Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äiti pitelee vastasyntyneen lapsen jalkoja

Finland's first public sector donor egg babies born

Finland is seeing its first babies from publicly funded fertility treatments using donor cells.

Raskaana olevan äidin pyörä vatsa.

Sadat ulkomaalaiset haluavat hedelmöityshoitoihin Suomessa – yksi syy kiinnostukseen suomalaisten ulkonäkö

Tutkijan mukaan monet ruotsalaiset ja norjalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten naisten lahjoittamista munasoluista.

Minna Minkkinen

Minna Minkkinen on luovuttanut ainakin 40 munasolua, mutta hän ei halua tulla raskaaksi: "En ajattele, että minulla on lapsia maailmalla"

Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu saada ja antaa sukusoluja. HUS ja TAYS aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä.

Mattia Dessi ja Brigitte Nielsen.

Näyttelijä Brigitte Nielsen synnytti 54-vuotiaana – "Jos Hollywood-tähti on 54-vuotiaana raskaana, on hyvin todennäköistä, että hän on saanut luovutettuja sukusoluja"

Nielsen ei ole paljastanut, miten raskaus sai alkunsa. Asiantuntijan mukaan omilla sukusoluilla raskaaksi tuleminen viisikymppisenä on harvinaista.

Nainen seisoo kädet ristissä vatsansa päällä.

Moni herää lapsitoiveeseen liian myöhään – 35 vuotta on naisen hedelmällisyyden valomerkki

Yhä useampi nainen kävelee kuin unissaan lapsihaaveen ohi.

Ultraäänikuvia naisen kohdusta

Uusi geenitesti selvittää pariskunnan tautiperimää ennen raskautta – THL:n lääkäri toivoo ennakoivaa seulontaa myös julkiseen terveydenhoitoon

Yksityinen lapsettomuusklinikka alkaa ensimmäistä kertaa Suomessa tarjota lasta suunnitteleville mahdollisuuden selvittää, kantavatko he tietämättään perinnöllistä vakavan sairauden aiheuttavaa geenivirhettä.

Turkulainen Miia Raikko yhdessä lastensa Ruun ja Remun kanssa

Miialla voi olla jopa seitsemän biologista lasta, mutta hän tuntee niistä vain kaksi: "Ei pidä ajatella, että siellä jossain olisi minun lapsiani"

Muutaman vuoden kuluttua Miia Raikon ovelle saattaa saapua hänen sukusoluistaan alkunsa saanut lapsi. Kahden lapsen äitiä mahdollinen tapaaminen ei jännitä.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen mukana poikkeuksellisessa näytelmässä Wienissä: "En tiedä yhtään millainen lopputulos on"

Tänään perjantaina Itävallan kansallisteatterissa saa ensi-iltansa viiden naiskirjailijan kirjoittama näytelmä. Sofi Oksasen lisäksi mukana on Nobel-kirjailija Elfriede Jelinek.

2016

Mikä oli vuoden 2016 tiedeuutinen? Äänestä!

Mikä oli vuoden 2016 tiedeuutinen? Äänestä!

Trumpin ja Clintonin vaaliväittely

Uutisia idästä ja lännestä ja vähän toisen maailmansodan vakoojahistoriastakin – Tässä kertaus viikon ulkomaanuutisista

Tällä viikolla on äimistelty Yhdysvaltain presidenttiväittelyn kiihkeyttä ja Ukrainassa ammutun malesialaisen matkustajakoneen viimeisiä vaiheita. Mutta viikkoon mahtuu paljon muutakin, lue tästä listasta ehdotuksemme viikon mielenkiintoisista ulkomaanuutisista.

tiedekuvat

Viikko tieteessä: Ensimmäinen kolmen vanhemman lapsi syntyi ja vuoristorata-ajelu poistaa virtsakivet

Myös Rosetta-luotaimen historiallinen matka päättyi törmäykseen ja selvitettiin miksi linnut eivät törmäile lentäessään toisiinsa.

Aktivisteja Latvian parlamentin edessä.

Latvian parlamentti jätti kiistellyn hedelmöityslain pöydälle – ainakin hetkeksi

Latvian parlamentin oli määrä äänestää torstaina kohua herättäneestä hedelmöityslain muutoksesta. Parlamentti kuitenkin vetäytyi äänestyksestä viime hetkellä teknisiin seikkoihin vedoten. Naisaktivistit uskovat, että asian saama huomio oli lopulta kansanedustajille liikaa.

Aamun mielenosoitus keräsi parisataa aktivistia Latvian parlamentin eteen.

Latvia ei huolisi lapsettomien munasoluja – Naiset vastaavat yllätysmunilla

Naisaktivistit ovat tuohtuneita hallituksen suunnitelmista kieltää lapsettomilta naisilta munasolujen luovutus. Parlamentti äänestää lakimuutoksesta tänään torstaina.

Nuori naisen esittelee kahta lastenkirjaa

Tiina tiesi jo varhain että ei halua biologisia lapsia – munasolut lähtevät parempaan käyttöön

Perheessä on aina luovutettu aktiivisesti verta, ja huonon hemoglobiinin omaava Tiina päätti luovuttaa jotain muuta. Tiinan mielestä jokainen lapsi ansaitsee hyvän perheen ympärilleen ja munasolun luovutus on tapa tehdä se toisten eteen.

Maria Kelter  on 44-vuotias ja tuleva äiti. Hän tuli raskaaksi luovutetun munasolun avulla. Kelter kannustaa naisia aloittamaan lapsenhankinnan ajoissa: lapsenteko voi viedä voimat ja rahat.

Hedelmöityshoidot läpikäynyt äiti: ”Raskainta olivat jatkuvat pettymykset”

Maria Kelter haluaa rohkaista naisia hankkiutumaan aiemmin hedelmöityshoitoihin. Mikäli äidiksi haluava lykkää hoitoja, todennäköisyys raskaaksi tulemisesta pienenee. Kelter tuli raskaaksi 44-vuotiaana, eikä se käynyt helposti.

Munasolujen säiliöitä syväjäässä.

Munasolujen pakastuttaminen saanut kalsean vastaanoton

Väestöliiton Turun klinikalla on voinut pakastuttaa omia munasoluja myöhempää käyttöä varten toukokuusta lähtien. Klinikalla ei ole kuitenkaan tehty vielä ensimmäistäkään munasolupakastusta.

Vastasyntyneen käsi pitää kiinni sormesta

Ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi voi syntyä parin vuoden päästä Britanniassa

Pääosa lapsen dna:sta tulisi äidiltä ja isältä, mutta mitokondrio-dna munasolun lahjoittajalta. Britannian hallitus haluaa laillistaa menetelmän, jonka tarkoituksena on estää vakavien sairauksien periytymistä. Asiantuntijan mukaan Suomessa ei olisi teknistä osaamista tai rahaa kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen toteuttamiseen.

Munasolu ja neula.

Munasolupankki tulee lasta toivovien avuksi Turussakin

Munasolupankki helpottaisi lahjasoluja tarvitsevien hoitorumbaa. Pankkiin voisivat turvautua myös naiset, jotka haluavat säilyttää munasolujaan myöhempää käyttöä varten.

spermapankki, sperma, siittiö, sukusolu, luovutus

Siittiöistä ja munasoluista jatkuva pula Helsingissä

Sukusolujen luovuttajista on huutava pula. Esimerkiksi Väestöliiton Helsingin klinikalla munasolun luovuttajia on niin vähän, että hoitoa odottavia pareja on jonoksi asti.

Pakastettu munasolu tuo lisäaikaa parinetsintään

Käytäntö antaa myös mielenrauhaa.

Tutkijat onnistuivat kolmen vanhemman koeputkisikiöissä

Amerikkalaistutkijat sanovat edenneensä kiistellyissä tutkimuksissa, joita on tehty sekä ihmissoluilla että eläinten soluilla.

Hedelmöitys mikroskoopista nähtynä.

Lapsettomuushoitoja haetaan ulkomailta asti

Ulkomaille lapsettomuushoitoihin hakeutuu vuosittain arviolta kymmeniä suomalaisia. Lyhyempien jonojen ja halvempien hintojen perässä matkataan Suomesta lähinnä Itä-Euroopan maihin. Lapsettomuushoitomatkailuun liittyy paljon terveydellisiä ja eettisiä ongelmia.

Mikroskooppikuva munasolun keinohedelmöityksestä.

More Human Egg Donors Needed

The Family Federation of Finland says that fertility clinics are in acute need of not only sperm, but also egg cells. The Federation points out that 5% to 10% of childless couples seeking help are dependent on donor cells.

Mikroskooppikuva munasolun keinohedelmöityksestä.

Väestöliitto: Munasolujen luovuttajia tarvitaan lisää

Väestöliiton mukaan lapsettomuusklinikoilla kaivataan sperman lisäksi kipeästi lisää luovutettuja munasoluja. Väestöliiton klinikat muistuttaa, että jopa 5 - 10 prosenttia lapsettomista pareista saa avun lahjoitetuilla sukusoluilla.

Munasolun luovuttajista huutava pula

Väestöliiton Oulun klinikalla kärsitään edelleen munasolupulasta. Klinikalla ei ole tällä hetkellä yhtään ainoaa omaa munasolun lahjoittajaa. Jonossa on nyt yli kymmenen asiakasta.

Munasolujen luovuttajista pulaa Helsingissä

Väestöliiton Helsingin klinikalla on edelleen suuri pula munasolun luovuttajista. Sukusoluja joutuu jonottamaan pahimmillaan kaksikin vuotta.

Vastasyntynyt äitinsä sylissä.

Munasolujen luovuttajista kova pula

Väestöliiton Helsingin klinikalla on huutava pula munasolujen lahjoittajista. Luovutettuja sukusoluja odottaa tällä hetkellä parikymmentä lapsettomuudesta kärsivää. Pahimmillaan odotus voi venyä jopa kahteen vuoteen.

Kuva siittiöistä mikroskoopin kautta.

Munasolujen luovuttajista on pula

Väestöliiton Oulun klinikalla ei ole tällä hetkellä saatavilla yhtään lahjamunasolua. Jonossa on toistakymmentä asiakasta. Sekä lahjasiittiöiden että -munasolujen kysyntä on kasvussa ja uusia luovuttajia kaivataan.

laboratoriotyöntekijä valuttaa pussista valutetaan näytettä mitta-astiaan, työntekijällä hengityssuojain ja valkoinen työasu.

Suomen pohjoisin spermapankki karttuu

Väestöliiton Oulun klinikka on saanut purettua loppuvuonna syntyneet hedelmöityshoitojonot.

Hedelmöityshoitolaki on karkottanut luovuttajia

Uuden hedelmöityshoitolain vaikutukset näkyvät hedelmöityshoitojen määrässä. Luovutetuilla munasoluilla ja siittiöillä tehtyjen hoitojen määrä on laskenut sen jälkeen kun hedelmöityslaki astui voimaan syksyllä 2007, ilmenee Stakesin tilastoista.

Kohdunvuokrauksesta entistä tiukemmat säännöt Intiassa

Intiassa lainsäätäjät haluavat rajoittaa maassa rehottavaa kohdunvuokrausbisnestä. Useat intialaisnaiset ansaitsevat tulonsa vuokraamalla kohtunsa rikkaille intialaisnaisille tai lapsettomille ulkomaalaisille.

Hedelmöityshoidot lisääntyneet viime vuodesta

Hedelmöityshoitoja tehtiin viime vuonna kymmenisen prosenttia edellisvuotta enemmän. Stakesin ennakkotietojen mukaan hoitoja tehtiin yhteensä 13 300.

Hedelmöityslaki vei potilaita ulkomaille

Osa suomalaisista hedelmöityshoitoa saavista potilaista on vienyt hedelmöitettyjä alkioita siirrettäväksi Viroon tai Latviaan. Syynä on syyskuun alussa voimaan tullut hedelmöityshoitolaki, jonka mukaan tuntemattomien luovuttajien sukusoluilla aikaansaatuja alkioita ei saa Suomessa enää käyttää.

Fertility Law Causes Drop in Egg Cell Donors

The number of egg cell donors has plummeted since a law came into effect which removed the donors' right to anonymity. The newspaper Helsingin Sanomat says that in some cities, the number of donors has dropped by half.

Uusi hedelmöityshoitolaki karkotti munasolujen luovuttajat

Syyskuussa voimaan tullut hedelmöityshoitolaki karkotti munasolujen luovuttajia. Helsingin Sanomien mukaan joillain paikkakunnilla luovuttajien määrä on vähentynyt syyskuun jälkeen jopa puoleen.

Egg Cell Donorship on the Rise

An increasing number of women are donating their egg cells, reports Aamulehti.

Munasolujen lahjoittajien määrä kasvussa

Munasolun lahjoittajien määrä on kääntynyt taas kasvuun, kirjoittaa Aamulehti.

Egg and Sperm Donors No Longer Kept Anonymous

Finnish couples suffering from infertility will no longer be allowed to use egg and sperm from anonymous donors, thanks to a new law launched this month. Some experts are concerned about the law's implications, but others are optimistic about the changes.

Sukusolujen luovuttajien rekisteröinti alkaa

Uusi hedelmöityshoitolaki tulee voimaan lauantaina. Lakimuutoksen myötä sukusolujen luovuttajan henkilötiedot vaaditaan rekisteröitäviksi.

Uusi hedelmöityshoitolaki karkotti luovuttajat

Uusi hedelmöityshoitolaki on pelästyttänyt sukusolujen luovuttajia. Syyskuussa voimaan astuva laki vaatii rekisteröimään sukusolujen luovuttajan henkilötiedot.

Longer Wait for Donor Eggs

A new law on fertility treatment, which takes effect next month, has led to a sharp decline in egg cell donors. The newspaper Aamulehti reports that the number of egg donors has fallen to about half, and the wait for donated eggs can take twice as long as before.

Munasolujen odotusaika venähtänyt

Syyskuun alussa voimaan astuva hedelmöityshoitolaki on karkottanut munasolujen luovuttajat. Aamulehden mukaan luovuttajien määrä on pudonnut alkuvuonna jopa puoleen, joten munasolua voi joutua odottamaan kaksi kertaa kauemmin kuin aikaisemmin.

Hedelmöityshoitojen suosio kasvoi hieman

Hedelmöityshoitoja aloitettiin viime vuonna hieman edellisvuotta enemmän.

Grand Committee Approves Fertility Treatment Bill

The Grand Committee of Parliament has approved a bill allowing fertility treatments for single women and lesbian couples.

Suuri valiokunta hyväksyi hedelmöityshoitolain

Eduskunnan suuri valiokunta on hyväksynyt hedelmöityshoitolain sisällön. Näin myös suuri valiokunta tukee hallituksen alkuperäistä esitystä, joka sallii hedelmöityshoidot jatkossakin yksinäisille naisille ja lesbopareille.

Parliament Discusses Fertility Treatment Bill

Parliament held a heated debate on Thursday evening over the government's proposed fertility bill. Attracting the wrath of opponents is a clause allowing fertility treatment to be given to lesbian couples and single women.

Government Approves Proposal for Fertility Treatment Law

The Finnish Government has approved a long-delayed bill on fertility treatment. The bill includes a controversial measure that would give single women and lesbian couples access to such treatment.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle