Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kotitalousasiantuntija Riitta Sutinen puhdistaa keittiön lavuaaria.

Siivoamiseen ei tarvita pesuaineita, vaan niistä voi olla jopa haittaa – näin putsaat kotisi pinnat mausteilla ja sitruunalla

Ruoka-aineet riittävät kodin pysymiseen puhtaana. Pesuaineiden ja ruoka-aineiden väärä annostelu siivouksessa voi saada jopa lisäsotkua aikaan.

Alexandra ja Jonas urheiluvaatteissa ranalla

Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

Sokeripaloja, etikkaa ja tiskiriepu hellan päällä.

Siivoa kuin mummo! Isoäidin siivousvinkeillä vähennät arjen kemikaalikuormaa

Ympäristötietoisuus on lisännyt vanhojen siivousmenetelmien suosiota.

Kuivajää puhaltaa purkat pois

Yllättävää arjen fysiikkaa: tiesitkö miten katuun tallautuneet purkat "räjäytetään" asfaltista?

Pinttyneitä purukumitahroja poistetaan kaduilta muun muassa kuivajääpuhaltimella. Muitakin keinoja on, kuten sooda- ja vaahtopuhdistus.

Yskänlääkettä kaadetaan pullosta lusikkaan.

Nuoret vetivät päänsä sekaisin yskänlääkkeestä tekemällään aineella – ainakin yksi joutunut sairaalaan

Poliisin mukaan vanhempien on syytä huolestua, jos terveeltä nuorelta löytyy Resilar-pullo ja ruokasoodaa.

Kodin siivoustarvikkeet

Riisi, sokeri ja viisi muuta siivousvinkkiä – pesuaineet on helppo korvata ruualla

Sehän tiedetään, että keittiön kaapeista löytyy apua siivouspäivänä. Joko tiedät nämä vinkit?

Hiustenpesua shampoolla.

Shampoon hylkääminenkö hyödyllistä? Höpsis, sanovat kemistit

Joukko yhdysvaltalaisia kemistejä on harmissaan siitä, että jotkut lopettavat shampoon ja hoitoaineen käytön hatarien uskomusten vuoksi.

Kananmuna kädessä

Kananmunan iällä on keittiössä väliä – tuorein ei olekaan aina paras

Miksi tuore ei vatkaannu kunnolla ja vanhan vaahto ei kestä? Vajaan viikon, parin ikäinen kananmuna on keittiön kingi. Se päihittää muut niin vaahtoutumisessa kuin kuorien irtoamisessa. Syy löytyy happamuusasteesta ja proteiineista.

Elmo ja Kirmo tanssittavat rusinoita.

Perhosen silmät ja rusinoiden tanssi – lasten tiedepäivän kohokohdat

Montako silmää on perhosella? Voiko se haistaa? Entä miten saa rusinan tanssimaan? Tulevilla tiedemiehillä oli taskut täynnä kysymyksiä, kun he pääsivät tutustumaan Jyväskylän yliopistoon lasten tiedepäivässä.

Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Lieden puhdistamista sokeripalalla.

Marttojen siivousniksit: "Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kalliille erikoispuhdistusaineille"

Ruoka-aineista on myös muuhun käyttöön kuin syömiseen. Esimerkiksi sokerinpalalla voi puhdistaa valurautaisen liesilevyn tai voilla poistaa vaatteeseen tulleen pihkatahran.

Kuvassa avokadoja.

Männyn kaarnaa, mustikkaa, jogurttia... Katso vinkit ekologisempaan hiustenhoitoon

Keittiön arsenaalia kahvista sitruunaan ja soodasta mustikkaan voi hyödyntää hiustenhoidossa. Hiusten luonnollinen olotila on hieman karkea, mutta kiiltävä.

Ikkunaa kuivataan lastalla.

Siivousinspiraatio löytyy netistä – ekologisuus ja perinteet purevat kotisiivoojaan

Siivoamisestakin saa kiinnostavan etsimällä uusia keinoja vanhojen tilalle. Internetin ihmemaassa vastassa on lähinnä runsauden pula.

Mattoja kuivumassa tangon päällä joen edustalla.

Marttojen kodinhoitoneuvoja: Mattojen tamppaus on turhaa – pelkkä imurointi riittää

Mattopiiskalle voi huoletta keksiä uusiokäyttöä. Marttojen erikoisneuvoja liputtaa mattojen imuroinnin puolesta.

Yle Areena logo.

Elintarvikkeista on moneksi - myös puhdistusaineiksi

Moni ruoka-aine on käyttökelpoinen myös erilaisiin puhdistuksiin. Ainakin etikan, kivennäisveden, piimän, suolan ja ruokasoodan tiedetään olevan myös oivia puhdistusaineita.

Keittiön kaapeista löytyvät ruoka-aineet sopivat myös siivoukseen

Parhaat siivousaineet löytyvät keittiön kaapeista

Lisääntynyt ympäristötietoisuus on saanut monen siivoajan palaamaan vanhoihin konsteihin. Sooda, etikka, sitruuna, suola ja sokeri soveltuvat hyvin keittiön tai kodin tavaroiden puhdistukseen.

Kylpyankka käsienpesualtaassa.

Lapsesi kylpyankka voi olla pöpöpesä

Pitkään käytössä olleen kylpylelun sisälle voi kertyä hometta. Kaikkia muovileluja ei saa auki kunnon puhdistusta ja kuivausta varten.

Lemmikkitalous ei karvatonta päivää näe

Oma lemmikki on rakas, mutta siitä saisi lähteä vähemmän karvaa. Tämä on varmasti monen lemmikinomistajan ajatus, kun imuriin on tartuttava useana päivänä viikossa. Lemmikin omistaja ei kuitenkaan ole tuhoon tuomittu, tämän päivän siivousvälineillä karvoista pääsee helposti. Robotti-imuri on nykyajan kissatalouden pelastus.

Valmiit kampanisut.

Näin teet lappilaista juhlapöydän perinneherkkua

Kampanisu on perinteinen lappilainen kahvipöydän leivonnainen. Jokaisella leipurilla oma ohjeensa kampanisujen tekemiseen. Usein ohjeet ovat perittyjä, suvussa kulkevia. Eri paikkakunnilla ovat myös omat perinteiset ohjeensa.

Lehtikirvoja penkin päällä.

Näin eroon tuholaisista ja sienitaudeista kotikonstein

Radiopuutarhuri kokosi hyödyllisiä vinkkejä ja kotikonstein toteuttavia reseptejä sienitautien ja tuhoeläinten torjuntaan puutarhassa.

Jippo-lehti tuli monille tutuiksi 1970- ja 80 -lukujen taitteessa

Vieläkö muistat Jipon kuution muotoiset munat?

70- ja 80 -lukujen taitteessa ilmestynyt Jippo-lehti tarjosi lukijoilleen askarreltavaa ja luettavaa. Lehden mukana lukijat saivat koottavakseen mm. kaukoputken, rahantekokoneen sekä kuution muotoisia munia valmistavan laitteen.

Pippurimylly, syötävät pajunkissat

Näin teet syötäviä pajunkissoja

Syötävät pajunkissat syntyvät perinteisiä lusikkaleipiä tuunamalla. Koristeluun käytetään tummaa suklaata ja tomusokeria. Pajunkissat on helppo tehdä, mutta tekemisessä on monta työvaihetta. Aikaa kannattaakin varata pääsiäsherkun valmistamiseen useampi tunti.

Hopeahaarukoita ja -lusikoita.

Vanhan hopean saa kiiltämään oikeilla opeilla

Hopean puhdistukseen löytyy monia konsteja ja erilaisia aineita. Hankaamista ei kuitenkaan suositella naarmuuntumisen takia. Erityisesti kaaliruuat, sinappi ja lipeäkala tekevät halllaa hopeisille aterimille.

Eeva-maija Laurila ja piparit

Piparkakkutaikina on helppo valmistaa itse

Joulu on jo aivan ovella. Jouluun kuuluvat ehdottomasti piparit. Moni ostaa valmiin piparkakkutaikinan kaupasta. Taikinan valmistaminen itse ei ole kuitenkaan vaikeaa. Pipareihin makua antavat maustepippuri, neilikka, kaneli ja inkivääri.

Valmis kakku

Näin teet arabialaista maustekakkua

Alamme siirtymään ajatuksissa jouluun. Pakkaseen voi alkaa tehdä joululeivonnaisia. Joulupöytään sopivat erinomaisesti maukkaat kakut. Monipuolisia makuja sisältävään Arabialaiseen maustekakuun tulee siirappia, sitruunaa, mantelia ja kanelia.

Sooda siivoaa graffitinkin

Sillat, alikulut ja seinät saavat usein pintaansa ylimääräisiä maalikerroksia. Joskus graffitit ovat uskomattomia taidonnäytteitä, mutta useimmiten maalaukset ovat silkkaa töhryä. Kaupungille seinämaalausten siivoaminen on loputon rahareikä.

Tiskipöytää puhdistetaan soodalla, etikalla ja käsitiskiaineella.

Kodin siivousaineet saa ruokahyllystä

Säästä siivousainekuluissa ja varaa ruokakaappiin etikkaa ja ruokasoodaa. Sopivalla emäksen ja hapon sekoituksella saa kodin säihkymään.

Hellaa raaputetaan sokeripalalla

Sokeripala ja etikka auttavat siivoajaa

Kevätaurinko piristää ihmistä, mutta paljastaa talven pölyt ja tahrat. Uuninluukkua ei oikein silmiä sulkematta uskalla avata ja jääkaappikin kaipaisi puunausta. Isoäidin muistin syövereistä löytyy paljon käyttökelpoista tietoa siitä, millä pinttynytkin lika irtoaa ilman, että sitä tarvitsee räjäyttää pois.

Kodin siivousvälineet

Sitruuna ja ruokasooda - kodin puhdistajat

Perinteiset leivontaan ja ruoanvalmistukseen käytettävät raaka-aineet ovat myös käteviä kodin puhdistussaineita.

Vanhasta autosta poistetaan maalia soodapuhaltimella.

Sooda syrjäyttää raaputtamista ja kemikaaleja

Soodapuhallusta tarjoavia yrityksiä perustetaan Suomeen vinhaa vauhtia. Kyseessä on ympäristöystävällinen puhdistusmenetelmä, joka soveltuu monenlaisille pinnoille. Soodapuhallus muistuttaa hiekkapuhallusta, mutta on sitä hellävaraisempi. Puhdistustavan keksivät amerikkalaiset insinöörit.

Ruokasoodaa puhaltamalla puhdasta

Soodapuhallus on hellävarainen menetelmä lian ja maalin puhdistamiseen vaikkapa veneen pinnalta tai lentokoneen rungosta. Puhalluslaitteilla ruiskutettavat natriumbikarbonaattikiteet tunnetaan myös ruokasoodana. Keminmaalainen Mika Tikkala on ehtinyt käsitellä tuoreessa yrityksessään kohteita talojen ulkopinnoista lasisiin takkaluukkuihin.

Missifinalisti hampaiden valkaisussa.

Hampaiden valkaisu kotikonstein arveluttaa

Helmihampaista haaveilevaa kauhistuttavat hammaslääkäreiden korkeat valkaisuhinnat. Siksi moni turvautuukin mielellään edullisempiin kikkoihin. Kotikonsteissa kehotetaan muun muassa pesemään hampaita ruokasoodalla. Mutta sehän on hankausaine! Entä ovatko netissä myytävät geelit sekä jauheet tehokkaita ja turvallisia?

Rukiinen piparkakku, inkivääripikkuleipä, pähkinäinen pikkuleipä ja saaristolaisleipä

Mausteet loistavat joulun leivonnaisissa

Piparkakut, maustekakut, sahramipulla ja saaristolaisleipä kuuluvat monen joulun leivonnaisten suosikkeihin. Kokeile tänä jouluna Rea Maakasen ruispipareita tai ihanan herkullisia inkiväärileipäsiä.

Kahvinkeitin

Kallista kahvia ei kannata pilata likaisella keittimellä

Kun kahvi on kallista, ei arvokasta juomaa kannata suodattaa likaisella kahvinkeittimellä. Pieni siivoustyö palkitsee tekijänsä. Kaupoista löytyy paljon valmiita puhdistusaineita, mutta perinteisemmillä keinoillakin pärjää hyvin.

Botnian sellutehdas Äänekoskella.

Sellutehtaan alasajo enteilee suolapölyä

Botnian sellutehdas Äänekoskella ajettiin perjantaina alas vuosihuoltoa varten. Tehdas käynnistetään uudelleen toukokuun lopussa. Käynnistysvaiheessa tehtaan lähiympäristöön saattaa levitä pölyä.

Ruokasoodan terveysvaikutukset

Soodaa närästykseen?

Omalääkärin vastaukset 18.5.2010

Aiheina mm. korvatulehduskierre ja punahukka

Kuvassa nainen puhdistaa käsienpesuallasta

Kalkkijäämät vaativat viitseliäisyyttä

Kalkkikertymiä löytyy joka paikasta, missä ollaan veden kanssa tekemisissä. Joillain paikkakunnilla, kuten Kokkolassa, vesijohtovesi on niin kovaa, että kalkkiongelma on erityisen hankala.

Soodapuhallus saa tunnustusta

Satakunnan Soodapuhallus on valittu Karhuseudun parhaaksi hankkeeksi vuonna 2009. Laite- ja tilahankintoihin myönnetty Leader-tuki toi maakuntaan uuden ja ympäristöystävällisen puhdistusmenetelmän.