Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Museot avautuvat viimein tauon jälkeen – näin kävijöitä suojellaan koronalta

Kun suurin osa museoista avaa ovensa kesäkuun alussa, saa riskiryhmäläinen erityiskohtelun.

Kiimingin monitoimitalo avasi ovensa pitkän remontin jälkeen

Monitoimitalosta löytyy muun muassa kaupungin palvelupiste sekä kirjasto.

Keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström valloittaa Kiinaa ja pohtii kuolemaa: ”Olen ihmeen kaupalla hengissä”

Arabian pitkäaikaisin taiteilija on viime vuosina noussut suosituksi Kiinan ohella myös Japanissa.

Anu Pentik saapuu teatteriin katsomaan kahta naista, jotka nousevat lavalle esittämään häntä: "Haluan yllättyä"

Anu Pentik – nainen joka loi savesta maailman -näytelmä saa kantaesityksensä Pentikin lapsuusmaisemissa Kouvolan teatterissa.

Kansainvälisesti menestynyt suomalaistaiteilija Kim Simonsson valitsi kolme suosikkiaan Fiskarsin kesänäyttelystä – ja mukaan mahtui tietysti söpö eläin

Sammalihmiset-teoksistaan tunnettu kuvanveistäjä Kim Simonsson on yksi Fiskarsin kesänäyttelyn taiteilijoista. Pyysimme häntä poimimaan kolme suosikkia yli neljänkymmenen taiteilijan kansainvälisestä About Clay -näyttelystä.

Keramiikkataiteilija Anu Pentikin elämä tuodaan näyttämölle Kouvolassa

Taide- ja sisustusesineitä valmistavan Pentikin perustaja Anu Pentik on syntyisin Kuusankoskelta.

Suomi isännöi ensi kertaa keraamikkojen kansainvälisen huipputapahtuman – taiteen tekijät Rovaniemelle

Suomessa pidetään kansainvälinen keraamikkojen huipputapaaminen vuonna 2020. Alan johtava järjestö IAC kokoontuu silloin Rovaniemellä.

Varikko syntyi tarpeesta saada taiteilijoille työtiloja – veturitalleilla vietetään nyt 15-vuotisjuhlaa

Vanhan veturitallin sivuvarastoon taiteilija- ja talkoovoimin rakennettu Varikko viettää 15-vuotisjuhlaansa. Varikko syntyi tarpeesta saada naistaiteilijoille työtiloja. Tällä hetkellä Varikolla Seinäjoella työskentelee seitsemän kuvataiteilijaa.

Rut Bryk oli hermoherkkä graafikko, josta kasvoi keramiikkataiteen uudistaja

Espoon modernin taiteen museon Emman Taikalaatikko-näyttelyssä on esillä yli 200 Rut Brykin teosta. Taikalaatikko on Rut Brykin 100-vuotisjuhlanäyttely. Esiin piirtyy keramiikkataiteen uudistaja, joka haki töihinsä keinoja ja elementtejä niin grafiikasta, kuvanveistosta kuin arkkitehtuuristakin.

Joulunalusaika on naivistitaiteilijalle yhtä härdelliä

Keramiikka- ja naivistitaiteilija Markku Mäelle kissa, lepakko, possu, sonni tai meksikolainen seinäorava ei ole vieras aihe. Syksyn luova aika vaihtuu joulun lähestyessä härdelliksi.

Suomessa lähes 40 vuotta asunut katalaani: Ajatus itsenäisestä Kataloniasta ei ole mahdoton

Lappeenrantalainen Antonio Altarriba iloitsee valtakirjasta, jonka katalonialaiset antoivat maakunnan itsenäisyyttä tavoitteleville poliitikoille.

Kaunis kaakeliuuni lämmittää tupaa ja miellyttää silmää

Kaakeliuunit ehtivät jo kadota monesta kodista keskuslämmityksen tieltä. Nykyään niitä osataan kuitenkin jälleen arvostaa. Kaakeliuunien kultakausi oli 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Sorkkaraudat heiluvat, kun kyläkoulu muuttuu kodiksi

Kyläkoulujen myynti on ollut kiivasta 2000-luvulla. Taitelijat ja käsityöläiset ostavat mielellään kyläkouluja, joihin kodin lisäksi mahtuvat työtilat. Orimattilassa Mallusjoen vanha koulu saa uuden elämän keraamikkopariskunnan käsissä.

Keramiikkataiteilija Suku Park valittiin vuoden posiolaiseksi

Posiolle muuttanut eteläkorealainen keramiikkataitelija Suku Park on valittu vuoden posiolaiseksi. Valinnan on tehnyt Posion matkailuyhdistys.

Eläkeikää lähestyvä huippukeraamikko: Minut otetaan vasta nyt tosissaan

Palkittu keramiikkataiteilija Erna Aaltonen elää työllään ulkomaalaisten taidekeräilijöiden ansiosta. Suomessa taidekeramiikan markkinat ovat olemattomat.

Juhannuksesta käynnistyy taas vilkas tapahtumien kesä Lapissa

Juhannuksesta Lapissakin käynnistyy taas vilkas tapahtumakesä. Maakunta tulvehtii erilaisia juhlia ja kylätapahtumia – vanhoja ja perinteisiä, mutta myös uusia.

Apurahoilla kohennetaan kulttuuria, tehdään taidetta ja ajetaan Pillurallia

Kulttuuriapuraha mahdollistaa täysipäiväisen taiteen tekemisen, sanoo suomussalmelainen keraamikko Ulla Harju. Harju oli yksi 24 kainuulaisesta Kulttuurirahaston apurahan saajista.

Jokapojan luoja Vuokko Nurmesniemi palkittiin elämäntyöstään

Nurmesniemi on luonut muun muassa Marimekon Jokapoika-paidan. Vuokko Nurmesniemi on avannut nuoremmille sukupolville kansainvälisiä ovia.

Vuokko Nurmesniemi palkittiin elämäntyöstään muodinluojana

Nurmesniemi on luonut muun muassa Marimekon Jokapoika-paidan.

Seilin sairaalasaari innoitti – Tikanojan taidekoti esittelee toiseutta

Taiteilijaryhmä Sjählö9 pohtii teoksissaan poikkeavuutta ja ulkopuolisuutta. Teokset ovat saaneet innoituksensa Seilin sairaalasaaresta Nauvossa ja sen valossa pohditaan myös nykyaikaa. Esimerkiksi peliteollisuutta ei ryhmän mielestä ole käsitelty riittävän kriittisesti.

Korealainen loi makkaraa paistavan karhun Posiolla

Hirsirakenteisesta keramiikkastudiosta avautuu huikea näkymä Posion Kitkajärvelle. Kirintövaaran rinteillä tykkylumi painaa kuusia valkoisiksi patsaiksi. Nuoren yrittäjän studion hyllyt ovat täynnä karhuja, pöllöjä, poroja ja muita suomen luonnosta innoituksen saaneita teoksia. Suosituin niistä on makkaraa paistava karhu.

Keraamikko on maailman vanhimmassa ammatissa

Taide-esineet kuuluvat ihmisen arkeen, sanoo keramiikkataiteilija Heikki Rahikainen. 40-vuotistaiteilijajuhlaansa valmistautuva taiteilija on löytänyt oman tyylinsä, mutta haastavassa materiaalissa riittää vielä tutkimista.

Keramiikkaa kahdessa näyttelyssä Posiolla

Anu Pentik Galleriassa avautuu kaksi erilaista keramiikkanäyttelyä tiistaina. Yläkerrassa esittäytyy rovaniemeläinen keraamikko Asko Luosujärvi "Vesi, virta, vuo"-teossarjallaan, ja alakerrassa esitellään viimekesäisen ArctiClay II -symposiumin tuloksia.

Presidentti Tarja Haloselle Sadankomitean rauhanpalkinto

Palkintoperusteissa rauhanjärjestö Sadankomitea kertoi arvostavansa erityisesti Halosen humanitaaristen sopimusten eteen tekemää työtä.

Käsityöläisen leipä tulee monesta työstä

Käsityöläinen, ainakin keraamikko saa temppuilla saadakseen toimeentulonsa omista töistään. Useimmiten keraamikko hankkii kakkosammatin, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa myös omia töitä. Silti käsityöammatin tuoma ilo näyttää usein olevan tärkeämpää kuin raha.

Pentik haluaa Euroopan suurimmaksi keramiikkastudioksi

Pentik panostaa perinteisen keramiikkatyön lisäksi studiotaiteeseen. Myös venäläiset ovat kiinnostuneita Pentikin tuotteista.

Taide ei räisky samoja maisemia tuijottamalla

Kuusamolaiset taiteilijat ovat hakeneet perinteisille Kiutakönkään maisemille uutta näkökulmaa ulkomailta. Parhaillaan Kuusamossa vierailee taiteilijoita Saksasta.

Varkauden naivistinäyttely saa hyvälle tuulelle

Varkauden taidekeskus Väinölä kokoaa tänä kesänä suuren joukon naivistien taidetta Itä-Suomeen. Näyttely haluaa tuoda iloa kävijöiden arkeen ja samalla juhlistaa taidekeskuksen satavuotista taivalta.

Ketteryys oli valttia piilosilla olon kilpailussa

Varkaudessa järjestetään lauantaina piilosilla olon SM-kilpailut. Kilpailun kestävyyssarjan voiton viime vuonna jakanut Karin Keitel piiloutui viime vuonna taideteoksen sisään. Piilossa oleminen oli aika tukalaa puuhaa, mutta kannatti.

Hylätty talo saa uuden elämän taide- ja kulttuurikeskuksena

Loviisassa paikalliset taitelijat ehtivät pitkään kaivata kunnollisia näyttelytiloja kaupunkiin. Samaan aikaan suojeltu vanha talo makasi tyhjillään kaupungin keskustassa. Nyt molemmat ongelmat ovat ratkeamassa.

Grafia ja Ornamo muistivat muotoilijoita

Muotoilualan järjestöt Ornamo ja Grafia ovat jakaneet yhteensä kuusi Muotoilijat ’13 –palkintoa. Vuoden graafikoksi valittiin Kasper Strömman.

Seinäjoen uuden kirjaston sisustusarkkitehti palkittiin

Seinäjoen uuden kirjaston sisustuksen suunnitellut Päivi Meuronen on valittu vuoden sisustusarkkitehdiksi. Muotoilualan järjestöt Ornamo ja Grafia ovat jakaneet vuoden muotoilupalkinnot tänään.

Saveen piirretty satumaailma

Heljä Liukko-Sundström tuntee saven salat.

Muotoilija Heidi Blomstedtin teoksia esitellään Keski-Suomen museossa

Kolmekymmentä vuotta sitten kuollut Heidi Blomstedt oli suurelle yleisölle tuntematon. Parhaiten hänet muistetaan muun muassa paksuseinäisistä maljakoistaan.

Suomalaissuunnittelija ideoi puhekuplista kuoseja Ikealle

Huonekalujätti Ikea julkistaa tänä vuonna neljä suomalaisen kuosi- ja pintasuunnitteluryhmä Studio Kelkan suunnittelemaa kuosia. Näitä ovat esimerkiksi Niina Aallon suunnittelemat koristetyyny Eivor fågel ja pussilakana Malin rundin.

Hattulan taiteilijat saivat vihdoin oman yhdistyksen

Hattulassa tehtiin tällä viikolla historiaa, kun kuntaan perustettiin oma taiteilijayhdistys. Hattulassa on paljon eri taiteenalojen taitajia, jotka tähän asti ovat toimineet enimmäkseen yksin. Yhdessä tekemisessä on etuja, muistuttaa tuoreen yhdistyksen puheenjohtaja.

Viiden vuosikymmenen juhlapuvut Heinolan museolle

Heinolan museo on saanut lahjoituksena merkittävän juhlapukukokoelman. Kokoelma monipuolistaa edelleen museon tekstiili- ja vaatekokoelmaa, jossa on jo mm. 1800-luvun pukuja ja arkivaatteita James-näyttelyn myötä.

Vuoden taiteilija-apurahat Martikaiselle ja Lempiselle

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt taiteilija-apurahoja. Vuoden mittaiset taiteilija-apurahat myönnettiin Etelä-Karjalassa keraamikko Arja Martikaiselle ja kuvataiteilija Jouko Lempiselle.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tuki jälleen miljoonilla tiedettä ja taidetta

Kulttuurisäätiö Jenny ja Antti Wihurin rahasto on jälleen jakanut apurahoja ja tunnustus- sekä kunniapalkintoja 9,7 miljoonan euron edestä. Säätiö palkitsi erityismaininnoin professori Martti Häikiön, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Kalle Löövin, pianisti Paavali Jumppasen ja keraamikko Terhi Juurisen.

Vierasateljee tuo kansainvälistä väriä Fiskarsiin

Fiskarsin kansainvälinen vierasateljee kasvattaa suosiotaan maailmalla. Kansainvälinen vierailijajoukko hakee ruukkikylästä inspiraatiota ja työrauhaa. Viiden toimintavuoden aikana ateljeessa on käynyt 65 vierasta.

Loviisalaistaiteilijat vaativat omaa museota

Taiteilijat ovat tempaisseet taidemuseon perustamisen puolesta Loviisassa. Yli kolmekymmentä taiteilijaa on rakentanut yhteisnäyttelyn, jonka tarkoitus on osoittaa, miten suuri tarve Loviisassa olisi kunnolliselle taidenäyttelytilalle.

Hyväntekeväisyyteen lähes 13 000 euroa

Nenäpäivä tuotti Pohjois-Savossa vuonna 2010 hyväntekeväisyyteen lähes 13 000 euroa. YLE Savon haastekeräys tuotti huikeat 5 300 euroa. Lions-klubien keräys tuotti maakunnassa perjantaina 3 500 euroa. SPR:n lippaisiin puolestaan kilahti noin 1 600 euroa. Lämpimät kiitokset kaikille keräykseen osallistuneille!

Nenäpäivän maljakko huutokauppattin

Kuopiolaisen keraamikko Risto Kokon suunnittelema ja valmistama uniikki Nenäpäivän maljakko huutokaupattiin 555 eurolla. Maljakko huudettiin Kuopiosta. Ainutlaatuisen maljakon tuotto lahjoitetaan Ylen Nenäpäivän hyväntekeväisyyskeräykseen.

Nenäpäivän maljakko on valettu

Lokakuun puolen välin maissa kuopiolaisen keraamikko Risto Kokon työstämä Nenäpäivämaljakko seisoo kauniina pöydällä. Ilman viimeistelyä ja koristeluakin se näyttää viehättävältä.

Risto Kokko valmistaa uniikin maljakon Nenäpäivään

Kuopiolainen keraamikko Risto Kokko osallistuu Nenäpäivään lahjoittamalla itse valmistamansa keraamisen maljakon. YLE Savo myy posliinimassasta valmistetun maljakon huutokaupalla. Viime vuonna Nenäpäivässä huutokaupattiin Antti Ruuskasen keihäs.

"Naisten elämä on aika mielenkiintoista"

Naiseus on kuvanveistäjä Kerttu Horilalle yltäkylläinen ideapankki. Hänen tekemissään luonnollisen kokoisissa keramiikkaveistoksissa naisfiguurit istuvat kirkonpenkissä, kahlaavat kanaalissa tai peilaavat omaa kuvaansa. Tuorein teos Maire vaihtaa Porissa paikkaa sen mukaan, missä veistosta milloinkin tarvitaan.

Savi palaa ja haju lähtee 2011

Turun kaupunkikuvaa uudistetaan kolmen taiteilijan voimin. Keramiikkataiteilijat Karin Widnäs, Pekka Paikkari ja Kim Simonsson poistavat kaupungista ongelmakohtia ja muuttavat ne taideteoksiksi.

Seuraavasta Finlandia-palkinnosta päättää kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi

Kuusi ehdolle asetettavaa romaania valitsee Suomen Kirjasäätiön valitsema palkintolautakunta, jonka puheenjohtajana toimii filosofian kandidaatti Marianne Bargum. Muut jäsenet ovat jäsenet suomen kielen tutkija, tietokirjailija Lari Kotilainen ja viestintäkonsultti Kirsi Piha.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle