Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Prisma: Pitkän elämän salaisuudet – treenatut aivot kestävät paremmin ikääntymistä

Aivot kestävät ikääntymistä, kun niitä jaksaa treenata.

Osa työntekijöistä haluaisi tehdä töitä 68-vuotiaaksi – eläkeputki ei ole niin helppo valinta kuin usein luullaan

Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, jonka kohteina olivat yli 50-vuotiaat entiset postityöntekijät.

Tutkimus: iäkkäät ihmiset ovat nuortuneet

Tutkimuksen mukaan 75–80-vuotiaat ovat paremmassa kunnossa kuin heidän ikätoverinsa 30 vuotta sitten.

Robottien piti poistaa ikäihmisten hoitajapula ajat sitten – Tutkija: "Lakattaisiinko toistelemasta, että niillä ratkaistaan hoivantarpeet"

Hoivaavaa hovimestarirobottia on visioitu vuosikymmenet. Todellisuudessa sellaista ei ole näköpiirissä.

Ikääntymisen asiantuntija pitää hyvänä, että rajoituksia löysätään: ”Mitä pitempään kuluu aikaa, sen hankalammaksi käyvät sivuvaikutukset”

Tampereen yliopiston gerontologian professorin Marja Jylhän mielestä alun perin yli 70-vuotiaiden rajoitukset olivat perusteltuja.

JAMK sai rahoitusta sairaanhoitajakoulutuksen kehittämiseen Kiinassa

Syksyn aikana käynnistyvä hanke jatkaa vuonna 2013 aloitettua strategista yhteistyötä kiinalaisten korkeakoulukumppaneiden kanssa.

Åbo Akademille miljoonan euron rahoitus – perustaa uuden professuurin vanhustenhuollon kehittämiseksi

Noin miljoonan euron rahoituksen myöntää Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiö.

Tarjoa ruuanlaitto- ja ruokaseuraa ikääntyvälle läheiselle – "Kaikissa laitoksissa ei tiedosteta, että hyvä ruoka on myös hyvää hoitoa"

Proteiinin ja vitamiinien vähyys väijyvät vanhusta, kun ruoka ei maistu. Gerontologinen ravitsemus -yhdistys toivoo, että kuntiin ja laitoksiin palkattaisiin vanhusten ravitsemukseen erikoistuneita asiantuntijoita.

Survey: More than half of Finnish residents won’t care for ageing parents

Some 54 percent of respondents said they would not be up to caring for their elderly parents at home.

Vanhuuden julkikuva on väärä, sanovat tutkijat – katso videolta, mikä ikääntymisessä on mahtavaa

Suomalaiset elävät entistä vireämpinä entistä pidempään. Käsityksemme vanhuudesta ei silti ole muuttunut julkisuudessa positiivisempaan suuntaan.

Oletko iskussa vielä ysikymppisenä? Tee testi ja arvioi itse

Jos olet yli 50-vuotias, muun muassa kävelyvauhtisi ja reisilihasten vahvuus ovat vanhuuden vointisi mittareita.

Asiantuntija teki tietovisailuja vanhuksille ja muistisairaille

Geronomi teki Oi maamme! -videoista vanhushoidon välineitä

Eläköityminen vähentää stressiä – mutta lähinnä vain hyväpalkkaisten

Tutkimuksessa arvioitiin stressitasoja mittaamalla kortisolin vuorokausivaihtelua.

Suomen suurin ikäluokka täyttää nyt 70 – Antti Salonen on yhä työmaalla: "Täynnä poweria"

Vuonna 1947 syntyi Suomen suurin ikäluokka, yli 108 000 suomalaista. Ilmeisesti edellisvuoden juhannus sujui mukavasti, koska 70-vuotispäiviä on juhlittu eniten nyt maaliskuussa.

Muistiyhdistys haluaa lisätä tietoisuutta – Keski-Suomessa tuhansia muistisairaita

Keski-Suomen Muistiyhdistys haluaa antaa etenkin palvelualoille lisää tietoa, miten kohdata muistisairas asiakkaana.

Professori Marja Jylhälle elämäntyöpalkinto vanhusten terveyden edistämisestä

Juho Vainion Säätiön tunnustuspalkinto annettiin elämäntyöstä väestön terveyden edistämiseksi ja ikäihmisten terveyden parantamiseksi.

Miten kuusikymppisten elämä on muuttunut 1970-luvulta? – "Osa tulee uudestaan isäksi"

Kuusikymppiset ovat tutkijoiden iloksi nopeasti muuttunutta joukkoa. Heidän elämäänsä ja tulevaisuuden odotuksiaan verrataan tutkimuksessa samanikäisiin 70- ja 80-luvulla.

Professori: Vanhuksia lääkitään liikaa ammatillisen laiskuuden takia

Jaakko Valvanteen mukaan hoivakodeista puuttuu tietämystä hoidoista, mutta myös johtamista pitäisi parantaa.

"Täällä osataan juhlia, kun on juhlan aika" – Uusi ammattilainen kehittää elämyksiä iäkkäille

Muutosmuotoilijoiden tehtävänä on nähdä asiat toisin. Foibekartanossa Vantaalla tämä on tarkoittanut uuden kanalan avajaisia. Juuri nyt kartanossa on kuitenkin suunnitteilla asukkaiden oma juhla – salaiset pyjamabileet.

Yhdysvaltalaistutkimus: Avioparien kannattaa juopua yhdessä – tai olla juomatta

Alkoholi ja avio-onni kohtaavat todennäköisemmin, jos molemmat puolisot juovat eikä pelkästään toinen. Varsinkin nainen kärsii, jos hän juo, mutta partneri ei.

Euroopan tutkimusneuvostolta yli kaksi miljoonaa ikääntymistutkimukseen

Professori Taina Rantanen on saanut Euroopan tutkimusneuvostolta yli kahden miljoonan euron ERC Advanced Grant -rahoituksen. Sen saajat ovat erityisen ansioituneita eurooppalaisia tutkijoita.

Rikkonainen työura keski-iässä ennakoi ongelmia eläkkeellä

Keski-iän katkonainen työsuhde, työn korkea vaatimustaso ja vähäisemmät työn hallintamahdollisuudet ennakoivat huonompaa fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä eläkeiässä, todetaan suomalais-englantilaisen tutkijaryhmän tutkimuksissa.

Harva haluaa elää satavuotiaaksi – "Elämä on tullut valmiiksi"

Yli 90-vuotiaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Silti harva vanhus uskoo, että ihmisen olisi hyvä elää 100-vuotiaaksi. Nuorempien voi olla vaikea ymmärtää, että ikäihminen on sinut kuoleman kanssa, vanhenemistutkimuksen professori sanoo.

Lapin yliopisto tutkii kuolemaa yhdessä japanilaisten kanssa

Lapissa tutkitaan kuolemaa. Tuhat rovaniemeläistä ja sodankyläläistä saa loppuviikosta postitse kyselyn, joka koskee kuolemaa ja elämän viimeisiä vaiheita.

Viskiä ja hiiriä avaruuteen – japanilainen rahtialus onnistui telakoitumaan ISS-avaruusasemalle

Japanilaistislaamo testaa avaruuden vaikutuksia viskiin. Hiirillä tutkitaan ikääntymistä.

Kunto-ohje ikääntyneelle: Ylös, ulos ja asioille

Kaikki ikääntyneet eivät innostu liikuntaharrastuksista. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että pelkkä asiointi kodin ulkopuolella voi edistää ikääntyneen fyysistä aktiivisuutta.

Näkökulma: Häirikkövanhus taivaan odotushuoneessa

Minun enoni ongelmat alkoivat siitä, että hän osasi kirskuttaa hampaitaan. Sitä taitoa ei kannata esitellä, jos on vanha ja tarvitsee jonkun pitämään huolta itsestään. Polku palveluasumiseen muuttui heti kättelyssä esteradaksi, toteaa toimittaja Jaana Polamo.

Jyväskylän yliopisto aloittaa eläkeuudistuksen vaikutusten tutkimisen

Työsuojelurahasto on myöntänyt ikääntyneiden työuratutkimukseen 110 000 euron rahoituksen. Tutkimus selvittelee vuonna 2017 voimaan tulevan eläkeuudistuksen vaikutuksia eläkkeelle siirtymiseen ja eläkeaikaiseen työskentelyyn.

Ikääntymisprofessori: Kuntoutuksesta hyötyisivät sekä kuntatalous että vanhukset

Vanhusten kotikuntoutus sairaalareissun jälkeen on harvinaista Suomessa, vaikka kokemukset siitä ovat hyviä. Koko maassa työskentelee vain vähän kotikuntoutuksen ammattilaisia.

Ole kiitollinen – se parantaa elämänlaatua

Kiitollisuus on sisäinen mielentila, jonka kautta arkiset asiat näyttäytyvät uudessa valossa. Se estää pitämästä asioita itsestään selvyytenä ja auttaa nauttimaan elämästä tässä ja nyt.

Vanhat naiset luopuvat helposti harrastuksista

Ikääntyminen ja kunnon heikkeneminen saa naiset luopumaan helposti omista tavoitteistaan. Ensimmäisenä elämästä jää liikunta- ja kulttuuriharrastukset, käy ilmi Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimuksesta.

Koti voi olla vanhuksen vankila

Kotihoito huolehtii vanhusten perustarpeista, mutta ei aina tuo elämään kaivattua sisältöä. Myös vanhuksilla pitäisi olla mahdollisuus harrastuksiin, muistuttaa gerontologian professori Taina Rantanen.

Iäkkään ihmisen elinpiiri on pienimmillään huone

Autonomian tunne ja fyysinen suorituskyky määrittävät iäkkäiden henkilöiden elinpiiriä. Pienimmillään se saattaa muodostua yhdestä huoneesta. Liikkuminen ulkona ja oman kaupunginosan tai kaupungin ulkopuolella kasvattaa elinpiiriä ja vaikuttaa henkilön elämänlaatuun.

Tutkija: Vanhusten laitosasuminen vaatii kunnon tuuletusta

Vanhuksen asunto on laitoksessakin koti, hoitaja käy siellä kylässä. Aamulla pitää saada nukkua jos nukuttaa, eikä nousta heti seitsemältä puurolle. Asenteita on syytä tuulettaa, sanoo vanhusten pitkäaikaishoitoa tutkiva Jari Pirhonen.

Gerontologian professori: Ei vanhempien elatusvelvollisuutta lapsille

Gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen kertoo yllättyneensä perheoikeuteen erikoistuneen professorin Urpo Kankaan esityksestä, että suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään omat vanhempansa. Rantanen suhtautuu kannanottoon varauksella.

Näkökulma: Onneksi olkoon, rouva Okawa!

Joukossamme elää enää seitsemän ihmistä, jotka ovat syntyneet 1800-luvulla. Historia ja tulevaisuus eivät ole kaukana meistä, kirjoittaa Ilpo Pajunen.

Näkökulma: Kiitos elämän ehtoopuolen auttajille

Jos olet se kaikkeen venyvä omainen, joka hoitaa vanhoja omaisiaan, muista välillä kiittää itseäsi. Työsi on arvokasta. Niin on myös niiden ammattilaisten, jotka väsymättä kiertävät kodista toiseen ja muistavat huomioida vanhuksemme yksilöinä, kirjoittaa Sari Lehtinen.

Senioribisneksessä on vielä kasvunvaraa

Vanhusten määrän kasvaessa lisääntyy myös heidän tarvitsemiensa eri palveluiden kysyntä. Ikäihmisille räätälöidyt palvelut ja tuotteet ovatkin voimakkaassa nousussa. Markkinoilla on kuitenkin vielä hyvin tilaa uusille yrittäjille ja keksinnöille.

Eläkeikä on tuulesta temmattu

Nykyinen 65 vuoden eläkeikä syntyi saksassa 1800-luvun lopulla. Tuolloin eliniänodote oli 50 vuotta. Nyt Suomessa syntyvien lasten eliniänodote on sata vuotta.

Millaista hoivaa vanhus tarvitsee?

Vanhusten toivotaan tulevaisuudessa voivan asua yhä pidempään tai jopa elämänsä viime metreille saakka kotona. Mutta onko kotihoito kaikille hyvä ratkaisu?

Tutun ympäristön hinta voi olla yksinäisyys

Vaikka moni vanhus arvostaa omaa tuttua kotia, voi siellä asuminen käydä yksinäisyydessään musertavaksi tai käytännön arjen kannalta mahdottomaksi.

Ikääntymisen tutkimukselle Sallisen rahaston apuraha

Jyväskylän yliopiston emerita-rehtori Aino Sallisen nimikkorahaston ensimmäinen apuraha on myönnetty yliopistotutkija Eija Pölläselle. 10 000 euron suuruinen apuraha luovutettiin yliopiston lukukauden avajaistilaisuudessa tänään.

Korkeasti koulutettu on terveempi vielä ysikymppisenäkin

Jos olet 95-vuotias, olet todennäköisesti hyvin toimeentuleva ja koulutettu. Tampereen yliopiston uudessa tutkimuksessa huomattiin, että koulutus- ja ammattiaseman vaikutus terveyteen kantaa vanhuusvuosiin saakka.

Koulutus ja ammatti vaikuttavat tervaskannon elämänlaatuun

Sosioekonominen asema näkyy satavuotiaankin terveydentilassa. Kouluja käymättömillä entisillä työntekijöillä on huonompi toimintakyky kuin toimihenkilöillä ja paljon koulutetuilla.

Jyväskylän yliopisto jakoi useita tunnustuksia

Jyväskylän yliopisto juhlisti 150-vuotista historiaansa perinteisessä vuosijuhlassa. Juhlassa jaettiin runsaasti tunnustuksia ansioituneille yliopistolaisille.

Stressaaja kävelee vanhana huonosti

Keski-iän stressi heijastuu tutkijoiden mukaan vanhuuteen liikkumisongelmina. Huonosti liikkuvalle arkielämä on hankalaa.

Onko iästä tullut ongelma?

Eläkepommi, kasvava vanhustenhoidon tarve, hoivan hinta. Julkisessa puheessa ikääntyminen ja vanhuus näyttäytyy menoeränä, vanha kuluna yhteiskunnalle. Miksi näin on?

Study: Social activity helps keep older people healthy

Finnish researchers have found that people who are socially active stay out of institutional care for longer, and have longer lives, than their less socially active peers.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle