Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan nuija kokkolalaiselle Jukka Paanaselle

Paananen johtaa myös Kokkolan suomalaisen seurakunnan yhteistä kirkkovaltuustoa.

Kirkko ja kaupungin päätoimittaja arkkipiispan vaalista: Saattaa olla, että ratkeaa ihan muutamalla äänellä

Päätoimittajan mukaan vaalissa ovat vastakkain ehdokkaat, joista toinen suhtautuu kirkon uudistuksiin varovaisemmin ja toinen myönteisemmin.

Arkkipiispanvaali toiselle kierrokselle – Tapio Luoma ja Björn Vikström vastakkain

Uuden arkkipiispan nimi selviää 1. maaliskuuta. Kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä ensimmäisellä kierroksella. Esittelemme finalistit Luoman ja Vikströmin.

Herätys: Presidentinvaalit näkyvät puoluekannatuksessa, olympialaiset alkoivat curling-tappiolla, pakkaslumisateet jatkuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Uusi käänne Helsingin piispan rahakiistassa: Heikki Hiilamo moittii Johanna Korhosta ajojahdista

Epäselvyydet Helsingin piispan luottokortin käytössä ja hänen yrityksensä taloustiedoissa julkisuuteen nostanut Johanna Korhonen kiistää Hiilamon väitteen.

Piispa Teemu Laajasalon rahankäyttö taas esillä – Piispa maksaa takaisin seurakunnalle liian hulppeasta hotellimajoituksesta

Helsingin piispan luottokortin käytöstä ja hänen yrityksensä väitetyistä vaihtelevista taloustiedoista viranomaisille on pyydetty selvitystä Helsingin tuomiokapitulilta.

Kirkko ja kaupunki: Helsingin piispalta halutaan selvitys luottokorttilaskuista

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen selvityspyyntö koskee Teemu Laajasalon toimintaa Kallion seurakunnan kirkkoherrana.

Kirkko kysyi oikeusoppineilta – saa päättää itse homojen vihkimisestä

Kirkko ei ole välttämättä muuttamassa vihkikäytäntöjään, vaikka laki samaa sukupuolta olevien avioliitoista astuu voimaan ensi maaliskuussa.

Lappilaisedustus kirkolliskokouksessa kutistui - Janne Kaisanlahti ainoa vaaleilla valittu edustaja

Viime kaudella kirkon ylintä valtaa oli käyttämässä myös kaksi muuta lappilaisedustajaa.

Talvivaaran on ansaittava sosiaalinen toimilupansa itse

Kuopion hiippakuntavaltuusto järjesti tiistaina Sotkamossa seminaarin, jossa pohdittiin kuinka ihmisarvoisen elämän voi yhdistää luonnonvaroja hyödyntävän elinkeinotoiminnan kanssa. Tarkoituksena oli purkaa kaivosyhtiö Talvivaaran, viranomaisten ja paikallisten asukkaiden talven aikana kiristyneitä välejä.

Kirkkohallitus: Tuomiokapituli säilyy Lapualla

Kirkkohallituksen täysistunto päätti säilyttää Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin Lapualla. Tämänpäiväisessä istunnossa esitettiin vielä vaihtoehdoksi myös Seinäjokea.

Esitys Kirkkohallitukselle: Tuomikapituli pysyy Lapualla

Lapuan hiippakunnan tuomikapitulia ei esitetä siirrettäväksi Seinäjoelle. Siirtoesitys on Kirkkohallituksen käsittelyssä ensi viikolla. Selvityksen mukaan tuomiokapitulin siirtoon Seinäjoelle ei ole olemassa riittäviä perusteluja.

Lapuan tuomiokapitulin kotipaikkaa haetaan äänestyksellä

Lapuan tuomiokapitulin kotipaikasta äänestetään perjantaina hiippakuntavaltuustossa. Aiemmin tuomiokapituli on esittänyt siirtoa. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kirkolliskokous todennäköisesti toukokuussa tai marraskuussa 2013.

Tuomiorovasti varoittaa lapualaisia eroamasta kirkosta

Lapuan hiippakunnan piispanistuimen siirtymisen pelossa on jopa uhkailtu kirkosta eroamisilla. Lapuan tuomiorovasti muistuttaa, että eroamisella tehtäisiin vain haittaa omalle seurakunnalle.

Hiippakuntavaltuuston enemmistö säilyttäisi tuomiokapitulin Lapualla

Kirkkohallitus voi saada vastakkaiset esitykset tuomiokapitulin siirrosta Lapualta Seinäjoelle. Tuomiokapituli on jo osaltaan hyväksynyt siirron, mutta valtaosa Yle Pohjanmaan tavoittamista hiippakuntavaltuuston jäsenistä kertoo vastustavansa siirtoa.

Tuomiokapitulin siirtoaikeista jää arvet

Loanheitoltakaan ei ole vältytty, kun Etelä-Pohjanmaalla on keskusteltu tuomiokapitulin siirrosta Lapualta Seinäjoelle. Siirtoa käsitellään seuraavaksi hiippakuntavaltuustossa. Aiemmin tuomiokapituli hyväksyi siirtymisen ja kirkkohallitus voi saada siirtymisestä vastakkaiset esitykset.

Tuomiokapituli esittää siirtymistä Seinäjoelle

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli esittää tuomiokapitulin siirtämistä Seinäjoelle. Perusteluina ovat tuomiokapitulin ja piispan tehtävän hoito sekä tulevaisuuden haasteet. Siirtoesitys käsitellään seuraavaksi hiippakuntavaltuustossa helmikuun puolivälissä. Siirrosta päättää kirkkohallitus.

Kirkkoherrat vaihtuvat pohjalaisseurakunnissa

Pohjalaisissa seurakunnissa on tapahtunut kirkkoherrojen sukupolvenvaihdos. Jopa kolmasosa on viime aikoina vaihtunut. Kirkkoherroja on jäänyt eläkkeelle, mutta muutama on myös lähtenyt muihin tehtäviin.

Kuopion piispa ei leikkaisi naispappeutta vastustavien lähetysjärjestöjen tukia

Jolkkonen perustelee linjaansa johdonmukaisuudella. Kirkko on virallisesti hyväksynyt lähetysjärjestöt, ja siksi niiden toimintaan tulisi luottaa.

Tuomiokapituli voi joutua pois Lapualta

Lapuan hiippakunnassa joudutaan arvioimaan tuomiokapitulin sijaintia. Tuomiokapituli voi sijaita jatkossa Seinäjoella. Piispa perheineen on joutunut evakkoon piispalan ja tuomiokapitulin sisäilmaongelmien takia.

Piispainkokous pohtii kirkon keskushallinnon uudistusta

Kokouksen asialistalla ovat myös piispainkokouksen teologisen sihteerin valinta ja verkkorippikoulumateriaali aikuisille.

Arkkipiispa haluaa keskustelua lasten hyväksikäyttötapauksista

Kirkolliskokous käsittelee Turussa tällä viikolla myös aloitetta kirkkoon kuulumattomien hautausmaksusta.

Kirkolle korkeat toimielimet tänään, Mikkelin hiippakunnan edustus kapenee

Tänään on Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa valtakunnallinen ja alueellinen vaalipäivä. Kirkolle valitaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi kirkolliskokousedustajat ja lisäksi kullekin hiippakunnalle hiippakuntavaltuusto. Suorasta vaalista ei ole kyse, vaan äänioikeutettuja ovat papit sekä kirkkovaltuustojen ja seurakuntaneuvostojen jäsenet.

Kirkolle valitaan uudet päättäjät

Kirkolle valitaan tänään uudet päättäjät kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaaleissa. Suomessa on yhdeksän hiippakuntaa. Vaalien tulos vahvistetaan virallisesti ensi viikon maanantaina.

Kirkko valmistautuu vaaleihin

Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston ehdokaslistat ovat valmistuneet Lapuan hiippakunnassa. Listat eivät sisällä yllätyksiä.

Kirkko höllentää jäsenyysehtojaan

Ulkomaalainen voi päästä jatkossa entistä helpommin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi. Kirkolliskokous on päättänyt muuttaa kirkkolakia niin, että jäseneksi voivat päästä myös ne Suomessa asuvat ulkomaalaiset, joilla ei ole täällä kotikuntaa.

Homokohun uskotaan lisäävän äänestysinnokuutta

Kirkosta eroamisaallon uskotaan näkyvän ääntämisvilkkautena seurakuntavaaleissa. Kirkkohallitus arvioi, että marraskuun vaaleissa ehdokkaiden erilaiset näkemykset tulevat korostumaan. Vaalien ikäraja on laskettu ensimmäistä kertaa 16-vuoteen.

Pursiaisen saarna ei johda toimenpiteisiin

Helsinkiläispastori Terho Pursiaisen saarnasta tehty kantelu ei johda toimenpiteisiin. Tampereen hiippakuntavaltuuston jäsen Asko Alajoki kanteli Pursiaisen pitämästä saarnasta tuomiokapituliin.

Helsinkiläispapin saarnasta kantelu

Helsingin Huopalahden seurakunnan papin Terho Pursiaisen saarnasta on tehty kantelu Helsingin tuomiokapituliin. Kantelusta kertoo Kotimaa-lehti.

Arkkipiispaa äänestetään Lapualla

Hiippakuntien tuomiokapituleissa tänään toimitettavassa vaalissa valitaan kesäkuussa aloittava uusi arkkipiispa. Nyt käytävällä vaalin toisella kierroksella ehdokkaita on kaksi.

Arkkipiispaehdokkaat vaalitentissä illalla

Arkkipiispaehdokkaat ovat median tentattavana keskiviikko-iltana. Yleisöllä on mahdollisuus seurata tenttiä suorana internetissä. Vaalissa on jäljellä kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten saanutta ehdokasta: Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.

Arkkipiispan vaalissa ensimmäinen kierros

Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispan vaalissa järjestetään torstaina ensimmäinen kierros. Kuopiossa äänestyspaikkana on tuomiokapituli Kuninkaankadulla.

Uudesta arkkipiispasta äänestetään tänään

Tänään torstaina äänestetään evankelis-luterilaisen kirkon uudesta arkkipiispasta. Äänet annetaan kello 13 arkkihiippakunnan lääninrovastien kokouksissa ja muiden hiippakuntien tuomiokapitulien kokouksissa.

Merja Hermonen on Piikkiön uusi kirkkoherra

Teologian tohtori Merja Hermonen on valittu Piikkiön seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi.

Seitsemän ehdokasta arkkipiispaksi

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan vaalin ehdokasasettelu on päättynyt tänään. Valitsijamiesyhdistykset ovat asettaneet ehdolle seitsemän ehdokasta.

Arkkipiispaksi seitsemän ehdokasta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi pyrkii seitsemän ehdokasta. Tehtävää tavoittelevat muun muassa Mikkelin, Turun ja Oulun piispat. Nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma jää eläkkeelle kesäkuussa.

Puijon seurakunnan kirkkoherra bloggaa kirkolliskokouksesta

Turussa käynnistyneen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen tuoreita tunnelmia voi seurata tiistaista lähtien internetissä. Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen pitää nettiblogia kokouksesta Kuopion seurakuntien sivuilla.

Arkkipiispa Paarma jää eläkkeelle

Suomen luterilaisen kirkon johtaja vaihtuu. Arkkipiispa Jukka Paarma on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ensi vuoden kesäkuussa. Hän jätti eroilmoituksensa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituliin.

Hiippakuntavaltuusto esittää toista helluntaipyhää

Kuopion hiippakunnan hiippakuntavaltuusto esittää Suomen Evankelis-Luterilaisen kirkon kirkolliskokoukselle toisen helluntaipyhän palauttamista kalenteriin.

Kirkolliskokoukseen valitaan uudet edustajat

Maanantaina valitaan uudet edustajat kirkolliskokoukseen ja alueellisiin hiippakuntavaltuustoihin seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.