Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naisen röngtenkuva jossa näkyy sydänsairauden merkkejä

Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon pienentää diabeetikon sydänriskejä

Suotuisat yhteydet koskivat muun muassa cashew-, hassel-, pistaasi- ja saksanpähkinöitä, mutta ei maapähkinöitä.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

XXIV/XII MMXV - 24.12.2015

Jouluaatto, yhden ihmisen yhden ajatuksen "silmin"

Maapallo, avaruus ja asteroideja.

Satumaisen arvokas platina-asteroidi ohitti Maan

Avaruuskivi ohitti Maan niin kaukaa, että sitä ei voinut havaita ilman apuvälineitä.

Pistaasipähkinöitä.

Tiesitkö tämän pähkinöistä?

Tiesitkö tämän pähkinöistä?

Takuukuitti saksanpähkinöistä.

Pähkinöille annettiin takuukuitti: "Ei ole koskaan aiemmin tullut vastaan"

Porilaismies sai yllättäen käteensä takuukuitin pähkinäostoksesta. Keskon viestinnästä kerrotaan, että tällaista takuukuittia ruokaostoksista ei ole aiemmin tullut vastaan.

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan päärakennus.

Bussilipun hinnalla ihailemaan Aasian kasveja

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa kasvavat sulassa sovussa eksoottinen pajunlehtimagnolia ja supisuomalainen rauduskoivu. Puutarhassa selvitetään, miten muiden mantereiden kasvit sopeutuvat pohjolan ilmastoon.

Vanhukset onnistuivat pakenemaan palamaan syttyneestä limusiinista Yhdysvalloissa

Matkustajat, joista monet olivat yli 90-vuotiaita, selvisivät ilman vammoja.

Carmelita Jeter.

Naisten pika-aidoissa huippuaika - satasen maailmanmestari loukkaantui

Walnutissa nähtiin nippu kovia tuloksia. Etenkin pikamatkoilla pidettiin kovaa vauhtia.

Walter Dix kuvassa

Dix tykitti huippuvauhtia satasella

Yhdysvaltalaiset yleisurheilijat ovat tehtailleet huipputuloksia. Walter Dix porhalsi Walnutissa 100 metrillä 9,85-ajan, vaikka epäonnistui lähdössään. Dixiä vauhditti 2,4 sekuntimetrin myötätuuli.

Jukka Keskisalo kuvassa

Keskisalon vauhti kiihtyi Walnutissa

Jukka Keskisalo kohensi 5 000 metrin kauden parasta aikaansa Walnutissa, Yhdysvalloissa. Keskisalon vitonen kulki aikaan 13.53,09.

Antiikin Kreikan viinilaivat olivatkin sekatavara-aluksia

Nykyajan DNA-tutkimus on paljastanut menneisyydestä jälleen yhden odottamattoman asian: antiikin Kreikan amforeilla lastatut alukset eivät kuljettaneetkaan vain viiniä, kuten historioitsijat ovat olettaneet, vaan ruukuissa oli aikamoinen sekatavaralasti.

Kasvibiologi Laura Jaakola

Marjamailta syntyi myös tarinoita

Kautta aikain marjat ovat kuuluneet ruokavalioomme, mutta niistä on syntynyt myös tarinoita, myyttejä ja uskomuksia. Nyt näitä tarnoita on koottu kansien väliin. Lontoossa tutkijana toimiva Hannele Klemettilä ja hänen sisarensa, Oulun yliopiston kasvibiologi Laura Jaakola kokosivat kirjan Mansimarjasta punapuolaan.

Vihreitä lippuja ympäristökasvatustyöstä

Yli kaksikymmentä Oulun seudulla sijaitsevaa päiväkotia ja koulua on saanut ympäristökasvatuksestaan Vihreän lipun. Oulussa Vihreä lippu liehuu jo lähes joka viidennessä päiväkodissa.

Porkkanamuffinit lautasella Voita ja Sokeria ohjelmassa.

Porkkanamuffini

Timo valmistaa jälkiruoaksi herkullisia porkkanamuffineja. Erilaisia mausteita käyttämällä saat tehdyksi niistä vaikkapa jouluisen version.

Kokki kokkaa salaattia.

Keltajuuri-sinihomejuustosalaattia ja hunaja-pähkinäkastiketta

Timon kolmen ruokalajin kokonaisuus aloitetaan alkuruokasalaatilla. Kuvauspäivänä keltajuurta ei löytynyt, joten Timo käytti salaatissaan punajuurta.

Pinaattipelmenejä ja adjika-kastiketta

Anu näpertää pinaattitäytteisiä pelmenejä ja valmistaa vaikeasti lausuttavaa mutta helposti valmistettavaa adjika-kastiketta. Pelmeni on erittäin suosittu venäläinen herkku. Pelmenejä voi valmistaa erilaisista täytteistä, esimerkiksi lihasta ja kalasta. Anu Brask valitsi tällä kertaa täytteeksi pinaatin ja saksanpähkinän.

Kasvista löytyi ensi kertaa naishormonia

Tutkijat ovat ensi kertaa löytäneet kasvista naishormoni progesteronia. Hormonia muodostuu luonnostaan tavallisen saksanpähkinäpuun lehtiin. Progesteronia eli keltarauhashormonia ei ole ennen löydetty yhdestäkään kasvista.

Saksanpähkinä on oravan herkkua

Lintulaudan puuhasteluja katsellessa saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. Osalle oravatkin ovat toivottuja vieraita ruokintapaikalle. Myös kurret tarvitsevat tuhdimpaa apetta talviaikaan.

Keskisalo juoksi 5 000 metrin ennätyksensä

Estejuoksun hallitseva Euroopan mestari Joensuun Katajan Jukka Keskisalo juoksi uuden ennätyksensä Walnutissa kansainvälisten Mt. SAC Relays -kisojen 5000 metrillä. Keskisalo oli juoksun seitsemäs ajalla 13.56,20.

Tutkimus: Stressaantunut puu varoittaa naapureitaan

Kuivuudesta ja muusta ahdingosta stressaantuneet kasvit erittävät ilmaan suuria määriä ainetta, joka vähentää niiden kärsimiä vaurioita ja mahdollisesti varoittaa naapuripuita vaarasta, kertoo tuore tutkimus.

Useampi pähkinä purtavaksi - hyvää oloa pähkinästä!

Pähkinät vaikuttavat terveyteen positiivisesti

Jones 400 metrin kuudes kauden avauksessaan

Pikajuoksija Marion Jones hiipui loppusuoralla ja jäi viimeiseksi yleisurheilun ulkoratakauden avauksessaan Kalifornian Walnutissa sunnuntaina.