Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Krista ja Markku Repo istuvat kotinsa terassilla.

Moni sijaisperhe ottaa mieluiten pienen lapsen – teineille kaivataan lisää perheitä: ''Aika paljon pystyy unohtamaan sen, että on sijaisperhe''

Viime vuoden lopussa Suomessa huostassa oli THL:n mukaan noin 9 400 lasta, joista runsaat puolet oli sijoitettuina perheisiin.

Epäterävä mies hemkilö kerrostalon pihassa.

Aapo ei halunnut lasta ilmastosyistä ja meni steriloitavaksi – sitten hän muutti mielensä ja maksoi tonneja saadakseen lisääntymiskykynsä takaisin

Suomalaisnuorista 42 prosenttia epäröi lasten hankkimista ilmastosyistä. Tutkija uskoo, että moni heistä muuttaa vielä mielensä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Terveiset vauvabuumin paraatipaikoilta

Huomasin seuraavani koronavauvabuumia lähietäisyydeltä, kun tuttavapiirissäni alkoi lisääntyminen kirjoittaa Hallamaa.

Kaisla Kauppinen istuu kierreportailla ja katsoo hymyillen kameraan.

Kaisla Kauppinen, 20, ei halua biologisia lapsia vaan aikoo adoptoida vaikka yksin – käytännössä adoptiolapsen saa silti vain aviopari

Yhä useampi suomalainen harkitsee adoptointia yksin. Yksin adoptoiva voi kuitenkin joutua erilaisten haasteiden eteen, sillä vaihtoehtoja on vähemmän ja järjestelmä suosii kahden vanhemman perheitä.

Siittiöitä työnnetään neulassa munasoluun laboratoriossa.

Hollannissa jälleen koeputkikohu – hedelmöityslääkäri käytti salaa omaa spermaansa ainakin 17 lapsen siittämiseen

Nyt jo kuollut gynekologi työskenteli hollantilaisella hedelmöitysklinikalla 1980- ja 1990-luvuilla.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Nousuhumala saa syntyvyyden kasvuun, ei huoltosuhdetta kuvaava pylväsdiagrammi

Syntyvyyskeskustelu kaipaa kipeästi mainostoimistoa muistuttamaan, että harva meistä ajattelee isänmaata peuhatessaan vällyjen välissä, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Haikara lentää punaista valoa kohti nyytti mukanaan

En aio hankkia lapsia, enkä tule muuttamaan mieltäni

Noora Kulta kertoo, miksei tule koskaan hankkimaan lapsia.

Lapsia kiikkumassa.

Saarelan perhe avasi kotinsa ja sydämensä sijoituslapsille – "Sisaruus ei vaadi biologisia siteitä"

Sijaisperheistä on jatkuva pula: edes puolet sijoitetuista lapsista ei ole perhehoidossa.

Mies ja pieni lapsi.

Mustasukkaisuus omien lasten kanssa vietetystä ajasta vaivaa uusperheitä – Parisuhdeasiantuntija: ”Vaali aina rakkaussuhdetta!”

Kun kaksi eronnutta lyö hynttyyt yhteen, syntyy paitsi uusperhe, myös aivan uudenlaisia kiistoja arkeen. Uusperheissä mustasukkaisuus kiertyy lasten ympärille.

Joona Selin, Antton Nordberg, Juho-Erik Kolehmainen ja Joni Koro ystävystyivät Manilassa, jonne kaikki lähtivät töiden perään.

Lukemista viikonlopuksi: Töissä Filippiineillä, tuntemattomat biologiset lapset ja Trumpin Venäjä-sotkut

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Turkulainen Miia Raikko yhdessä lastensa Ruun ja Remun kanssa

Miialla voi olla jopa seitsemän biologista lasta, mutta hän tuntee niistä vain kaksi: "Ei pidä ajatella, että siellä jossain olisi minun lapsiani"

Muutaman vuoden kuluttua Miia Raikon ovelle saattaa saapua hänen sukusoluistaan alkunsa saanut lapsi. Kahden lapsen äitiä mahdollinen tapaaminen ei jännitä.

Eija Grönholm

Lapset ovat Eijalla vain lainassa – kuinka lyhytaikaisesta perhehoidosta tuli ilmiö

Eija Grönholm on tarjonnut väliaikaisen kodin monelle lapselle. Asiantuntijoiden mukaan lyhytaikaisen perhehoidon lisääntyminen on hyvä asia.

Mies tyhjän paperiarkin äärellä.

"En ehkä ole isä, mutta hän on minun poikani" – Tältä tuntuu kumota isyys

"Jarmolle" kerrottiin vajaa vuosi sitten, että hän ei ole poikansa biologinen isä. Oikeus ei kuitenkaan antanut hänen kumota isyyttään.

Bonusperhe

Bonusperhe – perhe-elämää potenssiin kolme

Draamakomedia kertoo nykyperheen koettelemuksista.

Kamiyah Mobleyja Gloria Williams

Tämä on tosi tarina – Yhdysvalloissa löytyi 18 vuotta sitten vauvana varastettu nuori nainen

Kamiyah Mobley varastettiin äidiltään Yhdysvaltain Floridassa muutaman tunnin ikäisenä vauvana 18 vuotta sitten. Nyt nuoren naisen biologinen perhe iloitsee tämän löytymisestä.

Sijoitusperhe.

"Nämä lapset eivät ole meidän" – Sijoitusperheessä eletään rakkaudesta lapsiin

Anne ja Ilja Paulomo ovat hoitaneet, ruokkineet, nukuttaneet ja saattaneet uuteen päivään yli 40 lasta viimeisen kuuden vuoden aikana.

Lapsi pitää aikuisen kädestä.

Väitös: Kansainvälisesti adoptoidut tietävät vähän syntyperästään

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kansainvälisesti adoptoitujen kiinnostus biologisen syntyperän selvittämiseen vaihtelee runsaasti. Erityisesti biologisen äidin ulkonäkö herättää kiinnostusta.

palkittu äiti 2016 Seija Salmivaara

Useita sijaislapsia omien lisäksi kasvattanut äiti on yhä täynnä tarmoa – "Olen selvinnyt kaikesta yllättävän hyvin"

Kolmen oman biologisen lapsen lisäksi Seija Salmivaaran perheessä on kasvanut neljä pitkäaikaissijoitettua lasta. Haastavin tilanne oli silloin, kun Salmivaaran pariskunta täytti 50-vuotta ja sai kasvatettavakseen kolmen sisaruksen katraan, jossa kaikki olivat alle kouluikäisiä.

Kahdelle kymenlaaksolaiselle äidille kunniamerkki kasvatustyöstä

Tasavallan presidentti jakaa kaikkiaan 29 äidille kunniamerkin tunnustuksena heidän tekemästään kasvatustyöstä. Kymenlaaksolaiset palkittavat ovat omien lasten lisäksi huolehtineet myös perheeseen sijoitetuista lapsista.

Lapsen piirustus uusperheestä

Uusperheen vanhempi hakee herkemmin apua parisuhteeseen – kova onnistumisen tarve

Uusperheet käyttävät ydinperheitä enemmän aikaa parisuhteen ongelmien ratkomiseen. Esimerkiksi Kajaanissa seurakunnan perhepalveluiden asiakkaista 40 prosenttia on uusperheitä, vaikka kaikista perheistä vain joka kymmenes on uusperhe.

Vanhemmuutta on rajoitettu jo aiemmin Kiinassa. Lienee epätodennäköistä, että lapsien teko kiellettäisiin lailla, vaikka maapallo ylikansoittuisikin. Kuvassa vauvan käsi aikuisen kädessä.

Uusi isyyslaki helpottaa isyyden tunnustamista ja parantaa lapsen oikeuksia

Lähes puolet lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella. Lapsilla on jatkossa oikeus saada tietää biologinen isänsä, äidin vastustuksesta huolimatta.

Juha Huhtala

Lapsettoman Juhan elämä muuttui kertarysäyksellä – hänestä tuli äkkiä usean lapsen isä

Juha Huhtala aloitti taipaleensa vanhempana sijoitettujen lasten sijaisisänä. Taival ei ole ollut ruusuilla tanssimista, mutta luottamus omiin kykyihin kasvattajana ja arjen onnistumiset kannustavat eteenpäin.

Nuori naisen esittelee kahta lastenkirjaa

Tiina tiesi jo varhain että ei halua biologisia lapsia – munasolut lähtevät parempaan käyttöön

Perheessä on aina luovutettu aktiivisesti verta, ja huonon hemoglobiinin omaava Tiina päätti luovuttaa jotain muuta. Tiinan mielestä jokainen lapsi ansaitsee hyvän perheen ympärilleen ja munasolun luovutus on tapa tehdä se toisten eteen.

Adoptoitu Maria Nyman veljensä kanssa.

Aikuisiällä löytyneet veljet auttoivat juurtumaan – "Nyt tiedän, mistä olen lähtöisin"

Maria Nyman sai tietää kolmekymppisenä, että hänellä on neljä sisarusta. Isosisko torjui Nymanin, mutta veljistä on tullut hänelle läheisiä. He ovat opettaneet Nymanille, että sisaruus on myös raastavaa.

Eric Bawden.

Adoptoitu kanadalaismies selvitti menneisyytensä ja sai nimen luonteenlaadulleen – "Sitä kutsutaan sisuksi"

Kanadassa syntynyt ja edelleen asuva Eric Bawden tiesi jo nuorena poikana olevansa erilainen. 33-vuotiaana hän aloitti tutkimustyön, jonka ansiosta Bawden löysi sukulaisensa, kulttuurinsa ja oman itsensä.

Raskaana oleva nainen nallen ja odotusoppaan kanssa.

Isyyslaki uudistuu ensi vuonna – tarkoituksena helpottaa isyyden tunnustamista

Uuden lain myötä äiti ei voi enää vastustaa lapsen isän selvittämistä. Uudistuksen tavoitteena on edistää lapsen oikeutta tietää molemmat biologiset vanhempansa.

Maria Kelter  on 44-vuotias ja tuleva äiti. Hän tuli raskaaksi luovutetun munasolun avulla. Kelter kannustaa naisia aloittamaan lapsenhankinnan ajoissa: lapsenteko voi viedä voimat ja rahat.

Hedelmöityshoidot läpikäynyt äiti: ”Raskainta olivat jatkuvat pettymykset”

Maria Kelter haluaa rohkaista naisia hankkiutumaan aiemmin hedelmöityshoitoihin. Mikäli äidiksi haluava lykkää hoitoja, todennäköisyys raskaaksi tulemisesta pienenee. Kelter tuli raskaaksi 44-vuotiaana, eikä se käynyt helposti.

Nainen hymyilee.

Älä pelkää päättää elämästäsi: "Jos ihminen tarttuisikin elämän vetoköyteen"

Menetitkö mahdollisuuden? Joskus syy voi löytyä alitajunnastasi ja joskus asennetta kannattaa korjata. Psykologi kannustaa kuitenkin tekemään päätöksiä, vaikka se pelottaisi, jotta elämä ei jää elämättä.

Liisa Rinne.

Liisa Rinteen romaani tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen

Odotus-romaanissa aviopari Aila ja Lasse Kuusketo adoptoivat Emilian, mutta eivät saa kerrotuksi tytölle, etteivät ole hänen biologiset vanhempansa. Emilia on 13-vuotias, kun hän vahingossa saa tietää olevansa adoptoitu.

Britannia sallimassa ensimmäisenä maana maailmassa kolme biologista vanhempaa

Parlamentin alahuone antoi tukensa lain muuttamiselle. Jatkossa Britanniassa voi olla mahdollista luoda lapsi kolmelta ihmiseltä saadusta DNA:sta.

Tutti lapsen suussa.

Jouluksi kotiin – sijaiskotiin

Jaana ja Jouni Haataja pyörittävät yrityksen lisäksi seitsenlapsista perhettä. Lisäksi perheeseen saapui juuri kaksi vaippaikäistä kriisisijoitettua lasta.

Varpunen on näyttelijä Liisu Aurasmaan henkilökohtainen tarina lapsettomuudesta.

"Kipeimmiltä tuntuivat kysymykset, milloin teille tulee lapsia"

Näyttelijä Liisu Aurasmaa puhuu avoimesti lapsettomuudestaan. Nykyään. Aiemmin, kun asia oli tuoreempi ja lapsettomuushoidot päällä, Aurasmaa piti sen itsellään. Liisu Aurasmaan tarinalla on onnellinen loppu, mutta hän tietää olevansa onnekas. Aina vanhemmaksi ei pääse.

Grafiikka

Ministry proposes stronger rights for non-biological lesbian mums

Non-biological mothers in same-sex partnerships will get stronger parental rights when their partner conceives after receiving fertility treatment. At present the non-biological mother can only be recognised as a parent by adopting the child.

Pauliina Nygård pihalla riippumatossa lapsen kanssa.

Sijaisperheen äiti: Lapselle täytyy haluta antaa koti

Pauliina Nygårdin perheessä on kuusi lasta: kolme biologista ja kolme sijoitettua. Omille lapsille sijaisperhetoiminta tarkoittaa jatkuvaa tutustumista, mutta myös syviä suhteita uusiin lapsiin. Jos touhun ottaisi työnä, sitä ei jaksaisi, sanoo äiti.

Naamioituneet miehet sieppasivat kaksi pikkutyttöä Norjassa

Poliisi epäilee, että sijaiskodissa asuneiden tyttöjen biologinen isä on sekaantunut sieppaukseen, norjalaiset tiedotusvälineet kertovat.

lapsi sylissä

Sijaisperhehaave voi kaatua oman lapsen vastustukseen

Sijaisperheiden valmennuksessa perheen biologisilla lapsilla on entistä tärkeämpi rooli. Nykyisin osa perheistä jättäytyy pois tai ottaa aikalisän, mikäli omat lapset vastustavat ideaa. Sijoitusperheet ovatkin tänä päivänä useimmiten lapsiperheitä – vielä muutamia vuosia sitten iso osa pariskunnista oli lapsettomia.

Etelä-Afrikassa oikeus pohtii synnytyssairaalassa vaihtuneiden pikkutyttöjen kohtaloa

Vauvana vaihtuneet tytöt ovat nyt lähes nelivuotiaita. Virhe havaittiin, kun toinen äideistä haki elatusapua lapselleen. Lasten äideistä toinen haluaisi biologisen tyttärensä, toinen haluaisi pitää tilanteen ennallaan.

Juhani Autio sekä äiti Riitta Riekki ja tytär Miitta Riekki.

Perhekotiin syntynyt tottuu siskojen ja veljien vaihtumiseen

Perhekotien biologiset lapset kaipaavat omaa rauhaa, vertaistukea ja yhteistä aikaa vanhempiensa kanssa. Toisinaan biologiset lapset kokevat mustasukkaisuutta siitä, että joutuvat jakamaan vanhempansa muiden lasten kanssa. Perinteisestä poikkeava perhemalli saattaa myös herättää ulkopuolisissa kummastusta.

Yle Areena logo.

Oikotietä uusperheen onneen ei ole – aika on paras apu

Näyttelijä Liisa Peltonen olisi päästänyt itsensä hiukan helpommalla, jos uusperheen perustaminen olisi nyt edessä. Jos on aikaa ja halua, jokaista uusperheen jäsentä oppii rakastamaan tavallaan.

80-luvulla Suomeen adoptoidun lapsen tarina herättää huomiota Taiwanin mediassa – epäiltiin ihmiskaupan uhriksi

Taiwanin tiedotusvälineet kertovat Suomeen lapsena adoptoidun Conny Wiikin löytäneen biologisen äitinsä. Wiikin adoptio oli täysin laillinen, mutta kymmenien taiwanilaislasten epäillään joutuneen 1980-luvun alussa ihmiskaupan uhriksi ja ulkomaille.

Lapsi leikkii leikkihevosella.

Lastensuojelutyötä tekevällä pitää olla tilaa kodissaan, iso kattila ja iso syli

Merja Karjalainen kuvailee lastensuojelun haukanneen kuin huomaamatta yhä isomman osan hänen elämästään. Sille on myös annettu tilaa ja aikaa, sillä lastensuojelua tekevässä perheessä täytyy olla kapasiteettia toimia joka tilanteessa. Kajaanilainen perhe hoitaa sijoitettuja lapsia, lisäksi heillä on tukiperhetoiminnan kautta lyhyitä aikoja viettäviä lapsia.

lapsi leikkii

Sijaisisä: Lapsi on aina lapsi, ei sillä väliä, onko hänet sijoitettu

Naukkarisen pariskunta on 15 vuoden ajan toiminut sijaisperheenä huostaanotetuille lapsille. Heille on päivänselvää, että sijaislapset ovat täysin samanarvoisia kuin biologisetkin. Jukka Naukkarisen mukaan vaikean taustan omaavalle lapselle on osattava antaa omaa tilaa ja aikaa.

Bulgaria haluaa Maria-tytön maahan

Kreikasta romanileiristä löytynyt tyttö on hyväntekeväisyysjärjestön hoivissa.

romanipariskunta ja Maria-tyttö

Romanipariskunta valittaa vangitsemisesta ja haluaa Maria-tytön takaisin

Pariskunta on ollut vangittuna siitä lähtien, kun varmistui, että he eivät ole tytön biologisia vanhempia. Paria epäillään tytön sieppauksesta.

Kreikasta löytyneen Maria-tytön äiti Sasha Ruseva yhden lapsensa kanssa.

Bulgarialaisviranomaiset: Romaninainen vahvistui Maria-tytön äidiksi

Bulgarialainen romanipariskunta todettiin dna-testien perusteella vaalean pikkutytön biologisiksi vanhemmiksi. Mariaa hoitanut kreikkalaispariskunta haluaisi adoptoida tytön nyt virallisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle