Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi naista ja hevonen metsäpolulla. Toinen nainen istuu hevosen selässä.

MS-tautia sairastava Marika Sorvali saa apua ratsastuksesta, mutta alasta on tulossa villi viidakko – terapiaksi saa kutsua lähes mitä tahansa

Perinteinen ratsastusterapia on saanut rinnalleen monia uusia eläinavusteisen toiminnan muotoja. Ostajan on vaikea hahmottaa palvelun laatua. Myös eduskunnan työryhmä on huolestunut alasta.

Jarmo Laine sytyttää tulitikun saunassa.

Panttivanki Jarmo Laine uhattiin teloittaa, ja se tuli uniin vasta vuosien kuluttua – laki estää monia rauhanturvaajia saamasta apua traumoihinsa

Kriisinhallintaveteraanien terveys on tuoreen selvityksen mukaan pääosin hyvä, mutta psyykkistä hoitoa tulisi kehittää. Vertaistuki on monelle tärkein avun muoto. Sitä voi saada vaikka saunanlauteilla.

Katja Manninen pitää kädessään kuppia ja katsoo sivuun kamerasta, taustalla metsää ja sairaalarakennuksia

Kainuun ensimmäisen terveysmetsän rakentaminen alkaa pian – kuuntele, miksi se on erilainen kuin muut metsät

Kajaaniin valmistuva terveysmetsä tehdään osittain esteettömäksi, jotta kaikilla olisi yhdenvertainen mahdollisuus kokea luontoa.

Kalevi Laaksonen auttaa kehitysvammaista Veikka-poikaansa pyöräilyssä. Veikalla kypärä päässään, isä pitää kiinni pyörästä.

Vertaistuki auttaa isää selviämään poikansa harvinaisen syndrooman kanssa: "Älkää ikinä jääkö yksin kotiin miettimään ongelmia"

Nastolalaisen Kalevi Laaksosen pojalla on erittäin harvinainen Kabuki-syndrooma. Suomalaispotilaita tunnetaan kymmenkunta, mutta heitä on todennäköisesti enemmän.

Piia Suihkonen käyttää virtuaalilaseja.

VR-lasit ja videopuhelut tuovat helpotusta vammaistyöhön – tekniikka ei silti korvaa ihmistä

Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeessa lisätään kehitysvamma-alan vetovoimaa ja vahvistetaan alan osaamista. Tekniikka on isossa roolissa.

mies ja nainen polkee kuntopyörää

Sydäninfarktin saanut Mira Järvelä, 43, tietää, mitkä ovat hänelle turvalliset syketasot – Seinäjoen keskussairaalassa saa harvinaista kuntoutusta

Sydänkuntoutujat ovat saaneet polikliinistä kuntoutusta Seinäjoen keskussairaalassa puolentoista vuoden ajan. Valvotun harjoittelun avulla kuntoutuja saa luottamusta liikkumiseen kuntoutuksen päätyttyä.

huumeneula ja käyttäjä

Riippuvuudet moninaistuvat ja lisääntyvät – Soite kehittää uusia tapoja kohdata asiakkaat: jalkautumisesta on saatu hyviä kokemuksia

Riippuvuuksista kärsivän asiakkaan tapaaminen toimiston sijaan luontopolun laavulla on tuonut hyviä tuloksia. Keskipohjalaisessa Soitessa kehitystyö asiakkaiden tavoittamiseksi on hyvässä vauhdissa.

Jytaksin auto ajaa lumista tietä pois Sairaala Novan pihasta.

Kela-taksit ovat viime aikoina saapuneet sovitusti asiakkaiden luo – Kela: "Jos taksi ei tule paikalle, on otettava uudestaan yhteys tilauskeskukseen"

Vuodenvaihteen jälkeen asiakkaille ongelmat näkyivät yksittäisten taksimatkojen myöhästymisinä tai kyytien kokonaan peruuntumisina. Kelassa on huomattu, että korvaavan taksin saaminen nopeasti ei aina onnistu.

Mariaana Mäki-Asiala on äiti, Paulus Mäki-Asiala on 8v poika

8-vuotiaalle autistiselle pojalle suositeltiin lisää puheterapiaa, mutta Kela oli eri mieltä – "Hämmentävää on Kelan touhu", kritisoi äiti

Kelan mukaan kaikki laitokselle tulevat kuntoutushakemukset arvioidaan aina yksilöllisesti, ja lähtökohtana on pyrkiä löytämään kuntoutusta puoltavia seikkoja.

Lähikuva vanhuksesta joka pelaa tasapainopelia fysioterapeutin avustuksella.

Enonkoski jakaa vanhuksille palveluseteleitä – varat Kyllikki Östringin suuresta perinnöstä

Edesmenneen kuntalaisen miljoonaomaisuudesta riittää rahaa vanhusten virikkeelliseen toimintaa. Palvelusetelit voi käyttää esimerkiksi kulttuuriin tai fysioterapiaan.

Henkilökuvassa, ylilääkäri Helena Liira.

Long covid -potilaiden lähetteet ovat vähentyneet HUSin kuntoutuspoliklinikalla

Alustavan tutkimuksen mukaan rokotukset voivat vähentää long covid -oireiden riskiä merkittävästi. Arvion mukaan jonkinasteisia pitkittyneitä koronaoireita on noin 30 prosentilla tautiin sairastuneista.

Kauniala sjukhus.

Vantaan kaupunki aikoo luopua Kaunialan sairaalasta

Esityksenä on, että kaupunki myy Kaunialan Sairaala Oy:n osakekannan ja sairaalakiinteistön ryhmittymä Attendo Oy:lle ja sen tytäryhtiölle. Asiakkaiden hoito jatkuu normaalisti kauppaaikeesta huolimatta. 

Vaativan kuntoutuksen osastolla hyödynnetään kinestetiikkaa hoitotyössä. Vasemmalla aiempi tapa toimia, oikealla uusi.

Kinestetiikalla aktivoidaan potilasta ja turvataan hoitajan työkykyä – vaativan kuntoutuksen yksikkö Vaasassa palkittiin laadukkaasta työstään

Kinestetiikka lähtee hoitajan ja potilaan vuorovaikutuksesta. Vaasan keskussairaalan kuntoutusosasto on ensimmäinen erikoissairaanhoidon yksikkö, joka on saanut arvokkaan sertifikaatin.

Lapsi isän olkapäätä vasten ja katsoo suurilla silmillä syvälle vieressä seisovan äidin silmiin. Suussa hänellä on tutti jossa lukee "I love mommy!"

Juulia ja Eemil käyttivät lapsesta asti huumeita, mutta kolmas yhteinen vauva sai vanhemmat lopettamaan

Päihdeäitien kuntoutuksen alku on siirtynyt yhä lähemmäs synnytystä. Päihderiippuvaisten tavoittaminen on aina hankalaa, mutta korona-aikana se on entisestään hankaloitunut.

En person sitter på en bänk med en ryggsäck och vinflaska bredvid sig.

Eksoten lasten ja nuorten kuntoutusyksikkö avautuu lokakuussa –tavoitteena on puuttua päihteidenkäyttöön aiempaa varhaisemmassa vaiheessa

Esimerkiksi nuorten päihteidenkäyttöön apua tarjoava Eksoten kuntoutusyksikkö oli alun perin tarkoitus perustaa jo kevät-kesällä, mutta yhteistoimintaneuvottelujen ja muiden käytännön järjestelyjen vuoksi perustamista siirrettiin. 

Jytaksin auto ajaa lumista tietä pois Sairaala Novan pihasta.

Uudistus ruuhkautti Kela-taksit alkuviikosta – vastaava suunnittelija: "Kyydit ovat myöhässä ja puheluiden jonotusajat ovat liian pitkiä"

Kelan taksipalvelu uudistui vuodenvaihteessa. Nyt matkoja tarjoaa maakunnissa kaksi eri palveluntarjoajaa. Ongelmia on ollut alkuviikosta ympäri Suomea.

Janita kuntoutuslaitoksen aulassa.

Janita Ruuskasella on yksi Suomen harvinaisimmista sairauksista – uutena hoitomuotona on kokeiltu kävelyrobottia

25-vuotiaalla Janita Ruuskasella on synnynnäinen niveljäykistymäsairaus. Kävelyrobotin avulla tehty kuntoutus helpottaa kipuja.

En reflektion av unga personer i asfalten. Personernas skor syns på bilden.

Nuoren kuntoutusraha suututtaa, ministeriö ja Kela puolustavat 800 euron etuutta: "Yhä useampi nuori jatkaa opiskelua ja pyrkii työmarkkinoille"

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuussa. Valtaosa käyttää nuoren kuntoutusrahan oikein, ja se onkin vähentänyt työkyvyttömyyseläkkeiden tarvetta. Nyt ministeriön ja Kelan edustajat vastaavat yhdeksään kysymykseen etuudesta.

Kolmen nuoren jalat asfaltilla. Kaikilla on nauhakengät jalassaan. Keskimmäisellä on maalin tahrimat housut.

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuntoutusrahaa kuussa – nyt opettajat arvostelevat etuutta, joka pahimmillaan menee päihteisiin

Kela maksaa nuoren kuntoutusrahaa vuosittain yli 12 000 henkilölle. Osa nuorten kanssa toimivista ammattilaisista arvostelee tukimuotoa ja pitää sitä jopa passivoivana.

Karita Viitanen

Karita Viitanen, 28, ei hahmota ajan kulumista kuten muut – aikasokeus on ristiriitainen nimitys monien tunnistamalle ilmiölle

Aikasokeus ei ole virallinen diagnoosi, mutta ilmiö sinänsä on todellinen. Arkisetkin asiat, kuten suru tai väsymys voivat vaikuttaa ihmisen kykyyn hahmottaa aikaa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kajaanin vaativan kuntoutuksen osaston ja Sotkamon vuodeosaston koronatartunnat rauhoittumassa

Osas­to­jen avaa­mis­ta ar­vioi­daan lop­pu­vii­kon ai­ka­na, kerrotaan Kainuun sotesta. Tällä hetkellä uudet tartunnat liittyvät pääosin lähipiiriin ja urheiluharrastuksiin.

Yleiskuva rakennusvaiheessa olevasta Mielen- ja kuntoutuksen talosta Mikkelin keskustassa.

Mielen ja kuntoutuksen talon rakennustyömaalla on sattunut vesivahinko – sisätyöt alkavat ensi vuoden puolella ja tiloja kuivatetaan siihen saakka

Vesivahinkojen ennakoidaan jäävän pieniksi, sillä suurin osa vuotaneesta vedestä valui suoraan viemäriin. 

Kajaanin keskussairaalan koronatartunnan jäljityksen osaston ovet ja kyltti tartunnan jäljityksestä.

Kainuun keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osastolla on todettu koronatartuntoja, viikonlopun tartunnoista 50 karanteeniin

Sairastuneita on neljä, jotka ovat kaikki rokotettuja ja lieväoireisia. Osastolla on tällä hetkellä vierailukielto, eikä sinne oteta uusia potilaita.

Yleiskuva rakennusvaiheessa olevasta Mielen- ja kuntoutuksen talosta Mikkelin keskustassa.

Mielen ja kuntoutuksen talon rakentaminen etenee Mikkelissä – viimeisiä harjannostajaisia vietetään tänään

Uuteen rakennukseen on määrä yhdistää tällä hetkellä ympäri kaupunkia ripotellut lasten, nuorten ja aikuisten psykiatrian vastaanotot, mielenterveys- ja päihdepalvelut, sairaalakoulu sekä vaativa kuntoutus.

Suuri psykiatrian uudisrakennus Seinäjoen sairaalanmäellä

Mahdollisuuksien talo täyttyy nyt uusista asukkaista – psykiatria saa modernit tilat Seinäjoella

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnat muuttavat näinä päivinä uuteen M-taloon Kyrkösjärven rannalle.

Ylisen kuntoutuskeskus.

Tyhjistä sairaalatiloista löytyi taas salaiseksi tarkoitettuja tietoja – TAYS: "Jossakin prosessi oli katkennut"

Lukituista tiloista löytynyt tietosuojattava materiaali on tuhottu ja tietoturvaloukkauksista on tehty ilmoitukset tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Ilmastointilaite.

Tutkimus tuotti lupaavia tuloksia – lauluharjoitukset auttavat Parkinson-potilaita puhumaan selkeämmin

Yhdessä laulamisesta toivotaan uutta kuntoutusmenetelmää puheterapian rinnalle.

Leikkaussali

Lonkkamurtumien hoitoajat puolittuivat Siun sotessa: kokonaishoitoaika putosi 40 vuorokaudesta alle 20:een

Hoitoaikoja on pyritty lyhentämään tietoisesti moniammatillisella kehittämistyöllä. Kehittämistyön alussa vuonna 2017 kokonaishoitoaika lonkkamurtumissa oli 40 vuorokautta. Nyt kokonaishoitoaika on noin 19 vuorokautta.

Torsti Malila

Hyvin töissä pärjännyt Torsti Malila, 30, kertoo hetkestä, kun hän vihdoin tajusi olevansa alkoholisti: "Hiirikäsi ei enää liikkunut"

Torsti Malila yritti hakea apua päihdeongelmaan jo lukiossa, mutta kukaan ei ottanut koppia. Hän toivoo, että hänen tarinansa opettaisi ammattilaisia ja rohkaisisi muita avun tarpeessa olevia.

Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n logo

Vetrean kuntoutustalo Joensuussa on myyty Mehiläiselle

Mehiläinen ostaa Osuuskunta KPY:ltä ikääntyneiden ja vammaisten palveluja tarjoavia yksiköitä. Live-säätiölle siirtyy Itä-Suomessa useita kuntoutusyksiköitä, joista yksi sijaitsee Joensuussa.

Fysioteraeutti ohjaa vanhusta tasapainopelin pelaamisessa.

Mehiläinen ostaa Vetrean – kuntoutusliiketoiminta siirtyy Live-säätiölle

Kuopiolainen Osuuskunta KPY myy Vetrea-konsernin Mehiläiselle. Osana järjestelyä Vetrea Terveys myy kuntoutusliiketoimintansa Live-säätiölle. Henkilöstö siirtyy uusille omistajille vanhoina työntekijöinä.

Valsku-hankkeen piirissä olevia ihmisiä pöydän ääressä juttelemassa

Joonas jätti puolison ja kaverit päästäkseen huumeista eroon – nyt hän on kuivilla ja palaamassa takaisin työelämään

Sosiaalisella kuntoutuksella on saatu hyviä tuloksia päihdeongelmaisten paluussa työelämään. Päihdelääkärin mielestä kuntoutusta tarvittaisiin valtakunnallisesti huomattavasti nykyistä enemmän.

Elias Kuosmanen ja leikkaava lääkäri.

Elias Kuosmanen joutui leikkaukseen painittuaan Tokiossa, taistelu oli jälkiviisaana "tyhmänrohkeaa" – pohtii jatkoaan raskaassa sarjassa

Suomalaispainija Elias Kuosmanen kertoo Yle Urheilulle kyynärpäänsä leikkauksesta, johon joutui Tokion olympialaisissa tulleen vamman myötä.

Kajaanilainen Tapio Shnoro kokeilemassa "Mysteeri 24/7" virtuaalista pakopeliä Kulttuuripaja Marilynin tiloissa.

24-vuotias Tapio Shnoro valvoo vahingossa aamuun asti ja saattaa unohtaa syödä – pelaaminen voi auttaa, kun oma elämä ei pysy hallinnassa

Pelien avulla voidaan kuntouttaa fyysisiä vammoja, mutta myös opettaa uusia taitoja. Pelitutkijan mukaan erilaiset kuntoutuspelit tulevat yleistymään ja niiden käyttö laajenemaan tulevaisuudessa.

Maria Huntington, Götzisin ottelu 29.5.2021

Maria Huntingtonin kausi päättyy takareisivammaan – seitsenottelija ei puolusta mestaruuttaan Kalevan kisoissa: "Kaiken kaikkiaan alavireinen kausi"

Lääkäri kehotti Huntingtonia keskeyttämään kauden ja keskittymään jalan kuntoutukseen. Seitsenottelun kesän kotimaan tilastoykkösen takareisivamma eskaloitui Tokion jälkeen.

Pääoven vieressä oleva kyltti ja osa edustasta.

Kokkotyösäätiön työpajoille löytymässä jatkaja – Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä valmistelee asiaa

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä hakee valtionavustuskelpoisuutta nuorten työpajatoiminnan käynnistämiseen. Toimintaa ei rahoitettaisi samaan tapaan kuin koulutusyhtymän muuta toimintaa.

Nainen osoittaa kädellään ilkivallan kohteena ollutta rakennusta

Aution kuntoutuskeskuksen alueelta löytyi asiakkaiden ja henkilökunnan tietoja sisältäviä papereita – TAYS pahoittelee tietosuojarikkomusta

Ylisen kuntoutuskeskuksen alueelta Ylöjärveltä on löytynyt papereita, joissa on sekä Ylisen entisten asukkaiden yksityisiä tietoja että henkilökunnan nimiä sisältäviä asiakirjoja. Tapahtunut täyttää tietosuojarikkomuksen merkit.

Lyijykynä karanteenitekstin päällä

Savonlinnassa yksi uusi koronatartunta, uudessa tartuntaketjussa - terveyskeskuksessa voinut altistua

Tartunnalle on voinut altistua muun muassa Savonlinnan terveyskeskuksen kuntoutusosastolla. Tartunnan takia 25 henkilöä on määrätty karanteeniin.

Kainuun uuden sairaalan ravintolan terassi

Kainuun uuden sairaalan rakentaminen on päättymässä – vanhan potilastornin purkaminen ajankohtaista ensi vuonna

Kainuun uuden sairaalan viimeinen osa luovutettiin torstaina Kainuun sotelle. Eri yksiköt muuttavat uusiin tiloihin pääosin alkusyksyn aikana. Potilastyö uusissa tiloissa käynnistyy lokakuuhun mennessä.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Milloin masennuksesta tuli salonkikelpoinen sairaus?

Jokainen aika antaa masennukselle omat selitykset. Reilut parikymmentä vuotta sitten tapahtui erityisen suuri mullistus. Masennuksesta tuli sairaus ja kahvipöytien puheenaihe. Nyt sairauspuhe halutaan kyseenalaistaa, kirjoittaa Järvi.

Johtava sosiaalityöntekijä Johan Nilsen Porin kaupungilta, pelin kehittäjä Janne Pietikäinen, Porin Seudun Työttömät ry:n puheenjohtaja  Jari Haapaniemi ja saman yhdistyksen toiminnanohjaaja Kasper Peltonen pelaavat Fölis-peliä.

Asiakas kyllästyi kertomaan itsestään samat asiat aina uudelle sosiaalityöntekijälle – syntyi lautapeli, jonka suosio kuntoutuksen työkaluna kasvaa

Fölis-pelin on kehittänyt Porin sosiaalitoimen asiakas, joka kyllästyi kertomaan omaa tarinaansa aina uudelleen, aina uudelle sosiaalityöntekijälle. Hyvää palautetta saanutta peliä käytetään nyt sosiaalisen kuntoutuksen työkaluna myös muualla maassa.

Lähikuva vanhuksen hyvinvointirannekkeesta.

Riihimäki uudistaa Riihikodin lyhytaikaisen hoidon yksikön toiminnan

Yksikön asiakkaat ovat pääasiassa ikäihmisiä, jotka tulevat yksikköön arviointi- ja kuntoutumisjaksoille tai omaishoidon vapaille. Asiakkaat asuvat yksikössä vain lyhyitä aikoja.

Kainuun pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kajaanin sairaalan vanhassa aulassa, jossa käynnissä ovat koronarokotukset.

Kainuun koronatilanne keikkuu kiihtymisvaiheen rajalla: koronanyrkki kutsutaan huomiseksi koolle

Kajaanissa on ilmennyt viikon sisään useita koronatartuntoja, joista suurin osa ei liity toisiinsa. Viime viikolta tartuntoja Kainuuseen on 16, niistä 15 on Kajaanissa.

Pöytiä pitkällä käytävällä.

Kainuun soten terveyden- ja sairaudenhoidon palvelujen laatu arvioitiin – sertifikaatti kattaa nyt myös kuntoutuspalvelut ja patologian

Palvelujen laatu arvioidaan kolmen vuoden määräajoin. Uusina toimintoina sertifioinnin piiriin on nyt hyväksytty kuntoutuspalvelut sekä patologia. Aiemmin se on kattanut päivystyspalvelut, teho- ja valvontahoidon sekä radiologian.

Roger Federer kentällä

Federer lopetti Ranskan avoimet kesken: "Minun pitää kuunnella kehoani"

Polvivaivoista kärsivä tennislegenda Roger Federer päätyi jättämään Ranskan avoimet kesken.

Kajaanin ammattikorkeakoulun pelituottaja Kyösti Koskela pelaa pakopeli Mysteeriä VR-lasit päässään. Kädessään hänellä on ohjaimet, joilla voi esimerkiksi noukkia lattialta roskia.

Virtuaalinen pakopeli Mysteeri opettaa nuorille kuntoutujille niin taloustaitoja kuin siivoamista – katso video

Kajaanin Ammattikorkeakoulu on mukana kehittämässä peliä, joka tuo elämänhallintataidot nuorten keskuuteen pelillisellä tavalla. Virtuaalinen pakopeli tehdään Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa oleville nuorille ja nuorille aikuisille.

Nooralotta Neziri Puolan Torunissa.

Selkävammasta kärsivällä Nooralotta Nezirillä on yhä hyvä mahdollisuus Tokioon – suurempi kysymys on, ehtiikö hän toipua huippukuntoon

Nooralotta Nezirin pullat ovat hyvin uunissa Tokion olympiakisoja ajatellen, vaikka hän ei ole vielä rikkonut olympiakisarajaa ja hän on selkävamman takia sivussa juhannukseen asti.

Oulun keskusta

Oulun kokoontumisrajoituksia lievennetään – lauantaista eteenpäin korkeintaan 20 hengen kokoontumiset sallitaan

Oulussa tulee lauantaista eteenpäin voimaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisia koskevat määräykset. Toukokuun lopulla 50 henkilön kokoontumiset ovat mahdollisia. Oulun liikuntapaikkoja koskevat rajoitukset pysyvät vielä ennallaan.

Pump track.

Kannuksen isolle lahjoituspotille ilmestynyt jo ottajia – Kannuksen Kuntoliikkujat toteuttaa kaupunkiin pumptrack-radan

Kannuksen lahjoitus- ja testamenttipotti on kerännyt aiempia vuosia enemmän hakijoita. Tukia yhdistyksille ja yhteisöille on myönnetty jo lähes 200 000 euron edestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle