Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pirkanmaan uusin kansallispuisto sijaitsee Kuhmoisissa

Pirkanmaalla on nyt uusi kansallispuisto – katso, miltä siellä näyttää

22 neliökilometrin kokoinen Isojärven kansallispuisto siirtyi vuoden vaihteessa Kuhmoisten mukana Pirkanmaahan.

Arkeologiset kaivaukset Päijät-Hämeen Karhunkivellä.

Mystinen karhunkivi seisoo Hollolan ja Kärkölän rajalla – arkeologit selvittävät siirtolohkareen historiaa

Kiven luota on löydetty viime vuonna vanha nuolenkärki. Nyt arkeologit etsivät muun muassa merkkejä muinaisesta eränkäynnistä.

Kouluruokailua Maatullin ala-asteen koululla.

Kalapuikot huonoja ja ruoasta löytyi nasta – Helsinkiläisessä koulussa ruoka muuttui lasten mielestä pahaksi, kun toimittaja vaihtui

Kouluruoka on muuttunut kilpailutuksen jälkeen pahaksi osassa Helsingin kouluista. Ruoka on ollut kylmää, ja sitä ei ole ollut riittävästi.

Talvinen maisema Kajaanin Akkovaaralta.

Saamelaisten uhripaikkoja, jättiläisten viskomia kiviä – tarinoita täynnä oleva Akkovaara vetää ennätyksellisen paljon väkeä

Vuotuinen kävijämäärä on useita tuhansia, vaaran läheisen kylän kyläyhdistyksestä arvioidaan.

Kuvassa Kokkolassa sijaitseva Pesäkivi-kivikko.

Keski-Pohjanmaalla runsaasti arvokkaita kivikkoja

Varsinkin Halsua nousee esiin valtakunnallisessa kartoituksessa.

Jättiläislehmus Koivistojen pihassa

Hauholaispariskunta rauhoitti viisihaaraisen jättiläislehmuksen – ”Tämä on meidän Suomi 100 -tekomme”

Puiden rauhoittaminen luonnonmuistomerkeiksi on ollut melko vähäistä viime vuosina. Puiden rauhoituksia on jopa poistunut enemmän kuin uusia puita on rauhoitettu. Hauholla rauhoitettiin viisihaarainen jättiläislehmus, joka saattaa olla jopa Suomen suurin lehmus.

Kartta Pirunpesän sijainnista.

Nainen putosi luolaan Pirunpesän retkeilyreitillä

Porin Lyttylässä ulkoilemassa olleen pariskunnan retki päättyi lauantaina ikävästi toisen retkeilijöistä pudottua lohkareisessa maastossa luolaan. Hänen pelastusoperaationsa vaati mm. tilapäisen köysiradan rakentamista.

Pappa ja poika katsovat Oulujärven maisemia Akkovaaran huipulla.

Vanha riittipaikka vaellusreittinä – tarinat kiviä heittelevästä pirusta elävät yhä

Aivan Kajaanin vieressä sijaitseva Akkovaara on vielä monille tuntematon paikka. Retkipolkujen varrella riittääkin nähtävää koko perheelle luolastosta pirunpeltoon ja oivallisiin kiipeilypuihin asti.

Mikko Maasola

Sananen – Viihdekäyttö

Biologi haluaisi ihmisten lopettavan rikkaruohomyrkyn viihdekäytön. Muukin viihdekäyttö kannattaa välillä kyseenalaistaa, jos haluaa käväistä totuuden pihapiirissä ja kohdata elämänsä siirtolohkareet.

Kiipeilijä seinällä.

Kiipeilijä toivoo koleaa kesää – kylmässä kivessä kitka on paras

Alkukevät on boulderoinnin eli kalliokiipeilyn sesonkia Suomessa, sillä kylmässä graniitissa ote pitää parhaiten. Kiipeilijä hakee lajistaan itsensä ylittämisen tunnetta, jopa mielenrauhaa.

Zora-robotti.

Robotit tulevat Helsingin peruskouluihin

Pienellä ihmismäisellä robotilla opetetaan ohjelmointia kymmenessä koulussa kevään ja syksyn aikana.

Postilaatikko

Joulupostia varkaiden kynsiin Porvoossa – Poliisi epäiltyjen jäljillä

Porvoossa varkaat ovat viikonvaihteessa iskeneet joulupostiin. Vorot rikkoivat postilaatikoita ja -säkkejä eri puolilla aluetta.

merivartioston vene merellä

Loviisan edustan painavasta esineestä ei vieläkään tietoa – sukellusrobotti töihin

Merivartiosto laskee sukellusrobotin tutkimaan, mikä painoi pohjaan massiivisen lohirysän Loviisan edustalla.

Kuinka hiljaista on kuolemankuopassa? – Kuuntele

Kesälomalla hiljaisuutta ja rauhaa haetaan usein luonnon helmasta. Hälyttömiä paikkoja saattaa löytyä myös aivan kaupungin kupeesta. Esimerkiksi Jyväskylässä Kuolemankuoppaan laskeutuva voi kokea erikoisen äänimaiseman muutoksen.

Kahvimukit pöydällä venerannassa.

Lähimatkailusta tuli vastatrendi massaturismille: "Huvipuistojen elämykset ovat pikakulutusta"

Kiireiselle pysähtymistä, hiljaisuutta ja luonnon antimia. Matka läheiselle siirtolohkareelle tai leiri pystyyn naapurikunnan metsään. Matkailun kulttuurintutkimuksen professori uskoo lähimatkailun nousevaan voimaan ja karsastaa "suuruuden logiikalla" toimivia huvipuistoja.

Salilla käydään kolme, neljä kertaa viikossa.

Kuntosalikysely: Reilusti yli puolet ysiluokkalaisista käy salilla

Helsinkiläisen Hiidenkiven peruskoulun uutisluokkalaiset selvittivät koulunsa yhdeksäsluokkalaisten kuntosalilla käymistä kyselyllä.

Lentokivi Polvijärvellä.

Suomalaista ilmailun pioneeria pidettiin 1800-luvulla hulluna

1800-luvulla elänyttä polvijärveläistä seppä Adam Walliusta voidaan pitää suomalaisen ilmailun pioneerina. Tarinan mukaan Wallius lensi omatekoisella lentolaitteellaan vuonna 1871 Polvijärven Lehtovaarassa sijaitsevan Kokkokiven päältä.

Kokkola pyytää kaupunkilaisilta apua helmien etsintään – mitä näyttäisit turistille?

Kokkolan Matkailu kääntyy kaupunkilaisten puoleen turistien houkuttelussa. Kokkolalaisten toivotaan listaavan suosikkikohteensa, erityisesti liitoskunnista haetaan erikoisia ja ehkä pimentoonkin jääneitä matkapaikkoja.

Koulu

Erikoisluokilla yritetään tasata koulujen välisiä eroja

Helsingissä yhä useammasta peruskoulusta löytyy jokin erikoisuus: on kielikylpyä ja painotettua opetusta, johon täytyy varta vasten pyrkiä soveltuvuuskokeella. Helsingissä uskotaan, että laaja erikoisluokkien verkosto voi parhaimmillaan tasata koulujen välisiä eroja.

Näyttämöpäivillä älyllistä ja älytöntä toimintaa

Sunnuntaina päättyneillä Työväen näyttämöpäivillä Mikkelissä nähtiin harrastajateatteria äärestä laitaan. Tuomariston jäseniä ilahdutti nuorten tekijöiden virkeys ja raikkaus. Älyllisten oivallusten lisäksi yleisölle oli tarjolla älytöntä riehumista.

Voiton kivi paljastettiin Isomäen jäähallin edustalla.

Voiton kivi paljastettiin Porin Ässien mestaruuden kunniaksi

Porissa Isomäen jäähallin edustalla on julkistetu Voiton kivi -monumentti. Kivellä kunnioitetaan Porin Ässien viime kaudella voittamaa jääkiekon Suomen-mestaruutta.

Keisarinmänty Hämeenlinnassa

Luonnonmuistomerkiksi kelpaa keisarillinen lepopaikka - ja jopa muurahaiskekokin

Uusia luonnonmuistomerkkejä rauhoitetaan tasaiseen tahtiin Hämeessä. Luonnonmuistomerkki on harvinainen tai muuten erikoinen luonnonkohde, kuten suuri yksittäinen puu, siirtolohkare tai vaikka lähde. Hattulasta löytyy ilmeisesti Suomen ainoa luonnonmuistomerkiksi rauhoitettu punamuurahaisen keko.

Karttakuva Kalmun alueesta.

Riihimäen kiistellystä Kalmun alueesta tulee helpommin markkinoitava Hiidenkallio

Riihimäen kaupunki laajentuu lähitulevaisuudessa lounaaseen, moottoritien länsipuolelle. Alueen kalmantuoksuinen Kalmu-nimi vaihtuu Hiidenkallioksi, jotta perheiden olisi helpompi ostaa sieltä omakotitalotontti.

Maanvyöry pysäyttää liikenteen Taiwanissa.

Maanvyörymä lähes murskasi auton – uhkaava tilanne tallentui videolle

Rankkasateet ja niistä johtuvat tulvat ovat vaatineet ihmisuhreja Taiwanissa.

Luonnon halkaisemaa kalliota Kalajanvuorella.

Voiton Kivestä äänestetään ensi viikolla

Ässä-fanien Voiton Kivi valitaan ensi viikolla. Kyseessä on Ässä-kannattajien keskuudessa syntynyt hanke, jossa haetaan siirtolohkareeseen perustuvaa Voiton Kivi -yhteisömonumenttia Isomäkeen.

Ässien mestaruusjuhlat lauantaina Porin torilla.

"Voiton kivi on se kivi, joka putosi ässäfanien sydämiltä"

Porilainen kulttuuriyhdistys Rapajööti puuhaa Voiton kivi -monumenttia Porin Ässien Suomen mestaruuden kunniaksi. Idea virisi nimettömien ässäfanien keskuudessa nettikeskusteluissa. Rapajöötin Harri Sippola näkee Voiton kiven kuvaavan monella tavalla porilaisuutta.

Kalliomaalaus Juojärven Luutsalossa

Uusi kalliomaalaus löytyi yllättävästä paikasta Heinävedeltä

Heinäveden Juojärveltä, Luutsalon saaresta, on löytynyt kivikautinen kalliomaalaus. Ikää sillä on useita tuhansia vuosia. Erityisen kiinnostava löytö on nimenomaan sijaintinsa vuoksi

Näkymä kivieltä alas.

Ilveskivi sai uudet rappuset

Suomen suurimman siirtolohkareen huipulle johtaa 75 askelmaa. Yli-Purmossa Pedersöressä sijaitsevalle luonnonnähtävyydelle pääsee pian vaeltamaan myös kunnostettua Saukonreittiä pitkin.

Maisema jyrkältä rinteeltä järvelle.

Muuratsalon maisemat halutaan säästää jälkipolville

Muuratsalon saari on toinen Keski-Suomeen ehdotetuista kansallispuistoista. Maisemiltaan monipuolinen alue voisi olla Jyvässeudulle vastaava vetonaula kuin Nuuksio on pääkaupunkiseudulle.

Viiksi Vieköön!-näyttely Lahdessa.

Amiksista pensseleihin - viikset taipuivat taiteeksi

Kuvataiteilija Miia Marttinen nosti myös naisten viikset tauluihinsa.

Henkilö kiinnittää käsiteltyjä vaalijulisteita seinään Saint-Denis de la Reunionissa 5. toukokuuta 2012.

Sarkozix ja Hollandix kaksintaistelussa

Pieni gallialaiskylä valitsee uutta kyläpäällikköä. Vaalin ensimmäisen kierroksen kymmenen ehdokkaan keskinäinen mittelö ratkesi sekaisen kalabaliikin ja keskinäisen mätkimisen jälkeen äänestyksessä. Pölyn laskeuduttua kaksi nousi ylitse muiden: Sarkozix (oikealla) ja Hollandix (vasemmalla).

Mäyräkoira.

Mäyräkoira joutui onkalon vangiksi

Mäyräkoira jumittui eilen onkaloon Porissa lähellä valtatie 8:aa. Koira oli päätynyt omistajan mukaan isojen siirtolohkareiden taakse onkaloon, eikä päässyt sieltä omin voimin ulos. Pelastuslaitoksen avustusyritykset päättyivät eilen tuloksettomina ja koira joutui viettämään yön vankilassaan. Pelastusyritykset on käynnistetty uudelleen tänään.

Pentin petäjä kuusten keskellä

Pentin petäjä on peikkometsän vanhin

Korkeuksiin kohoava mänty erottuu ympäröivästä nuorehkosta kuusikosta niin leveydeltään kuin pituudeltaan. Mikkelin Parkkilassa kasvava Pentin petäjä hyväksyttiin luonnonmuistomerkiksi.

Pallivahakiven pitsihuntu.

Neulegraffitia Vartiovuoren koristeeksi

Kulttuuripääkaupunki Turun kaunistaminen käsityön keinoin etenee. Paraatiräsymatto ja pitsihunnutettu siirtolohkare saavat seuraa neulegraffitilla koristellusta kaiteesta.

Pitsihuntu metsän siimeksessä.

Pitsitetty Pallivahan järkäle houkuttelee piknikille

Kauhutarinoihinkin liitetty siirtolohkare Turun Pallivahassa on valittu kesäiseksi piknik-paikaksi. Kymmenmetrisen Pallivahan järkäleen hunnuttamiseen tarvittiin seinäkiipeilijöiden apua ja satoja kiloja pitsiä.

Joensuun kaupunginteatterin johtaja Tero Heinämäki.

"Olen oppinut pitämään papereiden pyörittelystä"

Joensuun kaupunginteatteri siirtyi viikonvaihteessa uuteen komentoon, kun seinäjokelainen Tero Heinämäki aloitti teatterinjohtajana. Kulissien takana Heinämäki on valmistellut urakkaansa jo vuoden alusta.

Aku Hirviniemi Marja Tyrninä.

Tortut kostuvat ja Pallivaha kukoistaa Turussa

Turun Pallivaha on leivottu kevään aikana Suomen kartalle. Asialla on ollut muuan kovaääninen leskirouva Marja Tyrni. Kaupunki onkin nyt hyödyntämässä Pallivaha-huumaa matkailussa.

Seinäkiipeilyä

Kiipeily koukuttaa yhä useampaa

Kiipeilyharrastajien määrä on nousussa uusien sisäharrastuspaikkojen myötä. Halleja on perustettu muun muassa Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Kiipeily onkin yhä useammalle harrastajalle puhtaasti sisäkuntoilulaji.

Helsinki otti aikalisän koulujen lakkauttamisessa

Opetuslautakunta jätti eilen pöydälle koulujen lakkautusasian. Päätöksiä lakkautusasiassa odotetaan kahden viikon kuluttua.

Yhdeksää koulua uhkaa lakkautus Helsingissä

Helsingissä pohditaan yhdeksän koulun lakkauttamista. Opetusviraston lakkautuslistalla on viisi koulua ja neljä sivukoulua.

Kulttuurilehtikatsaus

Kulttuurilehtikatsauksessa valistetaan kaunokirjoituksen terveysvaaroista, arvostellaan matematiikan termien käyttöä kirjallisuudessa ja mediassa sekä kysytään, miten pojat saataisiin innostumaan klassisesta musiikista.

Pyrinnön suunnistajille kolme vahvistusta

Tampereen Pyrintö vahvistuu tuleviksi kausiksi kolmella miessuunnistajalla, kun Leo Laakkonen, Janne Heikka ja Timo Mikkola hakevat uutta suuntaa uralleen siirtymällä seuran harjoitusrinkiin. Kaikkien kolmen suunnistajan sopimus on nelivuotinen.

Sanomalehtiä pinossa.

Kulttuurilehtikatsaus 14.9.

Kulttuurilehtikatsauksessa vaalitaan äidinkieltä ja pohditaan, mikä yhdistää tyranneja. Lisäksi hahmotellaan kielihistoriallisia aterioita.

Kartta Ruotsin länsirannikosta

Greenpeace upottaa kivilohkareita estääkseen kalastuksen suojelualueella

Ympäristöjärjestö Greenpeace aikoo pysäyttää pohjatroolauksen Ruotsin edustan suojelualueilla upottamalla mereen jättimäisiä siirtolohkareita.

Suuri siirtolohkare metsässä.

Luonnonmuistomerkit unohtuvat metsiin

Suomessa on arviolta 3 500 luonnonmuistomerkkiä, mutta tiedot niistä ovat hajallaan kuntien arkistoissa. Ympäristöministeriö lupailee valtakunnallisen rekisterin perustamista, kertoo sanomalehti Länsi-Suomi.

Kiviä Jääkauden jäljet -näyttelyssä.

Jääkauden jälkiä esitellään näyttelyssä Kemissä

Jääkauden suomalaiseen geologiseen maisemaan piirtämiä jälkiä esitellään näyttelyssä Kemin Jalokivigalleriassa. Näyttelyssä voi tutkia harjuja, saaria ja silokallioita - kaikkea, mitä mannerjää on Suomen maaperään luonut.

Asterix-näyttely.

Asterix valloittaa Tampereen

Tampereella voi hypätä Asterix-sarjakuvien maailmaan. Lastenkulttuurikeskus Rullan näyttely esittelee 50-vuotta täyttävän Asterixin syntyvaiheita ja sarjakuvan keskeisiä teemoja.

Ministeriö näyttää vihreää valoa Fennovoiman ydinvoimavaikutusten arvioinnille

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen arviointiohjelma täyttää ympäristövaikusten arvionitilainsäädännön vaatimukset ja se on käsitelty lain vaatimalla tavalla.

Unohtuneet kirjailijat monipuolistavat kuvaa suomalaisesta kirjallisuudesta

Nuoret kirjallisuudentutkijat ovat kiinnostuneet kirjailijoista, jotka kirjallisuudenhistoria on aiemmin hylännyt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle