Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hanhien lentoonlähtö.

Eyes on the skies: Spring migration early this year

Birdlife Finland says swans have been spotted feasting in a field in southwestern Finland.

Läheltä

Lukuisia havaintoja lintuharvinaisuuksista Varsinais-Suomessa

Lintujen syysmuutto on kääntynyt pääosin lopuilleen.

Läheltä

Lintujen syysmuutto hiljentyi Varsinais-Suomessa

Vain laulujoutsenia ja kanadanhanhia on havaittua vielä runsaasti maakunnassa.

Musakurkku-uikku uiskentelee loivassa aallokossa.

Sukeltavia vesilintuja: Mustakurkku-uikku

Mustakurkku-uikku on vain tavin kokoinen.

Pohjansirkku.

Pohjansirkku nousi vaarantuneiden lintulajien listalle – laji käytännössä hävinnyt Etelä-Suomesta

Suomessa ei ole yhtään maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalaista lintulajia.

laulujoutsen pesii ruohikossa meren lahdella

Viikonlopun myrsky koetteli vesilintujen pesien kestävyyttä

Lähelle rantaa rakennetut lintujen pesät ovat saattaneet tuhoutua viikonlopun myrskyssä. Korkealle nousseesta vedestä ovat kärsineet erityisesti uikut. Uudelleen pesiminen on mahdollista, jos sää lämpenee.

Telkkien kosiotaistelu.

Kihlajaislahjoja ja rajuja lemmenleikkejä – siivekkäiden lisääntyminen voi olla hurjaa katsottavaa

Tiira kuskaa kalaa kihlajaislahjaksi tulevalle siipalleen. Härkälintu mylvii vailla morsmaikkua ja uikku esittää erikoisia mooveja vastakkaisen sukupuolen edessä. Linnuilla on palava kiire perustaa perhe ja lisääntyä. Siipiveikkojen lemmenleikit ovat totista touhua.

Hannu Klemola

Linnut kaipaavat lisää Järvelän kosteikon tapaisia ympäristöjä

Viitisen vuotta sitten Littoisten Järvelään syntynyt lintukosteikko kerää vuosi vuodelta lisää elämää. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin aluepäällikkö Hannu Klemolan mukaan maakuntaan kannattaisi perustaa runsaasti Järvelän tapaisia lintukosteikkoja.

Nokikana etsii ruokaa Haminan Pappilansalmessa.

Kosteikkolintulajien kohtalo harmittaa biologia: "Tarvitaan asennemuutosta"

Biologi Esa Lammin mukaan esimerkiksi mustakurkku-uikku ja heinätavi ovat jo lähes kokonaan kadonneet Päijät-Hämeen maakunnasta. Vaikka monet lintuvesialueet sijaitsevat suojelualueilla, niiden kunnostaminen on jäänyt retuperälle, Lammi kritisoi.

Isokoskelo, naaras

Helsingin Vanhankaupunginlahti houkuttelee lintulajeja

Kaupungistumisen myötä aikoinaan kovia kokenut Helsingin Vanhankaupunginlahti on parantunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tämän myötä esimerkiksi vesilintujen lajimäärä on kaksinkertaistunut 80-luvun puolivälistä.

Sinitiainen männyn oksalla

Metsässä ei liikahda lintukaan

Etelä-Savon metsät ovat hiljaisia eikä ruokintapaikoilla ole tungosta. Pikkulinnutkin ovat kaamoksen kourissa.

Lapintiira.

Lapin alkutalvessa on vielä paljon siivekkäitä

Kemijärven kaupunkialueen talvilintulaskennoissa havaittiin vielä marraskuun alussa ennätykselliset tusinan verran vesilintulajeja eli laulujoutsen, sinisorsa, haapana, tavi, tukkasotka, lapasotka, telkkä, mustalintu, alli, tukkakoskelo, isokoskelo ja uivelo. Ivalon talvilintulaskentareitillä hämmästytti samana viikonloppuna västäräkki, ja myös Sodankylästä on aivan tuore västäräkkitieto.

Kaislikon ja veden takana näkyvät tuulivoimala ja ydinvoimalan piippu.

"Olkiluodossa ydinvoima ja luonto kulkevat harmonisesti käsi kädessä"

Olkiluodon saarella Eurajoella on avattu havaintopolku. Alueen monimuotoista luontoa ja eläimistöä esittelevä reitti kertoo ydinvoiman ja ympäristön luonnollisesta yhteiselosta.

Birdlife huolissaan kosteikkolinnuista

Suomen lintuyhdistysten keskusjärjestön Birdlife Suomen mukaan vesi- ja kosteikkolintujen uhanalaistuminen ja kantojen vähentyminen on huolestuttava asia luonnon monimuotoisuudelle.

Pallelude

Luonto köyhtyy - luteilla menee hyvin, linnuilla huonosti

Suomessa laskettu lajien uhanalaisindeksi on synkkää luettavaa lintujen osalta. Sen sijaan luteilla ja kovakuoriaisilla menee aiempaa paremmin.

Punanokkainen luhtakana talvehtii kantahämäläisessä sulassa vedessä

Luhtakana pelaa uhkapeliä pakkasen kanssa

Valtakunnallisesti harvinainen talvehtija luhtakana on löytynyt Kanta-Hämeestä. Lintuharrastajat pitävät paikan tarkasti piilossa, ettei kovissa oloissa ruuastaan taisteleva lintu häiriintyisi. Myös pikku-uikku on jo varannut "kesätontin".

Lintujen talviruokintapaikalle laitetaan siemeniä.

Urpiainen on oppinut syömään peiton alla

Pakkasista ja paksuista hangista huolimatta puissa ja pensaissa on tänä talvena riittänyt visertäjien vipinää. Ankarat olot pakottavat pikkulinnutkin keksimään uusia selviytymiskeinoja.

Littoistenjärvi.

Hajonnut pumppu loi merkittävän lintukosteikon

Kaarinan Littoistenjärveltä ja läheiseltä Järvelän kosteikolta laskettiin tänä vuonna ennätysmäärä lintulajeja. Asutuksen keskellä oleva lintualue vetää harrastajien lisäksi perheitä.

Sinisorsapari

Vesilinnut evakossa pesimäpaikoiltaan

Luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat nyt poikkeuksellisen korkealla. Useiden vesilintulajien suosimat pesäpaikat ovat veden vallassa.

Lennun löytämä vastakuoriutunut sudenkorento ristittiin porukalla Elmeriksi.

Parempi nokikana kiikarissa kuin pää pulpetissa

Onko se tukkasotka, nokikana vai mustakurkku-uikku? Littoisten koulun nelosluokkalaiset tiirailivat innoissaan Järvelän kosteikon lajistoa siivekkäistä sammakonkutuun. Lasten lintuviikko vie pulpetista luonnonhelmaan tällä viikolla koko Suomessa.

Mustakurkku-uikku.

Vuoden lintu on mustakurkku-uikku

Suomessa arvioidaan pesivän 1 200 - 1 700 paria mustakurkku-uikkuja. Pesivien lintujen määrä on pienentynyt alle puoleen parissakymmenessä vuodessa, BirdLife Suomi kertoo.

Kymijoki, Ahvionkoski

Hyvä luontokuva vaatii kärsivällisyyttä

Onnistuneen luontokuvan takana on usein tuntikausien odottelua ja vuosien valmistautumista. Silti onnistunut kuva on kiinni sekunninosista. Palkittu luontokuvaaja Lassi Kujala painottaa kärsivällisyyden merkitystä hyvän luontokuvan saamiseksi.

Mikko Maasola

Sananen – Yritämme vähentää lääkkeitä

Suomalaiset koirat syövät masennuslääkkeitä. Näin siitä huolimatta, että he eivät ole edes sosiaalisessa mediassa. Lääketeollisuus on odottanut tätä jo kauan. Ihmiset eivät ehdi syödä enempää lääkkeitä kuin mitä tällä hetkellä päiväseltään vetävät. Kohta masennuslääkkeitä syövät myös tuotantoeläimet. Lääketeollisuus on onnessaan, vain ihminen vaipuu ajatuksen äärelle. Jotenkin sitä luuli, että edes eläin olisi nykyään onnellinen.

Härkälintu pesällään kaislikossa.

Härkälintu lainasi soidinhuutonsa sonnilta

Silkkiuikun pienemmällä serkulla, härkälinnulla, on toukokuussa täydet pesintäpuuhat käynnissä. Urosten soidinhuuto kaikaa rantaruovikoissa hyvin tunnistettavalla sävyllä. Toisia se ihastuttaa, toisia vihastuttaa.

Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla.

Tunnistatko korean mustakurkku-uikun?

Turun Lintutieteellinen yhdistys järjestää lintutorniopastusta eri puolilla toiminta-aluettaan koko kevään ajan arki-iltaisin.

Härkälintu pesällään kaislikossa.

Lintujen suomalaisnimet perustuvat usein ääntelyyn

Suomessa lähes puolet lintujen nimistä on saanut nimensä äänen perusteella. Euroopan muihin kieliin verrattuna suomenkieliset lintujen nimet kuvaavat useammin juuri ääntelyä.

Taas yksi lintulaji kuoli sukupuuttoon

Madagaskarin saarella elänyt uikkulintu, alaotrajärvenuikku, on kuollut sukupuuttoon, sanoo Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Linnun kohtaloksi koitui ihmisen toiminta sen elinalueella.

Mustakurkku-uikku

Suojelemattomat lintualueet kaavoituksen jaloissa

Lintuharrastajat ovat huolissaan tärkeiden lintualueiden säilymisestä. Suomen noin sadasta kansainvälisesti merkittävästä lintualueesta vain osa on suojeltu. Esimerkiksi Espoossa lintualue uhkaa jäädä kaupungin tiesuunnitelman alle.

Linnut luonnon ja ihmisen armoilla

Pikkulintujen ruokinta on nyt ankarilla pakkasilla tärkeää, sillä ne hakeutuvat ihmisten lähelle ruoan toivossa. Metsissä pysyttelevien pikku hippiäisten ennuste on huono.

Kosteikko syntyi sattumalta

Varsinais-Suomessa on syntynyt Kaarinan Järvelän alueelle kosteikko, joka on tuonut lintuharrastajien taivaan kaupungin sydämeen. Kosteikko on ilmestynyt Järvelän pelloille noin vuosi sitten, kun ylimääräisiä vesiä ei pumpattu enää Littoisten järveen.

Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla.

Lemmekkäät uikut Turun Radion luontokuvakilvan voittajia

Kevään merkkejä Varsinais-Suomesta kerännyt Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla.

Kuuntelijoidemme luontokuvat

Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Vihreät vaativat Suomenojan linnuille suojelua

Espoon Vihreiden valtuustoryhmä vaatii Suomenojan lintukosteikon pikaista suojelemista. Ryhmän mielestä suojelusta on tehtävä päätös ennen kuin alueen tulevasta maankäytöstä voidaan päättää.

Rantojen hyötykäyttö karsii linnustoa Espoossa

Rantojen ja vesialueiden lisääntynyt virkistyskäyttö ja asuminen ovat kaventaneet Espoon lintuvesien linnustoa. Esimerkiksi kuoveja ei enää pesi Espoossa.

Pirkanmaalla hyvä petolintutalvi

Myös vesilinnut ovat viihtyneet hyvin näillä korkeuksilla alkuvuonna. Esimerkiksi Tampereen Viinikanlahdella on nähty pikku-uikku, pilkkasiipi, uivelo ja telkkä.

Vuoksella lintuharvinaisuus

Virtavästäräkki bongattu Imatralla. Talven lintulajisto maakunnassa muutenkin poikkeuksellinen.

Linnut muuttavat pohjoiseen ilmastonmuutoksen edellä

Eurooppalaiset linnut siirtyvät uuden brittiläistutkimuksen mukaan yhä pidemmälle pohjoiseen ilmastonmuutoksen seurauksena. Linnut reagoivat elinympäristön muuttumiseen eläinlajien etujoukoissa.

Kivikaudella pyydettiin samoja lintulajeja kuin nytkin

Kivikauden menetelmillä pystyttiin pyydystämään samoja lintulajeja kuin nykyisinkin. Lintujen merkitystä Itämeren alueella kivikaudella selvittää Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastettu väitöskirja.

Lauha alkutalvi näkyy myös lintumaailmassa

Lauha alkutalvi saanut monet muuttolinnut yrittämään talvehtimista Suomessa, kertoo BirdLife Suomi.