Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Annos pekonipastaa sinisellä lautasella, joka on valkoisella puupöydällä

Parhaista parhain pekonipasta

Helppo, halpa ja hyvä arkipasta

Silmää tutkitaan.

Adenoviruksia pyörii nyt työpaikoilla ja busseissa: "Silmät näyttävät kirsikkatomaateilta"

Vakavia silmätulehduksia on havaittu huomattava määrä HUSin alueella. Koko maan tilannetta selvitetään parhaillaan. Lääkärin vinkeillä voit välttyä infektiolta.

Munakoisoperunakasveja ruukuissa.

Munakoiso ja peruna samassa kasvissa – kevään uutuuskasvi syntyy varttamalla

Viime kesänä multasormet ja viherpeukalot innostuivat tomaattiperunasta – kasvista, joka päällisin puolin näyttää tavalliselta kirsikkatomaatilta, mutta mullan alta paljastuu perunanmukuloita. Tämän vuoden uutuus jatkaa samaan malliin: nyt on yhdistetty munakoiso perunan kaveriksi.

Metsämansikkaa kerättynä.

Tehokkuus syrjäytti ahomansikan – entisestä talousmarjasta tuli harvojen herkku

Vielä viime vuosisadan alussa metsämansikka oli Suomessa tärkeä talousmarja. Euroopassa sitä viljeltiin puutarhoissa kunnes amerikkalaiset lajikkeet syrjäyttivät pienemmän marjan. Harvinaista marjaa on tänä vuonna saanut kerätä litratolkulla sateisen kesän takia.

Yle Areena logo.

Perunamaa parvekkeella yhä useamman haaveena

Lapin kauppapuutarhoilla varaudutaan jo täyttä häkää kesäsesonkiin, vaikka keväthanget pitävät vielä pintansa. Moni haaveilee kukkaloistosta, mutta rinta rinnan vaikkapa mansikan ja kirsikkatomaatin kanssa. Hyötykasvien myynti on kasvanut viime vuosina reippaasti.

kauppa appelsiinien punnitus.

Nallekarkki voi olla liian kevyt kaupan vaa'alle

Kauppojen hedelmä- ja vihannesvaa'at saattavat kieltäytyä antamasta hintaa hyvin kevyelle tuotteelle. Vaakoihin säädetty alaraja voi vaihdella parista grammasta ylöspäin.

Kun siemenet on kylvetty, astia kannattaa peittää muovilla. Muoviin on hyvä tehdä reikiä, jotta multa ei homehdu, neuvoo viherpeukalo Irma Vatilo.

Kesän viherpeukalo tonkii jo helmikuussa multaa

Innokkaimmat viherpeukalot ovat laittaneet sormensa jo multaan. Nimittäin nyt on oikea aika kylvää pitkää esikasvatusta vaativien kesäkukkien ja hyötykasvien siemenet. Jalasjärveläinen Irma Vatilo on kasvattanut omat kukkansa ja osin vihanneksetkin siemenestä saakka jo 30 vuoden ajan, eikä tämäkään kevättalvi tee poikkeusta.

Kirsikkatomaatit kupeissa ja pussukoissa

Makutestin voiton vei tyrniä muistuttava tomaatti

Yle Perämeren toimittajan omin käsin istuttamat tomaatit ovat kypsyneet maisteltaviksi. "Radioaktiiviseksi tomaatiksi" leikkisästi suorassa lähetyksessä nimetty suklaakirsikkatomaatti jäi makutestissa kuitenkin piskuisen oranssinsävyinen sun gold -lajikkeen taakse.

Tomaatin taimia

Yle Perämeren nimikkotomaatti kasvaa lupaavasti

Maaliskuun 26. päivä kylvetyt tomaatin taimet ovat jo varsin terhakan näköisiä. "Chocolate Cherry" on lajikkeena puutarhayrittäjä Auli Tasalallekin uusi tuttavuus.

Nenäpäiväksi kehitelty ruoka-annos.

Kirsikkatomaatti kruunaa Nenäpäivän salaatin – ja kirsikka muffinin

Nenäpäivä ansaitsee oman virallisen ruoka-annoksensa. Näin ajateltiin joensuulaisessa Surakan baarissa, ja niinpä syntyi idea Nenäpäivän lounaasta. Tarjolla on ruokaisaa salaattia ja jälkiruuaksi kirsikkamuffini kahvin kanssa.

Parmalainen kanasalaatti

Tuukka Pallosen resepti

Tomaattiterttuja kasvihuoneessa.

Tomaattien tuotantohuippu alkoi etuajassa

Kotimaisen tomaatin tuotanto on kolme viikkoa etuajassa. Myös kaupan tiskillä tomaatti menee kaupaksi ja hinnat ovat laskeneet.

Itsenäisyyttä juhlistettiin mehulaseilla

Jukka Poika ja mansikkajuoma siivittivät koululaiset juhlatunnelmaan

Helsingin Ylipormestari Jussi Pajusen Finlandia-talolla isännöimään perinteiseen itsenäisyysjuhlaan osallistui tänä vuonna 4700 neljäsluokkalaista ja 410 opettajaa.

Piknikillä

Suomalainen uimaranta on ulkosuomalaiselle paratiisi

Hurjimmat kesästä nauttijat viettävät uimarannalla aikaa koko päivän eväiden kanssa. Vietnamissa asuvalle ulkosuomalaiselle kajaanilainen uimaranta edustaa paratiisia, jota ei kaukomailta löydä.

Karitsan ulkofilettä ja kahvikastiketta

Karitsan ulkofilettä ja kahvikastiketta

Tässä pääruuassa yhdistyvät pääsiäinen ja kevät. Karitsan ulkofile saa kylkeensä kahvikastikkeen. Karitsan kanssa tarjoillaan keväistä kasvislisuketta.

Ville Päivärinne on käynyt vuosien ajan useilla eri taiteenalojen kursseilla.

Kehitysvammaisille ei anneta mahdollisuutta taiteilijoina

Lahjakkaillakaan kehitysvammaisilla ei ole suuria mahdollisuuksia kuvataiteilijoina. Heille ei ole apurahoja, gallerioita tai managereita. Useat taiteilijat päätyvät 4–5 euron päiväpalkalla esimerkiksi liimaamaan kirsikkatomaattipakkauksiin tarroja.

Tuoreet kotimaiset tomaatit kypsyvät Närpiössä

Maailman viljellyin vihannes tomaatti voi hyvin Närpiössä, jossa kypsyy taas mahtava sato uusia kotimaisia punaposkisia. Oikeassa luonnonvalossa ja lämpötilassa ihmeitä tapahtuu nopeasti.

Tomaattitarha

Kajaanilainen puutarha sai kunniamaininnan

ProAgrian Vuoden maatila-kilpailussa palkittu Parkinniemen puutarha viljelee tomaatteja ja kirsikkatomaatteja 4700 neliömetrin kasvihuoneissa.

Tomaatinviljelijät ahtaalla hinta-alen vuoksi

Kotimaiset tomaatit ovat tänä kesänä olleet ennätyksellisen halpoja. Tomaatteja on myyty jopa 80 sentin kilohintaan.

Tanskalaissalmonella vaatii suomalaiskuluttajilta huolellisuutta, muttei huolta

Tanskassa vuoden alusta vellonut poikkeuksellinen salmonellaepidemia ei toistaiseksi ole aiheuttanut poikkeustoimia Suomessa. Kuluttajia kehotetaan kuitenkin olemaan huolellisia hygienian kanssa ja kypsentämään liha kunnolla.