Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Haitallinen yöperhonen, havununna on jo maakunnassa

Metsätuhoja aiheuttavat havununnan toukat, joita Luonnonvarakeskus tutkii.

Gammayökkösten aiheuttamat tuhot ovat jäämässä todella vähäisiksi Pohjois-Pohjanmaalla

Suomessa gammayökköset aiheuttivat isoja tuhoja hyötykasvipelloilla viimeksi 70 vuotta sitten.

Superharvinainen messinkiyökkönen löytyi Joensuusta

Ensi kertaa Suomessa tavattu Diachrysia chryson -yökkönen ei ole tuhohyönteinen kuten saman heimon gammayökkönen.

Gammayökkönen levinnyt Kanta-Hämeeseen

Tuholainen on syönyt peltoja jo ainakin Hämeenlinnan seudulla.

Uusia myrkkyjä gammayökkösen torjuntaan

Kuuma kesä on tuonut uuden tuholaisen viljelijöiden vaivaksi.

Hyötykasveja tuhoavat gammayökköset leviävät – havaintoja tehty Oulun seudulla

Gammayökköselle maistuvat muun muassa rypsi ja perunanvarret.

Warmth brings more pests and pathogens to Finland's forests

Unfortunately, many of the species that pose the worst threat to Finland's forest environment love the prolonged heat.

Tukes myönsi hätälupia gammayökkösen torjuntaan

Gammayökkösen toukkien jäljiltä hyötykasvipellosta ei välttämättä jää mitään jäljelle.

Perhosharrastuksen voi aloittaa omasta kotipihasta - kotikalja ja hikisukat toimivat houkuttimina

Omassa puutarhassa voi hyvällä tuurilla törmätä eksoottiseen vieraaseen.

Tuomenkehrääjäkoin esiintymiä havaittu jälleen Lapissa

Koiperhosten toukkien seittiin verhoamat puut näyttävät pystyyn kuolleilta, mutta toukat kuitenkin syövät vain puun lehdet. Puu voi kasvattaa uudet lehdet vielä samalle kesälle.

Kuvagalleria: Yöperhosten salattu maailma kilpailee New Yorkissa

Heurekan planetaariossa pyörivä Yöperhosten salattu maailma esitetään 14. lokakuuta tiede-elokuvafestivaalilla New Yorkissa.

Kymenlaaksossa poikkeuksellinen perhoskesä – harvinaisetkin lajit runsastuneet

Esimerkiksi isonokkosperhosia on Kymenlaaksossa enemmän kuin koskaan ennen. Asterikaapuyökköstä esiintyi aiemmin lähinnä Suomenlahden saarissa ja Lounais-Suomessa, mutta nyt sen toukkia on ollut Kymenlaaksossa runsaasti.

Vaihtelevan värinen perhoslaji voi kertoa jopa ilmastonmuutoksesta

Eri puolilla Suomea kerätään jo seitsemättä vuotta tiettyä monessa värimuodossa esiintyvää perhosta, koska niiden värivaihtelut ovat tutkijoille mysteeri. Täpläsiilikäs on laji, jonka värimuutosten arvellaan kielivän muun muassa ilmastonmuutoksesta.

Hyönteistutkijan yön saalis 40 suurperhosta – ilmastonmuutos tuo etelän siivekkäitä Suomeen yhä enemmän

Maassamme viihtyvien perhosten lajikirjo on nopeasti muuttumassa. Perhostutkijan mukaan esimerkiksi Valkeakosken korkeudella uusia lajeja on vuosituhannen vaihteen jälkeen havaittu yli 60. Kolea alkukesä taas on karsinut kirjosiipien määriä.

Like moths to a flame: Warming climate lures new species to Finland

Paradoxically, climate change is boosting biodiversity among moths in Finland, as myriad new species are pushing northward as conditions become milder. Some of these may pose serious threats to Finland's forests and endemic species.

Ilmastonmuutos on mullistanut yöperhosten maailman

Kun ilmasto lämpenee, Suomeen tulee uusia yöperhoslajeja. Lajikirjo tuo mukanaan myös tuholaiset, kuten havumetsiä tuhoavan havununnan. Ongelmissa ovat myös arktiset lajit, jotka eivät pärjää lämpenevässä ilmastossa.

Perhoset eivät kylmää säikähdä – kestävät pienen takatalven

Sunnuntain ja maanantain välinen yö taikoi läntiseen Suomeen valkoisen maan – huhtikuun lopussa. Osa ihmisistä ehti jo säikähtää, kuinka käy vilkkaasti liihotelleille perhosille.

15-vuotias Patrik tunnistaa uskomattoman määrän perhoslajeja: "Koulun luonnontiede tuntuu välillä alkeelliselta"

9. luokkalainen Patrik Åberg on viihtynyt luonnosta pienestä asti. Hän kertoo oppineensa tunnistamaan sienilajit ennen kuin oppi kunnolla edes lukemaan. TET-harjoittelussa hän päässyt määrittämään perhoslajeja Kuopion luonnontieteellisen museon käyttöön.

Tuholaistorjuja siirtyi myrkyistä herkkuihin

Kaarlo Satimus muistaa hyvin 60-luvun myrkkyinnostuksen. Nykyään luomumaatilaa viljelevän miehen torjuntatyökalupakissa kulkevat lempeämmät aineet ja ruokasyötit.

Ainutlaatuinen luontodokkari yöperhosista toi suomalaistekijöille hurjat univelat

Useasti palkitut lyhytelokuvakonkarit Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen ovat tehneet ensimmäisen suomalaisen täyspitkän planetaarioelokuvan Yöperhosten salattu maailma. Yöperhoset kuljettivat elokuvaajia päiväntasaajalta napapiirille.

Ilmaston lämpeneminen näkyy Suomen luonnossa: "Perhoset matkalla pohjoiseen"

Ilmaston lämpeneminen on ajanut maamme perhoslajeja 50 kilometriä pohjoiseen vain 30 vuodessa. Porilaisen biologin Janne Lampolahden mukaan Suomi on hyvä maa seurata ilmaston lämpenemisen vaikutuksia eri eliölajeihin.

Climate change brings new insect arrivals to Finland

New insect species typically arrive in Finland via Russia’s Karelian Isthmus. Entomologists say that the number of species in the country has expanded rapidly in recent years.

Bug trap voted 2014’s most useless product

Last summer’s ubiquitous bug trap has been voted the most useless product of the year by the publishers of Finnish Nature magazine. The People’s Choice for the most futile product of 2014 was Pepsodent’s men’s toothpaste, which beat out other strong contenders such as the selfie stick and the pet stroller.

Kyynelistä elävä vampyyri vaeltaa pohjoista kohti

Kainuussa havaittiin tänä vuonna kuusi uutta perhoslajia. Uudet perhoslajit saapuvat Suomeen vauhdilla ilmastonmuutoksen takia. Yhä leudommaksi muuttuvat talvet mahdollistavat perhosille elämää kylmän ajan yli.

Valtion säästökuuri uhkaa pistää perhostutkijoiden haavit kaappiin

Yöperhosseurannalla saadaan tarkaa tietoa eläinlajien leviämisestä ja siten myös ilmastonmuutoksesta. Vapaaehtoisten voimin pyöritetty tutkimus kustantaa vuodessa muutamia kymppitonneja. Nyt se on vaarassa päättyä tiukan taloudenpidon takia.

Olut, viini ja konjakki perhosten houkuttimina – uusi laji löytyi niissä uitetun tyynyn avulla

Uusi perhoslaji löytyi alkoholiin uitetun tyynyn avulla. Hohtopensasyökkönen on levinnyt Etelä-Suomesta jo Kainuun korkeuksille.

Rare giant butterfly found in Pori stairwell

On Saturday, a man was stunned to find a rare butterfly, an Oleander Hawk-moth, lying in the stairwell of a house in Pori. The moth has last been spotted in Finland in the 1990s. The 10-centimetre creature hails from Africa and Asia.

Kotoinen orkideamme valkolehdokki tuoksuu huumaavasti öisin

Hohtavan valkoinen valkolehdokki on kesäyön tuoksuva kuningatar. Laji on levinnyt lähes koko Suomeen ja nauttii rauhoituksen suojaa. Valkolehdokki on sunnuntaina vietettävän Luonnonkukkien päivän teemalaji.

Punaisen värin harvinaisuuteen Suomen luonnossa yllättävä syy: "Hyönteiset eivät näe punaista"

Suurin osa pölyttäjistä on punaisen kohdalla värisokeita. Siitä johtuen väri on myös kasveille epäedullinen. Biologi Janne Lampolahden mukaan ainoastaan päiväperhoset näkevät punaisen samalla tavalla kuin ihmiset.

Pieni takatalvi ei puraise perhosen siipeä

Kevään ensimmäiset perhoset starttasivat lentokauden tavallista aikaisemmin. Ensimmäisenä siipensä vetristivät yökköset maaliskuun alussa. Vielä ei tiedetä, aiheuttiko lämmin talvi hometuhoja perhoskantaan.

Ilmastonmuutos työntää perhosrajaa pohjoisemmaksi

Pohjoismaissa ja Baltian maissa löytyy parhaimmillaan parisenkymmentä uutta perhoslajia vuodessa ilmaston lämpenemisen seurauksena. Kaksi vuosikymmentä kestänyt yöperhosseuranta on alkanut tuottaa merkittävää tietoa perhosmaailmasta. Nyt seurannan jatkuminen on kuitenkin uhattuna.

Perhosmaailma mullistui - Suomessa vallankumous on kestänyt 20 vuotta

Isonokkosperhonen, keltaritariyökkönen, etelänpäiväkiitäjä ja satoja uusia yöperhosia. Pohjolan perukan perhosmaailma on nyt aivan erilainen kuin 1990-luvulla.

Naamioitumisen mestarit 1/10

Naamioitumisen mestarit 1/10

Kiitäjä vaeltaa lämpimän mukana pohjoiseen

Kiertokiitäjä liikkuu aktiivisimmin hämärän aikaan. Esimerkiksi Oulun keskustassa kiitäjä istahti hetkiseksi tupakkaan imemään mettä. Pääkallokuvioinen lajitoverikin on jo havaittu.

Miljoonat hyönteiset valtasivat Madridin

Osa yöperhosista on saattanut saapua Pohjois-Afrikasta saakka otollisten tuulten mukana.

Sadekesä ei hätkäytä perhosta

Siinä kun ihminen kärvistelee sateisen kesäsään kourissa, perhonen ei kelistä piittaa. Perhosen siiven rakenne on niin fiksu vekotin, että se hylkii vettä. Tämän on havainnut perhostutkija Mauri Peltokangas, joka on tutkinut perhosia monena kesänä Keski-Pohjanmaan Halsualla.

Päiväperhoset lähtivät liikkeelle vasta loppukesästä

Kuluva kesä on ollut päiväperhosille selvästi edelliskesiä heikompi. Varsinkin sinisiivet ja suuret vaeltajaperhoset, kuten amiraali, ovat olleet vähälukuisia.

Saunakukat reikiä täynnä - toukkametsästys parhaimmillaan

Ötökät ovat rynnistäneet sankoin joukoin puutarhoihin ja kasvien kimppuun. Alkukesästä ötökkäkerääjät ovat löytäneet jo harvinaisia toukkia kuten kevätkaapuyökkösen.

Koi tuhoaa jussipaidan

Koiperhonen vaikuttaa löytävän villavaatteen komeron peränurkastakin. Ihmisen seurasta ruuan aina löytänyt koi häädetään myrkyillä tai luonnonmukaisemmin pakkasella.

Vuosikymmenien perhoskesä takana

Lämmin ja sopivan kostea sää on suosinut perhosia tänä kesänä. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti arvioi, että perhoskesästä tulee paras muutamaan vuosikymmeneen.

Lepakkovuosi tuo päivänvaloon yököt ja siipat - katso kuvat

Lepakot horrostavat parhaillaan, mutta niistä kiinnostuneet ihmiset eivät nuku talviunta. Vuosi 2011 on nimetty kansainväliseksi lepakkovuodeksi, jonka tavoitteena on lepakoihin liittyvien ennakkoluulojen hälventäminen ja niiden suojelutilanteen parantaminen.

Jättiyökkönen hämmensi Muhoksella

Ilmaston lämmitessä yökköshavainnot lisääntyvät pohjoisessa. Esimerkiksi ritariyökköshavainto olisi vielä 20-30 vuotta sitten ollut sangen harvinainen.

Lämpeneminen vauhdittaa perhosten lisääntymistä

Perhoslajeista yhä useampi ehtii tehdä Suomen kesässä kaksi sukupolvea. Esimerkiksi kuluneen kesän aikana monet yö- ja päiväperhoslajit ehtivät lisääntyä kahdesti. Lisääntymisen nopeutuminen voi tuoda meille entistä enemmän eteläisiä hyönteisiä. Niiden joukossa voi olla myös uusia tuhohyönteislajeja.

Ötökkäkammoinen ei uskalla mennä metsään

Kodin uumeniin saapuu silloin tällöin kutsumattomia vieraita. Ne voivat olla monijalkaisia hämähäkkejä ja vaivihkaa huoneesta toiseen liihottavia yöperhosia. Yle Lahden toimittaja Miia Lahdelle tällaiset vieraat ovat aina aiheuttaneet inhonväristyksiä. Moni metsäreissukin on jäänyt väliin epämiellyttävien otusten pelossa.

Rajut ilmavirtaukset toivat harvinaisen vieraan

Kajaanissa on havaittu harvinainen perhoslaji pääkallokiitäjä. Kyseessä on nimensä mukainen isohko, jopa kymmensenttinen perhonen, jonka selässä on turvana pääkallon kuva.

Perhosia ei hurmata ruusuilla

Kukan väri, muoto ja tuoksu ratkaisevat, kun perhosia houkutellaan puutarhaan. Mutta toisin kuin ihmisten maailmassa, esimerkiksi ruusut, liljat tai esikot perhosia juuri houkuta. Vaihtoehtoja on silti monia.

Kesäperhoset liikkeellä tavallista aiemmin

Kesäperhosten lentokausi on alkanut tänä vuonna Oulun seudulla viikon normaalia aikaisemmin. Perhosia on myös enemmän kuin viime kesänä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle