Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kokeile korealaista kimchiä – maustettua kiinankaalia

Kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla.

Keittiö sai kolmella niksillä koululaiset syömään lautaset tyhjiksi ja säästämään tuhansia euroja

Koulun seinällä oleva annoslapputaulu juoruaa heti, kuinka monta hävikkiannosta kyseisenä päivänä syntyi. Pienillä oivalluksilla koulukeittiö sai kiinankaaliakin uppoamaan oppilaisiin kilokaupalla.

Juures on hyljeksitty vitamiinipommi – kuoret voi valmistaa sipseiksi

Kotimaisia juureksia on tarjolla nyt runsaasti, ja niiden etuja ovat terveellisyys, edullisuus ja ekologisuus. Peruna hallitsee suomalaisten lautasia, vaikka esimerkiksi lantussa on ravintoaineita enemmän.

Tappajaetanat popsivat ison kaalin viikossa – paitsi jos puutarhurilla on käytössään oikea karkote

Luonnonvarakeskuksessa Jokioisissa on tutkittu tappajaetanoiden ruokailutottumuksista, ja tietyt kasvit näyttävät maistuvan niille erityisen hyvin. Hyväksi havaittu torjunta-aine suojaa kasveja suursyömäreiltä, mutta toistaiseksi ainetta ei saa myydä kuin maalina.

Korkeasaaren karhut ovat heränneet talviuniltaan

Karhut kirmasivat tänä aamuna ulos talvipesästään. Karhuille maistui heti ruoka, ja sen jälkeen ne kieriskelivät nautinnollisesti tarhan kuorikarikkeessa.

Satoa korjataan kiivaasti

Ensimmäisiä herukoita päästiin poimimaan Etelä-Suomessa jo viikko sitten. Myös vadelmia on poimittu jo parin viikon ajan. Vihannestenkin sadonkorjuu on päässyt vauhtiin.

Kiinankaalia ylöjärveläiseen biopakkaukseen

Biohajoava kalvo muistuttaa muovia, mutta muuttuu kompostissa mullaksi. Ylöjärveläisyritykselle näyttää avautuvan laajat markkinat suuren kaupparyhmän hyllyillä.

Korkeasaaren karhut heräsivät talviuniltaan

Karhut päästettiin tarhaansa sunnuntaiaamuna.

Kiinankaalia Liperistä

Puromäen Puutarha Liperissä kasvattaa ainoana tilana Pohjois-Karjalassa kiinankaalia. Yrittäjien Jukka ja Hanne Kinnusen valikoimista löytyy myös muita erikoiskasveja kuten parsaa, palsternakkaa ja valkosipulia.

Pilaantunut kaalisäilyke tappaa ja sairastuttaa Japanissa

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja sata muuta sairastunut kiinankaalisäilykkeessä olleen kolibakteerin vuoksi.

Kolea sää on viivästyttänyt kevätkylvöjä

Viileän ja sateisen sään vuoksi kevätkylvöt ovat paikoin kolmekin viikkoa myöhässä, ja pieni osa peltolohkoista jäänee kylvämättä. Ensimmäiset kotimaiset mansikat kypsyvät näinä päivinä.

EHEC-kohu lisännee kotimaisten vihannesten käyttöä

EHEC-bakteerin aiheuttaman kohun uskotaan vaikuttavan myös suomalaisten vihanneskulutukseen. Tuottajat ja asiantuntijat vakuuttavat, että myös ulkomaisia vihanneksia voi syödä entiseen tapaan. Suurin riskitekijä löytyy kuitenkin edelleen tuotteen loppukäyttäjästä, eli kuluttajasta.

Pienikin veto kurtistaa kurkun

Kylmä talvi ei ole vihannesten ystävä. Kovassa pakkasessa kurkku kurtistuu ja basilika mustuu ja nollakelissä. Vihannesten kuljettaminen kauppoihin vaatii nopeaa logistiikkaa, sillä jo pieni veto voi kylmettää aran vihanneksen.

Risto ruokkii kauriita Mikkelissä

Mikkeliläinen Risto Kirvesniemi on ruokkinut kauriita yli kymmenen vuoden ajan. Parhaimmillaan kauriita on käynyt ruokintapaikalla lähes parikymmentä. Nyt syömässä käy vain yksi kauris.

Omenasato tavallista parempi

Syysomenoiden sato on tavallista parempi. Omenat ovat kosteita ja mehukkaita ja myös sadon määrä on hyvä. Pääosa sadosta kypsyy kuun vaihteessa. Myös kevätviljoista saadaan koko maassa tyydyttävä tai hyvä sato, jos poutaa jatkuu puintikauden loppuun asti.

Varhaisperunan satokausi myöhässä

Useat perättäiset hallayöt ja viime viikkojen viileä sää ovat hidastaneet varhaisperunan kasvua ja satokausi on selvästi myöhässä.