Etelä-Suomessa muuta maata voimakkaammin

Samaan aikaan uudet perustettavat yritykset ovat kooltaan entistä pienempiä. Pienyrittäjäksi lähdetään usein potkujen seurauksena tai oman haaveen perässä.

Nina työstää nahkaa

Valmistavan suutarin käsissä nahka muuttuu moneksi

Torniolainen Nina Valppu suoritti aikanaan kuvataiteilijan opinnot, mutta pian pensselit saivat väistyä rouheampien työkalujen tilalta. Nykyisin Ninan käsissä nahka taittuu toinen toistaan kauniimmiksi käyttöesineiksi.

Kenkiä

Katso jalkoihin: Suutari antaa kengänhoidosta arvosanan 7 +

Suomalaisilla on vielä oppimista kengänhoitajina. Kenkiä piinaavat niin olosuhteet kuin myös suhtautuminen jalkineen huoltoon. Kengän kuntoon ei aina jakseta kiinnittää riittävästi huomiota. Kokenut suutari antaa suomalaisesta kengänhoidosta arvosanan 7 +.

Suutari tunnistaa huonokuntoiset kengät kopinasta

Kosteus sisältä ja ulkoa syö kenkää. Nahkakenkä vaatii huolenpitoa etenkin syksyn ja talven kosteilla säillä, mutta hoitamatta ei saisi jättää keinonahkakenkääkään. Suutarimestari Kirsti Punkari kertoo tunnistavansa huonokuntoiset kengät joskus kuuntelemalla naulojen kopsumista pohjan läpi katuun.

Norilsk Nickel Harjavallan tehtaan vuodon tuhoja Kokemäenjoen rannalla.

Tuuli nostaa päästönikkeliä meriveteen Porin edustalla

Veden nikkelipitoisuudet laskevat yhä Kokemäenjoessa ja suistossa. Avomeren rannikolla tuulet liikuttavat nikkeliä ja nostavat sitä pintaan. Varsinais-Suomen ELY-keskus jatkaa suutareiden ja muiden kalojen tutkimuksia.

Kuollut kala

Ely-keskus: Nikkelipäästö todennäköisesti myös kalakuolemien syy

Ely-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helminen pitää nikkelipäästön aiheuttamaa häiriötä suutareiden ioniaineenvaihdunnassa todennäköisenä syynä Kokemäenjoen kalakuolemiin.

Kokemäenjoesta nostettu kuollut suutari

Helle tai hapenpuute ei tappanut Kokemäenjoen kaloja

Hapenpuute ei ole syy Kokemäenjoen kalakuolemiin. Parhaillaan monessa tutkimuslaitoksessa analysoitavia kalanäytteitä on saatu tutkittaviksi jokivarren aktiivisilta asukkailta.

Kuollut kala

Kokemäenjoella kalakuolemia – syytä tutkitaan

Kokemäenjoen varrelta Porista löytyi loppuviikon aikana runsaasti kuolleita kaloja. Porin ympäristövirasto ryhtyy tutkimaan kalojen kuolinsyytä.

Vastasyntynyt taimen kaivautuu esiin sorasta.

Helle tappaa kaloja Uudellamaalla

Taimenen ja lohen poikasille yli 25-asteinen vesi on kuolettavan lämmintä.

Suutari korjaa kenkiä.

Hyvinä aikoina suutari korjaa viiden euron kenkiäkin

Hyvinä aikoina ihmiset pitävät parempaa huolta jaloistaan. Huonoina aikoina suutarin korjattavaksi tulee myös aivan viimeisiään veteleviä tossuja. Yhä useampi käyttää halpoja muovikenkiä, joten perintökenkien aika alkaa olla ohi.

Säyne kalastajan käsissä

Kalamaratonin sisävesikisan voitto tuli 17 lajilla

Kivennuoliainen oli ratkaisevassa osassa, kun Kalamaratonin sisävesikisa ratkottiin viikonvaihteessa Joensuussa. Voiton vei Lesnan Naputtajien ykkösjoukkue 17 lajilla.

Ruskeat kengät.

Talvikengät huutavat keväthuoltoa

Ennen kuin talvivarusteet pakkaa komeron perukoille, esimerkiksi kengät on syytä huoltaa. Ongelmia voi kuitenkin tulla monenlaisista jalkineissa käytettävistä materiaaleista, jotka saattavat hämätä ammattilaistakin.

Vaatekaupan hälytysportti

Kirjaston kirja hälyttää kaupassa yhä harvemmin

Hälytysporttien nolostuttavaan, turhaan piippaukseen on useimmin syynä poistamatta jäänyt tai tuotteeseen sisäänleivottu hälytin. Kirjastokirjojen ja kulkukorttien aiheuttamat hälyt ovat sen sijaan vähentyneet. Joskus hälytysäänen saa vaiennettua vasta käyttämällä ostosta suutarilla.

autonavain kädessä

Automerkkien avaimenperät katosivat kaupoista

Monella roikkuu autonavaimessa automerkin oma avaimenperä. Näitä avaimenperiä on yleensä voinut ostaa suutareilta, autotarvikeliikkeistä ja jopa tavarataloista. Mutta nyt avaimenperät ovat kadonneet myynnistä. Syynä ovat väärennysepäilyt.

Suutari Simo Nousiainen keskeneräisen kengän kanssa.

Simo tekee itselleen korkokenkiä

Entinen poliisi Simo Nousiainen työskentelee nyt suutarina. Hän valmistaa kenkiä mittatilauksena, ja pitää suomalaisten suhtautumista kenkiin aliarvostavana. Parhaillaan hän tekee korkokenkiä – itselleen.

Home sweet home -taulu Arktisen keskuksen seinällä

Rakkaat asiat ja vanhat kaunat mutkistavat perinnönjakoa

Perinnönjako menee hankalaksi, kun yksi vastustaa kaikkia ehdotuksia eikä toinen suostu tulemaan edes paikalle. Varatuomari Eija Laitalan mukaan jako tehdään useimmiten sovussa, mutta vaikeitakin tapauksia tulee vastaan.

Miehellä kädessä lähes valmis bootsi.

Bootsin malli syntyi vanhasta lavatanssikengästä

Nahkaisten Bootsien kulta-aikaa oli kahdeksan ja yhdeksänkymmentälukujen taite. Nykyään cowboy-bootseilla on edelleen oma vannoutunut käyttäjäkuntansa. Vastikään Riihimäelle Helsingistä muuttanut Boot Factory on yksi harvoista kotimaista bootsikulttuuria ylläpitävistä yrityksistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle