Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jani Halmeen kolumni: Suomalaisten mielipidepäästöjä on leikattava

Ihmisen elämä muuttuu heleämmäksi lyhyenkin mielipidepaaston myötä. Ei jokaiseen asiaan tarvitse muodostaa omaa mielipidettä, kirjoittaa Jani Halme.

Maanantai 27.1.2020 (radio)

Metsäteollisuuden lakko alkoi. Monet kiinalaiset peruvat loman Lapissa. Suomessa tehdään vuosittain tuhansia ennakollisia lastensuojeluilmoituksia. Tipaton tammikuu on hyväksi terveydelle. Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyssä kävi paljon ihmisiä.

Tipaton tammikuu on loppusuoralla – brittitutkimuksen mukaan vaikutukset näkyvät vielä puolen vuoden päästä

Jos tipaton tammikuu jäi aloittamatta, uusi mahdollisuus on saman tien retrohengessä: 1970-luvun paperityöläisten raitis helmikuu. Senaikaiset juomatavat istuvat nykyisin sitkeimmin vanhimmissa ikäluokissa.

Tipaton tammikuu näkyy Kainuun Alkoissa – "Lyhyempikin juomaton jakso on aina eduksi"

Tipaton tammikuu voi kannustaa monia jatkamaan juomattomuutta pidempäänkin.

Emmi Nuorgamin kolumni: Uusi vuosi, uusi sinä! Millaista tarinaa kerrot elämästäsi?

Ehkäpä tänä vuonna suosituin elämäntaparemontti voisikin olla tavallisuus, pohtii Emmi Nuorgam.

Tipaton tammikuu on nykyään käsite myös viinimaa Ranskassa

Arkea maailmalla: Yhä useampi ranskalainen pohtii kriittisesti suhdettaan alkoholiin, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

Viisi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Lue millaisilla perusteilla sähköautoja vastustetaan ja miksi naiset ottavat botoxia kasvoihinsa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Jäikö juomaputki päälle lomalla? Alkoholista kieltäytyminen on tehty lähes mahdottomaksi, sanoo tissutteluun kyllästynyt kirjailija

Myös artesaanioluilla tai kalliilla viineillä voi juoda itsensä ongelmakäyttäjäksi. Mielikuva hyvästä elämästä on nykyään hyvin kostea.

Nelosolut rynni kauppoihin – todellinen uutinen on nollakaljan suosion kasvu

Alkoholittomilla oluilla on silti vielä pitkä matka myyntilistojen kärkeen.

Tipaton tammikuu jää monella päälle – lähes puolet jatkaa raitistelua saman tien helmikuunkin

Tipattoman tammikuun päättyminen ei juurikaan hetkauta viranomaisten arkea. Tipattomuuden hyödyt sitä viettävälle ovat kuitenkin kiistattomat.

Teeman Elävä arkisto: Tipaton tammikuu – puliukkojen majoista kansankapakkaan

Ohjelmia alkoholista kolmelta eri vuosikymmeneltä.

Somekouluttaja: "Tutustukaa sovelluksiin, niin somestressi pienenee"

Lomalla on tarkoitus irrottautua arjesta ja työstä. Jotkut varmistavat irtaantumisen pitämällä lomaa myös somesta, jotta elämän hektisyydestä tulisi varmemmin taukoa. Somestressiä voi silti pienentää ilman, että irtaantuu kokonaan somesta.

Tipaton tammikuu on tuskien taival ravintoloille – alan ammattilaiset eri mieltä hyödyistä

Tipaton tammikuu on jo vuosikymmeniä vanha suomalainen perinne. Noin 20 prosenttia suomalaisista alkoholia käyttävistä aikuisista aloittaa tipattoman tammikuun reippaana uuden vuoden starttina. Sen tarpeellisuudesta ollaan kuitenkin eri mieltä.

Prisma: Humala vai tissuttelu?

Onko erilaisilla juomatavoilla merkitystä terveydelle?

Yle Keski-Pohjanmaa verkossa 2015: Tipaton tammikuu ja muita luettuja nettijuttuja

Yle Keski-Pohjanmaa ylsi verkkosivujensa luetuimpaan juttuunsa heti kuluvan vuoden ensimmäisenä päivänä.

Ylen 100 päivää ilman viinaa -ohjelmalle A-klinikkasäätiön palkinto

Päihdetiedotuspalkinto myönnettiin haastekampanjalle, koska se kannusti suomalaisia kokeilemaan pitempiaikaista raitista elämäntapaa.

Ylen tipattomuuteen kannustava ohjelma palkittiin

100 päivää ilman viinaa -haasteeseen rekisteröityi yli 12 000 ihmistä, jotka kirjasivat haasteen aikana liki puoli miljoonaa raitista päivää.

Arhinmäki Uutisluokan vaalitentissä: Olen eduskunnassa radikaaleimmasta päästä

Jokelan yläkoululaiset haastattelivat Uutisluokan vaalitentissä vasemmistoliiton puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä. Nuoret kysyivät Arhinmäeltä muun muassa, mitä vasemmistoliitto tekee nuorten syrjäytymiselle. Nuoria kiinnosti myös Arhinmäen radikaali nuoruus.

Pitikö tipaton tammikuu loppuun asti?

Panitko sinäkin vuoden ensimmäisenä päivänä korkin kiinni, työnsit karkkipussit kaapin perukoille ja hommasit jäsenyyden kuntosalille? Piditkö tavoitteistasi kiinni kuun loppuun asti vai repsahditko?

Lama on tipattomuuttakin pahempi riesa ravintolalle

Tipaton tammikuu hiljentää varsinkin baareja, mutta ruokaravintoloissa riittää väkeä. Ravintola-alan kysyntää heikentää eniten lama.

Kallis viina näkyy yökerhon ovella: "Meille tullaan kovat pohjat ottaneina"

Yökerhojen vetäjät ovat huolissaan tiukentuvasta alkoholilaista ja -verotuksesta, mutta myöntävät, etteivät nuorisopaikkojen asiakkaat tunne sanaparia "tipaton tammikuu".

Viina tappaa venäläisiä vuoden alussa

Vuodenvaihteen vapaat saavat venäläiset juomaan alkoholia eniten vuodessa – ja samalla alkoholista johtuvien kuolemien määrä on enimmillään tammikuussa. Alkoholin kulutus on jo pitkään laskenut Venäjällä, mutta alkoholista johtuvat kuolemat pysyvät hälyttävän korkealla.

Itsekuri on nykyihmisen ihanne

Vuoden vaihtuminen tarkoittaa monelle terveempiä elämäntapoja - ainakin kuukaudeksi. Tipattoman tammikuun lisäksi ihmisiä kiinnostaa sokeriton tammikuu tai sosiaalisesta mediasta luopuminen kuukaudeksi.

Tipaton tammikuu saa huutia lukijoilta: "Juoppojen tekopyhä keksintö"

Tipaton kuukausi ei lukijoiden mukaan auta niitä, jotka sitä oikeasti tarvitsisivat ja kohtuukäyttäjät taas eivät kommentoijien mukaan sitä tarvitse. Joku on kuitenkin tipattoman kautta löytänyt täydellisen raittiuden raitin.

Raitis alkoholisti: Tipaton tammikuu on riippuvaiselle helvetti ja kohtuukäyttäjälle turha kiusa

Kokkolalaisella Esa Yli-Hallilalla on kokemusta tipattomasta tammikuusta, toukokuusta ja marraskuusta. Alkoholistia korkin sulkeminen määräajaksi ei kuitenkaan auta, vaan kyseessä on lupalappu loppuvuoden juomiseen. Tavalliselle juomarille tipaton voi olla hauska juttu mutta Yli-Hallilan mielestä tarpeeton: jos viina ei ole ongelma, miksi kiusata itseään.

Miksi vietät tipatonta tammikuuta?

Terveysalan asiantuntijat suosittelevat tipatonta tammikuuta, mutta korostavat, että kokonaisuus ratkaisee myös alkoholinkäytössä. Miksi sinä vietät tipatonta tammikuuta? Vai vietätkö?

Ylilääkäri ja terveysyrittäjät suosittelevat tipatonta: Yksikin alkoholiannos illalla vaikuttaa unen laatuun

Tipaton tammikuu on hyvä tapa antaa elimistön levähtää ja tarkistaa, onko oma alkoholinkäyttö hanskassa. Alkoholin pois jättäminen voi näkyä sekä maksassa, vyötäröllä että mielialassa. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, mitä tekee tipattoman jakson jälkeen.

Hiljaisin baarikuukausi passaa ravintolan remontointiin

Lähes puoli vuosisataa Kajaanissa toiminut Pitkä Taneli on ollut vuosikymmenet liki alkuperäisessä kuosissaan. Nyt Tanelissa puhaltavat muutoksen tuulet mittavan remontin myötä, joka tehdään vanhaa kunnioittaen. Hiljaisimpana myyntikuukautena tipaton tammikuu valikoitui ajankohdaksi.

Oppiiko suomalainen koskaan maltilliseksi juomariksi?

Tipaton tammikuu lisää suosiotaan, silti suomalaisten juomakulttuuri on edelleen humalahakuista. Vaikka alkoholin kulutus on kääntynyt laskuun, on se nelinkertaistunut runsaassa neljässäkymmenessä vuodessa.

Vietätkö tipatonta tammikuuta – näistä syistä se kannattaa

Kuukauden alkoholitauko pudottaa painoa, parantaa yöunia ja kohentaa mielialaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Alho.

"Tipaton tammikuu muistuttaa tapana pääsiäisen suurta paastoa"

Tipattomasta hyötyy kroppa ja mieli. Jo yhden tai kahden alkoholittoman viikon jälkeen vaivannut unettomuus tai ärtyneisyys helpottaa. Alkoholittomat kaudet ovat suositeltavia myös muulloin kun vuoden alussa. Kansanterveystieteen professori näkee suomalaisen alkoholikulttuurin tulevaisuuden piirun verran parempana.

Onks pakko, jos ei taho?

Onko pakko tehdä uudenvuoden lupauksia? Millaisia päätöksiä sinä teit viime vuonna, saavutitko tavoitteesi? Millaisista asioista omatuntosi soimaa sinua, jos et saavuta tavoitteitasi? Annatko itsellesi kenties luvan olla juuri sellainen kuin olet?

Melko tipaton tammikuu

Pohjois-Karjalassa satoi tammikuussa normaalia vähemmän. Sademäärä jäi lähes 20 millimetriä alle keskiarvolukemien.

Tipaton tammikuu otti paikoitellen koville

Tipattoman tammikuun loppuminen johti useilla paikkakunnilla liioiteltuun juhlimiseen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Esimerkiksi Lahdessa putkassa oli 21 henkilöä, mikä on kaksinkertainen määrä keskiverto perjantaihin verrattuna.

Tipattoman viettäjä ei tarvitse päihdepalveluiden apua

Tipattoman tammikuun viettäjät ovat alkoholin viihdekäyttäjiä, joilla ei oikeastaan ole ongelmaa alkoholinkäyttönsä kanssa. AA-kerhoissa ja päihdeklinikoilla tipaton tammikuu ei aiheuta ruuhkia.

Uudenvuodenlupaus: "Katoan facebookista vuodeksi"

Tipattoman tammikuun, laihduttamisen ja kuntoilun aloittamisen seassa yksi silmiinpistävä uudenvuodenlupaus on lupaus "kadota" facebookista.

Tipaton elokuu tekee lomalaiselle hyvää

Viinilasi ja siideripullo kulkevat monen lomalaisen kädessä jopa koko loman ajan. Neljän viikon tissuttelun jälkeen olisi hyvä pitää tipaton kausi, sanoo Hämeenlinnan A-klinikan yksikköjohtaja Raimo Lönnqvist.

Tipattomuus lisää alkoholin myyntiä kaupoissa

Tipaton tammikuu näkyy yllättäen Meri-Lapin päivittäistavarakaupoissa alkoholijuomien myynnin lisääntymisenä. Esimerkiksi Tornion ja Kemin Prismoissa oluen, siiderin ja lonkeron myynti kasvaa tammikuussa eikä notkahda, kuten alueen Alkoissa.

Alkoholimieltymykset muuttuvat miedompaan suuntaan

Etelä-Karjalassa alkoholin myynti sataprosenttisena alkoholina laskettuna säilyi viime vuonna lähes ennallaan. Hinnannousu ja tiukentunut rahatilanne ohjaa keventämään.

Tipaton on tarpeen aivoille

Emeritus ylilääkäri, päihdelääkäri Antti Holopainen ylistää, että tipaton tammikuu sopisi hyvin suomalaisille. Aivot ehtivät kuukauden aikana palautua alkoholin aiheuttamista muutoksista ja ihminen saattaa havaita, että on ajautunut alkoholinkäytössään riskirajoille. 11 kuukauden suurkulutuskauden ohessa yksi tipaton ei kuitenkaan mitään pelasta.

Poliisi laittaa korkin kiinni tammikuuksi

Virkamiehet sekä virkavalta on haastettu Päijät-Hämeessä laittamaan korkki kiinni tammikuun ajaksi. Muun muassa Lahden ja Heinolan kaupungin sekä Hollolan kunnan työntekijöitä ja Päijät-Hämeen poliisin väkeä kannustetaan jättämään alkoholin käyttö kuukaudeksi valtakunnallisen Tipaton tammikuu -kampanjan nimissä.

Raision tammikuu on tipaton

Raision kaupunki haastaa kaupunkilaiset ja kaupungin työntekijät viettämään tipatonta tammikuuta. Haasteella halutaan muistuttaa raisiolaisia liiallisen päihteidenkäytön haitoista sekä samalla lyhyenkin päihteettömän jakson terveyshyödyistä.

Pikkujoulujen avoin piikki on vaihtunut järjestettyyn hauskaan

Työpaikkojen kahvihuoneissa kerrotaan näihin aikoihin nuoremmille työntekijöille tarinoita entisajan pikkujouluista ääni väristen. Pöydät notkuivat jouluruokaa ja firman piikki oli auki juomien suhteen. Ennen pikkujoulut olivat vuoden tapaus, joihin pukeutumistakin mietittiin jo puoli vuotta aiemmin.

Tipaton tammikuu ei näy Helsingin ravintoloissa

Ravintola-ala on jälleen kasvussa toissavuonna notkahtaneiden myyntilukujen jälkeen. Yleinen talouskasvu ja ruuan arvonlisäveron alentaminen ovat piristäneet myyntiä Helsingin ravintoloissa, joskin alkoholimyynnin alamäki jatkuu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle