Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tee itse linnunruokaa – mukava lahja viemisiksi kaiken ikäisille sukulaisille tai ystäville

Herkullinen ja helppo tarjoilu kookosrasvasta ja siemenistä.

Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon pienentää diabeetikon sydänriskejä

Suotuisat yhteydet koskivat muun muassa cashew-, hassel-, pistaasi- ja saksanpähkinöitä, mutta ei maapähkinöitä.

Suomalaisten auttamishalu ollut "ennätyksiä rikkovaa" – Unicefin Jemenin lasten Black Friday -keräykseen lahjoitettiin Facebookin kautta 100 000 euroa vuorokaudessa

Vastaava Black Friday -kampanja on ollut käynnissä myös muissa Pohjoismaissa. Jemenissä on tällä hetkellä 400 000 hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta kärsivää lasta.

Lintujen talviruokinta – milloin on oikea aika aloittaa?

Tässä tuttujen lintuharrastajien parhaat ruokintavinkit.

Tutkimus: Maapähkinän siedätyshoito voi onnistua myös laastarilla

Laastareiden tehokkuus havaittiin varsinkin 6–11-vuotiailla. Havainnot ovat kuitenkin vielä alustavia.

Pieni muru maapähkinää oli tappava annos 11-vuotiaalle Otolle – Perheen kuolemanpelko poistui siedätyshoidon myötä

Suomessa on tutkittu siedätystä osana lasten vaikeiden ruoka-aineallergioiden hoitoa jo 12 vuotta. Ruokasiedätykselle haetaan yhteisiä kansainvälisiä pelisääntöjä.

Nutella syöpäriskiepäilyjen kourissa - valmistaja torjuu väitteet

Suomessakin suosittua Nutella-levitettä valmistava italialaisyritys vakuuttaa, että sen käyttämä palmuöljy on turvallista.

Vältteletkö turhaan pähkinää? "Tämä on klassinen virhe"

Pähkinäallergiaa pidetään hengenvaarallisena, mutta se ei ole sitä kaikille. Jos koivuallergikko saa oireita myös pähkinästä, on mahdollista, että kyse on ristiallergiasta.

Uusia makuja kokeillaan ennakkoluulottomasti

Goji-marjat, chian siemenet, kaakaonibsit ja maca-jauhe. Näihin on moni saattanut törmätä jo ihan tavallisessa ruokakaupassakin. Uudet maut ja tuotteet kiinnostavat ja niitä kokeillaan ennakkoluulottomasti. Moni innostus saa alkunsa blogikirjoituksesta.

XXIV/XII MMXV - 24.12.2015

Jouluaatto, yhden ihmisen yhden ajatuksen "silmin"

Lintujen talviruokinnan voi jo aloittaa – ihan mitä tahansa siivekkäille ei kuitenkaan saa tarjota

Suomalaiset ovat innokkaita lintujen ruokkijoita. Ruokintaa aloitettaessa pitää kuitenkin kiinnittää huomiota oikeanlaiseen ruokintapönttöön ja sen sijoituspaikkaan. Tarjolle pantavia ostettaessa kannattaa muistaa, että linnut ovat erikoistuneet osin erilaiseen ruokavalioon.

Saastunut maapähkinävoi johti kymmenien vuosien vankeustuomioihin

Yhdeksän ihmistä kuoli ja satoja sairastui Yhdysvalloissa ja Kanadassa, kun heidän syömässään maapähkinävoissa oli salmonellaa. Oikeuden mukaan valmistajat tiesivät bakteerista mutta salailivat sitä.

Nakkele pähkinöitä laudalle – pähkinänakkeleita liikkeellä

Idästä on Suomeen talveksi vaeltanut runsain määrin pähkinänakkeleita. Maapähkinätarjoilulla linnusta voi saada pihapiiriin vakiovieraan.

Markettien laarit pullistelevat linnunruokaa – kotiin kannetaan miljoonia kiloja evästä

Pihalintujen ruuasta on tullut monelle kaupalle jo iso bisnes. Vaikka vähälumisuus on tänä vuonna lyhentänyt siemenien ja talipallojen tarvetta, myynti on jatkunut osassa kaupoista pitkälle kevääseen. Yksi market saattaa myydä vuodessa linnunruokaa jopa kymmeniä tuhansia kiloja.

Varkaat veivät viisi tonnia Nutella-suklaalevitettä

16 000 euron arvoinen Nutella-lasti lähti varkaiden matkaan rekan perävaunusta Saksassa.

Urpiainen on oppinut syömään peiton alla

Pakkasista ja paksuista hangista huolimatta puissa ja pensaissa on tänä talvena riittänyt visertäjien vipinää. Ankarat olot pakottavat pikkulinnutkin keksimään uusia selviytymiskeinoja.

Siilinpojat palaavat pulskina Kemin luontoon

Viisi Perämeren pohjukasta löytynyttä laihaa siilinpoikasta vietti talven täyshoidossa Pelkosenniemellä. Vahvistuttuaan ne pääsevät takaisin synnyinseudulleen.

Kiinassa taas uusi ruokahuijaus - nyt väärennettiin ruokaöljyä

Kiinassa on paljastunut jälleen uusi ruokahuijaus. Etelä-Kiinassa sijaitsevan tehtaan epäillään valmistaneen ruokaöljyä puuvillansiemenöljystä ja soijaöljyaromista, mutta markkinoineen sitä maapähkinäöljynä. Kiinalaismedian mukaan väärennetty ruokaöljy saattaa vahingoittaa sukusoluja.

Kemin siilit valmistautuvat talveen Pelkosenniemellä

Kuusi siilinpoikasta valmistautuu talvihorrokseen Pelkosenniemellä. Itä-Lapin eläinsuojeluvalvojan Marjukka Parviaisen mukaan hänelle hoitoon tuodut siilit löytyivät Kemin seudulta heikkokuntoisina lokakuun lopussa. Loppukesällä syntyneet ja loisten vaivaamat siilenpoikaset olivat pahasti alipainoisia. Poikasille on tehty loishäätö sekä antibioottihoito.

Suklaaherkku maistuu naistenpäivän jälkeenkin

Vaikka naistenpäivä onkin jo vietetty, naisväkeä voisi muistaa jollain makealla – kuten vaikkapa mutakakulla. Monet naiset tunnetusti ovat suklaan ystäviä, ja mutakakussa suklaata on yllin kyllin.

Nasan luotain kuvasi läheltä liihottelevan komeetan

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Deep Impact -luotain on ohittanut läheltä Hartley 2 -komeetan. Nasan kuvissa Hartley 2 näkyy maapähkinän muotoisena. Kyseessä on vasta viides kerta, kun jonkin komeetan ydintä on päästy kuvaamaan läheltä.

Lintulaudoilla on ollut sydäntalvella hiljaista

Pikapuoliin metsiin paljastuvat pälvit päättävät lintujen ruokinnan tältä talvikaudelta. Juha Huttunen tarjosi linnuille ruokaparatiisin tänäkin vuonna.

Makeakin aamiainen voi olla liian suolaista

Ruoan maku ei välttämättä kerro, onko ruoassa suolaa. Usein suolaisuus on peitetty makealla tai jollain aromilla, jolloin suolan käyttöä vähentävä voi tietämättään lisätä suolan käyttöä. Esimerkiksi Corn Flakes -muroissa on suolaa puolet enemmän kuin suolapähkinöissä.

Ruokinta auttaa tintit talven yli

Lintujen talviruokinta parantaa selvästi pikkulintujen selviytymistä kylmän talven yli. Laudalla vieraileva yksilömäärä saattaa yllättää.

Amore Mio -konvehdit vedettiin myynnistä pakkausmerkinnän puutteiden vuoksi

Piastenin kirsikka-brandy-täytteiset Amore Mio -suklaakonvehdit vedetään myynnistä puutteellisten pakkausmerkintöjen vuoksi. Tuotteet saattavat sisältää jäämiä maapähkinästä, pähkinästä ja vehnästä, mutta tietoa ei ole merkitty tuotteeseen.

Saksanpähkinä on oravan herkkua

Lintulaudan puuhasteluja katsellessa saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. Osalle oravatkin ovat toivottuja vieraita ruokintapaikalle. Myös kurret tarvitsevat tuhdimpaa apetta talviaikaan.

Myös etelän linnut tarvitsevat jo talviruokaa

Lintujärjestö BirdLife kehottaa aloittamaan talviruokinnan jo Etelä-Suomessakin. Talvisen sään myötä lintujen ravinnonsaanti luonnosta hankaloituu.

Jalkapallojoukkue löytyi tapettuna Venezuelassa

Kaksi viikkoa sitten kaapatun kolumbialaisen jalkapallojoukkueen pelaajia on löytynyt kuolleena Kolumbian ja Venezuelan raja-alueelta, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Ilmeisesti vain yksi pelaaja selvisi hengissä.

Lintujen ruokintakausi alkoi varkain

Lintujen ruokinta on taas ajankohtaista. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Jorma Rautama havahtui aamulla lumeen ja kiisi hankkimaan syötävää siivekkäille. Hän laittaa ruokintapaikan omalle pihalleen. Kaupunkialueella lintujen ruokintaa on rajoitettu.

Intiassa pahin kuivuus liki 40 vuoteen

Intia kärsii pahimmasta kuivuudesta sitten vuoden 1972, kertovat maan viranomaiset. Monsuunisateita on tänä vuonna saatu 23 prosenttia keskimääräistä vähemmän.

Maapähkinäyhtiötä vaaditaan tilille salmonellaepidemiasta

Yhdysvalloissa on ryhdytty tutkimaan salmonellaskandaalista epäillyn elintarvikeyhtiön toimintaa. Yli 600 amerikkalaisen epäillään saaneen maapähkinävoista salmonellatartunnan.

Food Safety Authority Homes in on Contaminated Peanuts

The Finnish Food Safety Authority, Evira, is looking into whether US peanut products contaminated with salmonella are sold in Finland.

Salmonellaa voi olla maapähkinätuotteissa Suomessakin

Yhdysvalloissa on vedetty markkinoilta useita maapähkinätuotteita, joista on löydetty salmonellaa. Tuotteita saattaa olla myynnissä myös Suomessa.

Evira etsii salmonellaa maapähkinöistä

Yhdysvalloissa on vedetty markkinoilta useita maapähkinätuotteita, joista on löydetty salmonellaa. Tuotteita saattaa olla myynnissä myös Suomessa.

Food Safety Authority Homes in on Contaminated Peanuts

The Finnish Food Safety Authority, Evira, is looking into whether US peanut products contaminated with salmonella have made their way into Finnish shops.

Maapähkinöitä pois myynnistä homemyrkkyjen vuoksi

Tuko Logistics Oy on vetänyt pois markkinoilta Intiassa valmistettuja Eldorado-maapähkinän sydämiä, joita myydään 250 gramman pusseissa.

USA kehottaa välttämään maapähkinävoita salmonellaepäilyn vuoksi

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia välttämään maapähkinävoin ja sitä sisältävien elintarvikkeiden syömistä salmonellaepäilyn takia.

EU selkeyttää elintarvikemerkintöjä - viinapulloon energiasisällön tieto

EU:n komissio haluaa parantaa elintarvikkeiden etikettejä. Komissio hyväksyi keskiviikkona ehdotuksen, jonka tavoitteena on selkeyttää ja yhdenmukaistaa elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä.

Pakkasten tultua on hyvä aloittaa lintujen talviruokinta

Koko Suomi on saanut lumipeitteen ja pakkasta on välillä ollut reilustikin. Lintujärjestö Birdlife Suomi muistuttaa, että nyt on hyvä aika aloittaa lintujen talviruokinta.