Uusimmat artikkelit
Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä
Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.
Liminganlahden luontokeskukseen avattiin uusi hotelli linnuille
Räystäspääskyjen pesimäpaikaksi rakennetun tornin odotetaan helpottavan niiden pesimismahdollisuuksia. Maatalouden rakennemuutoksen takia räystäiden alla pesivien lintujen määrä on viime vuosina vähentynyt koko Suomessa.
Monien hyönteissyöjälintujen määrä on tänä keväänä pienempi kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana
Hyönteissyöjälintujen päämuutto on toukokuussa, mutta nyt linnut odottavat lämpimämpiä muuttosäitä. Mahdollisesti jo ensi viikolla Suomeen saapuu muun muassa lisää kirjosieppoja, pajulintuja ja pääskyjä.
Räystäspääskyille rakennettiin hotelli Huittisissa – siltaremontti häiritsee uhanalaisen lajin pesimäpuuhia
Karhiniemen silta Huittisissa on maan suurimpiin kuuluvan räystäspääsky-yhdyskunnan pesimäpaikka.

Kurkikuiskaaja Jouko Alhainen sai palkinnon elämäntyöstään
Hämeen rahasto myönsi jälleen taiteelle ja tieteelle apurahoja.

Tervapääskyt hyppivät pesistään hengenhädässä – helle nostanut pesien lämpötilan jopa 70 asteeseen
Poikaset jättävät pesän kuumuuden vuoksi lentokyvyttöminä eivätkä selviä ilman ihmisen apua.

Keski-Euroopan lintukanta on romahtamassa – ensin lähtivät hyönteiset, sitten loppui linnuilta ruoka
Ranska puhuu katastrofista, Saksa hämmästelee muutoksen nopeutta ja myös pohjoinen Suomi on havainnut ilmiön: lintuja on vähemmän kuin ennen.
Pääskyt: Räystäspääsky
Räystäspääsky on talitiaisen kokoinen.

Pöllö kaipaa apua, tiainen sisustaa pönttönsä itse – "Kaikkia lintuja voi auttaa pesänteossa"
Kulkuaukon koko ratkaisee linnunpöntön asukkaan – yleensä suurin kolosta mahtuva ottaa pesän haltuunsa. Kokenut lintumies opastaa myös, että pesäntekoapua voi tarjota kaikille lintulajeille, sillä haitallisia lajeja ei ole.

Milloin näit viimeksi varpusen? – Luonnon monimuotoisuuden väheneminen vie linnut
Suomessa pesivistä linnuista jo kolmasosa on uhanalaisia. Vaarantuneiden lajien listalla on sellaisia tuttuja lajeja kuin räystäspääsky ja punatulkku. Myös varpunen on jo vaarantuneiden listalla.

Noussut vesi hävitti luodon kaikki pesät – kolea kesä lintujen kiusana jo toisena vuonna peräkkäin
Koleiden säiden takia muun muassa tervapääskyjä ja harmaasieppoja on nähty vähän Suomessa tänä kesänä. Rannikolla vesi nousi jo vapun jälkeen, joka hävitti pesiä.

Pääskyjen pesinnästä halutaan havaintoja
Räystäs- ja haarapääskyjen pesimäkantojen arvioidaan vähentyneen.

Suomen taivas hiljeni – linnut eivät saapuneetkaan kesäksi
Iso osa kesälinnuista on jäänyt saapumatta Suomeen. Yksi lähes kokonaan poissa pysyvistä lajeista on varmana kesän merkkinä pidetty tervapääsky. Kokeneen lintutieteilijän mukaan edellisestä näin hiljaisesta alkukesästä on kulunut liki 40 vuotta.

Näinä päivinä puihin ilmestyy taidokkaita rakennelmia
Suomessa lintujen pesintä on alkanut. Yksi lintulaji tekee lähes kaksi metriä korkean pesän, toinen kutoo pienen ilmiömäisen taideteoksen. Kolmatta lajia ei kiinnosta rakentaa kummoista kotia, vaan pesä sutaistaan parissa päivässä. Aivan kuten ihmisissä, myös linnuissa on niitä, jotka hylkäävät kotinsa herkästi. Toisaalta on lintuja, jotka uhasta huolimatta pysyvät sinnikkäästi poikasten ja munien luona.

Pohjoisella taivaalla kuhisee – lintujen syysmuutto vilkkaimmillaan
Moni kesälintuna pidetty siivekäs on tänä vuonna viipynyt Lapissa pitkälle syksyyn. Viime päiviin saakka verraten lämpimänä pysynyt sää povaa hyvää muuttomatkalle. Tuhansien kilometrien lentoreissu on rankka, mutta välttämätön.

Nyt ovat liikkeellä pääskyjen jättiparvet
Pääskyt yöpyvät tähän aikaan vuodesta ruovikoissa suurissa parvissa. Siksi ei olekaan ihme, jos iltaisin taivaan täyttävät tuhannet pääskyt. Se pitää myös rengastajat kiireisinä.

Lintuloru on aikansa elänyt – pääskysiä on jo nähty
Västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Näin tiesi vanha kansa, mutta loru ei ole enää ajan tasalla. Lintuharrastaja Olavi Kalkko on bongannut jo pääskysiäkin, vaikkei vielä voida kesästä puhua.

Muuttolinnuilla on pitänyt viime päivinä kiireitä – ryntäys ollut odotettua vauhdikkaampaa
Viimeisen viikon aikana Pohjois-Savoon on tullut hurja määrä lintulajeja. Lintuharrastajan mukaan normaalista aikataulusta ollaan enää viikko jäljessä.

Muuttolinnut rynnistävät Lappiin
Ensimmäiset pääskyt ovat jo Lapissa. Räystäspääsky nähtiin perjantaina Pellossa ja kiireisimmät haarapääskyt saapuivat lauantaina Kemijärvelle ja sunnuntaina Ylitorniolle ja Muonioon.

Haarapääskyillä tuplakesä
Lämmin kesä on innostanut muun muassa haarapääskyt tekemään toisen pesueen. Tuplapesue ei ole kovin harvinaista, mutta Kainuun korkeudella vain lämpimien kesien ilmiö.

Kesät tuovat yhä vähemmän pääskysiä Suomeen
Pääskysten määrä vähenee Keski-Pohjanmaallakin. Niin räystäspääsky-, haarapääsky- kuin varsinkin törmäpääskykannat ovat taantuneet. Lintuharrastajan mukaan tilannetta voi parantaa tarjoamalla pesäpaikkoja.

Linnut kirivät kiinni kevätmuuttoaikatauluaan Uudellamaalla
Alkukevään muuttolinnut saapuivat etelärannikolle pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä. Nyt aikataulu on kutakuinkin normaali; Uudenmaan viimeisimmät saapujat ovat ovat pikkulokki, luhtahuitti ja suokukko.

Kesä tuli: ensimmäiset pääskyset nähty
Kesän ensimmäiset pääskyset ovat saapuneet Suomeen. Havaintoja kesän pääskysistä on jo Etelä- ja Kaakkois-Suomesta.

Lintujen kevätmuutto käy vilkkaana
Kainuussa muutto on nyt vilkkaimmillaan. Ilmojen lämmittyä muutto on edistynyt nopeasti ja esimerkiksi ensimmäiset haara- ja räystäspääskyt on jo nähty.

Lintujen kevätmuutto kiivaana
Lintujen kevätmuutto on Pohjois-Karjalassa nyt vilkkaimmillaan. Ilmojen lämmettyä muutto on alkanut edetä hyvin nopeasti ja esimerkiksi ensimmäiset haara- ja räystäspääskyt on jo nähty.

Swallows Reach Lapland
Warm weather that began last weekend has brought a massive influx of migratory birds to Finland.
Haarapääskyt ehtineet jo Lappiin
Lintujärjestö Birdlife Suomen mukaan kahden viime päivän aikana haarapääskystä on tehty jo liki 50 havaintoa, joista pohjoisin on Rovaniemeltä.
Haarapääskyjä jo Sallassakin
Viime viikon loppupuolella alkanut lämpöaalto on käynnistänyt massiivisen lintumuuton Suomeen. Lintutorneilla on voitu laskea tuhansia muuttavia peippoja, järripeippoja, vihervarpusia ja rastaita.

Etelän linnut lentävät pohjoiseen
Harvinaiset linnut lentävät yhä pohjoisemmaksi. Oulun Toppilassa on nähty mustaleppälintu.
Hyönteissyöjiä saapunut jo joukoittain
Sään lämpeneminen on tuonut eteläiseen Suomeen runsaasti hyönteissyöjiä, kertoo BirdLife Suomi. Kirjosieppoja ja leppälintuja näkee ja kuulee monin paikoin ja haara- ja räystäspääskyparvia tapaa ravintoa pyydystämässä.
Tutkijat: Lajeja voitaisiin vaalia maataloustuilla
Tutkijoiden ja asiantuntijoiden mielestä maatalouden tuilla voitaisiin maatalousluonnon lajikirjoa säilyttää nykyistä paremmin. Karjatalouden heikentyminen on verottanut luonnon monimuotoisuutta.