Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hallitsetko kertotaulun? Tee testi, jossa nopeus on valttia!

Osaatko kertotaulun niin hyvin kuin luulet?

Keskimääräisen eläkkeen suuruus yllätti – sama tulos myös toisella laskutavalla

Toimeentulon kehitys on sama vaikka millä mittaisi. Keskiarvot jättävät piiloon ison joukon pienituloisia.

Ajanlaskumietteitä

Muinaisaikain vuodenvaihteet mietityttävät hra Kajoa

Säilykepurkkitapaus

Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

Jyväskylän hallitus käsittelee pyöräilyn edistämisen

Jyväskylän kaupunginhallitus ottaa tänään kantaa Jyväskylään laadittuun pyöräilynedistämisohjelmaan. Suunnitelmassa esitetään Jyväskylään yhdeksän pyöräbaanan verkostoa, jotka nopeuttaisivat pyöräilyä asuinalueilta keskustaan.

Study: Two-thirds of ninth graders unable to calculate percentages

A new study has found that two out of three ninth graders in Finland are unable to figure out percentages. Only half of the students were able to perform mental arithmetic at "acceptable levels."

Kysymyksiä lääkärille näin kevään tullen

Kuka korvaa kun koulussa oppi jonninjout. sontaa?

Tuotanto on pienessä laskussa yhä

Tilastokeskus tarkensi lokakuista laskulukemaa. Työpäiväkorjattu tuotanto ei tuolloin laskenutkaan liki kahta prosenttia vaan vain 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Tutkija: Nato-jäsenyys olisi taloudellisesti Suomen etu – "monimutkainen poliittinen laskutoimitus"

Nato-jäsenyys saattaisi asiantuntijoiden mukaan lisätä Suomen houkuttelevuutta ulkomaisena sijoituskohteena. Hyötyjen ja kustannusten laskeminen ennen jäsenyysneuvotteluja on kuitenkin lähes mahdotonta.

Tähän pystyy Suomessa vain yksi nainen - 100 kilometriä SE-aikaan

Espoolainen Riitta Paasio pinkoi 100 kilometrin ultrajuoksumatkalla Suomen ennätyksen.

Yli puolella miljoonalla suomalaisella vaikeuksia lukemisessa ja tietotekniikassa

Osalla aikuisista on vaikeuksia yksinkertaisten laskutoimitusten ratkaisemisessa tai heidän on vaikea ymmärtää suoraviivaistakin kirjallista tietoa.

Monday’s papers: Layoff season approaches, Finland’s unsolved murders, and the cost of mental arithmetic problems

This morning’s papers include reports on how mass redundancies can have a devastating effect – or can open the door to a new life. Elsewhere, there’s a grim rundown of Finland’s 170 unsolved murders. And if you struggle with everyday sums, could you be suffering from a little-known condition called dyscalculia?

Tilastot vahvistavat: Saksa vältti taantuman

Viralliset tilastot kertovat, että bruttokansantuote kasvoi 0,1 prosenttia heinä–syyskuussa. Tämä oli myös alustava arvio.

Board of Education curriculum plans favour the outdoors

A new basis for elementary school education curricula is currently being drafted, and at least one Counsellor says that learning in nature would be suitable for many subjects.

Susifanit vakuuttivat Fiba:n – ”Olisin toivonut heidät mukaan Barcelonaan”

Suomen koripallomaajoukkueen fanit olisivat olleet Oliver Divjakin mukaan enemmän kuin tervetulleita tuomaan upean tunnelman myös Barcelonaan.

Provissirock poliisin mukaan aiempaa rauhallisempi

Provinssirock piti poliisin kiireisenä, mutta silti juhlaväki osasi juhlia aiempia kertoja hillitymmin.

Tehtailla jo isompi vaihde silmään

Alkuvuonna on tapahtunut käänne: teollisuuden uudet tilaukset lähtivät kasvuun ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Timo Tossavainen: Onko tietokoneille käyttöä matematiikan oppitunneilla?

Matematiikka ja tietokoneet liitetään usein toisiinsa. Totta onkin, että tietokone on alun perin kehitetty laskentatyökaluksi ja monet tietokoneiden kehittäjistä ovat olleet matemaatikkoja. Näin ollen on luonnollista ajatella, että tietokoneista olisi erityisen paljon hyötyä matematiikan opiskelussa, kirjoittaa Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Timo Tossavainen.

Kansantalouden tuotanto kasvoi monen miinusmerkkisen kuukauden jälkeen

Viime vuoden tammikuuhun verrattuna tuotanto kasvoi 0,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Viime vuonna tuotanto supistui lähes joka kuukausi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen ja kesäkuussa jäätiin nollille.

Laskutavan muutos lihottaa Suomenkin kansantuotetta

Uusi kansainvälinen tilastointistandardi hyödyttää paperilla Suomea enemmän kuin EU-maita keskimäärin. Tutkimus- ja tuotekehitysmenot lasketaan jatkossa investoinniksi kansantalouden tilinpidossa.

Timo Tossavainen: Tarvitaanko matematiikkaa enää tietoyhteiskunnassa?

Matematiikka on tieteen ala, joka syntyi tuhansia vuosia sitten tarpeesta laskea esineiden lukumääriä, paikkojen välisiä etäisyyksiä, peltojen pinta-aloja jne. Laskento hallitsee edelleen koulumatematiikan oppisisältöjä; myös nykyiset koululaiset opettelevat ulkoa kymmenen kertotaulun ja suorittamaan peruslaskutoimituksia allekkain, kirjoittaa kolumnissaan Itä-Suomen yliopiston lehtori Timo Tossavainen.

Tältä näyttää nyt Lahden tori

Lahden tori on ollut myllerryksen kourissa 4 kuukautta. Torin paikalla on nyt syvä monttu ja rakennustyömaa, jolta kuljetetaan kuorma-autoilla maata pois. Samalla tehdään arkeologisia kaivauksia.

Savonlinnan lentomatkustus murto-osa entisestä

Heinäkuu liki nelinkertaisti kuukausittaisen lentomatkustajien määrän Savonlinnassa verrattuna alkuvuoteen. Pitemmällä aikavälillä muutos on kuitenkin miinusmerkkinen.

Hukka piti Vihdin pudotuspelihaaveet elossa

Vihdin Pallo siirsi viimeisen pudotuspelipaikan ratkaisun naisten Superpesiksen päätöskierrokselle, kun se voitti Roihun kotonaan lukemin 2-0 (9-7, 1-0).

Työttömyys kasvussa pohjalaismaakunnissa

Työttömien määrä on noussut Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla vuoden takaisesta. Alueen työttömyysprosentit ovat silti maan maan alhaisimmat. Pohjanmaalla työttömänä oli kesäkuussa 8 ja Etelä-Pohjamaalla 8,8 prosenttia työvoimasta.

Vihdalla ei hakata vaan ropsotellaan

Kunnolla huollettu vihta kestää viidestä kahdeksaan saunomiskertaa, sanoo vihdanteon maailmanmestari. Ja vihtahan ei ole vasta.

EU-maksukiista sekavoituu entisestään - Suomi poikkeaa itse tekemästään päätöksestä

Hallituksen ilmoittamat maksuluvut on laskettu valtiovarainministeriön omilla laskukaavoilla, vaikka EU-ministerivaliokunta päätti jo kesällä 2007 soveltaa komission laskutapaa.

Isät innoissaan isyysvapaiden uudistuksesta

Isyysvapaat muuttuvat ensi vuoden alusta alkaen. Jatkossa isän vapaat eivät enää vähennä äidin vapaita, ja isyysvapaiden käytöstä tulee joustavampaa.

Ei mikään taskutietokone: 2,5 tonnia painava WITCH ruksuttaa jälleen

61-vuotias tietokonevanhus Harwell Dekatron eli WITCH makasi vuosikausia osiin purettuna ja unohdettuna varastossa.

Ruotsin nuorisotyöttömyys puolittuisi Suomessa käytetyllä laskutavalla

Ruotsi katsoo laskevansa nuorisotyöttömyyden kansainvälisesti sovitulla tavalla. Työttömiksi lasketaan myös suuri joukko koululaisia.

Janakkalassa asuvat Kanta-Hämeen älypäät

Janakkalasta löytynevät Kanta-Hämeen fiksuimmat. Siellä asuu kymmenen huippuälykkäiden yhdistyksen Mensan jäsentä. Määrä kun suhteutetaan asukaslukuun niin Janakkala sijoittuu Suomen kuntien fiksuuslistalla sijalle 23, päättelee Ilta-Sanomat.

Kajaanin työrauhasopimuksen jatko mahdollinen

Kajaanin kaupunki pyrkii edelleen hoitamaan henkilöstömenojen leikkaukset ilman lomautuksia tai irtisanomisia. Kaupunki solmi keväällä henkilöstönsä kanssa sopimuksen, jonka mukaan Kajaani pyrkii välttämään lomautuksia ja irtisanomisia viimeiseen saakka.

Hillaan voi päästä jo juhannuksen jälkeen

Hilla kukkii tänä kesänä poikkeuksellisen aikaisin. Hillamestari Jouko Hernetkoski Ranualta sanoo, että ensimmäiset kukinnat olivat soilla jo toukokuun 20. päivän paikkeilla. Hilla kypsyy kukinnasta marjaksi kuudessa viikossa.

Keljonlahden kattilan laskelmat kummastuttavat asiantuntijaa

Puukemian asiantuntija Raimo Alen ihmettelee Keljonlahden kattilahankinnassa tehtyä töppäystä. Asiantuntijan mukaan puun polttoa rajoittavan pykälän merkitys olisi ollut laskettavissa helposti. Lisäksi kyse on laitoksen kestävyyden kannalta merkittävästä laskelmasta.

Kiuruveden lukio vetää matematiikkamaratonin

Kiuruveden lukiossa alkaa tänään matematiikkamaraton. Iltapäivällä kello 14 käynnistyvä maraton kestää 42 195 sekuntia eli lähes 12 tuntia. Maratoniin osallistuu noin 30 nuorta abiturienttia. Tempauksella halutaan korostaa matematiikan tärkeyttä.

Paljonko päivittäinen keksi lihottaa?

Jos syö päivittäin yhden ylimääräisen pikkuleivän, paljonko se nostaa painoa? Yksinkertaistetut laskutoimitukset eivät painonnousuun sittenkään päde.

Ilmastopäästöjen laskutavat sotkevat

Ilmastoneuvottelujen seuraamista hankaloittavat erilaiset laskutavat. Niiden vuoksi ehdotuksia päästövähennyksistä ei voi suoraan verrata toisiinsa.

Saksa jyräsi Belgian - Suomen kaadettava selvästi Venäjä

Kovatasoista pelia läpi MM-karsintaturnauksen esittänyt Saksa astui hyvin lähelle Italian vuoden 2010 lopputurnauspaikkaa kukistamalla Belgian 3-0. Saksa vei erät selvästi 25-17, 25-19, 25-21.

Bussia odottavan laiskuus palkitaan

Matemaatikot Harvardin yliopistossa ovat laskeneet, että laiskuus palkitaan linja-autoa odotettaessa. Matemaatikot toteavat, että on järkevämpää jäädä odottamaan myöhässä olevaa bussia kuin kävellä seuraavalle pysäkille.

Tytöt osaavat äidinkieltä paremmin, pojat laskemista

Kolmasluokkalaiset tytöt osaavat äidinkieltä paremmin kuin pojat. Opetushallituksen arvioinnin mukaan sukupuolten väliset erot ovat selviä erityisesti kirjoittamisessa, sillä tytöt ratkaisivat kirjoittamistehtävistä keskimäärin kaksi kolmasosaa, pojat puolet.

Tieto-Finlandiaa tavoittelee kuusi kirjaa

Tämän vuoden Tieto-Finlandian palkintoehdokkaat on julkistettu. Ehdolla ovat on muun muassa kirjat Hella Wuolijoesta, Magnus Lindbergistä sekä kerrostaloista.

Tarinoista apua matematiikan opiskeluun

Tarinat soveltuvat hyvin opetuksen apuvälineiksi. Esimerkiksi matematiikan opiskelua voidaan tukea fantasiakerronnalla.