Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mitä lapset ajattelevat koronatestistä

Tikku nenässä on vakava paikka – katso video: näin lapset puhuvat koronatestistä

Lasta kannattaa jo ennakkoon valmistella henkisesti koronatestiä varten.

Kuvassa on koronavirustestausta Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.

HUS suunnittelee uuden koronalaboratorion perustamista rajatarkastuksia varten – edellytys on, että valtio maksaa kulut

Noin 14 000 näytettä päivässä käsittelevässä laboratoriossa testattaisiin kaikki rajavalvontapisteiden koronanäytteet.

Leena Pyykölä

Tällä alalla olisi heti töitä – Täsmäkoulutuksista huolimatta bioanalyytikoista on kova pula laboratorioissa

Ammattikorkeakouluista ei valmistu osaajia riittävästi. Opinnot kestävät lähes neljä vuotta.

NordLabissa pitkät jonot

Pula laboratoriohoitajista näkyy jo asiakkaalle asti keskussairaalassa Kokkolassa.

Eräoppaat.

Hyvään elämään kuuluu työ – mutta työ on kohta koko elämä

Työtä arvostetaan enemmän kuin koskaan, mutta samalla siitä on tullut valtaisa ahdistuksen lähde. Kävimme eräoppaaksi kouluttautuvien matkassa etsimässä työstä elämänlaatua.

Anneli Elfving ottaa näytettä Henry Kainulaiselta.

Lahden kaupunginsairaalan labraan odottelu historiaa – jatkossa labraan vain ajanvarauksella

Laboratoriossa odottelu on ajoittain närkästyttänyt lahtelaisia. Jatkossa Lahden kaupunginsairaalan laboratorioon mennään vain ajanvarauksella, sillä nykyisestä vuoronumerojärjestelmästä luovutaan.

Turkin poliisi saattoi miehen Lesboksen saarelta tulleesta laivasta Dikilin satamassa Turkissa maanantaina.

Maanantai 4.4.2016 (radio)

Suuri tietovuoto veroparatiiseista. Islannin pääministerin veroparatiisifirma paljastui. EU aloitti turvapaikanhakijoiden palauttamisen Turkkiin. Helsinkiläisen laboratorion neulavirheestä on tullut uutta tietoa.

Verinäytteen kolesterolipitoisuus selviää Nord Labin Oulun laboratoriossa jopa alle tunnissa.

Satadiag: Kaikki verikokeiden ottajat eivät ole laboratoriohoitajia

Satakunnassa verikokeita otetaan eniten Satadiagin toimipaikoissa. Satadiagista vakuutetaan, että Huslabin kaltaista virhettä ei pääse syntymään eikä vanhoja verikoeneuloja missään olosuhteissa käytetä uudelleen.

Turvaneula

Liitto: HUSLABin neulavirheen tehnyt ei ole koulutukseltaan laboratoriohoitaja

Viime keskiviikkona tapahtunut virhe verinäytteiden otossa saattoi altistaa 19 ihmistä HIV:lle tai B- tai C-hepatiitille.

Emma Taari ja Henrietta Nyman-Huttunen

Taantuma näkyy: Monilla aloilla ei tarjolla yhtään työpaikkaa – koulunpenkit täyttyvät alanvaihtajista

Neli-viisikymppinen on koulunpenkillä jo tavallinen näky. Ilmiö on tuttu etenkin terveydenhoitoalalla. Moni perustelee päätöstään sillä, että haluaa tehdä työtä, jolla on merkitystä. Taustalla on usein lomautus tai irtisanominen.

Verenpaineen mittaamista

Ylitarjontaa ja pulaa hoitoalalla

Hoitoalalla yleiset määräaikaiset työsuhteet takaavat, että vakinaisiin paikkoihin riittää runsaasti työnhakijoita. Silti muutaman vuoden päässä leijuu työvoimapulan uhka.

Sairaanhoitaja antaa influenssapiikkiä.

Piikki pelottaa aikuistakin

Monet aikuiset kärsivät piikkipelosta. Hammaslääkärikäynti voi tuntua ylivoimaiselta ja ja pistospelon takia moni saattaa jättää rokotukset ottamatta.

Tornion TK:n laboratorio LPKS:n yhteyteen

Tornion kaupunginvaltuusto päätti eilen terveyskeskuksen laboratorion liittämisestä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin yhteyteen. Siirto tapahtuu vuoden 2012 alussa.

Stetoskooppi

Eksotelle unkarilaisia erikoislääkäreitä

Eksote yrittää paikata lääkäripulaansa unkarilaisella henkilökunnalla. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on tehnyt kahden vuoden sopimuksen yhden sisätautien erikoislääkärin, ortopedin ja hammaslääkärin kanssa.

Avustuskonkari lähtee Libyan rajalle turvallisin mielin

Laboratoriohoitaja Seija Korhonen on yksi kolmesta avustustyöntekijästä, joka lähtee lauantai-iltana Suomen Punaisen Ristin avustuskoneen mukana kohti Libyan ja Tunisian rajaa. Kuudetta kertaa SPR:n avustusoperaatioon osallistuva Korhonen pystyttää kollegoidensa kanssa telttoja tilapäiseksi leiriksi Libyan puolelta tuleville pakolaisille.

Hoitaja kävelee sairaalan käytävällä.

Lääkäri- ja hoitajapula ei helpota

Hoitoalan työvoimapula jatkuu Kainuussa edelleen vaikeana. Pulaan ei ole luvassa helpotusta ainakaan lähimmän puolen vuoden sisällä, ennustaa Kainuun ELY-keskus.

Leikkaus käynnissä leikkaussalissa.

Eksote hakee työvoimaa Unkarista

Pitkään jatkuneeseen erikois- ja hammaslääkäripulaan on haettu apua Unkarista. Parhaillaan neuvotellaan seitsemän haastattelujen kautta valitun hakijan kanssa.

Sairaanhoitajia työssään.

Terveydenhuollossa on pulaa sijaisista

Kainuun maakunnalliseen sosiaali- ja terveyspalvelujen sijaisyksikköön tarvitaan lisää työntekijöitä. Varahenkilöstössä on tällä hetkellä avoinna 12 tehtävää. Lisäksi tarvetta on ainakin 10 uuteen toimeen.

Miehelle tehdään verikoetta

Paastoamatta jättäminen vesittää laboratoriotulokset

Laboratoriokokeisiin mentäessä ohjeistus kuuluu, että ruokaa ja nestettä ei saa nauttia puoleen vuorokauteen ennen kokeiden ottoa. Pahimmassa tapauksessa ohjeen noudattamatta jättäminen patistaa potilaan toistuvasti paastolle.

Tiina Vesterinen

Tuhannet työttömät innostuivat opiskelemaan

Ansiosidonnaista on voinut käyttää opiskeluun vuoden alusta lähtien, ja aikuiskoulutustukeenkin on tulossa korotuksia. Työttömien opiskeluinto on yllättänyt työ- ja elinkeinoministeriön.

terveystalon kyltti

Terveystalo miettii aukioloaikoja uusiksi

Terveystalon Hämeenlinnan toimipaikassa aloitetaan yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on selvittää riittävätkö nykyiset hoitohenkilökuntaresurssit aukioloaikojen pidentämiseen nykyisestä.

Hätäkeskuksen työntekijä tietokoneiden äärellä

Pysyvätkö työntekijät Hämeen hätäkeskuksessa?

Henkilöstöpako Hämeen hätäkeskuksesta voi uhata hätäkeskuksen toimintakykyä tulevaisuudessa. Hätäkeskuksen johtaja Kyösti Lehtonen pitää henkilöstökysymystä hätäkeskuksen tämän hetken ykköshuolena.

Avustustyössä ei lasketa työtunteja

Kuusi viikkoa töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään seitsemänä päivänä viikossa ja yöt puhelimen päässä päivystäen. Ympärillä valtava inhimillinen hätä ja alkeelliset olosuhteet: ei vettä, ei sähköä, vaan telttamajoitus ja riukuvessa. Ei välttämättä se kaikkein houkuttelevin työympäristö, mutta silti lähtijöitä riittää. Seija Korhonen on yksi heistä.

Hoitajapula uhkaa Kainuuta

Hoitajatilanne on paras Kajaanissa, mutta esimerkiksi keskussairaala tarvitsee kipeästi leikkaussalin hoitajia.

Laboratoriossa

Muhoksen laboratorio sairaanhoitopiirin alaisuuteen

Muhoksella hoidettaisiin edelleen näytteenotto ja pika-analysit. Muuten analyysit siirtyisivät Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan. Muhoksen kunnanvaltuusto käsittelee torstaina asiaa.

tutkinta laboratoriossa, kädet, kumikäsineet, avattu kirjekuori

Poliisin rikospaikkatutkinta teknistyy

Poliisin teknisten rikostutkintamenetelmien odotetaan ottavan lähivuosina isoja harppauksia eteenpäin. Sormenjälki- ja dna-rekisterien rinnalle saadaan pian rikoksesta tuomittujen äänirekisteri.

Satakunta ei pärjää omalla verellä

Satakuntalaisten luovuttama veri ei aivan riitä maakunnan tarpeisiin. Satakunnan keskussairaalan verikeskuksessa verta on varastossa koko ajan 200 - 300 pussia.

Terveydenhuollon kesätöissä yhä enemmän eläkeläisiä

Terveydenhuollon kesäsijaisina työskentelee yhä enemmän eläkeläisiä. Talvisin keikkatöitä on vielä enemmän, kun opiskelijat ovat koulun penkillä, kertoo YLEn Radiouutiset.