Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lisäravinnetuotteita pöydällä: patukka, jauhoa ja kapseleita.

Pelkoa dopingkärystä, harhakuvitelmia hyödyistä ja turhia aineita – "Hämmentävää", sanoo urheilulääkäri 15 lisäravinteen käytöstä

Huippu-urheilijat käyttävät turhaan lisäravinteita, paljastaa MOT-toimituksen selvitys. Tuotteita markkinoidaan väärillä mielikuvilla ja lupauksilla kotimaisuudesta, joka ei aina pidä paikkaansa.

Kuvakaappaus Hartwallin takaisinvetoilmoituksesta.

Hartwall vetää myynnistä rentoutusjuomaa

Karhunvatukka-laventelijuoma sisältää synteettistä L-teaniinia. Se on kielletty EU:n uuselintarvikeasetuksessa.  

Tiia Takala nostelemassa painoja.

Kalliit BCAA-juomat viedään kauppojen hyllyiltä – kysyimme, pitävätkö lihasten kasvuun liittyvät lupaukset paikkansa

Asiantuntijoiden mukaan haaraketjuisia aminohappoja on tutkittu niin vähän, ettei niistä tutkimustulosten perusteella voida sanoa olevan hyötyä jollekin tietylle ihmisryhmälle.

Proteiinin aminohappomalli 3D

Keinoäly auttaa ratkaisemaan yhden biologian visaisimmista pulmista

AlphaFold-tietokoneohjelman tulosten ansiosta voidaan tehostaa mm. syövän, dementian ja Covid-19-taudin vastaista taistelua.

Viinilasi naisen kädessä ulkoterassilla.

No more hair of the dog, as Finnish scientists find hangover cure

The amino acid L-cysteine was found to reduce hangover symptoms like nausea, headache and anxiety in participants.

Viinilasi naisen kädessä ulkoterassilla.

Suomalaistutkijat löysivät krapulaa helpottavan aineen – koetilanteessa haasteensa: osa ei pystynyt juomaan riittävästi, osa ei malttanut lopettaa

Koehenkilöt nauttivat 10-prosenttista juomasekoitusta. Aminohappopillereitä illan aikana syöneillä krapulaoireet olivat vähäisemmät.

nainen laittaa suolaa salaattiin

Suola nostaa verenpainetta muusta ruokavaliosta huolimatta

Suomalaiset syövät suolaa selvästi enemmän kuin suositellaan.

Tutkimusjohtaja Juha Klefström työpaikallaan Biomedicumissa.

Finnish expert warns: Studies linking certain foods with cancer are still in early days

Recent laboratory testing has found links between amino acids and cancer. A top Finnish researcher says the results are preliminary, and warns people against changing their diets.

Tutkimusjohtaja Juha Klefström työpaikallaan Biomedicumissa.

Tulevaisuudessa syöpää voidaan ehkä hoitaa ruokavaliolla – yleinen aminohappo näyttää ruokkivan rintasyövän leviämistä

Ravintoaineiden ja syövän yhteyksistä karttuu lisää tutkimustietoa. Suomalaistutkijoiden mukaan tulokset ovat alustavia, eikä ruokavaliota kannata ryhtyä omin päin rukkaamaan.

Lisäravinteita kaupan hyllyllä.

Proteiinia pukkaa purkista ja patukasta – kenen kannattaa syödä lisäravinteita?

Monella voi mennä sormi suuhun marketin lisäravinnehyllyllä. Liikuntaa harrastaville ihmisille kaupataan proteiinia, beta-alaniinia, kivennäisianeita ja vitamiineja. Onko niistä oikeasti hyötyä ja kenelle?

Keitettyjä kananmunia.

Luomumunat joutuvat suurennuslasin alle Ruotsissa – myrkkytasot koholla

Ruotsin elintarvikeviraston mukaan luomumunien dioksiiniraja-arvot eivät ylity ja munia on edelleen turvallista syödä.

Kasvisruokienkin proteiini riittää, kunhan vain valitsee kunnolliset proteiininlähteet ja yhdistelee niitä oikein.

Miesten soijan käyttöön lisäravinteena kannattaa kiinnittää huomiota – "Jos kärsisin lapsettomuudesta, niin jättäisin kyllä käyttämättä"

Kasvispohjaisten proteiinilähteiden buumi asettaa vaatimuksia kovaa kuntoilevalle. Proteiininlähteitä on hyvä yhdistellä, jotta turvataan kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti. Soija on hyvä proteiininlähde, mutta liiallisesti käytettynä sillä voi olla ikäviä haittavaikutuksia.

Nainen puhuu väkijoukolle

Luonnonvarakeskus hehkuttaa: nyhtökauran salaisuus on oikea aminohappokoostumus

Luonnonvarakeskus toivoo, että yhä useampi suomalainen vaihtaisi punaisen lihan vaikkapa palkokasveihin. Proteiinitietoisuus onkin jo vallannut alaa, siitä osoituksena on nyhtökauran nopeasti kasvanut suosio. Lähivuoden näyttävät, nousevatko hyönteiset suomalaisten pöytiin.

Rosettan komeetta.

Euroopan avaruusjärjestö: Rosettan komeetalta löytyi elämän ainesosia

Rosetta-luotain havaitsi kiertämällään 67P/Churyumov–Gerasimenko-komeetalla glysiiniä ja fosforia ohilentojensa aikana vuosina 2014 ja 2015.

Vanhukset istuvat kädet sylissä vierekkäin.

Alzheimer olisi usein estettävissä – riskitekijöitä löydetty yhdeksän

Elintavat, ruokavalio ja lääkkeet tehoavat valtaosaan Alzheimerin taudin tärkeimmistä riskitekijöistä, eivät ehkä kuitenkaan vanhuuden haurauteen.

Proteiinituotteita.

Erikoistutkija: "Proteiinituotteet ovat ihan turhia ruokavaliossa"

Ruokavaliota ei pitäisi perustaa pelkästään yksittäisten ravintoaineiden varaan.

Kuningaskuluttajan toimittaja Lauri Miettinen kävi HCA-mittauksessa.

Kuningaskuluttaja: Kehon tilan sähköiset pikamittaukset antoivat joka kerta erilaisen tuloksen

Elimistön tilan mittaus tapahtuu niin, että tutkittava pitää kädessään sähköistä anturia tai antureita muutaman minuutin.

Toimittaja Juha Hietanen ja ravintovalmentaja Hanna Skyttä.

Matchaa vatsaan - muotijuoma saanut jo jäljittelijöitä

Vihertävän terveysjuoman matchan käyttäjä tulee juoneeksi samalla hienonnettuja teepensaiden lehtiä.

Esko Valtaoja

Parraton Valtaoja Philaen löydöistä: "Orgaaniset yhdisteet eivät ole yllätys"

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja odottaa mielenkiinnolla tutkimustuloksia Rosetta-luotaimelta. Hänen mukaansa aminohappojen löytyminen komeetalta olisi kaikkein mielenkiintoisinta. Tunnuksenomaisen partansa Nenäpäivänä menettänyt Valtaoja kertoo olevansa katkera, ettei itse pääse koskaan avaruuteen.

B-vitamiinit eivät estä muistin heikkenemistä

Hollantilaistutkimukseen osallistui lähes 3 000 74-vuotiasta.

Chian siemenistä tehty juoma.

Geelimömmöstä kalaöljyn syrjäyttäjäksi? – Chian siemenet ovat superfoodien uusi villitys

Gojit, macat ja incat ovat jo tuttua kauraa monelle superfoodeista kiinnostuneille. Mutta viime aikoina yhä useamman terveysintoilijan lautaselta, tai juomalasista, on löytynyt pikkuruisia ruskeita siemeniä. Chian siemenet ovat nousseet superruokien listakärkeen helppokäyttöisyyteensä ja suurien ravintoarvojensa vuoksi.

Energiajuomaa kaadetaan tölkistä.

Tutkija huolissaan nuorten energiajuomadrinkeistä - jopa aivovauriot mahdollisia

Aivoja suojelevan tauriinin paljastetaan Tampereella perjantaina tarkastettavassa väitöksessä voivan aiheuttaa myös aivovaurioita. Tauriini ei sovi yhteen alkoholin kanssa, mutta nuorison keskuudessa drinkkien sekoittaminen tauriinia sisältäviin energiajuomiin on suosittua.

Kvinoapelto

Kvinoa juurtuu Suomeen Liedon ja Tarvasjoen pelloilla

Superruoaksi ristityn kvinoan viljely onnistuu 15 vuoden tutkimustyön jälkeen nyt myös Suomessa. Erityistä kvinoassa on siementen valkuainen, josta löytyy kaikkia yhdeksää ihmisen tarvitsemaa aminohappoa juuri oikeassa suhteessa.

Sairaalan sänky.

Lihaskato lisää merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä

Lihaskato ja alhainen lihasvoima lisäävät merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suomen Akatemian tutkijatohtorin Juha Hulmin mukaan alhainen lihasvoima on kattavien tutkimusten mukaan jopa suurempi riski terveydelle kuin liiallisen lihavuuden, huomattavasti kohonneen verenpaineen ja kolesterolin aiheuttamat riskit yhteensä.

Nokkonen lähikuvassa.

Suomen suurin nokkospelto tuottaa superfoodia

Kainuussa Puolangalla viljellään ravinteikasta nokkosta 60 - 80 prosenttia Suomen tarpeista. Toiveissa on viedä ravinteikkaita nokkostuotteita myös ulkomaille. Yrittäjä Matti Veijola uskoo, että nokkonen päihittää ravintoarvoillaan mustikat ja muut lajikkeet mennen tullen, myös kosmetiikassa.

Kuvassa homekasvustoa ikkunanpuitteissa

Talojen homeen myrkyllisyyden syy selvisi vihdoin

Terveysongelmat johtuvat homesienen tuottamista myrkyllisistä aminohappoketjuista, jotka oikosulkevat elimistön tärkeitä viestintäjärjestelmiä. Ainoa hoitokeino on homeen poistaminen elinympäristöstä.

Mönkijän matka Marsiin kiinnosti nettikeskustelijoita

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mönkijä on laskeutunut Marsiin. Nettikommentoijat suhtautuvat ironisen kriittisesti mahdollisen elämän löytymiseen planeetalta. Myös Maahan välitettyjen kuvien aitous herätti epäilyksiä.

Terveyshapot ehkäisevät dementiaa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan omega-3 -rasvahapot ehkäisevät dementiaa. Terveyshappoja saadaan muun muassa kasviperäisistä öljyistä, pähkinöistä ja kalasta.

Kasvuhormoni - mitä hyötyä siitä on huippu-urheilussa?

Mitä on kasvuhormoni ja mitä hyötyä siitä on huippu-urheilussa? Anditdopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä selvittää kirjoituksessaan kasvuhormonin käyttöä, sen hyötyjä ja dopingkäytön osoittamista.

Sairaanhoitaja vaihtaa potilaan tiputuspussia sairaalahuoneessa.

Aalto Researchers Make Peptide Cancer Breakthrough

Aalto University researchers have found the mechanism of action for killing cancer cells using peptides. The breakthrough could be particularly useful for reduced side effects and better targeting in medicines used for treating leukemia, skin cancer and super-bacterial infections.

EU selvittää aspartaamin turvallisuuden

EU:n komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusvirastoa tutkimaan, onko aspartaamin käyttö keinotekoisena makeutusaineena turvallista. Aspartaamin käyttöä oli määrä arvioida seuraavan kerran vuonna 2020, mutta komission mukaan selvitystä on syytä aikaistaa viimeaikoina esitettyjen väitteiden vuoksi.

Japanilaisessa teeseremoniassa nautitaan vihreää teetä.

Tee on eroottinen juoma

Teen Ystävien puheenjohtaja Pirkko Arstilan mukaan teen juominen on nautinnollisuutta, joka parantaa keskittymiskykyä ja vähentää ahdistusta. Arstila itse joi viimeisen kupillisen kahvia 1983. Kyllästyttyään Suomen pussiteetarjontaan hän perusti teen ystäville oman yhdistyksen 2003.

Homemade Chocolate Latest Health Craze

Health-conscious chocolate lovers are praising the benefits of making their favourite treat at home. Fans say homemade chocolate not only contains a fraction of the sugar of store-bought brands, but also helps burn calories.

B-vitamiini pillerinä ei vähennäkään sydäntauteja

B-vitamiinipillereitä syövät eivät säästy sydäntaudeilta yhtään todennäköisemmin kuin muutkaan.

Brasilialaisvalmentajat ottivat vastuun käryistä

Kaksi Brasilian yleisurheilumaajoukkueen valmentajaa painottaa olevansa vastuussa viiden urheilijan dopingkäryistä. Jayme Netto ja Inaldo Sena väittivät keskiviikon lehdistötilaisuudessa, etteivät kyseiset urheilijat tienneet käyttäneensä Epo-hormonia.

Brasilialaisvalmentajat ottivat vastuun käryistä

Kaksi Brasilian yleisurheilumaajoukkueen valmentajaa painottaa olevansa vastuussa viiden urheilijan dopingkäryistä. Jayme Netto ja Inaldo Sena väittivät keskiviikon lehdistötilaisuudessa, etteivät kyseiset urheilijat tienneet käyttäneensä Epo-hormonia.

kuumemittari

Tulevaisuuden antibiootit sietävät lämpöä

Ruotsin Uumajassa työskentelevä kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut uutta tietoa siitä miten bakteerit sietävät lämpöä. Tämän toivotaan raivaavan tietä uudenlaisten ja tehokkaampien antibioottien syntyyn.

Ravinnolla ja mielialalla ei suurta yhteyttä

Ravinnonsaannilla ja mielialalla ei ole voimakasta yhteyttä, selviää Kuopion yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta. Psykiatrian alaan kuuluva väitöskirja kyseenalaistaa näin muun muassa julkisuudessa paljon esillä olleen väitteen, jonka mukaan kalasta saatavat Omega-3-rasvahapot vaikuttavat mielialaan.