Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

Liminganlahden luontokeskukseen avattiin uusi hotelli linnuille

Räystäspääskyjen pesimäpaikaksi rakennetun tornin odotetaan helpottavan niiden pesimismahdollisuuksia. Maatalouden rakennemuutoksen takia räystäiden alla pesivien lintujen määrä on viime vuosina vähentynyt koko Suomessa.

Pihabongaus: Lapissa eniten lintulajeja näkyi torniolaisella pihalla

Torniolaisella pihalla havaittiin viime sunnuntaina yhteensä 66 lintulajia. Koko maassa pihoilta bongattiin noin 220 lajia.

Monien hyönteissyöjälintujen määrä on tänä keväänä pienempi kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana

Hyönteissyöjälintujen päämuutto on toukokuussa, mutta nyt linnut odottavat lämpimämpiä muuttosäitä. Mahdollisesti jo ensi viikolla Suomeen saapuu muun muassa lisää kirjosieppoja, pajulintuja ja pääskyjä.

Viileä sää on pitänyt hyönteissyöjälinnut poissa Suomesta – Birdlife: Ensi viikon alkupuolella odotettavissa ryntäys

Suomeen on tähän mennessä saapunut poikkeuksellisen niukasti hyönteissyöjälintuja. Selvästi tavanomaista vähemmän on havaittu esimerkiksi kirjosieppoja, pajulintuja ja pääskyjä. Linnut odottelevat parempaa muuttosäätä.

Rakenna pääskyille pesä betonista niin saat naapureiksi kesän ahkerimmat hyttysenpyytäjät

Räystäspääskyt viihtyvät betonipesässä, biologi sanoo.

Räystäspääskyille rakennettiin hotelli Huittisissa – siltaremontti häiritsee uhanalaisen lajin pesimäpuuhia

Karhiniemen silta Huittisissa on maan suurimpiin kuuluvan räystäspääsky-yhdyskunnan pesimäpaikka.

Rantasalmella Mustalahden satamaa uusittu kolme vuotta – Uhanalaisten törmäpääskyjen pesintä hidastaa viimeistelyjä

Ihmisten toivotaan viihtyvän Mustalahden satamassa veneillä aiempaa pidempiä aikoja.

Pääskyt päihittivät purkukoneet – vanha koulu jyrätään vasta pesinnän jälkeen

Tervapääsky on nykyään Suomessa erittäin uhanalainen. Parinkymmenen linnun yhdyskunta on vuosikymmeniä pesinyt Sysmän betonikoulun räystäiden alla.

Lintujen kevätmuutto on huikea tapahtuma – testaa tietosi muuttolinnuistamme!

Lintujen kevätmuuttoon liittyy kiehtovia kysymyksiä.

Jaska-sääksi löysi pesästä toisen uroksen ja lähti Venäjälle naisiin

Sääkset ja muut muuttolinnut eivät takatalvea säikähdä, mutta pääskyt voivat olla etsiä kevättä uudestaan etelästä.

Yhteiskoulun purku alkaa Sysmässä tervapääskyjen pesinnän jälkeen

Yhteiskoulua aiottiin alkaa purkaa elokuussa, mutta tervapääsky-yhdyskunnan pesintäpuuhat muuttivat suunnitelmia.

Leena Vilkan kolumni: Tänään saimme kuulla, että Suomesta on hävinnyt kokonaan 312 lajia – ja seuraavaksi uhkaavat mennä jopa pääskyt

Uhanalaisuus on luonnon hätätila, jossa kaikki ensiapu tarvitaan kiireellisesti, kirjoittaa ympäristöfilosofi Leena Vilkka.

Aamusumut hidastavat lintujen syysmuuttoa

Lintujen syysmuutto on ollut vaisua.

Lintujen syysmuutto kiihtymässä

Esimerkiksi pääosa tervapääskyistä on jo lähtenyt Suomesta.

Video: Korkeasaaren orvot tervapääskyn poikaset nousevat yksi kerrallaan siivilleen – voivat lentää jopa kolme vuotta laskeutumatta

Korkeasaari oli heinäkuussa kävijämääriltään poikkeuksellisen hiljainen, mutta villieläinsairaalassa vipinää on riittänyt. Vapauteen on päästetty yli 20 nuorta tervapääskyä.

Tervapääskyt hyppivät pesistään hengenhädässä – helle nostanut pesien lämpötilan jopa 70 asteeseen

Poikaset jättävät pesän kuumuuden vuoksi lentokyvyttöminä eivätkä selviä ilman ihmisen apua.

Helleaalto on karkottanut tervapääskyn poikasia pesistään – Korkeasaaren villieläinsairaala kärsii akuutista hoitajapulasta

Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaan on tuotu hoitoon tänä kesänä jo yli 50 pesistään pudonnutta tervapääskyn poikasta. Korkeasaari tarvitsee vapaaehtoisia tervapääskyjen hoitajia.

Törmäpääskyt valtasivat Prisman rakennustyömaan Rovaniemellä

Linnut rakensivat pesäkolot rakennustyömaalla sijaitsevan montun seinämään. Työt jatkuvat rauhoitetun pesimäalueen ympärillä.

Varis on fiksumpi kuin koira

Linnut ovat yllättävän viisaita

Tiedätkö miltä pajulintu kuulostaa? – Varhain sunnuntaina pääset Ylen matkassa lintujen maailmaan

Luontoharrastajat saavat nauttia eri maiden lintujen laulusta Yle Areenan suorassa streamissa sekä Radio Suomen aamuyön lähetyksissä sunnuntaina. Suomesta maailmalle välitetään kymmenien lajien ääntä.

Pääskyt: Räystäspääsky

Räystäspääsky on talitiaisen kokoinen.

Pääskyt: Haarapääsky

Haarapääsky on talitiaisen kokoinen.

Pääskyt: Törmäpääsky

Törmäpääsky on pienin pääskymme.

Elämää ilmassa - ihmeelliset tervapääskyt

Tervapääskyt ovat ilmassa lähes koko elämänsä

Vanha loru uusiksi – kaksi ja puoli kuuta kiurusta kesään, lehtokertusta ei päivääkään

Ainakaan Meri-Lapissa ei kannata luottaa kiurun, peipposen, västäräkin ja pääskysen ennustustaitoihin kesäntulon suhteen. Västäräkki on jo seudulla nähty, vaikka kesään on aikaa paljon enemmän kuin vähän. Suven saapumista ennustelevassa lorussa on vaihdettava joko aikamääreitä tai lintulajeja.

Iloinen perhetapahtuma ja kaukainen vieras Viikinlahdella – "Metsät ovat täynnä lintuja"

Nopeimmilla kevätmuuttajilla on jo poikasia. Myös ensimmäiset pääskyt on jo havaittu. Viimeisinä – toukokuun puolivälin jälkeen – Suomen yli lentävät arktiset hanhet.

Milloin näit viimeksi varpusen? – Luonnon monimuotoisuuden väheneminen vie linnut

Suomessa pesivistä linnuista jo kolmasosa on uhanalaisia. Vaarantuneiden lajien listalla on sellaisia tuttuja lajeja kuin räystäspääsky ja punatulkku. Myös varpunen on jo vaarantuneiden listalla.

Lintujen syysmuutto on jo täydessä vauhdissa

Lintujen muutto kohti etelää on alkanut tavanomaiseen aikaan.

Pääskyjen pesinnästä halutaan havaintoja

Räystäs- ja haarapääskyjen pesimäkantojen arvioidaan vähentyneen.

Märkä ja kylmä kesä on vaikeuttanut lintujen pesintää

Erityisen huonosti pesintä on mennyt saaristolinnuilla kuten lokeilla ja tiiroilla, kun kylmät säät ja kovat aallokot ovat jopa tuhonneet pesintöjä. Pohjois-Pohjanmaalla tulviminen ja korkeat vedenpinnat ovat vaikeuttaneet joidenkin lintujen pesintää.

Pääsky ei osunut koloon Torniossa – jäi siivestä kiinni ränniin

Lapin pelastuslaitos sai maanantaina iltapäivällä hälytyksen räystääseen juuttuneen linnun pelastamiseen Torniossa. Lintu yritti lentää omakotitalon räystään välissä olevaan koloon, mutta tarttui siivestä kiinni.

Tiistai 21.4.2015

Äänekoskelle rakennetaan Suomen suurin sellutehdas. MTV aloittaa yt-neuvottelut koko henkilökunnan kanssa. Kirurgit asensivat Suomen ensimmäisen tekosydämen. Pääskyset saapuivat myöhässä.

Tuhansien kilometrien muuttomatka verottaa haarapääskypopulaatioita

Vain noin 20-30 % tämän kesän haarapääskypoikasista palaa ensi vuonna takaisin muuttomatkaltaan eteläisestä Afrikasta. Voimakkaasti vähentyneisiin haarapääskypopulaatioihin vaikuttaa merkittävästi myös maatalouden muutos: pesimäpaikkoja ei enää ole tarjolla yhtä paljon kuin aiemmin. Vaikka populaatiot vähenevät, on haarapääskyjä silti edelleen runsaasti.

Pääskyset lähtevät minä hetkenä hyvänsä

Vaikka helteet jatkuvat edelleen alkavat haarapääskyt Pohjois-Suomessa jo kerääntyä parviksi ja valmistautua syysmuuttoon. Pääskysten iloinen ääntely katoaa pihapiiristä yhtä-äkkiä.

Hiljaisuusmyyjä kyllästyi antamaan toisille sitä, mitä kaipasi itse

Hiljaisuusmyyjä Ville Perko sai kymmenen vuotta sitten tarpeekseen Helsingistä ja muutti Turun saaristoon. Hän pyörittää majataloa 28 ihmisen kylässä Houtskarin Hyppeisissä.

Kuvagalleria: Pääskyt kuutamolla ja kurre kukkaruukussa

Heinäkuu toi helteet ja herkut tullessaan. Keskisuomalaisissa sääkuvissa nautiskellaan niin auringosta, kuutamosta kuin makeista mansikoista.

Linnut saapuvat vauhdilla - mitä lajeja olet bongannut?

Lintuhavaintoja satelee eri puolilta Suomea. Oletko huomannut, että lintujen muutto on etuajassa? Kiinnostaako sinua lintujen bongaus?

Lintujen muutto pari viikkoa etuajassa

Lämmin kevätsää on saanut lintujen kevätmuuttoon vauhtia. Lintuharrastajien mukaan muutto on nyt täydessä vauhdissa ja parisen viikkoa etuajassa. Pääskyjä on nähty jo Oulun ja Taivalkosken korkeudellakin.

Barn swallow spotted in Helsinki – earliest sighting in 20 years

Marking a sure sign of spring, the birding organisation BirdLife Finland has reported the first barn swallow (Hirundo rustica) sighting of the year in Helsinki. The last time the bird was seen this early in Helsinki was over 20 years ago. Normally, the barn swallow does not appear in Finland until mid-April.

Helsingissä bongattu haarapääsky – viimeksi näin ajoissa yli 20 vuotta sitten

Maaliskuisia havaintoja haarapääskystä on ilmoitettu kautta aikojen vain muutama. Tavallisesti haarapääsky saapuu Suomeen huhtikuun puolivälin jälkeen.

KHO muutti asiakaslehtien verolinjaa - seurakunta uusii tarjouskilpailun

Rovaniemen evankelis-luterilainen seurakunta joutuu uusimaan tarjouskilpailun, jolla haettiin tiedotuslehden kustantajaa. Päätöksen taustalla on Korkeimman hallinto-oikeuden tuore päätös siitä, että asiakaslehtien julkaisijan ja kustantajan väliseen sopimukseen sovelletaankin yleistä arvonlisäveroa.

Nyt ovat liikkeellä pääskyjen jättiparvet

Pääskyt yöpyvät tähän aikaan vuodesta ruovikoissa suurissa parvissa. Siksi ei olekaan ihme, jos iltaisin taivaan täyttävät tuhannet pääskyt. Se pitää myös rengastajat kiireisinä.

Palokunta pelasti lankaan sotkeutuneen tervapääskyn

Palokunta pelasti sunnuntaina jalastaan kiinni jääneen tervapääskyn Äänekosken keskuskoululla. Tervapääskyn jalan ympärille oli kietoutunut ohutta lankaa ja se oli koulun räystään alla jumissa kuuden metrin korkeudessa.

Linnut pesivät jo toista kierrosta, osalla on mielessä muuttopuuhat

Lintukesä on ollut hyvä Pohjois-Savossa. Nyt käsillä on ensimmäisten lajien syysmuutto, jota voi alkaa seuraamaan taivaalle tähystelemällä.

Kevät kirii aikataulua

Kevät on ollut kaksi - kolme viikkoa myöhässä, mutta ainakin eteläisimmässä Suomessa saatiin äitienpäiväviikonloppuna nauttia oikein kunnolla kevään kukoistuksesta. Lämpötilojen viimein noustessa kevät kirii nopeasti jäljessä olevaa aikataulua.

Koirankarvoista saa oivallisia pesänpehmikkeitä kolopesijöille

Ei hätää, jos kirjosiepon pönttö on unohtunut varastoon. Se kannattaakin ripustaa vasta, kun kirjosieppokoiras ilmaantuu tanhuville. Kolopesijät kiittävät myös helposti saatavilla olevista pesänpehmusteista.

Muuttolinnuilla on pitänyt viime päivinä kiireitä – ryntäys ollut odotettua vauhdikkaampaa

Viimeisen viikon aikana Pohjois-Savoon on tullut hurja määrä lintulajeja. Lintuharrastajan mukaan normaalista aikataulusta ollaan enää viikko jäljessä.

Kevät on hyvässä vauhdissa

Kevät on hieman keskivertoa aikaisemmassa, mutta alkukevään pari kylmää ajanjaksoa on hidastanut monen kevätlajin ilmestymistä. Silti tällä hetkellä moni kevätlaji on jopa viikon aikaisempia keväitä varhemmin näkyvillä.

Muuttolinnut rynnistävät Lappiin

Ensimmäiset pääskyt ovat jo Lapissa. Räystäspääsky nähtiin perjantaina Pellossa ja kiireisimmät haarapääskyt saapuivat lauantaina Kemijärvelle ja sunnuntaina Ylitorniolle ja Muonioon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle