Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

pitsinen paidanhelma

Mikkelin romaniyhdistyksen puheenjohtaja: "Meillä nuoret pärjäävät opinnoissa ja pääsevät työelämään"

Vuodesta 2015 toiminut yhdistys muun muassa edistää romanien pääsyä työelämään.

Niillas Holmberg

Niillas Holmberg on Vuoden saamelainen 2016

Tunnustus jaettiin Helsingissä lauantaina Etnosoi!-tapahtuman yhteydessä. Tunnustuksen jakoi kansanedustaja ja entinen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

Ilkka Kanerva

Kanerva: Thorsin lopettaminen takaisku Etyjille ja pettymys Suomelle

Kansanedustaja Ilkka Kanervan mielestä on valitettavaa, että Etyjin vähemmistövaltuutettuna toiminut Astrid Thors ei hae jatkokautta vähemmistövaltuutetun tehtävään. Taustalla on Venäjän vastustus. Asiasta kertoi Hufvudstadsbladet.

Nainen lapsi sylissään veneessä, taustalla ihmisiä täynnä oleva vene.

Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Libyan rannikolla on pelastettu mereltä 6 500 ihmistä. Astrid Thorsin toimikausi Etyjin vähemmistövaltuutettuna jäi odotettua lyhyemmäksi Venäjän vastustuksen takia, kertoo Hufvudstadsbladet. Portugalin entinen pääministeri Antonio Guterres on YK:n turvallisuusneuvoston epävirallinen suosikki uudeksi pääsihteeriksi.

Vähemmistövaltuutettu Astrid Thors (toinen oikealta) Etyjin kokouksessa Wienissä, Itävallassa, tammikuussa 2015.

Hbl: Venäjä ei kannata Astrid Thorsin Etyj-pestin jatkoa

Venäjä on vastustanut Etyjin vähemmistövaltuutettu Astrid Thorsin toimikauden pidentämistä, kertoo Hufvudstadsbladet.

mies heittää suopunkia

Yhä useampi kokee syrjintää – yhteydenotot lisääntyneet huimasti

Syrjinnän kohteeksi joutuneet ovat kannelleet yhdenvertaisuusvaltuutetulle kaikilla uuden lain mukaisilla syrjintäperusteilla. Kantelujen määrän ennakoidaan nousevan jatkossakin.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston erityisasiantuntija Robin Harms

Vammaiset yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston suurimpia asiakasryhmiä

Runsaan vuoden ajan yhdenvertaisuusvaltuutetulle on kuulunut muuhunkin kuin vain etnisyyttä ja alkuperää koskevaan syrjintään puuttuminen. Yhteydenottoja toimistoon on tullut vuodessa noin tuhat.

Venäjän lippu liehuu Krimin parlamenttitalossa Simferopolissa.

Etyj: Ihmisoikeudet heikentyneet Krimillä selvästi Venäjän vallan alla

Muun muassa kokoontumis- ja ilmaisuvapaus ovat heikentyneet sen jälkeen, kun Venäjä liitti Ukrainaan kuuluvan alueen itseensä viime vuonna.

Daily newspapers.

Wednesday's papers: Mystery disappearance in Tampere, parliamentary intrigue, and Biaudet runs in elections

The papers cover a mysterious disappearance in Tampere, an unexpected death for a law on healthcare for undocumented migrants, and a career change for the current ombudsman for minorities.

Eva Biaudet ja viittomakielen tulkki Kati Lakner.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet: Vammaisten itsemääräämioikeudesta tiedetään vähän

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Eva Biaudet valittiin tehtäväänsä vuoden vaihteessa samalla, kun uusi yhdenvertaisuuslaki astui voimaan.

Nuija oikeussalissa tuomarin pöydällä.

Uusi yhdenvertaisuuslaki puree paremmin syrjintään

Vuoden vaihteessa voimaan astunut uusi laki antaa paremmat mahdollisuudet mm. syrjintään puuttumiseen. Lain toteutumisen seuranta kuuluu eduskunnan alaiselle yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Euroopan komissio nosti kanteen Suomea vastaan syrjintää estävän toimielimen puutteesta

Komissio katsoo, ettei Suomeen ole perustettu syrjinnän vastaisen direktiivin mukaista elintä, jonka tehtävänä olisi suorittaa direktiivin mukaisia tehtäviä työelämän alalla.

Lääkäri

Terveydenhuollon tulkkauskulut kasvaneet räjähdysmäisesti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on viime vuosina käytetty tuntuvasti aiempaa enemmän rahaa tulkkauspalveluihin. Tänä vuonna HUS on kuitenkin vähentänyt tulkkauksen määrärahoja. Vähemmistövaltuutettu muistuttaa, että säästöt eivät saa heikentää potilaiden oikeuksia.

Ylen Silminnäkijän esiin nostama syrjintätapaus syyteharkintaan

Vähemmistövaltuutetun tekemä tutkintapyyntö on johtanut epäilyyn syrjintärikoksesta.

Eerikinkatu talvi-iltana.

Minority ombudsman report: Finland does not do enough to address human trafficking

Eva Biaudet, the Ombudsman for Minorities in Finland, says there are many more cases of human trafficking involving sexual exploitation in Finland than the country has been able to address. Her office arrived at this conclusion after an examination of police investigation and court hearing data on pimping and human trafficking dating back from 2009 to the summer of 2013.

Eerikinkatu talvi-iltana.

Vähemmistövaltuutetun raportti: Suomessa ei puututa ihmiskauppaan

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin mukaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön liityvää ihmiskauppaa on Suomessa huomattavasti enemmän kuin mihin on pystytty puuttumaan. Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva vähemmistövaltuutettu on selvittänyt paritus- ja ihmiskauppaan liittyvät esitutkinta- ja tuomioistuinaineistot vuodesta 2009 kesään 2013.

Eu-lippu.

EU refers Finland to European Court of Justice over racial equality failings

The Commission has repeatedly criticised Finland for not giving its Ombudsman for Minorities the power to deal with employment-related cases of racial discrimination. The EU says that Finland's proposed changes to the Non-Discrimination Act do not go far enough to bring the country in line with European directives on racial equality.

Euroopan komissio haastaa Suomen oikeuteen rotusyrjintäasiassa

Komission mukaan Suomen yhdenvertaisuuslainsäädännössä ei ole otettu huomioon rotusyrjinnän vastaisia toimia EU:n direktiivien edellyttämällä tavalla.

Venla Roth.

Vähemmistövaltuutetun edustaja: Nigerialaiset naiset eivät käytä turvapaikkajärjestelmää väärin

Ylen A-studio kertoi turvapaikkaviranomaisten epäilevän, että osa Suomesta turvapaikkaa hakevista nigerialaisnaisista pyrkii tänne myymään seksiä.

Kuvakaappaus Twitter-palvelusta

Kokkola sanoutui irti kohua herättäneestä kerjäläisten häätöohjeesta

Kaupunki ja sen kehitysyhtiö painottavat, ettei niiden kanssa ole keskusteltu kerjäläisten häätämisestä. Vähemmistövaltuutettu ihmetteli Kokkolassa annettua ohjetta.

Kuvassa tekstiä Yritystalo Evaldin sivuilta, joilla kehotetaan pyytämään, että kerjäläiset poistuisivat  kauppakeskuksista, liikkeistä ja kävelykaduilta.

Kokkolassa häädetään ruusukauppiaita ja kerjääjiä – vähemmistövaltuutettu ihmettelee ohjekirjettä

Kokkolassa kaupungin kehitysyhtiön nettisivuilla on julkaistu ohjeet ruusukaupustelijoiden ja kerjäläisten karkoittamiseksi keskustasta. Vähemmistövaltuutettu hämmästelee harvinaisia häätötoimia, sillä kerjäämisen taustalla on usein köyhyys.

Nainen pankkiasioilla virkailijan luona

Opening a bank account can still be hard for foreigners

The Office of the Ombudsman for Minorities has received numerous complaints concerning the difficulties encountered by foreigners when dealing with banks. There is variation among banks on what documents they will accept as proof of identity. Neither salaries nor social benefits are paid in cash in Finland, so life without a bank account is very difficult, indeed.

Nainen pankkiasioilla virkailijan luona

Ulkomaalaisten on edelleen vaikeaa avata pankkitiliä Suomessa

Vähemmistövaltuutetun toimistoon on tullut lukuisia ilmoituksia ulkomaalaisten pankkiasioissa kokemista vaikeuksista. Palkkoja ja Kelan tukia ei käteisellä makseta, joten elämä ilman toimivaa pankkitiliä on vaikeaa.

Johanna Hirvonen: Ihmiskauppa ihmisoikeusrikoksena koskettaa myös Suomea

Suomessa on 2000-luvulla tehty uudistuksia ihmiskaupan kitkemiseksi. Ihmiskauppa on kriminalisoitu rikoslaissa ja kansallinen toimintasuunnitelma ihmiskauppaa vastaan on laadittu. Lisäksi on nimetty vähemmistövaltuutettu, joka toimii ihmiskaupparaportoijajana. Globaalissa maailmassa joudumme kohtaamaan kansainvälistymisen kääntöpuolia, kirjoittaa ihmiskauppaa tutkinut Johanna Hirvonen.

Henry Lindgen kertoo syrjinnästä.

Romanit kohtaavat muita enemmän syrjintää asuntomarkkinoilla

Kaikkia kielteisiä kokemuksia asuntojen vuokraamisessa ei voi pitää laissa kiellettynä syrjintänä, todetaan vähemmistövaltuutetun raportissa.

Ilkka Kanerva ja Heikki Talvitie keskustelemassa studiossa.

Ilkka Kanerva Venäjän Thors-kritiikistä: Sanasota ei laannu lähiaikoina

Venäjän ulkoministeriö arvosteli Etyjin vähemmistövaltuutetun Astrid Thorsin Ukraina-lausuntoa. Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva vakuuttaa Etyjin valtuutettujen toimivan objektiivisesti.

Astrid Thors

Venäjä arvostelee Astrid Thorsin Ukraina-lausuntoja

Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Thorsin arviot ovat "täysin todellisuudesta poikkeavia".

Hallitus haluaa yhdenvertaisuusvaltuutetun

Laajasti syrjintäasioita valvova yhdenvertaisuusvaltuutettu korvaisi nykyisen vähemmistövaltuutetun. Uusi yhdenvertaisuuslaki estäisi syrjintää nykyistä laajemmin. Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat lakiesitystä.

Venäjän lippuun kietoutunut mies on Krimin valtiopäivärakennuksen edustalla Simferopolissa 6. maaliskuuta. Taaempana on kaksi sotilasta vartiossa.

Vähemmistövaltuutettu Thors: Ei merkkejä venäläisiin kohdistuvasta uhkasta

Krimillä vallitsee pelon ilmapiiri, sanoo Etyjin vähemmistövaltuutettu Astrid Thors. Hänen mielestään Krimillä suurin uhka kohdistuu ukrainalaiseen ja tataariväestöön.

Astrid Thors

Etyjin vähemmistövaltuutettu Thors Ukrainasta: Jännittynyt tilanne

Astrid Thors kertoo, että Krimin alueparlamentin torstaiset toimet, joilla se yrittää ajaa alueen liittymistä Venäjään, saattavat nopeuttaa Ukrainan kriisiä.

Mikko Kärnä

Kärnä kysyi sadannen kysymyksen ILO-sopimuksesta

Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä kysyy vähemmistövaltuutetulta, kuinka hän aikoo omalla toiminnallaan varmistaa, että myös statuksettomien saamelaisten oikeudet ja oikeusasema tunnustetaan. Kärnä haluaa myös tietää, aikooko vähemmistövaltuutettu puuttua saamelaiskäräjien hänen mielestään syrjiviin käytäntöihin. Vähemmistövaltuutettu ei ole vielä julkisesti vastannut Kärnän kysymykseen.

Suomen vähemmistövaltuutettu ja UNPFII:n jäsen Eva Biaudet.

Biaudet: ILO ärähtäisi, jos Suomi asettaisi saamelaisten vastustaman alkuperäiskansamääritelmän

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sanoo, että ILO 169 -sopimus ei kerro, kuka on alkuperäiskansa, mutta voi auttaa valtioita ratkaisemaan asian. Saamelaiskäräjälain saamelaismääritelmä ei kuitenkaan suoranaisesti liity ILO-sopimuksen ratifiointiin, muistuttaa Biaudet.

Astrid Thors menee autoon

Etyjin edustaja Astrid Thors suuntasi Krimin tapaamisiin mustalla virka-autolla – video

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on lähettänyt edustajansa selvittämään Krimin tilannetta. Tim Guldimann ja Astrid Thors ovat nyt aloittaneet tehtävänsä.

Etyj erittäin huolestunut Krimin tapahtumista – lähettää Astrid Thorsin paikalle

Etyjin vähemmistövaltuutettu Thors matkustaa Krimin niemimaalle lähipäivinä.

Lapsiasiavaltuutetun toimistoa ollaan siirtämässä Helsinkiin

Oikeusministeriön asettama työryhmä pohtii lapsiasiavaltuutetun toimiston tulevaisuutta. Kaavailussa on muun muuassa siirtää toimisto Oikeusministeriön alaisuuteen ja kenties Jyväskylästä Helsinkiin.

Vähemmistövaltuutettu moittii Helsingin sosiaali- ja terveysvirastoa ulkomaalaisten syrjinnästä

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto antoi viime kesänä tiedotteen, jossa henkilökuntaa ohjeistettiin tarkastamaan ulkomaalaisten asiakkaiden oleskelulupa.

Markku Oksala

Serge-poika palautettiin sodan jalkoihin - suomalaisperhe ei saanut auttaa

Kemiläinen Markku Oksala on murheen murtama. Hänen perheensä olisi ollut valmis ottamaan vastuun 15-vuotiaan kongolaispojan elämästä, mutta auttaminen osoittautui mahdottomaksi. Serge ei saanut turvapaikkaa ja hänet palautettiin sotaisaan kotimaahan.

Viranomaiset löysivät useita laittomuuksia Ruotsin romanirekisteristä

Ruotsalaisviranomaiset ovat tulleet siihen tulokseen, ettei Skånen poliisin romanirekisteri perustu syntyperään. Se on kuitenkin laiton monella muulla tavalla.

prostituoitu

Seksin oston täyskielto suojaisi kaikista heikoimpia parituksen uhreja

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan mukaan täyskiellosta on hyviä kokemuksia esimerkiksi Ruotsista, jossa suuri enemmistö kannattaa täyskieltoa. Aiemmin myös oikeusministeriön tutkijat ovat esittäneet seksinoston täyskieltoa.

Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon?

Vähemmistövaltuutettu vaatii poliisitutkintaa syrjintätapauksista - "Syrjintä on rikos"

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pyytää poliisia tutkimaan Ylen torstaisessa Silminnäkijä-ohjelmassa esiin tulleet syrjintätapaukset. Ohjelma paljasti osan ravintoloista ja työnantajista kohtelevan ulkomaalaistaustaisia eriarvoisesti. Biaudet pitää tapauksia räikeinä.

Vähemmistövaltuutettu valvomaan ulkomaalaisten karkottamisia ja käännyttämisiä

Hallituksen antamalla lakiesityksellä halutaan lisätä ulkomaalaisten palauttamisen läpinäkyvyyttä ja oikeusturvaa.

Grafiikka liittyen aiheeseen "ihmiskauppa".

Ihmiskaupan uhreille kattava apuverkosto

Suomen tähän asti laajin ihmiskaupan vastainen yhteistyöverkosto aloittaa toimintansa Tampereella. Matalan kynnyksen periaate on toiminnassa keskeistä.

Susanna Koski

Kokoomusnuoret puhuttavat - huolestuttaako huomisen päättäjien asenne?

Kokoomusnuorten tavoiteohjelman kovat vaatimukset ovat herättäneet vilkkaan keskustelun. Onko radikaali tavoiteohjelma merkki asenteiden koventumisesta politiikassa tai yhteiskunnassa? Vai pelataanko tässä peliä, jossa tärkeintä on vain herättää huomiota?

Susanna Koski.

Kokoomusnuoret: Euromaille ei tukea, sopiminen työpaikoille, Yle yksityiseksi?

Euromaat eivät saisi Kokoomusnuorilta enää killinkiäkään tukea. Työmarkkinat eivät tarvitse säätelyä. Nato-jäsenyyttä Kokoomusnuoret hakisivat heti. Mitä mieltä olet ehdotuksista?

Mies viemässä toisen lompakkoa tämän takataskusta.

Taskuvarkauksien määrä väheni kesällä Helsingissä - poliisilla erikoinen keino käytössä

Heinä-elokuussa taskuvarkauksia oli Helsingissä viidennes vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Poliisi on tehoiskunsa yhteydessä käyttänyt erikoista keinoa, sillä hotelleja on pyydetty raportoimaan päivittäin tietyistä Itä-Euroopan maista tulevien matkustajien majoittumisesta.

Valkoinen talo.

Neekerikylän ja Bölen nimimuutokset käsittelyssä

Vaasassa käsitellään tiistaina kahden asuinalueen nimimuutoksia. Jo 1990-luvulta lähtien paljon puhuttanut Neekerikylä-tiennimi aiotaan muuttaa Aaltopuistoksi. Vaasan Bölen alueen nimi halutaan myös muuttaa sekaannusten välttämiseksi.

Vähemmistövaltuutettu: Mantilan puheet ongelmallisia

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää ongelmallisena Kalevan päätoimittaja Markku Mantilan vähemmistöjä koskevia kommentteja. Biaudet'n mielestä sanomalehtien päätoimittajat ovat vahvoja mielipidemuokkaajia.

Biaudet: Aika keskustella käytännön toimenpiteistä

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet vaatii päättäjiltä konkreettista keskustelua ILO-sopimuksen ratifioinnista. Boahttevuohta - Yhdessä eteenpäin - konferenssissa puhunut Biaudet sanoi, että ratifiointiprosessin pysähtyneisyys ei anna kansainvälisesti hyvää kuvaa Suomesta.

Astrid Thors

Astrid Thors nimityksestään: ”Hyvää vanhenevan poliitikon uusiokäyttöä!”

Vähemmistövaltuutettu ennaltaehkäisee konflikteja.

Astrid Thors

Astrid Thors Etyjin vähemmistövaltuutetuksi

Astrid Thors seuraa vähemmistövaltuutettuna norjalaista Knut Vollebaekia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle