Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tyttö istuu sohvalla ja selaa kännykkää.

Maailma hurmaantui ilmaisesta Wordle-nettipelistä – sitten idea kopioitiin, ja nyt pelitehtailijat yrittävät lypsää sillä rahaa

Pelaajat ja kansainvälinen media ihastuivat ilmaiseen nettipeliin, joka ei sisällä mainoksia tai kerää pelaajista dataa. Pelin on sanottu “syntyneen rakkaudesta”, mutta idea kaupallistettiin nopeasti.

Näyttelijä Pirjo Lonka on intohimoinen myös sanaristikoiden täytössä

Näyttelijä Pirjo Lonka rentoutuu sanaristikoita ratkoen

Näyttelijä Pirjo Lonka on pääosassa Ylen tuoreessa sarjassa Mieheni vaimo. Lempeä selviytymistarina on Longan mielestä "ehtaa draamaa vailla temppuja". Vapaalla Lonka ratkoo sanaristikoita.

nainen kuuntelee musiikkia lenkillä

Tämä on ylivoimaisesti paras keino pitää aivot nuorena – unohda sudokut ja ristisanat

Liikunta on ylivoimaisesti paras keino pitää aivot nuorena

ristikko

Laaja brittitutkimus: Sanaristikoiden ratkojilla on muita nuoremmat aivot

Sanojen kanssa pelailu näkyy huomio- ja päättelykyvyssä ja lyhytkestoisessa muistissa.

Pelaajia Dreamhack Open tapahtumassa.

Sanaristikko vs. räiskintäpeli

Toimintapelit kehittävät aivoja tehokkaammin kuin ristikot

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Yhteinen laivareissu - eli sukellusvenheellä maaliman ympäri

Suomalaisten sukellusvenemaailmanympärimatka...

Reetta Räty.

Kolumni: Luettele venäläisten bändien nimiä

Harva suomalainen tietää venäläisestä rock-musiikista. Kolumnisti Reetta Räty pohtii, voisiko populaarikulttuurin avulla oppia tuntemaan lähinaapureitamme paremmin.

nuori nainen makaa sängyllä jalat seinää vasten

Suomalaiset vinkkaavat: näin nukut paremmin

Väsykyselyyn vastanneiden vinkit parempaan uneen.

Palvelutalossa räpätään.

Päiväkeskuksessa luotiin räp arvokkaasta elämästä

Jyväskylässä kokeillaan, miten rap taipuu ikäihmisten suuhun. Kaupungin vanhusten päivä-keskuksia kiertää parhaillaan työpaja, jossa räpätään teemalla Arvokas elämä.

Täytetty ristisanatehtävä.

Sanaristikko ei sähköisty – "Kun on tyhmä ja nopea, joutuu kumittamaan"

Osa ihmisistä haluaa täyttää sanaristikon ilman hakuteoksia tai netin tarjoamaa apua, kun taas toisille tiedon etsiminen on tärkeä osa ristikoiden täyttämistä. Suurin osa ihmisistä täyttää ristikon lyijykynällä.

Kuvassa Sepo Hietala esittelee ristikkolehtiä.

Täyttäjästä laatijaksi – tältä mieheltä syntyvät ristisanatehtävät

Sanaristikoiden täyttäminen on monille vapaa-ajan mielipuuhaa. Seppo Hietalalle nuoruusvuosien harrastus syveni keski-ikäisenä ristikoiden täyttäjästä laatijaksi. Hänen ristikkojaan on julkaistu eri lehdissä viiden vuoden ajan.

Ristikkolehtiä kaupan lehtihyllyllä.

Koeratkojan tahti on hengästyttävä – jopa 50 ratkottua sanaristikkoa päivässä

Sanaristikkojen suosio on korkeampi kuin koskaan. Mutta tiesitkö, että ennen painoa jokainen ristikko käy läpi koeratkojan tarkan syynin? Koeratkoja löytää ristikoista epäloogisuudet ja asiavirheet – ja tarkastaa vuodessa jopa tuhansia ristikoita.

Lapsen kädet näkyy, kun hän värittää värityskirjaa.

Näkökulma: Ylivilkas lapsi vai ahtaiden normien uhri?

Pitääkö vanhempien huolestua, kun lapsi piirtää neuvolassa pallerot väärälle puolelle rastia? Kysymystä pohtii Yle Keski-Suomen toimittaja Titta Puurunen.

Lassi Liikkanen.

Miten päästä eroon korvamadosta? Tutkija listaa neljä vinkkiä

Korvamato eli musiikin päässä soiminen on tahdosta riippumatonta musiikin kuvittelua, analyytikko ja asiaa tutkinut Lassi Liikkanen sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina. Hänen mukaansa korvamadot eivät häiritse suurinta osaa ihmisistä – mutta jos häiritsevät, Liikkanen esitti neljä ohjetta niistä eroon pääsemiseksi.

Pekka Joutsi

N-kirjain voi olla ristikonlaatijan painajainen

Porilainen Pekka Joutsi laatii ammatikseen sanaristikoita. Muoti muuttaa ristikoitakin ja sanasto elää. Uutta nousuaan elää nyt isis-sana, mutta uudessa merkityksessä.

Pauli Pöyhönen täyttää ristisanatehtävää.

Katso mitä vauhtia sanaristikko ratkeaa – kymmenien tuhansien ristikoiden mieheltä syntyy sanoja sekunneissa

Arvioiden mukaan noin miljoona suomalaista harrastaa sanaristikoiden ratkontaa. Yksi vannoutunut ristikkonikkari on mikkeliläinen Pauli Pöyhönen, joka on ratkonut eläissään kymmeniä tuhansia ristikoita.

kosiosusipatsas

Joensuun kosiosuden värikäs elämä – ilkivallasta suosikkivideoksi

Pronssisesta susipatsaasta on tullut joensuulaisten kohtaamispaikka ja eräänlaisen maamerkki kaupunkikeskustalle. Patsaan tekijöitä kosiosuden pitkäksi venähtänyt riiuureissu huvittaa, ja toisaalta hämmästyttää. Kosiosuden olemus on askarruttanut sanaristikoiden täyttäjiäkin.

Tioimistotyöntekijät istuvat tietokoneiden ääressä

Pienikin arkinen muutos virkistää muistia

Muistin harjoittamiseen riittävät jo pienetkin teot. Arkisia rutiinejaan voi muuttaa, edes vähän, tai taskulaskimen sijasta voi laskea ostosten hinnan päässä. Yhtä tärkeää kuin aivojen monipuolinen käyttäminen on niiden lepo.

Mies yrittää ratkaista ristisanatehtävää.

Ratkotko ristikoita? Jopa miljoona suomalaista arvostaa yhä sanahaasteita

Ristikoiden ratkominen on edelleenkin monille tärkeä ajanviete. Ristikoita ratkoo enemmän tai vähemmän säännöllisesti Suomessa arviolta noin miljoona ihmistä. Ala työllistää kymmeniä piirtäjiä, laatijoita ja kustantajia. Nykypäivänä ristikoiden ratkojat arvostavat ovelia vihjeitä tavallisillekin sanoille.

Teppo Palmroos

Aktivoinnin anti työttömälle: "Nöyryytystä ja itsensä turhaksi tuntemista"

Huittislaisen Teppo Palmroosin mielestä kuntouttava työtoiminta on nöyryyttävää. Palmroos sanoo, että hänelle valehdeltiin mahdollisuudesta saada oikeaa työtä. Vain kolme prosenttia työttömistä siirtyy kuntoutuksen jälkeen töihin.

Paraisten Seniorishown harjoitukset.

Seniorishowssa mennään metsään suomeksi ja också på svenska

Paraisilla nuoriso on päässyt tekemään omaa showtaan jo seitsemän kertaa. Iäkkäämmät eivät ole jääneet kaupungissa sivustakatsojiksi, vaan puskevat omaa showtaan estradille nyt jo kolmannen kerran.

Liika helppous laiskistaa muistia

Muisti on monimutkainen juttu. Väen ikääntyessä muistisairaudet lisääntyvät, mutta satunnaisesta hajamielisyydestä tai avainten kadottamisesta ei vielä tarvitse huolestua. Nykytekniikka tekee joidenkin asioiden muistamisesta tarpeetonta, mutta toisaalta myös lisää muistettavaa.

Ristikkomies Seppo Jokikokko lukee lehteä.

Legendaarinen ristikkomies yllättyi suosiostaan

1950-luvun lopulta lähtien ristisanoja lehtiin laatinut Seppo Jokikokko ratkoo eläkepäivinään ristikoiden sijaan mieluummin sudokuja.

Tomas Linden

Pulmapeli pakottaa ajattelemaan

Verrattuna mekaanisiin peleihin, pulmapelien luonteeseen kuuluu tietty hitaus, pysähtyminen ongelman ääreen. Vaasassa Pulmapuotia isännöivän Tomas Lindenin mukaan pulmapelit tarjoavat aivoille verryttelyä sudokujen ja sanaristikoiden tavoin.

Vanhus ja hoitaja pelaavat pöydän ääressä.

Pelihinku ei ole kadonnut, muoto vain on muuttunut

Pelialan uskotaan jatkossa hyödyttävän muitakin aloja entistä enemmän. Viihdepelien hauskuus halutaan mukaan hyötysovelluksiin esimerkiksi terveys- ja oppimispeleihin. Ihmisen hinku peleihin ei ole aikojen saatossa kadonnut, vaikka pelien muoto on muuttumassa.

ristikko

Älykkyystesti kiinnostaa bussikuskeista insinööreihin

Sudokujen päätteleminen ja ristisanatehtävien täyttö helpottavat Mensan älykkyystestin tekoa. Nykyään testissä käytetään modernia kuviopäättelyä.

Ikäihminen kaipaa kipeästi ruista reiteen

Jo puolen kilometrin kävely tuottaa suurelle osalle yli 75-vuotiaista suuria vaikeuksia. Vanhus pystyy vahvistamaan lihaskuntoaan helposti kotoakin käsin. Liikkumista saattavat rajoittaa esimerkiksi pelkotilat.

Tangosanoituspaja: Uudet sanat Satumaahan

Tangomarkkinoiden esikarsinnan yhteydessä Jyväskylässä järjestetään myös tangosanoituskilpailu. Tarkoitus on saada aikaan uudet sanat Unto Monosen legendaariseen Satumaa -tangoon .

Team Vinkel pubivisassa

Innokas pubivisaaja haluaa aina osallistua tietokilpailuun

Tärkeä taito tietovisassa on tiedon nopea kaivaminen muistin lokeroista. Tietoa saa muun muassa sanaristikoista.

Miten treenaat aivojasi?

Harjoitatko aivojasi vai käyvätkö ne jo ylikierroksilla? Millä pidät nuppisi kunnossa?

Tyhjiä ristikkoruutuja jotka odottavat täyttäjää. Esimerkiksi Timo, miehiä, välke.

Sanasepot perustivat oman ristikkoakatemian

Sanapähkäilijöiden on nyt mahdollisuus saada itselleen lisäoppia. Ristikoiden täyttäminen on yksi Suomen suosituimmista harrastuksista. Kanta-Hämeen Sanasepot ryhtyy kouluttamaan ristikoiden ystäviä ratkontaan ensi vuonna.

Sanaristikkoa ratkotaan.

Aivot hikeen, kannustaa muistitreenaaja

Kanta-Hämeessä on koulutettu maan ensimmäiset muistitreenaajat. Kanta-Hämeen muistiyhdistys on kouluttanut parikymmentä vapaaehtoista toimimaan ohjaajana erilaisissa muistikerhoissa.

Sanaseppojen puheenjohtaja Jari Haapa-Aho.

Miten sanaristikot syntyvät?

Alan asiantuntija, Sanaseppojen puheenjohtaja Jari Haapa-aho kertoi sanaristikoiden saloista.

Mauri Repo ja Helmi-Maria Järvisalo.

Muistikoulussa ei käydä arvosanojen takia

EU:ssa vietetään nyt teemavuotta, jonka aiheena on aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus. Ikäihmisten aktiivisuutta voidaan edistää muun muassa muistikoulujen avulla.

ristikko

Aatra, aspi, Elis Ask - sanaristikot hepreaa nykyihmiselle?

Sanaristikoiden ratkominen on hyvää jumppaa aivoille, mutta nuorempi kansanosa tarttuu nykyään mieluummin sudokuun kuin sanaristikkoon. Syytä on etsitty ristisanojen vanhakantaisuudesta. Ristikonlaatija Tuuli Rauvola puhuu mieluummin yleissivistyksestä.

Oivaltamisen riemu siivittää ristikonratkojaa

Hyvä ristikkokynä on yksilöllinen, mutta se on ainakin varmaa, että lyijykynä voittaa kuulakärkikynän, sillä myös pyyhekumi on ratkojan ystävä. Jostain syystä nimenomaan naiset ovat innokkaampia ristikonratkojia kuin miehet, mutta ristikoiden laatijoina miehet ovat enemmistönä.

Kerroskuva aivoista

Aivojakin täytyy treenata

Ihmisen aivoja voi verrata lihaksiin. Jotta ihmisen muisti pysyy hyvänä, täytyy aivoja treenata erilaisilla älytehtävillä. Hyviä treenaustapoja ovat esimerkiksi ristisanatehtävät ja käsityöt. Kiireinen elämä altistaa aivoja muistiongelmille.

Ristikkomaailma tuo sanaristikot verkkoon.

Kantahämäläiset rakastavat ristisanoja

Ovatko hämäläiset sananokkelia? Ristikoita myytiin Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä viime vuonna irtonumeroina kokonaismyyntiin verrattuna huomattavasti enemmän kuin muualla maassa keskimäärin.

NÄKÖKULMA: Kukko, luomiskertomus ja uros

Tapani Ripatti oli ratkomassa sanaristikkoa. Oli kukon kukon kuva, joka johdatti hänet ehkä yllättäen luomiskertomuksen pariin. Tapanin käsittelyssä se osoittautuikin maailman ensimmäiseksi sovinistiseksi kertomukseksi. Lopussa kuitenkin laulaa kunnian kukko.

ristikko

Sanaseppo janoaa ahaa-elämyksiä

"Tumpuloin nurkan kanssa niin pahasti, että saatuani oikean puolen kasaan oli aikaa kulunut arviolta 1,5 tuntia. Selvitäkseni kulmasta edes jollain tavalla, jouduin ottamaan käyttöön yhden alkupiilon, mutta henkilökohtaisesti en pidä niitä pahana jos ei tule kovin montaa."

Kauko Pylkkö

Vessavalvoja pitää hajut pois yleisövessasta

Lappeenrannan Kauppahallin päädyssä tekee työtään harvinaistuneen ammattikunnan edustaja. Torin kulman yleisövessassa asiakkaita rahastaa kolikkoautomaatin sijaan vessavalvoja.

Ristikkomaailma tuo sanaristikot verkkoon.

Mediaristikko tuo multimedian sanaristikkoon

Oululainen Kolmiokirja Oy tavoittelee uudesta sanaristikkoyhteisöstään maailman mahtavinta. Sähköisen maailman mahdollisuuksia hyödyntävillä ristikoilla houkutellaan pulman ratkaisuun myös kynästä vieraantuneita ongelman ystäviä.

Rankan sisarukset voittivat ensimmäisen Ällistyttävän kisan

Amerikkalaisen tositv-sarjan Amazing Racen kotimaisen version Ällistyttävän kisan voittajat saavuttivat maalin hengästyneinä. Kaveriporukan kisan voittivat uskomattomassa neljän ja puolen tunnin ajassa Rankkain klaani, eli sisarukset Elli, Aarno ja Anni Rankka.

Rumba alkaa!

Kevään lintujen laulu merkitsee soutajille suunnan muutosta kohti etelää… kilometrejä vesillä tarvitaan huisisti ennen ensimmäistä kisastarttia! Kuulemme jo avovesileirin kutsun =)

Big Brother -ohjelman silmälogo

"BB-taloon pääsee helpommin kuin oman alan töihin"

Big Brother -tosi-tv-ohjelman kuudennelle tuotantokaudelle etsitään jälleen uusia asukkaita. Ensimmäisen kisan voittaneen Perttu Sirviön mielestä BB-taloon pääsee helpommin kuin oman alan töihin.

Ristisanatehtävän tekoa.

Akaa hyödyntää ristikkomainettaan

Akaa on nuori kaupunkina, mutta paikannimenä perinteikäs. Akaa on esiintynyt ristisanatehtävissä entisenä kunnan nimenä jo pitkään, joten ristikkopiireissä sana Akaa on siis jo hyvin tunnettu. Nyt tätä mainetta hyödynnetään myös uudesta kaupungista tiedotettaessa.

Kerro, kuinka hoidat muistiasi!

Pidä pääsi - ajattele aivojasi! Näin kannustetaan maanantaina alkaneella Muistiviikolla (21.9. - 27.9.). Teeman avulla painotetaan omaehtoisen ennakoinnin ja aivoterveyden merkitystä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä.

Soutajien juhannus: ”kylmää kyytiä radalla!”

Tuulahdus saksanmaalta! Ensimmäinen Maailman Cupin osakilpailu on osaltamme plakkarissa. Kisat tarjosivat kirjaimellisestikin aurinkoa ja vesisadetta, onnistumista ja heikkoja hetkiä.