Uusimmat artikkelit
Tekoäly oppi tunnistamaan hengenvaarallisen aivoverenvuodon HUSin potilaiden kuvista
Avoimesti tutkimusyhteisön käyttöön tarjotun algoritmin on määrä auttaa tunnistamaan vakavia seurauksia aiheuttava aivoverenvuoto tarpeeksi nopeasti.
Nettideittailussa käytetään merkkejä ja termejä, jotka varmistavat mieluisan seuran löytymisen
Ensivaikutelman perusteella on aina tehty nopeita päätöksiä seuraavasta askeleesta tai täyskäännöksestä. Jotkut, jopa suojatien vihreätä valoa odotellessaan, arvioivat kenet valitsisivat tien vastakkaisella puolella seisovien joukosta.
“Algoritmi ei ymmärrä minua” – petymme, jos koneäly ei toimikaan niin kuin ystävä
Vaikka internet on vain tietoverkkojen järjestelmä eli täysin tekninen rakennelma, se herättää netin käyttäjissä monenlaisia tunteita. Tutkija Minna Ruckenstein jakaa nämä tunteet kolmen otsikon alle.
Tieteen supertähti Yuval Noah Harari tyrmää Putinin historiapuheet – "Hän on roolittanut itsensä Hitleriksi"
Yuval Noah Harari kertoo tutkivansa historiaa vapautuakseen siitä. "Mielemme, käyttäytymisemme ja uskomuksemme ovat muokkautuneet tuhansia vuosia vanhojen tarinoiden pohjalta", Harari sanoo.
Naisvihamielinen Andrew Tate nousi megajulkkikseksi huijaamalla Tiktokin algoritmeja, mutta lopulta someyhtiöt saivat hänestä tarpeekseen
Tiktok-videot, joilla fantasioidaan väkivallasta naisia kohtaan, ovat saaneet miljardeja katseluita.
Tänä kesänä uusi somepalvelu on kivunnut latauslistojen kärkeen – Berealissa ei tavoitella siloiteltua insta-imagoa
Onko tukka hyvin? Bereal ottaa kuvan kahdella kameralla, ja kello käy.
Instagram ottaa aikalisän uudistustensa kanssa – taustalla voimakas kritiikki käyttäjiltä
Instagramin omistava Meta aikoo kuitenkin jatkaa videoiden ja algoritmeihin perustuvien suositusten kehittämistä.
Kritiikki Instagramia kohtaan yltyy sen käyttäjäkunnassa – "Nyt pomppaa tuntemattoman tilin julkaisu, ja se ärsyttää"
Instagramin Reels-ominaisuus on monen mielestä kuin kopio Tiktokista. Reelsin toimintoja on tänä vuonna laajennettu, mikä lienee yksi syy kritiikin yltymiselle.
Uuno Turhapuro kirjoittamassa USA:n itsenäisyysjulistusta ja avokado-nojatuoli – asiantuntija pitää DALL·E -tekoälyä merkkipaaluna
DALL·E 2 ja Craiyon ovat kuvia lauseiden perusteella tuottavia tekoälyjä. Niillä tehtaillut meemikuvat ovat nousseet suureen suosioon netissä, mutta kepeiden tulosten taustalla on asiantuntijan mukaan uraauurtavaa teknologiaa.
Homopommeja ja aivoimplantteja: Ihmismieltä on manipuloitu monin keinoin, mutta ovatko algoritmit aivopesun uusin muoto?
Galleria Oksasenkatu 11:ssä Helsingissä on taidenäyttely, jossa tarkastellaan aivopesun erilaisia muotoja.
Jo yli 100 000 suomalaista käyttää kristillistä deittisovellusta, ja pian se kasvaa ulkomaille – mikä on Valo ja miten se eroaa kilpailijoista?
Kristillisen deittisovelluksen Valon kehittäjät kertovat, että sovelluksen käyttäjiä yhdistää lähes sataprosenttinen halu löytää itselleen parisuhde.
Tuukka Tervosen kolumni: Hyvästi Facebook, en jää kaipaamaan sinua
Kyky määritellä säännöt ja algoritmit virtuaaliseen maailmaan on suurinta mahdollista valtaa, kirjoittaa Tervonen.
Elon Musk haluaa olla Twitterin hyvä kuningas – suomalaisprofessorin mukaan hänen tavoitteensa ovat kuitenkin ristiriitaisia
Miljardöörit uskovat, että he ajavat yleistä etua. Mutta heidän käsityksensä yleisestä hyvästä ei välttämättä ole kaikkien jakama, Oxfordin yliopiston Vili Lehdonvirta sanoo.
Miksi olemme netissä niin tympeitä? Tässä kahdeksan syytä
Ihminen on taitava kommunikoimaan, paitsi verkossa.
UN Women Suomen Instagram-tili katosi tilapäisesti seuraajiensa näkyvistä jo toistamiseen – niin sanottu shadowban voi aiheutua monesta asiasta
Naisten tasa-arvoa ajava UN Women Suomi epäilee, että sen Instagram-tili on joutunut niin sanotun shadowbanin kohteeksi eli sen näkyvyyttä palvelussa rajoitetaan.
Tiktok on “täydellinen” some Ukrainan sotaan – tanssivideoiden keskellä leviävät aidot ja valheelliset videot hyökkäyksestä
Tiktokilla on yli miljardi käyttäjää.
Mitä ajattelet aktivismista, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!
Maailma ei ole valmis. Parannettavaa riittää.
Aivot tyhmentyvät, kun suutumme – lue, mitä ärsyyntyminen saa aikaan elimistössä
Liskoaivot tekevät rumaa jälkeä adrenaliinipäissään.
Matti Mörttisen kolumni: Somettuminen on uusi suomettuminen
Jokaisella aikakaudella on syntinsä, ja uusi sukupolvi avaa aina aiemmat synnit kaikkien kauhisteltavaksi, kirjoittaa Mörttinen.
Yle sai haltuunsa Facebookin salaisia asiakirjoja – niistä piirtyy kuva somejätistä, joka ei välitä vihapuheesta tai muista kulttuureista
Facebook on vuosien ajan laajentanut aggressiivisesti palveluitaan eri puolille maailmaa. Ylen haltuunsa saamat yhtiön sisäiset asiakirjat paljastavat yhtiön olevan tietoinen vaaroista, joita sisältöjen heikko valvonta aiheuttaa.
Kotimaiseen kielimalliin tarvittiin miljardeja sanoja – nyt tekoäly osaa kirjoittaa vaikka satuja suomeksi
Turussa on kehitetty suomen kieltä ymmärtävää tekoälyä. Tietokone voi keksiä jatkoa tarinalle, mutta koneellisesti voidaan pahimmillaan tuottaa myös massoittain mielipiteitä manipuloimaan käsityksiä.
Kansalliskirjaston Annif käyttöön artikkeleiden automaattisessa asiasanoituksessa
Annif käyttöön Ylen artikkeleiden asiasanoittamisessa.
Leiki tekoälyn kehittäjää ja luo tasa-arvoista algoritmia – Tekoälysovellus arvioi, kuka on paras työnhakija, mutta voi suosia naisvaltaisella alalla naista
Tekoäly voisi kohdella ihmisiä oikeudenmukaisemmin.
Räjäytä tajuntasi synteettisellä medialla!
Blow Your Mind -tapahtuma järjestetään 5.11.2021.
Jakke Holvas: Turtumus on digitaalisen ajan tunne
Kun elää ruudun ehdoilla, persoona haurastuu.
Hakkerin tietoisku: Kuka seuraa sinua netissä?
Ammattihakkeri Laura Kankaala avaa seurannan logiikkaa.
Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: Facebook kävi tutkijoiden kimppuun ja elokuvan teko muutti ohjaajan mielipiteen pornosta täysin
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
"Facebook kävi kimppuumme" – berliiniläistutkija tiesi hetkessä, että hänen vuoden työnsä oli tuhon oma, tutkijat kertovat somejätin yltyvästä painostuksesta
Facebook vaati saksalaisjärjestöä tuhoamaan laajan Instagram-tutkimuksen aineiston. Amerikkalaisen tutkimusryhmän jäseniltä se esti pääsyn palveluunsa. Tutkijoiden ja Facebookin suhde on ollut vaikea jo vuosia.

Riku Siivosen kolumni: Influensserit ovat paitsi mahdollisuus, ennen kaikkea uhka
Somevaikuttajat saavat keskivertoihmisen etääntymään, väsymään ja pelkäämään yhteiskunnallista vaikuttamista. On hiljaisen vallankumouksen aika, kirjoittaa Siivonen. Kolumnin voi myös kuunnella.
“Monella kauan hiljaa olleella olisi paljon sanottavaa” – Somevaikuttaja Jenni Rotonen hiljeni kuuntelemaan seuraajiaan ja sai keskusteluun mukaan monia aiemmin vaienneita
"Medialla on iso vastuu siinä, minkälainen puhe sallitaan."
Digijättien ja julkisen vallan kamppailu tiivistyy – Australiassa somealustat taipuivat maksamaan sisällöistä
Myös Euroopassa kaavaillaan tiukempia sääntöjä, jotka haastavat monopoliasemaan kohonneita amerikkalaisyhtiöitä. Kysymys on sekä rahasta että digitaalisen tilan julkisuudesta.

Finnish YouTube search results flooded with anti-vax content
The video platform's owner Google admitted issues with the algorithm has led to wider dissemination of conspiracy theories.
Robert Sundman: Poliitikot käyttävät yhä enemmän aikaa some-videoidensa hiomiseen – ja se muuttaa myös poliittista kulttuuria
Teknologiajättien algoritmit ratkaisevat, millaiset politiikan sisällöt somessa leviävät. Siksi ei pidä ihmetellä, kun eduskunnan salidebatti ja some-keskustelu alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan, kirjoittaa Sundman blogissaan.

Youtube tarjosi salaliittoja ja Raamattua koronarokotteista tietoja hakeville suomalaisille – Ylen selvitys paljastaa somejätin virheen
Ylen selvitys paljastaa, että videopalvelu Youtuben järjestelmä ei ole tunnistanut suomenkielistä koronarokote-sanaa. Tämän seurauksena suomalaiset Youtuben käyttäjät ovat saattaneet päätyä virheellisen tiedon pariin etsiessään rokotteisiin liittyviä videoita.
Laura Hallamaan kolumni: Viettelysten Instagram
Maailmamme on kyllästetty kuvilla. Pelkästään somepalveluihin ilmestyy miljardeja kuvia päivittäin. On vaikea kuulla omia toiveitaan, kun algoritmit syöttävät viimeisen päälle harkittuja kuvia, kirjoittaa Hallamaa.

Kiehtovatko salaliittoteoriat? Olet siis sinkku! Näin Google tekee sinusta päätelmiä – testaa ja tarkista, pitävätkö digijätin arviot sinusta paikkansa
Yle selvitti: Google tekee sinusta jatkuvasti yksityiskohtaisia päätelmiä, ja niihin vaikuttavat katsomasi Youtube-videot. Tutkimusten mukaan digijätin arviot ihmisistä voivat johtaa syrjintään esimerkiksi työnhaussa.
Huonosti osuvat musiikki- ja elokuvasuositukset aiheuttavat algoritmiuupumusta
Tuoreen tutkimuksen mukaan viihdepalveluiden suosittelualgoritmit eivät onnistu tehtävässään, koska niillä on liian yksiulotteinen kuva käyttäjistä. Moni haluaisi auttaa algoritmeja oppimaan, mutta palvelut pitävät mustat laatikot visusti kiinni.

Teknologiayhtiö haluaa, että puolet työntekijöistä on naisia – "Jos koodaamisessa ei huomioida tasa-arvoa, vinoumat siirtyvät algoritmeihin"
Nyt yhtiössä on 24 000 työntekijää. Jos naisia on puolet, yhtiö menestyy paremmin, sanoo maajohtaja.
Data ja algoritmit ohjaavat elämäämme – Kerro miten teknologia, data ja sovellukset ovat vaikuttaneet sinuun
Millaisia asioita sinä mittaat datan avulla?

Facebook sulki yhden Ruotsin suurimmista naisten kohtauspaikoista – tutkija arvelee, että lisää vastaavia keskusteluryhmien vaientamisia on luvassa
Pink Room oli liki kaksi viikkoa kiinni miesvihaväitteiden takia. Tiukentunut algoritmi sulkee nyt sivuja tiuhaan tahtiin.

Trumpin potkiminen somesta oli PR-temppu, jolla on vaikutuksia sinunkin internetiisi – 6 asiaa jotka sinun pitää tietää
Voit tulevaisuudessa todennäköisesti nostaa oikeusjutun, jos oma tilisi poistetaan somesta.
Japani aikoo rahoittaa tekoälyn hyödyntämistä nettideittailussa – tavoitteena paremmat matchit ja enemmän lapsia
Valtio haluaa tukea ohjelmistoja, jotka laittavat aluelle vankkoja suhteita ja paljon lapsia.
Digitreenit: Google Kääntäjä ja Microsoftin käännössovellus taipuvat moneen – keskustele kahdella kielellä tai opettele lausumista
Opettele käyttämään käännössovelluksia monipuolisesti.
Miksi Häkämiehestä tuli Carbon Monoxide Man? Konekäännös tekee virheitä, mutta oppii koko ajan uutta
Konekäännösten virheisiin löytyy useimmiten looginen syy.
Huippusuosittu ilmaiskurssi saa jatkoa, jotta tekoälystä tulisi tasa-arvoisempaa – professori: eivät valkoiset miehet koodaa ilkeyttään tekoälystä kapeakatseista
Helsingin yliopisto ja Reaktor aikovat opettaa tekoälyn perusteet prosentille maailman väestöstä.
Tähdeksi ei tulla yhdessä yössä, tietää tubetohtori Ville Mäkipelto, jonka videoita on katsottu yli 20 miljoonaa kertaa: "Se on pitkäjänteistä työtä"
Pietarsaarelainen Ville Mäkipelto on tuore Suomen Tubettajat ry:n puheenjohtaja.

Ihmiset tietovisassa piessyt tekoäly voisi pelastaa nuoria syrjäytymiseltä – vievätkö algoritmit lääkäreiden leivän vai tuovatko ne helpotuksia elämään?
Algoritmit voivat keventää manuaalista työtä ja tuoda lääkärin lähemmäs potilasta. Koronavirus vauhdittaa nyt kristallipallon etsintää.
Turun kauppakorkeakoulun koordinoimalle tekoälyhankkeelle miljoonarahoitus
AIGA-hanke keskittyy tekoälyn tuottamien päätösten luotettavuuden, läpinäkyvyyden ja ymmärrettävyyden vahvistamiseen.
Helsinki to trial coronavirus breathalyser
If reliable, the breakthrough device will provide a diagnosis in two minutes and is likely to cost about two euros.
Solvaaminen on niin tavanomaista, että se uhkaa jo demokratiaa: “Lastentarhassa ollaan sivistyneempiä kuin missään muualla tällä hetkellä”
Räyhääjät saavat nostetta sosiaalisessa mediassa.