Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kiinnostaako tiede? Testaa, jäikö alkuvuoden tiedeuutisista mitään mieleen

Artikkelin lopussa on linkkejä kysymyksiä koskeviin uutisiin ja edellisiin tiedevisoihin, joiden parissa kesäinen päivä vierähtää mukavasti.

Suomen suurin tiedepalkinto professori Heli Jantuselle – 100 000 euron potti työstä keraamisen elektroniikan parissa

Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Turun yliopiston akatemiatutkija Kaisa Matomäelle kansainvälinen New Horizons -palkinto

Kaisa Matomäki palkitaan perustavanlaatuisista tieteellisistä läpimurroistaan alkulukujen parissa.

Herätys: Kuka pokkaa miljoonan euron tiedepalkinnon? EU-tukien leikkaus iskee myös Suomen luontoon, tänään hellettä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ilmakehätutkija Markku Kulmalalle Wihurin kansainvälinen palkinto 2017

Akateemikko Markku Kulmala on saanut 150 000 euron tiedepalkinnon.

Tiistai 6.6.2017 (radio)

Suomalaisten sateenkaariperheiden lapset voivat hyvin. Professori Christina Salmivalli on saanut suuren tiedepalkinnon. Omaishoitajien jaksamista yritetään parantaa. Marjanviljelijät palkkaavat mehiläisiä töihin. Videoblogi "Vuosi kotoutumiskoulutuksessa" jatkuu.

KiVa-koulun kehittäjä, professori Christina Salmivalli sai 100 000 euron tiedepalkinnon

Kiusaamisen vähentämiseksi kehitetty KiVa-koulu-ohjelma on levinnyt laajalle Suomen rajojen ulkopuolelle. Professori Christina Salmivalli sanoo sen perustuvan psykologian tutkimukseen, jota hän on saanut tehdä Turun yliopistossa.

Fysiikan Nobel-voittaja Ylelle: "Enimmäkseen vain istun ja yritän selvittää onko missään mitään järkeä"

Kuvaavaa Nobel-palkitun teoreettisen fysiikan tutkimukselle on, että Suomesta löytyy suunnilleen neljä ihmistä, jotka ymmärtävät, mistä on kyse.

Syöpähoito on mullistumassa – elimistö voi itse tuhota syöpäkasvaimia

Ihmisen elimistön omaan immuunipuolustukseen perustuvat hoitomuodot ovat nousemassa syövän hoidossa sädehoidon, kirurgian ja lääkehoidon rinnalle. Tutkimukset Suomessakin ovat rohkaisevia.

Keskiviikko 20.5.2015

Hallitusneuvotteluissa puhuttiin sosiaali- ja terveyspalveluista. Vanhukset opettavat toisia vanhuksia käyttämään tietokonetta. Professori Markku Laakso on saanut Suomen tiedepalkinnon. Pertti Kurikan Nimipäivät ei päässyt Euroviisujen loppukilpailuun.

Diabetestutkijalle muhkea tiedepalkinto

Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessori Markku Laakso sai vuoden 2015 Suomen tiedepalkinnon Tiedefoorumi-tapahtumassa. Maailman johtaviin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoihin lukeutuva Laakso on julkaissut yli 600 tieteellistä artikkelia ja niihin on viitattu yli 63 000 kertaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön joka toinen vuosi myöntämä palkinto on suuruudeltaan 85 000 euroa.

Pro Mikkeli -mitali professori Mika Sillanpäälle

Palkinnonsaaja julkistettiin lauantaina Mikkelin kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa Konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa. Vedenpuhdistusta tutkiva ja vesiongelmiin käytännön ratkaisuja kehittävä Sillanpää ottaa työmatkan vuoksi palkinnon vastaan myöhemmin järjestettävässä erillisessä tilaisuudessa.

Finnish professor of psychiatry wins major Nordic award

University of Helsinki professor of psychiatry Erkki Isometsä has won this year's Nordiska Medicinpriset award for his research and work on treating mental illnesses such as depression.

Suomalaiselle masennustutkijalle merkittävä tiedepalkinto

Masennuksesta kärsivien Käypä hoito -ohjeita laatinut Erkki Isometsä kerää kiitosta mielenterveyden häiriöitä koskevasta työstään.

Oulun yliopistossa kehitetty konenäkö palkittiin

Yliopiston konenäön tutkimuskeskukselle on myönnetty arvostettu kansainvälinen tiedepalkinto. Keskus on kehitellyt pitkään esimerkiksi automaattista kasvontunnistusta.

Näin paljon kunnissa palaa rahaa urheiluun ja kulttuuriin

Kuntien palkintojärjestelmät kulttuurissa ja urheilussa vaihtelevat suuresti. Joissakin kunnissa kulttuuritoimijoille on etukäteen varattu urheilijoita enemmän rahaa.

Peseekö kulttuuri urheilun? – näin paljon kunnat antavat rahaa kulttuurimenestyjille

Yle Urheilu uutisoi aiemmin, että kunnat palkitsevat urheilijoitaan parhaimmillaan jopa 12 000 eurolla olympiavoitosta. Kulttuurisaavutuksista voi paikoin saada jopa tätä enemmän.

Prestigious award for Finnish cancer researcher

Helsinki University’s Professor Kari Alitalo has become the first Finn to receive the prestigious Heineken Prize for Medicine. Alitalo was recognised for his pioneering work in cancer and molecular biology.

Saamelaisjärjestöt vastustavat Sarivaaran palkitsemista

Viisi saamelaisyhdistystä, Saamelaisneuvosto ja Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja ilmoittavat kannanotoissaan Saamelaiselle korkeakoululle vastustavansa Israel Ruong -stipendin myöntämistä Erika Sarivaaralle. Sarivaara ei halua kommentoida asiaa, mutta ilmoittaa iloitsevansa saamastaan tiedepalkinnosta. Saamelainen korkeakoulu on lykännyt stipendin luovuttamista ja haluaa kuulla saamelaisjärjestöjä asiassa.

Lauri Jäntin tiedepalkinto Esko Valtaojalle

Tietokirjailija Esko Valtaoja voitti tämän vuoden Lauri Jäntin tiedepalkinnon teoksellaan Kaiken käsikirja.

Eva-Mari Arosta Vuoden Professori

Professori Aro tähtää tieteellisen perustutkimuksen avulla kauas: maailman energiakysymysten ratkaisemiseen.

Lea Pulkkiselle tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto

Jyväskyläläinen professori Lea Pulkkinen on saanut tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon. Opetus- ja kulttuuriministeriön palkinto myönnettiin psykologian tutkimuksen ja siihen perustuvan tiedonjulkistamisen alueella tehdystä monipuolisesta työstä.

Kunniajäsenyys LTY:n professorille

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Marianne Nyströmille on myönnetty European Membrane Society:n kunniajäsenyys. Nyström on membraanitekniikan pioneereja Suomessa.

Suomen tiedepalkinto professori Simo Knuuttilalle

Vuoden 2011 Suomen tiedepalkinto on myönnetty professori Simo Knuuttilalle. Professori Knuuttila on toiminut Helsingin yliopiston teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian professorina vuodesta 1981 lähtien. Knuuttila on alallaan tällä hetlkellä arvostetuin suomalainen tiedemies.

Helsingin yliopiston ilmakehätutkija alansa viitatuin maailmassa

Akatemiaprofessori Markku Kulmala on tieteenalansa viitatuin tutkija maailmassa. Hän on Helsingin yliopiston aerosolifysiikan professori ja kansainvälisesti tunnettu ilmakehätieteen tutkija.

Suomalaisprofessorille biotieteiden "pikku-Nobel"

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski saa Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian myöntämän Crafoord-palkinnon. Kansainvälinen tiedepalkinto myönnetään vuosittain tieteenaloille, joita Nobel-palkinnot eivät kata.

Matematiikka on tärkeämpää kuin uskotkaan

Derivaatta, tangentti, sini ja kosini. Kuka niitä enää muistaa? Jokainen vanhempi joutuu jossain vaiheessa perustelemaan lapsilleen, miksi matematiikkaa pitää opiskella. Palkittu matematiikan professori antaa muutamia vinkkejä, mitä lapsille voi vastata.

Professori Heikki Haariolle tiedepalkinto

Professori Heikki Haario on saanut Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukisäätiön 10 000 euron tiedepalkinnon. Haario työskentelee sovelletun matematiikan professorina sekä matematiikan ja fysiikan laitoksen johtajana.

Mika Sillanpäälle kansainvälinen tiedepalkinto

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston professori Mika Sillanpää on voittanut kansainvälisen ympäristötieteiden tiedepalkinnon. Perinteikkään International Council for Sciencen jakama palkinto myönnettiin Sillanpäälle ympäristöteknologian sarjassa.

Kaaosteoria toi tutkijalle Helsingin tiedepalkinnon

Helsingin tiedepalkinnon on saanut tänä vuonna professori Antti Kupiainen. Lisäksi kaupunki jakoi kymmeniä tuhansia euroja tutkimusrahaa.

Merkittävä tiedepalkinto Vaasaan

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen ma. professori Sami Vähämaa on palkittu ensimmäisenä suomalaisena Excellence Award in Global Economic Affairs -tiedepalkinnolla.

Tietokonesimuloinnista apua ihmisten tutkimiseen

Lappeenrannan teknillinen yliopisto kehittää ainutlaatuista menetelmää lääketieteen käyttöön. Tietokonemallinnuksen avulla voidaan tutkia ihmisen luun tiheyttä ja venyvyyttä.

Tamperelainen keliakiatutkimus palkittu

Monitieteellinen keliakiatutkimus on tuonut Tampereelle arvostetun yhdysvaltalaisen tiedepalkinnon. Lastentautiopin professori Markku Mäki palkittiin muun muassa taudin pikatestin kehittämisestä.

Helsingin tiedepalkinto Tommi Hoikkalalle

Helsingin tämän vuoden tiedepalkinnon saa dosentti, nuorisoverkostotutkija Tommi Hoikkala. Tiedepalkinto on yhteensä 10 000 euroa.

Suomen tiedepalkinto aivotutkija Riitta Harille

Vuoden 2009 Suomen tiedepalkinto on myönnetty professori Riitta Harille. Professori Hari on johtanut Teknillisen korkeakoulun Kylmälaboratorion aivotutkimusyksikköä vuodesta 1982 lähtien.

Merkittävä tiedepalkinto verenkiertoelimistön geenihoidon kehittäjälle

Kuopion yliopiston akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle on myönnetty merkittävä kansainvälinen tiedepalkinto.

Helsinkiläistutkijalle myönnettiin merkittävä tiedepalkinto.

Suomalaiset akatemiaprofessorit Kari Alitalo ja Seppo Ylä-Herttuala ovat saaneet kansainvälisen belgialaisen tiedepalkinnon, jonka arvo on 200 000 euroa.

Suomalaistutkijoille merkittävä tiedepalkinto

Suomalaiset akatemiaprofessorit Seppo Ylä-Herttuala ja Kari Alitalo ovat saaneet kansainvälisen InBev-Baillet Latour Health -palkinnon. Brysselissä myönnettävän palkinnon arvo on 200 000 euroa.

Pohjoismainen tiedepalkinto Helsingin yliopiston tutkijalle

Helsingin yliopiston professori Mart Saarma saa arvostetun pohjoismaisen tiedepalkinnon. Tanskalaisen Lundbeck-säätiön myöntämän palkinnon arvo on 268 000 euroa.

Vuoden tiedepalkinto populaatiotutkija Ilkka Hanskille

Akatemiaprofessori, ekologi Ilkka Hanski on saanut Suomen tiedepalkinnon 2007. Hanski johtaa metapopulaatiobiologian huippuyksikköä Helsingin yliopistossa.

Kofi Annan palkittiin työstä ympäristön hyväksi

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on saanut maailman arvostetuimpiin kuuluvan ympäristöpalkinnon, Zayed palkinnon. Kansainvälinen palkintolautakunta kiittää häntä toiminnasta sen hyväksi, että poliittinen ja julkinen mielipide ymmärtäisivät ympäristöllä olevan merkittävä rooli kestävässä kehityksessä.

Suomen tiedepalkinto Bjarne Holmbomille

Tämänvuotisen Suomen tiedepalkinnon on saanut professori Bjarne Holmbom, joka tunnetaan mm. tutkimuksesta puunjalostusteollisuuden vesistöpäästöjen vähentämiseksi.