Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tanskan kuninkaan lippulaivan hylystä löytynyt jättiläiskala on 1400-luvun propaganda-ase ja viesti Itämeren kadotetusta luonnontilasta

Kaikki sampilajit kuuluvat maailman uhanalaisimpiin kalalajeihin. Suomen rannikoilla luonnonsampia ei ole ollut sataan vuoteen.

Pikkulampeen Kuopion keskustassa istutettiin vuosia sitten parikymmentä sampea – koekalastus paljasti, että ne viihtyvät siellä hyvin

Verkkoihin tarttui peräti kolmetoista 4–8 kilon painoista sampea. Ne palautettiin yhtä lukuun ottamatta takaisin kasvamaan.

Kadonneet eläimet: Sukelsiko sampi sukupuuttoon?

Sampi sukelsi sukupuuttoon 1900-luvulla

Lemmikkiystävällinen poikkeus: Akvaariotalo Kotkassa päästää koirat ihmettelemään kaloja

Kotkassa akvaariotalo Maretariumiin pääsee koiran kanssa käymään vaikkapa päiväkävelylle. Omistajat ovat tarttuneet tilaisuuteen viedä lemmikki kierrokselle kaloja katselemaan.

Perinteinen pääsiäisherkku valmistuu hitaasti – ”Mämmi on hyvää, kun siinä on rahaa pinnassa”

Kun joululaatikot saadaan nostettua akaalaistehtaan uunista, alkaa pääsiäiseen valmistautuminen. Perinneruoka mämmi vaatii valmistajaltaan kärsivällisyyttä ja tarkkoja aisteja.

Poliisi pysäytti ruumisauton Venäjän Kaukoidässä – Arkku oli täynnä kaviaaria

Ruumisauton kyydissä oli ruumiin sijaan puoli tonnia mustan pörssin kulinaarista herkkua.

Kokkikisan MM-mitali vaati harjoittelua, hermoja ja nopeutta

Turussa työskentelevä Laura Virolainen saavutti toisen sijan nuorten kokkien maailmanmestaruuskisoissa Unkarissa. Paistinkääntäjien kisassa rohkaistaan nuoria kehittämään taitojaan.

Saimaan kanavasta löytyi outoja kaloja

Viikonvaihteessa Saimaan kanavan varrella pidetyn SM-onkikisan yhteydessä havaittiin Saimaan kanavasta sampi ja ankerias. Molemmille oli tosin käynyt kehnosti.

Esihistoriallisen näköinen otus onkin hyvä ruokakala

Rumakin kala voi olla hyvänmakuinen. Näin vakuuttaa pohjoissavolaisen osuuskaupan keittiöpäällikkö, joka on tutustunut parhaimmillaan 400-kiloiseksi kasvavan sammen ominaisuuksiin ruokakalana. Kuopiossa sampia voi pyytää pienestä keskustalammesta.

Katso kuvat: Onko tämä karppi suurin Suomen sisävesistä koskaan pyydetty kala?

Forssan ja Tammelan rajamailla sijaitseva Kaukjärvi on paljastanut salaisuutensa: järven syvänteissä ui jättikaloja, joista yksi tarttui vastikään MTT:n erikoistutkijan Matti Luostarisen verkkoon. Luostarinen irroitti verkostaan tiettävästi suurimman Suomen sisävesistä koskaan pyydetyn kalan.

Valkeisenlampi on sammelle sopiva elinalue

Kuopiossa istutettiin kymmenen parikiloista sampea Valkeisenlampeen torstaina. Sampi voi kasvaa jopa yli satakiloiseksi, joten nähtäväksi jää, minkälaisia vonkaleita Valkeisesta tulevaisuudessa kalastetaan.

Sampia istutetaan jälleen Valkeisenlampeen Kuopiossa

Kymmenen sampea saa torstaina uuden kotilammen Kuopion keskustan tuntumassa sijaitsevasta Valkeisesta. Yleisö voi seurata sampien istutusta lammen pohjoispäässä.

Savolaiskaviaari maistui huippukokeille

Joukko ranskalaiskokkeja kävi maistelemassa varkautelaiskaviaaria. Katso videolta, miten mestarit kommentoivat suomalaisten kasvattamien sampien antimia.

Varkauteen tulossa kirjolohen kasvattamo

Laitos rakennetaan Stora Enson tehdasalueelle sammenkasvattamon tuntumaan. Kymmenen miljoonan euron hanke toisi noin 30 työpaikkaa.

Kalannahka taipuu vaikka puukon suojaksi

Aarno Korpikannel käyttää hyödyksi sen, minkä suurin osa kalastajista heittää perkuujätteenä pois. Kalannahka muotoutuu erikoiskäsittelyllä puukon tupeksi ja vaapuksi.

Venäläissijoittaja perääntyi – kaviaaritehdas suljettu Ilomantsissa

Ilomantsissa sijaitsevan kaviaaritehtaan tuotantoa ei ole saatu käyntiin. Laitos on suljettu toistaiseksi, sillä venäläinen sijoittaja perääntyi hankkeesta.

Venäläiseltä luonnonsuojelualueelta löytyi tonnikaupalla lohenmätiä

Laiton kalakauppa rehottaa Venäjällä. Poliisi kuitenkin saa tekijöitä kiinni.

Satojen joutsenten poikamiesporukka kesän vietossa - laulu raikaa aamusta iltaan

Joroisissa sijaistevalla Jokijärvellä on laskettu parhaimmillaan yli 300 joutsenta.

Sampi ui pohjoiskarjalaisiin ruokapöytiin

Ilomantsiin tuli hiljattain Espanjasta erikoisvalmisteinen rekka lastinaan noin 3000 kiloa sampia. Näistä emokaloista käynnistyy entisen "Möllykän" tehtaan tiloissa toden teolla kaviaarin tuotanto. Sivutuotteena kaviaaritehtaalta tulee muutamien vuosien kuluttua tonneittain sammenlihaa.

Erikoisvalmisteinen rekka kuljettaa eläviä kaloja

Elävien kalojen kuljettaminen talvella on vaikeaa. Savolainen Unto Iivarinen keksi ongelmaan ratkaisun ja erikoisrakenteisen kontin neitsytmatkalla Espanjasta Ilomantsiin matkasi 3000 kiloa eläviä sampia.

Syrjäiselle kaviaaritehtaalle ajetaan rekkalasteittain sampia Espanjasta

Torstaina erikoisvalmisteinen rekka saapui perille Ilomantsin kaviaaritehtaalle. Tuhannet sammet matkustivat yli neljän vuorokauden matkan, jotta niiden mädistä saadaan tehtyä kallista kaviaaria Ilomantsin tehtaalla.

Muikun mäti on huippukallista tänä vuonna

Mätimuikkuja on saatavilla huonosti tänä vuonna. Muikku on joko liian pientä tai sitä ei ole. Muikun mätisaalis jääneekin alle puoleen tavanomaisesta. Mädin huono saatavuus voi heijastua hintaan viimeistään juhlakauden alkaessa.

Varpio on uusin savolaisinnovaatio

Kuopiossa on esitelty sampitäytteinen kukko, varpio. Uuden tuotteen mainostetaan yhdistävän Varkauden ja Kuopion parhaimmat puolet.

Ensimmäinen sampi ylös Valkeisenlammesta

Kaksikiloinen "pulikka" tarttui yllättäen ootto-onkeen. Kala päästettiin takaisin lampeen kasvamaan.

Sampisaalis voi yllättää Kuopiossa

Uutta kalaa istutettiin torstaina kuopiolaislampeen. Kymmenen sampea polskuttelee nyt Valkeisenlammessa. Kalat voivat elää vuosikymmeniä ja kasvaa yli kymmenkiloisiksi.

Sammet uivat Valkeisenlampeen

Uusi kalalaji muuttaa ensi viikolla Kuopion keskustassa sijaitsevaan lampeen. Ennennäkemätön tempaus juhlistaa 20-vuotiasta Kalaryssäys-tapahtumaa.

Herrojen herkkua lähtee Varkaudesta tonnikaupalla maailmalle

Kaviaarintuottaja laajensi sammenkasvatuslaitostaan Varkaudessa ja tähtää nyt 20 prosentin markkinaosuuteen koko Euroopassa. Kaviaari kiinnostaa yhä enemmän myös Kiinassa.

Ilomantsin kaviaaribisnes vakavissa vaikeuksissa

Maailman kolmanneksi suurimmaksi kaavaillun kaviaaritehtaan perustaminen on jäissä. Ilomantsin kaviaarihalliin on sijoitettu jo miljoonia, mutta nyt rahahanat ovat kiinni. Pankit pitävät suunnitelmaa riskibisneksenä.

Wahlroos jakaa vinkkejä viinien nettishoppailuun

Pankkiirin mukaan internet on hyvä markkinapaikka, mutta ongelmat kärjistyvät, jos tuotteiden laatu heittelee.

Kaviaarisesonki on nyt käsillä

Varkautelaista kaviaaria on saatu kauppoihin yhä laajemmin. Carelian Caviar on aloittanut myyntiä syksyn mittaan, ja eniten kaviaaria on toistaiseksi mennyt Ruotsiin. Nyt loppuvuodesta ensimmäisiä varkautelaisia kaviaareja on mennyt venäläissesonkia varten muun muassa laskettelukeskuksiin, ja Kuopiossakin ylellistä herkkua on nyt ensimmäistä kertaa kaupan.

Kala liikkuu vilkkaasti rajan yli

Imatralla sijaitsevan kalakaupan tuotteista merkittävä osa viedään rajan yli Venäjälle. Venäjällä kala on kalliimpaa kuin Suomessa ja laatu on kaupan toimitusjohtajan mukaan naapurissa kehnompaa.

Kala-asiantuntija: Suomen järvet vahvasti alipyydettyjä

Suomen vesistä ei ole kala loppumassa. Itse asiassa monet järvet ovat alipyydettyjä, toteaa Kalatietokeskuksen toimitusjohtaja Hannu Mölsä. Mölsän mukaan monet kalalajit kärsivät jo liian tiheistä kannoista. Esimerkiksi muikun on paikka paikoin jo vaikea löytää ravintoa.

Savolaista kaviaaria myyntiin elokuussa

Joroislainen Carelian Caviar saa ensimmäisen erän kaviaaria markkinoille loppukesästä. Yrityksen Varkauteen rakentamalla kaviaarin jalostuslaitoksella vietetetään torstaina harjannostajaisia. Elokuussa rakennetaan lisää.

Kaviaaritehtaan lainalle takaus

Varkauden kaupunki takaa kaviaaritehtaan laajentamiseen otettavan uuden lainan. Sampia kasvattava ja kaviaaria tuottava Carelian Caviar rakentaa parhaillaan laitokseen kaviaarin jalostustiloja.

Venäjä myy mustaa kaviaaria Eurooppaan lähes vuosikymmenen tauon jälkeen

Venäjä aloittaa jälleen arvokkaan mustan kaviaarin viennin Euroopan Unionin maihin. Kalastuksen valvontaryhmä ilmoitti yhdeksän vuotta kestäneen kiellon purkamisesta perjantaina.

Kaviaarihalli valmistuu suunniteltua hitaammin

Entisen Mölnlycken tehdashallin muuttaminen sammenkasvattamoksi viivästyy Ilomantsissa. Caviar Empirik Oy toivoi alun alkaen saavansa sammet altaisiin vielä tämän vuoden puolella, mutta nyt tähtäin on maalis-huhtikuussa. Varsinaisen kaviaarituotannon alkaminen vie kolmesta neljään vuotta.

Luonnonkalaa kaupassa vähän

Kymenlaakson kaupat tarjoavat joulukalaksi muunmuassa Norjan lohta ja kirjolohta. Tuore luonnonkala on käynyt huonosti pyydyksiin.

Kaviaarihallia rakennetaan Ilomantsissa

Ilomantsin tulevassa kaviaarin tuotantohallissa paiskitaan täyttä päätä rakennustöitä. Entisen Mölnlycken tehdashalliin rakennetaan muun muassa sammen kasvatusaltaita ja vedenpuhdistuslaitteistoja.

Huutokosken Arvokala jo lähempänä kaviaarituotantoa

Joroislainen Huutokosken Arvokala Oy aloittaa kaviaarijalostamon rakentamisen Varkauteen marraskuussa. Sammen ja kaviaarin tuotantoon tarkoitetut uudet tilat ovat valmiina keväällä, kertoo toimitusjohtaja Kaj Arvonen.

Savokala Varkauteen

Varkauden kaupunki antaa lainantakauksen kaupunkiin tulevaa uutta kalanjalostamoa varten. Keski-Savon Teollisuuskylä rakentaa Stora Enson alueelle Carelian Caviarin sammenkasvatusyksikön kupeeseen tilat Savokala-yhtiön jalostamolle.

Nenäpäivä 2010 lähestyy!

Pöljäile pallo paremmaksi ja pistä paremmaksi kuin Kuustonen! On jälleen aika avata auttava mieli ja kukkaro maailman lasten ja vähävaraisten auttamiseksi. Etelä-Karjalassa voit osallistua keräykseen monin eri tavoin.

Kalat vaelsivat Baltiajärven kautta Suomeen

Jääkauden jälkeisen maan kohoamisen myötä kalat jäivät jääkauden louhimiin ja veden täyttämiin kuoppiin loukkoon. Näin meillä tänä päivänäkin on järvissä kaloja.

Kaviaarin vientikiintöistä jälleen sopu

Iran, Venäjä ja kolme entistä neuvostotasavaltaa ovat sopineet Kaspian meren kaviaarin vientikiintiöistä. Teheranissa neuvoteltu sopimus päättää kaviaarin ja muiden sampituotteiden kauppakiellon, johon maat ajautuivat viime vuonna, kun ne eivät päässeet yhteisymmärrykseen vientikiintöistä.

Kaviaarista kaavaillaan suuria Ilomantsissa

Kaviaarin tuotantohallia remontoidaan jo Ilomantsissa. Entinen Mölnlycken tehdashalli muuttuu vauhdilla sampien kasvattamoksi. Ensimmäinen osa hallista on määrä valmistua uuteen käyttöön marraskuussa.

Varkauden kalanjalostushanke etenee

Varkauteen suunnitellaan kalanjalostuslaitosta, joka käsittelisi järvikalaa ja sampea. Jo yli vuoden kehitteillä olleeseen hankkeeseen on löytynyt yrityksen perustamisesta kiinnostunut henkilö.

Pitsipeitto pukeutuu mustaan

Toimittaja Laura Hossilla on ollut pitkään haave - saada vanha isoäidin virkkaama perinteinen pitsipäiväpeitto käyttöön. MIelessä on muhinut värjätä peitolle uusi elämä. Vihdoin haave toteutui, ja peitto muuttui mustaksi.

Ween ja Maan Wiljaa viikonvaihteen ajan

Jo 16. kerran järjestetään Jyväskylässä maakunnan kädentaitajien ja tuottajien markkinat. Syksyn tuotteiden myyntitapahtumasta on tullut yksi syyskauden vetovoimaisimmista tapahtumista Jyväskylässä.

Varkaudessa tänä kesänä uusi kaupunkifestivaali

Varkaudessa järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa kaupunkifestivaali Sampea ja Samppanjaa. Festivaali pidetään heinä-elokuun vaihteessa kahvila Ravintola Kaks Ruusua pihapiirissä ja sen vieressä olevassa tunnelmallisessa Waltterin puistossa.

Korkeasaaren uudistus toteutetaan maltillisesti

Korkeasaaren uudistusta ei todennäköisesti toteuteta täysin ideakilpailun voittajaehdotuksen mukaisesti. Eläintarhan johtokunnan puheenjohtajan Sanna Hellströmin mukaan ideakilpailun ideat ovat vain pohjana suunnittelulle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle